رئیس کل گمرک کشور با بیان اینکه باید بین سازمانهای متولی تجارت خارجی هماهنگی ایجاد شود، گفت: دنیا در بحث تجارت به سمت کنترلهای غیرمزاحم پیش میرود، تاکید بر این است که با تجهیز سازمانهای مرتبط با تجارت به سمت کنترلهای غیرمزاحم پیش برویم، باید در آینده نزدیک با تجهیز گمرکات بزرگ به دستگاههای اسکنر و ایکسری بتوانیم مسیر ترانزیتی را کم هزینهتر کرده و کنترل فیزیکی را کمتر کنیم.
بیشتر بخوانید:
امسال چقدر گوشی موبایل وارد کشور شد؟
وی ادامه داد: باید از متدی مانند نصب تراشههای RFID روی کانتینرها استفاده شود و سامانهها به صورت یکپارچه مورد استفاده قرار گیرد و تبادل اطلاعات، محمولهها و صاحبان کالا به صورت یکپارچه باشد.
میراشرفی با بیان اینکه عمده پروندههای قاچاق کشور ارزش قابل توجهی ندارند، گفت: باید به سمتی برویم که با پروندههای سازمان یافته و دانهدرشتها در بحث قاچاق مقابله مؤثر صورت گیرد.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: تمامی سازمانها از جمله سازمان پایانهها و حمل و نقل کشور در بحث الکترونیکی کردن بارنامهها برنامه دارند و امید داریم تراشههایی که روی کانتینرها قرار داده میشود هم اطلاعات محموله و هم اطلاعات بارنامهای را کنترل کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر ترخیص ۲ هزار خودروی متوقف شده در ایرانمال، گفت: در بحث خودرو حدود ۱۰ تا ۱۳ هزار خودرو در اماکن گمرکی و غیرگمرکی متوقف هستند که گمرک دنبال حل این موضع است که هم افرادی که پیشثبتنام کردند به حقوق خود برسند، هم ممکن است قسمتی از ارز این خوردوها دولتی باشد که باید مابهالتفاوت آن با بانک تسویه شود و در درجه آخر نیز قسمتی از درآمدهای پیشبینی شده در بودجه گمرک نیز محقق شود.
میراشرفی افزود: عمده این اتومبیلها در مناطق آزاد و ویژه قرار دارند؛ آن قسمی که احکام دادگاه ندارند، دو شکل دارند، اگر ترخیص نشوند و متروکه نشده باشند میتوان خودروها را مرجوع کرد و چنانکه متروکه نشده باشند توسط سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی به فروش میرسند، یعنی در بحث اتومبیل موضوعی با عنوان معدوم شدن نداریم یا ترخیص یا متروکه یا مرجوع و یا صادر میشوند.
وی درباره تشکیل پلیس گمرک، با بیان اینکه طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بحثی با عنوان گارد گمرک داریم گفت: براساس این قانون که به صورت آزمایشی تشکیل شده، فرماندهی این یگان حفاظت با نیروهای انتظامی است که میتواند کمک ویژهای در بحث پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و ارز کند.
رئیس کل گمرک کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در گمرکات قاچاق کالا وجود دارد گفت: عنوان کردن این موضوع را کم لطفی به یک سازمان حاکمیتی میدانم؛ خود گمرک به عنوان سازمان کاشف در بحث کشف کالای قاچاق اقدام میکند، قسمی از مواردی که تحت عنوان قاچاق کالا عنوان میشود، تخلف گمرکی است و مرز بین تخلف گمرکی و قاچاق، مرز باریکی است که گاهاً خلط مبحث صورت میگیرد. اینکه عنوان میشود از مبادی رسمی قاچاق وارد میشود را صددرصد رد میکنم.
میراشرفی درباره متوقف ماندن خودروهای آتشنشانی در گمرک نیز یادآور شد: این موضوع درباره آمبولانسها و واگنهای مترو نیز صدق میکند، یکی از مضرات تحریمها، کند کردن انتقال مابهازاء کالاها یا ارزش کالاها به خارج کشور است، تا زمانی که پول انتقال داده نشود در بسیاری از موارد فروشنده اسناد مالکیت را به خریدار ارسال نمیکند، قسمتی از کالاها که اکنون در لنگرگاهها یا در گمرک متوقف هستند، ناشی از این است که فروشنده نتوانسته مابهازاء کالا و ارز مورد نظر را اخذ کند اما سعی بر این است که قسمت عمده کالا را به صورت درصدی و تضامین از گمرک ترخیص کنیم، گمرک مانع ترخیص کالا نیست؛ یا صاحبان کالا اسناد مالکیت یا اسناد حمل در اختیار ندارند و ممکن است ثبت سفارش آنها نیز منقضی شده باشد، توافقاتی صورت گرفته که ثبت سفارش از ۳ ماه تا ۶ ماه مهلت انقضاء آن افزایش پیدا کند که این کار عملاً از رسوب کالا در گمرک جلوگیری میکند.
وی با بیان اینکه دیگر کالایی که در گمرک اظهار میشود، هیچگاه دچار باطل شدن ثبت سفارش نمیشود، درباره کشف قاچاق انسان نیز گفت: تمام گمرکات مجهز به دستگاه ایکسری نیستند، در گمرکات بزرگ و مهم دستگاه ایکسری وجود دارد، در مرز بازرگان نیز این دستگاه وجود دارد و تقریباً بیشترین کشف قاچاق انسان توسط همین دستگاه مستقر در مرز بازرگان اتفاق افتاده که هر از چندگاهی افرادی با استفاده از همین دستگاهها شناسایی میشوند و از خروج غیرقانونی آنها جلوگیری میشود.
رئیس کل گمرک کشور در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی بر اینکه ۶۰۰ هزار گوشیهای توقیف شده در گمرک چه زمانی وارد بازار میشود، گفت: قسمت زیادی از این گوشیها از گمرک خارج شدند و مابقی آنها نیز تا پایان سال ترخیص میشوند.