سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** عباس عبدی: قدر روحانی و دلار ۳۲ هزارتومانی را بدانید
«عباس عبدی» فعال سیاسی اصلاح طلب که در هفته های گذشته خواستار استعفای روحانی شده بود در یادداشتی در روزنامه اعتماد با عنوان «بومرنگ سیاسی» نوشت: «روحانی در جریان انتخاباتی رأی آورد که شائبه تقلب نیز در آن نبود. پس از ۴ سال اول نیز...او...دوباره در یک انتخابات سالم از حیث رأیگیری انتخاب شد...او نه از داخل تخم مرغ شانسی بیرون آمده بود و نه از طریق کودتای خارجی و نه حتی با زور پول و تبلیغات اموال عمومی به یغما برده از منابع عمومی. اگر مردم هم از او ناراضی هستند به همین دلیل است که آرای داده شده به او را خالص میدانستند و انتظار گشایشی را داشتند».
عبدی در ادامه خطاب به منتقدان دولت نوشت: «او تا ۹ ماه دیگر هست و تمام میشود، شما میمانید و وضعیتی که قادر به انجام کوچکترین اصلاحی هم در آن نیستید...این دولت و این روحانی حداقل دارند یک کارهایی میکنند، در شرایط کرونایی و تحریمهای کمرشکن و دلار ۳۲ تومانی و گرانی و... چه اصراری به این حملات دارید؟ حالا روحانی یک چیزی هم درباره صلح امام حسن گفته است».
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه این یادداشت نوشت: «به نظر میرسد که نابخردی حدی ندارد به علاوه این همه دنبال شواهد تاریخی برای توجیه رفتار فعلی خود نباشید چون فردا مجبور خواهید شد به گونه دیگری رفتار کنید. کسانی متوسل به تاریخ میشوند که قادر به دفاع عقلانی از رفتار کنونی خود نیستند. با اطمینان به شما باید گفت که با ادامه سیاست موجود، ممکن نیست که از فرآیند موجود کسی بهتر از روحانی و حتی در اندازه او برکشیده شود. این بهترین ثمره ساختار انتخاباتی موجود است، آن را حفظ کنید که بعدا پشیمان خواهید شد، همچنان که بسیاری از شما از مجلس فعلی پشیمان شدهاند. فراموش نکنید که مردم کمتر خطا میکنند».
عبدی در این یادداشت، عامدانه به یک مسئله بسیار مهم اشاره نکرده است و آن نقش طیف اصلاح طلب در دولت روحانی است. معاون اول دولت روحانی «اسحاق جهانگیری» است. وی در سال ۹۶ اعلام کرد که نماینده اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری است.
رسانه های اصلاح طلب در فروردین ۹۷ تصویر جهانگیری را در لباس «سوپرمن» در صفحه اول روزنامه منتشر کردند. «سوپرمنِ اصلاح طلبان» با دلار ۴۲۰۰ تومانی موجب از دست رفتن ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار و حدود ۷۰ تا ۸۰ تن طلا شد.
«بیژن زنگنه» وزیر نفت دولت روحانی و از اعضای ارشد ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی در سال ۸۸ نیز از جمله افرادی است که اصلاح طلبان، او را «ژنرال» خطاب می کنند. اما «ژنرال نفتی اصلاح طلبان» تنها در یک قلم، ۱۵۰ هزارمیلیارد تومان بابت حذف کارت سوخت به کشور خسارت زد. خسارت های توتال، تبعات قرارداد خسارت بار کرسنت، مخالفت با ساخت پالایشگاه و اصرار بر واردات بنزین...را نیز به فهرست کارنامه بسیار ضعیف زنگنه اضافه کنید.
«عباس آخوندی» عضو ارشد ستاد میرحسین موسوی در سال ۸۸ و وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی نیز از جمله اشخاصی است که در سالهای اخیر خسارت های فراوانی به مردم ایران تحمیل کرد. همان وزیری که در جلسه تودیع خود گفت که افتخار می کند که حتی یک واحد مسکونی برای مردم کشورش نساخته است. همان وزیری که با مدیریت خسارت بار خود، افزایش ۶ برابری قیمت خرید و اجاره بهای مسکن را به مردم تحمیل کرد.
محمدرضا نعمت زاده، اکبر ترکان، علی ربیعی، حسین فریدون، محمد علی نجفی، محمد شریعتمداری، معصومه ابتکار و...را نیز به این فهرست اضافه کنید. «محمدرضا خاتمی» در سال ۹۶ تاکید کرد که «ما اصلاح طلبان، تضمین دولت روحانی هستیم». دولت روحانی، «دولتِ اصلاح طلبان» است. این دولت تنها در یک قلم با دلار ۳۲ هزارتومانی، ارزش پول ملی کشور را حدود ۱۱ برابر کاهش داد! چرا!؟
به این دلیل که عباس عبدی و همقطاران وی نه جنبه شکست در انتخابات را دارند و نه ظرفیت پیروزی در انتخابات. در سال ۸۸ کما فی السابق انتخاباتی سالم در ایران برگزار شد. اما اصلاح طلبان با دروغ تقلب، کشور را ماهها دچار آشوب و التهاب کردند. محمدعلی ابطحی معاون رئیس دولت اصلاحات صراحتا اعلام کرد که نقلب، اسم رمز آشوب بود.
در شرایط فعلی، بیش از ۷ سال است که روسای ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی و مهدی کروبی اکثریت مطلق دولت را در اختیار گرفتند. اما نتیجه عملکردشان به دلار ۳۲ هزارتومانی و پراید ۱۶۰ میلیونی و سکه ۱۶ میلیون تومانی ختم شد.
حالا عبدی با پاک کردن صورت مسئله مدعی است که «این دولت و این روحانی حداقل دارند یک کارهایی میکنند، در شرایط کرونایی و تحریمهای کمرشکن و دلار ۳۲ تومانی و گرانی و...»؛ توهین به مردم از این آشکارتر!؟
** نقیب زاده:مذاکره با آمریکا، معیشت مردم را سامان می دهد
«احمد نقیب زاده» فعال سیاسی اصلاح طلب که پیش از این مدعی شده بود که «برای کسب رضایت اروپا، بُرد موشک هایمان را کاهش دهیم» در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشت: «باید میان پیروزی ترامپ با جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا برای تحقق منافع ایران تفاوت قائل شد. در صورت پیروزی جو بایدن یک پالس مثبت دیپلماتیک به ایران و جهان ارسال خواهد شد؛ پالس مثبتی که این میزان از فشار روانی در داخل ایران نسبت به آینده اقتصادی، معیشتی و امنیتی خود را تا حدی تعدیل خواهد کرد. بههرحال کشور اکنون با انبوهی از مشکلات اقتصادی از تورم و رکود افسارگسیخته گرفته تا بیکاری و کوچکتر شدن سفرههای مردم و همچنین تشدید شیوع کرونا مواجه است».
نقیب زاده در ادامه نوشت: «در راستای استفاده از هوش سیاسی و دیپلماتیک باید به سمت استفاده از فرصتی به نام جو بایدن برویم پیش از آنکه به نفع ملت باشد، میتواند به سود همه تمام شود. چون اگر بتوانیم مذاکرات مجدد را در دستورکار قرار دهیم و به موازاتش تحریمها و چالشهای اقتصادی و معیشتی مرتفع شود بخشی از اعتماد ازبینرفته ملت ترمیم خواهد شد. پیروزی بایدن میتواند یک فرصت جدی را برای دولت فراهم کند که کشور از شرایط کنونی خارج شود. اینجاست که باید مساله استفاده از هوش سیاسی را جدی گرفت...کشور در شرایط عادی قرار ندارد. حتی معتقدم منتقدان دولت و مخالفان برجام هم در خفا و در محفلهای شخصی بر این نکته اذعان دارند که ایران راه مذاکره را به شرطی که شرایط فراهم شود، صددرصد رد نخواهد کرد. تداوم این وضع قطعا محبوبیت مسئولان را هم کمرنگ خواهد کرد».
این فعال سیاسی اصلاح طلب در این یادداشت تصریح کرد: «جو بایدن در صورت پیروزی و رسیدن به قدرت از ابزار تحریمهای کنونی و سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ در قبال ایران نخواهد گذشت و تمام وعدههای خود را در قبال ایران منوط به مذاکرات مجدد و تحقق پیششرطهای مدنظرش از جانب تهران خواهد کرد».
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در سال ۹۴ تاکید کرده بود که به واسطه برجام تمامی تحریم ها لغو خواهد شد. وی بعدها در اظهارنظری تأمل برانگیز گفت «هدف از برجام اصلا اقتصادی نبود».
روحانی در سال ۹۴ تاکید کرد که تمامی تحریم ها بالمره لغو می شود. وی بعدها گفت «اینکه قراردادی با دنیا بسته شد که پای آن ایستادیم و عهد خود را نشکستیم و متخلف نبودیم از نظر اخلاقی برای ما بسیار مهم است به طوری که به گفته بسیاری از سیاستمداران جهان مسئله برجام پیروزی بزرگ سیاسی اخلاقی در تاریخ بوده است».
عباس عراقچی، معاون سیاسی ظریف نیز در سال ۹۴ تاکید کرد که به واسطه برجام تمامی تحریم ها لغو می شود. وی در سالهای بعد گفت «هدف اصلی مذاکرات هسته ای، نه رفع تحریم ها بلکه تثبیت حق مسلم ملت ایران بود».
بسیاری از اصلاح طلبان نیز که در طول مذاکرات و سپس امضا و اجرای برجام تاکید کرده بودند که صبح بدون تحریم فرا رسیده و تحریم ها فروپاشیده و تحریم ها به تاریخ پیوسته، در سالهای بعد مدعی شدند که کارکرد اصلی برجام اقتصادی نیود، بلکه بزرگترین دستاورد توافق هسته ای این بود که سایه جنگ را از ایران دور کند!
حالا این طیف با بی اخلاقی مجددا معیشت مردم را به مذاکره با آمریکا گره زده است. این در حالی است که جو بایدن و دونالد ترامپ صراحتا اعلام کرده اند که یکی از اهداف مشترکشان، برجامیزه کردن صنعت موشکی و قدرت منطقه ای ایران است.
** باید برای «خودتحریمی تسلیحاتی» جشن می گرفتیم!؟
روزنامه ایران در گزارشی با عنوان «مواجهه جناحی با موفقیت ملی» نوشت: «درست ساعاتی بعد از برداشته شدن ممنوعیتهای تسلیحاتی آنچه در سرفصل خروجی برخی از رسانههای منتقد دولت نشست، انتقاد از برداشته شدن دیرهنگام این تحریمها بعد از دستیابی به برجام با عنوان «خودتحریمی» بود. در این سناریو که روز گذشته محور مطالب رسانه تندروها قرار گرفت، ادعا میشود که ممنوعیتهای تسلیحاتی میتوانست همچون تحریمهای هستهای در فواصل کوتاهی بعد از اجرای این توافق برداشته شود اما با ناکامی دیپلماتهای ایرانی در روند مذاکرات، دایره این محدودیتها تا پنج سال بعد از برجام هم ادامه یافت و لغو دیرهنگام آنها تنها در قطعنامه ۲۲۳۱ بازتاب یافت. شماری از تیترهای رسانههای دیروز کشور درباره لغو تحریمهای تسلیحاتی به این شرح بود: «خودتحریمی تسلیحاتی»، «وقتی خودتحریمی تسلیحاتی را فتحالفتوح جا میزنند» ، «پایان یک تحریم داوطلبانه» و تیترهایی از این دست».
ارگان رسانه ای دولت در ادامه نوشت: «پذیرش لغو تحریمهای تسلیحاتی و صدور نظام مجوزخواهی در قطعنامه ٢٢٣١ تنها برای پنج سال که در قالب یک بده بستان برد-برد در کنار سایر موضوعات حاصل شد، یکی از درخشانترین دستاورهای تیم دیپلماتیک ایرانی و شکست امریکا در مذاکرات برجام بود».
گویا ارگان رسانه ای دولت انتظار دارد که مردم و منتقدان برای «خودتحریمی تسلیحاتی» جشن بگیرند.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، پنج شنبه هفته گذشته در نشست خبری هفتگی در جمع خبرنگاران گفت: «همان طور که مشخص است در سال ۲۰۱۵ ( ۱۳۹۴) شورای امنیت سازمان ملل هیچگونه محدودیت تسلیحاتی در مورد ایران وضع نکرد».
زاخارووا در ادامه گفت: «تیم مذاکره کننده ایران [به ریاست ظریف] بخشی از محدودیت ها را بطور داوطلبانه برای تسریع روند مثبت مذاکرات در مورد برجام برعهده گرفت. از ابتدا برای همه طرف های شرکت کننده مشخص بود که این محدودیت ها هیچ ارتباطی با حل و فصل مسائل پیرامون برنامه هسته ای ایران ندارد. تاریخ ماده مربوطه منقضی شده است».
به عبارت دیگر، تحریم تسلیحاتی ۵ ساله ایران، زنجیری بود که برجام به پای توان دفاعی و نظامی ایران بست و تیم مذاکره کننده برای تسریع در امضای توافق، این امتیاز بسیار مهم و نقد را بدون دریافت هیچ امتیاز متقابلی، به طرف مقابل تقدیم کرد!
در حقیقت باید تحریم تسلیحاتی ایران در سال ۹۴ لغو می شد، اما برجام این اقدام را ۵ سال به تاخیر انداخت.
حالا رسانه های دولتی انتظار دارند که مردم برای این مسئله جشن بگیرند و شادمان باشند! گویا حامیان برجام وعده های فراوان دولتمردان درباره نتایج توافق هسته ای را فراموش کرده اند.
قرار بود به واسطه برجام تمامی تحریم های بانکی، مالی، نفتی، پتروشیمی، بیمه ای و...در زمستان سال ۹۴ و در مقطعی که دولت اوباما بر سر کار بود به طور کامل لغو شود.
اما دولت اوباما هیچگاه به تعهدات خود در برجام عمل نکرد. عهدشکنی اوباما در توافق هسته ای به حدی آشکار بود که دولتمردان صراحتا اعلام کردند که دولت اوباما، برجام را به صورت فاحش نقض کرده است.
«احمد توکلی» نماینده سابق مجلس پیش از این گفته بود: «وقتی وزیر امورخارجه برای توضیح توافق به مجلس آمد، من نماینده مجلس بودم. آقای ظریف پشت تریبون ادعا کردند که «بر اساس برجام تمام تحریمها لغو میشود.» من چهار سؤال به ریاست مجلس، علی لاریجانی دادم که از این چهار سؤال، سه تای آنها در جلسه قرائت شد. یکی از سؤالات من این بود که شما مدعی هستید تمام تحریمها لغو میشود، اما در این قراردادی که امضا کردهاید، در موارد متعددی نوشته شده است Suspend. این کلمه به معنای تعلیق است نه لغو. متن قرارداد را به آقای دکتر نجابت دادم و خواهش کردم ببرد پیش آقای لاریجانی. لاریجانی دید و گفت: «بله! اینجا نوشته ساسپند و معلوم است معنای آن چیست.» قرار شد که آقای نجابت ببرند و به آقای ظریف نشان دهند. آقای نجابت متن برجام را برد پایین و به آقای ظریف که سخنرانیاش تمام شده و آن پایین نشسته بود، نشان داد و آقای ظریف در واکنش با تعجب گفت: «ئه! ئه! من این را اصلا ندیده بودم!» باور میکنید؟ ».