ستاره افسانه‌ای فوتبال برزیل در فراز و فرود فوتبال حرفه‏‌ای خود تسلیم ناپاکی فوتبال نشد تا مردم اشک‌های روز خداحافظی‌اش را باور کنند.

سرویس ورزش مشرق - رونالدو لوئیز نازاریو دلیما (Ronaldo Luís Nazário de Lima) پسر خوش خنده برزیلی در ۲۲ سپتامبر ۱۹۷۶ در ریودوژانیروی (Rio de Janeiro) برزیل متولد شد و از همان دوران کودکی به علت علاقه شدید به فوتبال در کوچه پس کوچه های ریو فوتبال بازی مــی کرد. پدر و مـادرش سونـیـا و نلیـو در ابتدا با این کار موافق نبودند ولی رونی با پافشاری فراوان در سال ۱۹۹۳ فوتبال حرفه ای خود را آغاز کرد. نخستین عنوان قهرمانی بین المللی اش را در ۱۹۹۴ و در آرژانتین به دست آورد.

رونالدو یکی از با استعدادترین و ماندگارترین فوتبالیست‌های دنیا است که تا امروز نامشان در کتاب تاریخ فوتبال ثبت شده، او که فوتبال را از باشگاههای محلی ریو آغاز کرد خیلی زود توانست پله های ترقی را بپیماید و موجبات دعوت خود به تیم ملی نوجوانان برزیل را در سن ۱۴ سالگی فراهم آورد. داشتن ۹ مدال در سن ۲۳ سالگی رکورد خوبی است، بازی‌ها و گل‌های ملی او نشان دهنده توانایی ها و قابلیت‌های بالای این نابغه فوتبال است.
 
مهمترین موفقیت رونی را در زمین چمن باید سرعت و تکنیک بالای بازی او در دریبل کردن و استفاده از فضاهای خالی محوطه ۱۸ قدم دانست و بی‌شک وی یکی از تکنیکی‌ترین ستاره های فوتبال جهان است.

فوتبال را در باشگاه تنیس والکوئره که یک تیم فوتسال محلی در منطقه بنتو ریبیرو بود (منطقه‌ای که در آن متولد شده بود)، آغاز کرد. اول قصد داشت دروازه‌بان شود،‌ اما به دلیل کم بودن زمان حضورش درتیم، به خط حمله روی آورد. در ۱۳ سالگی به باشگاه فوتسال سوسیا راموس بنتو ریبیرو پیوست. دو سال بعد به تیم سائوکریستووائو رفت و از آنجا بود که در زمین‌های بزرگ بازی کرد. به دلیل توانایی زیادش در بازی از یک سو پیشنهاد بازی در تیم ملی زیر ۱۷ سال برزیل را دریافت کرد و از سوی دیگر مورد توجه باشگاه کروزیرو از بلو هوریزونته قرار گرفت که در سال ۱۹۹۳ نیز او را به خدمت گرفت.

رونالدو در اولین فصل حضورش در لیگ فوتبال برزیل، ۱۲ گل در ۱۴ بازی به نام خود ثبت کرد. به اینها باید ۲۲ گلی را هم که در لیگ منطقه‌ای میناس گرایس زد، اضافه کرد.
وی به پیشنهاد روماریو،‌ هم‌تیمی‌اش در تیم ملی برزیل، به ازای ۵/۹ میلیون مارک راهی باشگاه هلندی آیندهوون شد. این مبلغ در آن زمان بالاترین مبلغی بود تا آن موقع به یک بازیکن برزیلی پرداخت شده بود.
 
رونالدو از سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶، ۵۷ بازی رسمی برای آیندهوون انجام داد و ۵۴ گل هم زد. وی در سال ۱۹۹۶ به ازای ۳۰ میلیون مارک به بارسلونا پیوست. گرچه فقط یک فصل در این تیم بود، اما در همین مدت بسیار موفق عمل کرد. وی در فینال جام در جام اروپا تک گل پیروزی‌بخش بارسا را در مقابل پاری سن ژرمن، مدافع عنوان قهرمانی به ثمر رساند و با ۳۴ گل زده، در سال ۱۹۹۷ آقای گل باشگاه‌های اسپانیا شد. وی در این دوره دوبار نیز در سال‌های ۱۹۹۶ و ۱۹۹۷ به عنوان مرد سال فوتبال جهان و یک بار در سال ۱۹۹۷ به عنوان مرد سال فوتبال اروپا انتخاب شد، و هر دو بار به عنوان جوان‌ترین بازیکنی که به این موفقیت دست پیدا می‌کند.
 
وی در شروع فصل ۱۹۹۸_۱۹۹۷ به باشگاه ایتالیایی اینتر میلان منتقل شد. نراتزوری‌ امیدوار بود که با استخدام وی سلطه یوونتوس و میلان بر سری A را بشکند و اولین عنوان قهرمانی پس از سال ۱۹۸۹ را کسب کند. این انتقال ۵۰ میلیون مارک برای اینتر هزینه داشت که در آن زمان رکورد نقل و انتقالات را در دنیا شکست. در آن فصل اینتر نایب قهرمان سری A و نیز قهرمان جام یوفا شد. رونالدو نیز برخلاف آن که در هر لیگی در همان فصل اول آقای گل می‌شد،‌ در آن فصل بعد از اولیور بیرهوف آلمانی،‌ دومین گلزن برتر ایتالیا شد.


فصل بعدی برای اینتر میلان فاجعه‌آمیز بود. آنها در لیگ هشتم شدند و به هیچ‌یک از جام‌های اروپایی هم راه نیافتند. رونالدو در این فصل برای اولین بار دچار مصدومیتی جزئی شد و فقط در ۱۹ بازی تیمش حضور پیدا کرد و ۱۴ گل نیز زد.

فصل بعدی مصدومیتش پیشرفت کرد. در نوامبر سال ۱۹۹۹ زانوی راستش به شدت آسیب دید و پس از چهار ماه، وقتی به میدان برگشت،‌ در همان بازی اول و در دقیقه ششم به علت پارگی دوباره رباط پای راستش مجبور به ترک زمین شد. پس از ۱۷ ماه استراحت در ۲۰ سپتامبر سال ۲۰۰۱ در جام یوفا در مقابل تیم رومانیایی براشو به میدان بازگشت. با درخشش رونالدو در دور برگشت فصل ۲۰۰۱/۲۰۰۲ (۷ گل زده در ۱۰ بازی)، اینتر تا هفته آخر لیگ هم شانس قهرمانی داشت. با یک شکست ۲ بر ۴ مقابل لاتزیو در روز آخر، صدر جدول به یوونتوس رسید اما در جام جهانی ۲۰۰۲ در ژاپن و کره جنوبی، رونالدو بازگشتی موثر در قهرمانی برزیل داشت.


خائن بزرگ جوزپه مئاتزا

شاید عده بی شماری از هواداران اینتر او را یک خائن به حساب بیاورند که پس از بهبودی نسبی اش و حضور درخشان در جام جهانی ایتالیا را به مقصد جایی که از آنجا آمده بود (اسپانیا) و سانتیگو برنابئو ترک کرد، اما نکته اصلی این است که هیچ وقت آب یک آرژانتینی و یک برزیلی باهم در یک جوی نمی رود و مساله اساسی روابط بین هکتور کوپر و رونالدو بود که مشکل ساز شده و در نتیجه موجب شد تا رونی به قوهای مادرید بپیوندد و حضور ۵ ساله او در ایتالیا با حرکتش به اسپانیا و رئال مادرید خاتمه یافت.
بعد از آن،‌ رونالدو از اینتر میلان جدا شد و با مبلغ ۴۵ میلیون یورو به رئال مادرید پیوست تا پس از لوئیز فیگو و زین‌الدین زیدان، سومین فوق‌ستاره خارجی این تیم باشد. اولین فصل حضور در رئال بسیار موفقیت‌آمیز بود. او در همان سال با رئال مادرید قهرمان جام باشگاه‌های جهان شد به علاوه بازهم به عنوان مرد سال اروپا و جهان انتخاب شد. وی از یک سو مطمئن‌ترین گلزن تیمش بود و از سویی دیگر در این فصل،‌ بیست و نهمین قهرمانی مادرید در لالیگا را جشن گرفت. در فصل بعدی نیز یک بار دیگر پس از سال ۱۹۹۷ آقای گل باشگاه‌های اسپانیا شد.
در سال ۲۰۰۷ با چندین مصدومیت مواجه شد، به طوری که در مجموع یک نیم‌سال در اختیار تیمش نبود متعاقب آن به تیم فنرباغچه استانبول ترکیه و سپس فلامینگو ریودوژانیرو پیوست. در همین زمان به دلیل انجام یک انتقال خون که برای بهبودی سریع‌تر پای مصدومش انجام شده بود، به دوپینگ متهم شد. با وجود این، در تاریخ ۱۳ ژانویه سال ۲۰۰۸ در بازگشت به میادین فوتبال با لباس آث میلان، در دیدار برابر ناپل دو گل زد و یک گل ساخت تا بازهم هنر فوتبالش را به رخ بکشد.

اما این بازگشت فقط یک ماه به طول انجامید،‌ چراکه در ۱۳ فوریه ۲۰۰۸ در دیدار مقابل لیوورنو رباط زانوی چپش به کلی پاره شده و به شدت دچار مصدومیت شد. پزشکان معالجش پیش‌بینی می‌کردند که تا اوایل ماه نوامبر بهبود یابد. به موازات این جریان، اتهام دوپینگ برعلیه او و باشگاه سابقش علنی شد و گفته شد که وی زمانی که در آیندهوون هلند بازی ‌کرده، برای انبساط ماهیچه داروی آنابولیکا به او تجویز شده و همین معالجه سبب بروز این‌همه آسیب‌دیدگی شده است.
 
وی در اول جولای سال ۲۰۰۸ بدون باشگاه ماند. وقتی به ریودوژانیرو بازگشت،‌ در دسامبر همان سال قراردادی یک ساله با باشگاه کورینتیانس سائوپائولو امضاء کرد و در همان ابتدا با این تیم قهرمان منطقه سائوپائولو و جام حذفی برزیل شد. وی تا سال ۲۰۱۱ در این تیم برزیلی ماند و با زدن ۲۹ گل در ۵۲ بازی نشان داد گلزنی در خون او جاریست. سرانجام در سال ۲۰۱۱ با مستطیل سبز وداع کرد.

بازی‌های ملی

اولین حضور رونالدو در تیم ملی، در تیم ملی زیر ۱۷ سال برزیل بود. او با این تیم در سال ۱۹۹۳ در کشور کلمبیا قهرمان آمریکای جنوبی شد. اولین بازی او در تیم ملی بزرگسالان در تاریخ ۲۳ مارس ۱۹۹۴ در یک بازی دوستانه مقابل آرژانتین بود. در ۴ مه همان سال در دیدار مقابل ایسلند اولین گل ملی‌اش را زد. در همان سال و تنها در سن ۱۷ سالگی برای حضور در جام جهانی آمریکا به تیم ملی فراخوانده شد. البته در این جام در ترکیب تیم قرار نگرفت و به این ترتیب سهم کوچکی در قهرمانی برزیل در جام جهانی ۱۹۹۴ داشته است.
 
سال بعد از آن هنوز یک بازیکن ذخیره بود که با تیمش در جام آمبرو در انگلیس شرکت کرد و به همراه این تیم قهرمان آن جام شد و در همان سال در جام کوپا آمه‌ریکا فقط در یک بازی حضور پیدا کرد. او در سال ۱۹۹۶ اولین موفقیت بین‌المللی‌اش را جشن گرفت و توانست در مسابقات المپیک ۱۹۹۶ مدال برنز را بر گردن بیاویزد و خودش نیز پس از زوج خط حمله‌اش،‌ ببتو و هرنان کرسپوی آرژانتینی‌، سومین گلزن برتر این مسابقات شد. پس از آن،‌ وی بازیکن ثابت تیم ملی شد.
 

در سال ۱۹۹۷ در جام‌های تورنوا دو فرانس، کوپا آمه‌ریکا و کنفدراسیون‌ها شرکت کرد که در دوتای آخری به همراه تیم ملی برزیل قهرمان شد. در آن زمان رونالدو به همراه روماریو زوج موفقی در خط حمله ساخته بود. اما در سال بعد از آن و زمانی که ماریو زاگالو، سرمربی تیم ملی از روماریو برای حضور در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه دعوت نکرد،‌ این زوج منحل شد. برزیل در آن جام یکی از شانس‌های اول قهرمانی بود،‌ اما در فینال در مقابل تیم میزبان شکست خورد. ‌

رونالدو که دوباره در خط حمله در کنار ببتو قرار گرفته بود، در آن جام چهار گل به ثمر رساند. او در دیدار فینال نمایش ضعیفی داشت، و این در حالی بود که وی یک روز قبل از بازی فینال، بر اثر تشنجی که دلیل آن هنوز توضیح داده نشده، به بیمارستان منتقل شد. به دنبال آن، خیلی از بازیکنان و کارشناسان،‌ وضعیت رونالدو را که سبب عدم تمرکز شدید تیم شده بود، دلیل شکست برزیل در فینال اعلام کردند. به علاوه شایعات زیادی قوت گرفت مبنی بر این که اصولا رونالدو نباید بازی می‌کرده است و فقط به دلیل فشار حامی مالی‌اش در ترکیب قرار گرفته بود. البته بازیکنان و مقامات رسمی تا امروز درباره این موضوع جنجال‌برانگیز سکوت کرده‌اند. با این حال، رونالدو از سوی نمایندگان مطبوعات به عنوان ارزشمندترین بازیکن جام انتخاب شده و توپ طلایی را دریافت کرد.

بعد از آن به مدت یک سال از تیم ملی دور بود و سپس در کوپا آمه‌ریکا در سال ۱۹۹۹ حضور یافت و به همراه ریوالدو، برزیل را به قهرمانی این جام رساند. چند ماه بعد از آن، مصدومیت زانویش طوری شدت گرفت که بازی مقابل هلند در تاریخ ۹ اکتبر ۱۹۹۹ آخرین بازی ملی‌اش تقریبا تا دوسال نیم دیگر شد. در ۲۷ مارس ۲۰۰۲ به تیم ملی بازگشت و با وجود دوری طولانی‌مدت از این تیم، بلافاصله با تیم ملی راهی جام جهانی ۲۰۰۲ ژاپن - کره جنوبی شد. وی در این جام  نمایشی فوق‌العاده داشت و با هشت گل زده در هفت بازی،‌ آقای گل جام جهانی شد و در بازی فینال در برابر آلمان،‌ با زدن دو گل، برزیل را به قهرمانی رساند.
 
رونالدو پس از آن جام از حضور در تورنمنت‌های بزرگ صرف‌نظر کرده و از جمله در کوپا آمه‌ریکا در سال ۲۰۰۴ و جام کنفدراسیون‌ها در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۵ شرکت نکرد. بدین ترتیب آخرین تورنمنت مهم او،‌ جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان بود که البته برای برزیل بسیار ناامیدکننده بود. این تیم در دور یک چهارم نهایی با شکست برابر فرانسه از مسابقات حذف شد. به خصوص رونالدو به دلیل وضعیت جسمانی‌اش (چاق و کند بودن) به شدت مورد انتقاد قرار گرفت و به وی لقب خرگوش چاق را دادند. با وجود این، وی در چهار بازی ۳ گل زد. رونالدو در ۹۸ بازی ملی ۶۲ گل به ثمر رساند و پس از پله در رده دوم برترین گلزنان ملی برزیل قرار گرفت.

مهم ترین افتخارات تیمی رونالدو

کروزیرو برزیل :
  • قهرمان لیگ مینیرو برزیل (۱۹۹۴)
  • قهرمان کوپا برزیل (۱۹۹۳)

آیندهوون هلند:

  • قهرمان KNVB Cup هلند با آیندهوون (۱۹۹۶)
  • قهرمان جام یوهان کرایوف (۱۹۹۶)

بارسلونای اسپانیا:

  • کوپا دل ری اسپانیا (۱۹۹۷)
  • جام برندگان جام یوفا (۱۹۹۷)
  • سوپرکاپ اسپانیا (۱۹۹۶)

اینترمیلان ایتالیا:

قهرمان جام یوفا (۱۹۹۸)

رئال مادرید اسپانیا:

  • دو بار قهرمان لالیگا (۲۰۰۲-۰۳ و ۲۰۰۶-۰۷ )
  • جام باشگاههای جهان (۲۰۰۲)
  • سوپرکاپ اسپانیا (۲۰۰۳)

کورینتیانس برزیل:

  • قهرمان جام پائولیستا برزیل (۲۰۰۹)
  • قهرمان کوپا برزیل (۲۰۰۹)

افتخارات تیمی در رده ملی:

  • ۲ بار قهرمان جام جهانی (۱۹۹۴ و ۲۰۰۲)
  • ۲ بار قهرمان کوپا آمه ریکا (۱۹۹۷ و ۱۹۹۹)
  • قهرمان جام کنفدراسیون ها (۱۹۹۷)

مهمترین افتخارات شخصی رونالدو:

  1. آقای گل جام لیبرتادورس (۱۹۹۳-۹۴)
  2. آقای گل جام مینیرو برزیل (۱۹۹۳-۹۴)
  3. عضو تیم سال مینیرو برزیل (۱۹۹۴)
  4. آقای گل لیگ هلند (۱۹۹۳-۹۴)
  5. آقای گل لالیگا با بارسلونا (۱۹۹۶-۹۷)
  6. آقای گل لالیگا با رئال مادرید (۲۰۰۳-۰۴)
  7. کفش طلای اروپا (بهترین گلزن اروپا) (۱۹۹۶-۹۷)
  8. بهترین بازیکن خارجی و عنوان توپ طلای لالیگا(۱۹۹۶-۹۷)
  9. با ارزش ترین بازیکن کوپا امه ریکا (۱۹۹۷)
  10. با ارزش ترین بازیکن فینال کوپا آمه ریکا (۱۹۹۷)
  11. عضو تیم بهترین بازیکنان جام کنفدراسیون ها (۱۹۹۷)
  12. باارزش ترین بازیکن جام برندگان جام یوفا (۱۹۹۷)
  13. آقای گل جام برندگان جام یوفا ( ۱۹۹۶-۹۷)
  14. بهترین گلزن جهان به انتخاب فدراسیون امارو ارقام جهان (۱۹۹۷)
  15. با ارزش ترین بازیکن یوفا (۱۹۹۷)
  16. بهترین بازیکن سال سری آ (۱۹۹۷-۹۸)
  17. بهترین بازیکن خارجی سال سری آ (۱۹۹۷-۹۸)
  18. بهترین فوروارد سال یوفا (۱۹۹۷-۹۸)
  19. ۳ بار برنده جایزه براوو (۱۹۹۵-۱۹۹۷-۱۹۹۸)
  20. توپ طلا و عنوان آقای گلی جام جهانی (۱۹۹۸)
  21. با ارزش ترین بازیکن جام یوفا (۱۹۹۸)
  22. آقای گل کوپا آمه ریکا (۱۹۹۹)
  23. عضو تیم برتر کوپا امه ریکا (۱۹۹۷)
  24. عضو تیم برتر کوپا آمه ریکا (۱۹۹۹)
  25. بهترین بازیکن سال جهان از نظر فیفا (۱۹۹۶)
  26. بهترین بازیکن سال جهان از نظر فیفا (۱۹۹۷)
  27. بهترین بازیکن سال اروپا(جایزه بالون) (۱۹۹۷)
  28. بهترین بازیکن سال اروپا(جایزه بالون) (۲۰۰۲)
  29. بهترین بازیکن سال جهان از نظر وورد ساکر (۱۹۹۶)
  30. بهترین بازیکن سال جهان از نظر وورد ساکر (۱۹۹۷)
  31. بهترین بازیکن سال جهان از نظر وورد ساکر (۲۰۰۲)
  32. کسب بهترین بازیکن سال جهان از نظر مجله معتبر اونزه (۱۹۹۷)
  33. کسب بهترین بازیکن سال جهان از نظر مجله معتبر اونزه (۲۰۰۲)
  34. توپ نقره ای فیفا (۲۰۰۲)
  35. عضو باشگاه ۱۰۰ تایی های فیفا
  36. عضو تیم بهترین های جام جهانی (۱۹۹۸)
  37. عضو تیم بهترین های جام جهانی (۲۰۰۲)
  38. آقای گل جام جهانی (۲۰۰۲)
  39. عضو تیم بهترین بازیکنان یوفا (۲۰۰۲)
  40. کسب جایزه بازگشت رویایی سال (۲۰۰۲)
  41. جایزه مربوط به افسانه ها (۲۰۰۲)
  42. بهترین ورزشکار سال دنیا از نظر بی بی سی (۲۰۰۲)
  43. جایزه پاهای طلایی جهان (۲۰۰۶)
  44. عضو تالار مفاخر ملی برزیل (۲۰۰۶)
  45. بهترین بازیکن ۱۰ ساله سری آ (۹۷ - ۲۰۰۷)
  46. عضو ۱۱ بازیکن برتر تاریخ فوتبال (۲۰۰۷)
  47. بهترین گلزن تاریخ جام جهانی
  48. بهترین بازیکن سال جام پائولیستا (۲۰۰۹)
  49. بهترین بازیکن ۱۰ سال اخیر جهان از نظر گل دات کام (بین سالهای ۲۰۰۰-۲۰۱۰)

رونالدوی برزیلی علاوه بر افتخارات بالا بارها به عنوان نامزد کسب عناوین مختلف در بین نامزدهای نهایی قرار گرفت . او چندین بار دومین بازیکن برتر جهان و اروپا لقب گرفت . در چندین جام و لیگ، عنوان دومین و سومین گلزن برتر را از آن خود کرد که با وجود این همه افتخارات به عنوان اولین و بهترین بازیکن مجالی برای نام بردن از آنها نیست.

چیزی که مشخص است رونالدو افسانه ای تکرار نشدنی در تاریخ فوتبال جهان هست و بی شک از او به عنوان پر افتخارترین بازیکن تاریخ فوتبال با فاصله ای بسیار زیاد از نفرات بعدی می توان نام برد.این عناوین در حالی است که رونالدو بیش از ۳ سال از دوران حرفه ای خود را به دلایل مصدومیت مختلف دور از میادین بوده است.

نقل قول و خاطرات:

میشل پلاتینی: رونالدو کامپیوتر برنامه ریزی شده است.

بلانکو: رونالدو با تمام مهاجمان دنیا متفاوت است. او کسی است که توپ را طوری جا به جا میکند که پاهایش در حین حرکت اصلاً دیده نمیشود! رونالدو کنترل نشدنی است.

پله: تنها جانشین من رونالدوست. اون بازیکن بزرگی است. هنگام کسب موفقیت هیچ تغییری در رفتار اون دیده نشد و مانند خانواده خودش با همه هم کلام می شد. زیاد ندیدیم که رونالدو درباره کسی چیز بد بگه. من طرفدار شماره ۱ او هستم.

بکن باوئر: ۹۰ دقیقه مراقبت کردن از رونالدو بسیار سخت است.

گابریل باتیسوتا: رونالدو خودِ فوتبال است.

زیدان: رونالدو بازیکن مورد علاقه من است و هر چیزی را که خواستم در کنار این جادوگر بدست آوردم.

جرزینیو : هنگامی که توپ به رونالدو می رسد تیم به نصف گل خواهد رسید! نصف دیگر آن بر عهده خود رونالدوست!

یوهان کرویف: قابل مقایسه با کسی نیست. همیشه بزرگ خواهد ماند.

کاپلو: پدیده! بازیکنای بزرگی مثل زیدان ، فیگو ، رائول و بکهام در رئال وجود داشتند که فرقی بین آنها نمی گذارم. اما رونالدو با تمام بازیکنان متفاوت است..

در کلیپ زیر درخشش رونالدو در ادوار جام جهانی و بازیهای باشگاهی را ببینید:

برچسب‌ها