پاسخی به ابهامات سند همکاری با چین/ ماجرای کشورفروشی چیست؟

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ضمن پاسخ به ابهامات وارده به سند همکاری ۲۵ ساله با چین، گفت: اگر منتظر باشیم که یک روزی اروپا با ما کارکند بسیاری ازفرصت های خود را از دست می دهیم.

به گزارش مشرق، سید رضا سیدآقازاده، مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت  در مورد سند همکاری ایران و چین، اظهار داشت: سندی که با کشور چین امضا کردیم ماحصل چندین سال کار کارشناسی است و بیشتر آن چیزهایی هستند که مدنظر و خواسته ایران بوده تا از منابع اقتصادی خود بهره برداری کند و سرمایه گذاری انجام شود و از امکاناتی که شرکت‌های چینی دارند بهره برداری کند.

بیشتر بخوانید:

توافق همکاری ایران و چین به نفع کدام کشور است؟

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران افزود: چارچوبی که مورد تفاهم قرار گرفته زیربخش های بسیار متنوعی را در حوزه‌های حمل و نقل، صنعت، تکنولوژی، معدن، توریسم، هایتک، پتروشیمی، انرژی، برق، فولاد و … در بر می‌گیرد؛ ما منابع انرژی متنوعی داریم که مزیت است؛ ایجاد شهرکت های صنعتی یکی از مصادیق فعالیت ما به عنوان پایه تولیدات خواهد بود. اجرایی شدن هر یک از این حوزه‌ها منجر به پیشرفت و افزایش تولید می‌شود که بر اساس برآوردهای اقتصادی انجام شده هم منافع ما و هم منافع طرف چینی را تأمین خواهد کرد.

برای سند همکاری عدد و رقمی پیش بینی نشده است

وی در خصوص اینکه آیا عدد و رقمی در این سند مورد توافق قرار گرفته است یا خیر، تصریح کرد: خیر رقمی در نظر گرفته نشده است اما با توجه به میزان همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف می‌توان به صورت سرانگشتی به یک عددی رسید اما این سند امضا شده یک تفاهم کلی است و یک طرح یا پروژه نیست که بتوان گفت فلان میزان عدد برای هزینه‌ها یا سرمایه گذاری یا همکاری مدنظر قرار گرفته شده است.

سیدآقازاده در خصوص اینکه رسانه‌های خارجی خبر از سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری از سوی چین در ایران می‌دهند، گفت: هر کسی می‌تواند با توجه به مفاد سند، به صورت سرانگشتی ارقامی را برآورد کند و مشخص نیست این رسانه‌ها این رقم ۴۰۰ میلیارد دلار را از چه طریقی برآورد کرده اند اما به طور کلی می‌توان با نگاه منطقی به محورهای سند، ارقام مختلفی را برای میزان همکاری‌ها بین دو کشور برآورد کرد.

تفاهمات در بخش توریسم و فرهنگ زودتر اجرا می‌شود

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران در مورد زمان اجرایی شدن سند، اظهار داشت: باید شرایط بین المللی بهتر شود اما بخش‌هایی که حساسیت‌های کمتری دارند و راحت تر هستند، زودتر اجرا می‌شوند؛ به عنوان نمونه می‌تواند همکاری‌ها در بخش توریسم و حوزه فرهنگ را زودتر شروع کرد زیرا مانع خاصی در این حوزه وجود ندارد و قاعدتاً دو طرف باید تسهیلاتی در نظر بگیرند تا به فرایند کار کمک کند؛ مثلاً در بخش توریسم ما باید اقدامات زیربنایی همچون تسهیل ورود توریست و تقویت مراکز اقامتی را اجرا کنیم. اما طرح‌های بزرگ صنعتی مثل کشیده شدن خط ریل بزرگ نیاز به مطالعات و ارزیابی اقتصادی و امکان سنجی دارند و بعد می‌توانند اجرایی شوند. بنابراین طرح‌ها در بازه‌های زمانی مختلفی اجرایی خواهند شد.

اولویت، بهره برداری از منابع انرژی است

وی افزود: از زمان امضای سند فعالان اقتصادی ایرانی و چینی برای همکاری با هم اظهار تمایل کرده اند و بخش خصوصی ایران نیز علاقمند به بهره برداری از این موضوع است و دولت‌های دو طرف باید زمینه‌ها را فراهم و علایق بخش خصوصی را بررسی کنند و کمک کنند که در راستای این علایق طرح‌ها اجرا شوند.

سیدآقازاده در مورد اولویت بندی طرح‌ها نیز گفت: طبیعتاً برای ما که کشوری با منابع انرژی فراوان هستیم، بهره برداری از این منابع اولویت نخست ما خواهد بود.

چرا باید منتظر غربی‌ها بمانیم؟

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران در مورد اینکه برخی از منتقدان به سند همکاری با چین معتقدند که به جای چین باید بر بازار اروپا و همکاری با این قاره تمرکز بیشتری می‌شد، تصریح کرد: شاید لازم باشد در مورد اروپا و چین دقت بیشتری داشته باشیم؛ چین کشوری است که در بسیاری از صنایع پیشرو بوده و دومین اقتصاد بزرگ دنیاست و حتی به تنهایی یک قاره محسوب می‌شود به شکلی که ۴.۶ تا ۴.۷ تریلیون دلار تجارت خارجی این کشور است و بزرگترین صادرکننده به حدود ۱۰۰ کشور از جمله اتحادیه اروپا، آمریکا، ژاپن و کره جنوبی محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه چین حوزه تجاری بسیار گسترده ای دارد، گفت: نکته مهم این است که چین علاقه به کار با ما دارد اما اروپا ما را تحریم و علاقه‌ای هم به کار با ما ندارد چراکه حاضر نیستند کوچک‌ترین ریسکی را بپذیرند و کوچک‌ترین قدمی را بردارند اگر در این شرایط منتظر باشیم که یک روزی اروپا با ما کار کند بسیاری از فرصت‌های خود را از دست می‌دهیم.

ذخایر ارزی چین بیش از ۳.۵ تریلیون دلار است

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران افزود: همین الان هم که تجارت ایران و چین را نگاه کنیم می‌توان گفت که بخش بزرگی از ماشین آلات ما از چین تأمین می‌شود که نشان می‌دهد بخش خصوصی ما به خوبی ظرفیت‌های چین را شناسایی کرده و از آن استفاده می‌کند. اگر ماشین آلات مشابهی که از چین تأمین می‌کنیم از اروپا تأمین کنیم قیمت‌های بسیار بالایی دارند و از آن طرف نیز کیفیت آنچنان خوبی هم ندارند که فکر کنیم این تفاوت قیمت را جبران می‌کند.

وی گفت: چین امکانات، ظرفیت و توان مالی بسیار بالایی دارد؛ امروز ذخایر ارزی چین بالای ۳.۵ تریلیون دلار است با این توانمندی‌هایی که در ایم کشور وجود دارد امروز شریک تجاری بسیاری از کشورها از اروپا، آسیا و آمریکاست و همه این کشورها در حال استفاده از این امکانات هستند و سوال این است که چرا ما استفاده نکنیم؟ تا کی باید منتظر باشیم که غربی‌ها شروع به همکاری با ما کنند؟ ما با چین منافع مشترک داریم و این کشور نیز علاقمند به کار ماست و در کنار این هم در نظر داشته باشید که چین با کشورهای متعددی همکاری می‌کند بنابراین وقتی آنها علاقمند به همکاری با ما هستند ما هم استقبال می‌کنیم و معتقدیم که ظرفیت‌هایی داریم که با همکاری چین می‌توانیم به پیشرفت برسیم.

تحریم چه تأثیری بر اجرای سند دارد؟

سیدآقازاده در مورد تبعیت چین از تحریم‌های آمریکا و عدم سرمایه گذاری و فاینانس در ایران، افزود: این تفاهم به این معنا نیست که از فردا در کوچه و بازار چینی‌ها را مشاهده خواهیم کرد. این سند یک سند ۲۵ ساله است و نه فقط با چین بلکه با سایر کشورها هم باید از این دست سندها داشته باشیم.

وی ادامه داد: تحریم وجود دارد و ممکن است ادامه داشته باشد اما بستگی به شرایط بین المللی دارد و تلاش ما بر لغو تحریم هاست. همچنین با توجه به تحولاتی که در سطح بین الملل صورت گرفته قطعاً شرایط امروز با دیروز و شرایط فردا با امروز متفاوت است. اما در همین شرایط تحریم هم کشورهای مختلف با ما رفتارهای متفاوت داشتند؛ به عنوان مثال کشوری نفت ما را قانونی خریده اما به دلیل تبعیت از تحریم‌های آمریکا حاضر به آزادسازی منابع ما نیست اما ما با چین چنین مشکلی نداشتیم و این کشور خریدار اول کالاهای ما از جمله نفت است به شکلی که ۲۷ درصد از صادرات ما به چین انجام می‌شود و در مقابل هم کالا وارد کشور شده است و بیشتر از ۹۰ درصد این کالاها مصرفی نیست بلکه ماشین آلات و عوامل تولید هستند که به ما کمک می‌کنند که تولید داشته باشیم.

سیدآقازاده تاکید کرد: در زمانی که غربی‌ها ما را به شدت تحریم کردند چینی‌ها با ضوابطی که داشتند به اقتصاد ما کمک کردند.

منابع مالی «مسدود شده» در چین نداریم

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران در مورد اینکه گفته می‌شود در چین منابع مالی ایران مسدود شده داریم، تصریح کرد: ما منابع مالی مسدود شده ای در چین نداریم بلکه منابعی داریم که از آنها استفاده می‌کنیم. ما به خاطر صادراتی که به چین انجام داده ایم پولی داریم و این پولی که در آنجا وجود دارد به صورت منظم مورد استفاده قرار می‌گیرد و در ازای آن کالا وارد می‌کنیم.

وی در خصوص اینکه به گفته اعضای اتاق بازرگانی تهران، چین به دلیل تبعیت از تحریم‌ها منابع مالی ما را برنمی گرداند، افزود: بحث برنگرداندن پول نیست بلکه بحث این است که منابعی که در آنجا وجود دارد به یوان است و اگر این یوان برگردد دوستان چه استفاده‌ای می‌خواهند از آن کنند؟ این توافق ما بوده و به صورت طبیعی هم است که بهترین استفاده از یوان همین شکل فعلی است.

آیا بحث کشورفروشی مطرح است؟

سیدآقازاده در پاسخ به این سوال که بحث دیگری که منتقدان مطرح کرده اند این است که تزریق منابع چین در برخی از کشورها منجر به بدهکار شدن آن کشور شده و در نهایت چین صاحب آن پروژه شده است و احتمال بروز این چالش در ایران هم وجود دارد، تصریح کرد: اگر بخواهیم از این منظر نگاه کنیم که عمدی وجود دارد که چین منابعی به کشورهای دیگر می‌برد با علم به اینکه طرف مقابل نمی‌تواند قرض را ادا کند و از این طریق صاحب پروژه می‌شود، کارنامه اروپا و آمریکا بسیار سیاه‌تر است. آنها نمی‌توانند در این خصوص مدعی باشند.

وی افزود: اما از منظر دیگر که نگاه کنیم می‌بینیم که کشورها سطح توان مدیریتی و اقداماتشان متفاوت است؛ ما در چارچوبی که بحث می‌کنیم پروژه‌های سرمایه گذاری مورد امکان سنجی قرار می‌گیرند که آیا این پروژه می‌تواند منابعی که استفاده می‌کند را برگرداند یا خیر. نباید انتظار داشته باشیم اتفاقی که در یک کشور کوچکی رخ می‌دهد در ایران هم رخ می‌دهد.

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: این مسائل نمی‌تواند این معنا را دهد که نباید وارد همکاری شویم و نباید فعالیت‌هایمان را توسعه دهیم و از توان و ظرفیت‌هایمان استفاده نکنیم. باید این کارها را انجام دهیم اما در عین حال باید از توان متخصصان خود استفاده کنیم تا طرح‌ها اقتصادی باشند.

سیدآقازاده گفت: همواره برای همکاری‌ها دو بحث «تأمین مالی» و «سرمایه گذاری» را داریم؛ تأمین مالی به شکل وام است که گاهاً منجر به عدم بازگشت اقساط می‌شود اما در مورد ایران تاکنون این اتفاق نیفتاده است و ما همیشه اقساط خود را پرداخته ایم و سرمایه گذاری نیز به این شکل است که دیگر تعهد برگشتی وجود ندارد. اینکه یک شرکت چینی در ایران با یک واحد تولیدی قرارداد ببندد و سرمایه گذاری کند در زمانی می‌تواند توقع داشته باشد که آن شرکت به سوددهی برسد و ریسک تولید نیز با خود سرمایه گذار است و تعهدی برای دولت ایجاد نمی‌کند که در قبال آن تعهد چیزی را گرو بگذارد و واگذار کند.

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران در مورد به کارگیری الفاظی همچون «کشورفروشی» تصریح کرد: این تحلیل‌ها درست و بر اساس واقعیات نیست. یک موقع نگرانی‌هایی را مطرح می‌کنیم که همیشه می‌تواند مطرح باشد و هر لحظه ممکن است در سراسر فعالیت اقتصادی حادثه‌ای رخ دهد اما آنچه که مسلم است این است که دو کشور مستقل که توان ارزیابی، تصمیم گیری و شناسایی منافع خود را دارند می‌خواهند کار اقتصادی مشترک کنند بنابراین هر دو طرف باید حداکثر تلاش خود را کنند که تا منافع خود را به حداکثر برساند و در عین حال کمک کنند طرف مقابل هم از این کار مشترک حداکثر انتفاع را ببرد.

چرا سند منتشر نمی‌شود؟

وی در مورد ابهامات انتشار سند همکاری با چین نیز گفت: چیزی که وجود دارد این است که در سایت وزارت امور خارجه شرح کاملی از این چارچوبی که امضا شده بارگذاری شده است. این خود می‌تواند مبنای کارشناسی باشد.

سیدآقازاده افزود: در حال حاضر یک سند کلی داریم و کلیات بین دو طرف صحبت شده است و بیشتر مباحثی که صحبت شده مورد نظر طرف ایرانی بوده است که موجب توسعه اشتغال، تولید، بهبود کیفیت کالا، صادرات و … خواهد شد.

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: چین با بسیاری از کشورها از این مدل همکاری‌ها دارد؛ به عنوان مثال با کشورهای آ سه آن تفاهمات استراتژیک دارد. حتی با آمریکا نیز سالهاست در حال مذاکره برای یک تفاهم هستند اما به دلیل کارشکنی‌های دولت ترامپ این تفاهم هنوز به نتیجه نرسیده است.

ظرفیت افزایش ۳ برابری صادرات به چین را داریم

وی در مورد احتمال افزایش ۳ برابری صادرات به چین گفت: در حال حاضر چین ۲.۵ تریلیون دلار واردات کالا و خدمات دارد که از این میزان حداقل بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلار واردات خدمات دارد. مجموع صادرات ما به چین ۹ میلیارد دلار است که ۳ دهم درصد میزان واردات چین است.

سیدآقازاده افزود: طبق مطالعات انجام شده در سازمان توسعه تجارت مشخص شد ما ظرفیت صادرات ۲۸ میلیارد دلار کالا به چین را داریم؛ کالاهایی که چینی‌ها وارد می‌کنند و ما در حال تولید آنها هستیم.

وی گفت: البته ۳ برابر در شرایط فعلی است اما عدد بزرگی نیست ولی به هر حال باید زمینه‌ها همچون توسعه بنادر، جاده‌ها، حمل و نقل و … نیز فراهم شود. این سند جامع می‌تواند به این امر کمک کند.

مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران اظهار داشت: اگر سرمایه گذاری در امور زیربنایی لازم انجام نشود رسیدن به این میزان صادرات سخت می‌شود اما اگر همه شرایط را ثابت در نظر بگیریم چین ظرفیت جذب این حجم از کالا از ما را دارد.

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 47
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 74
  • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    45 34
    کلهم سخنان این جناب باابهام بود وپاسخ درستی به سوالات داده نشد .تا سند اصلی برای مردم رونمایی نشود به حرف هیچ کس نمی شود اعتماد کرد.الان به نظر من به عنوان یک شهروند ایرانی با این تحلیل های آبکی ایشون در آینده ای نزدیک باید دنبال واژه هایی چون قرارداد نگین "چاینا چای "باشیم.
    • ... IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      24 21
      به نظر من این توافق خیلی بهتر و مفید تر از برجام هست.ولی مردم باید کلیات طرح را بدانند
    • IR ۱۲:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      22 31
      سند اگه منتشر بشه آمریکا سو استفاده میکنه
    • IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      26 17
      پاسخ به ۱۲:۲۳ بزرگترین شریک اقتصادی چین ایالات متحده و بعد از آن اتحادیه اروپا است.سهم چین از شراکت با ایران تنها سه دهم درصد است.پس ساده انگارانه است که چین منافع خود با آمریکا و اتحادیه اروپا را ول کند و بچسبد به ایران
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      7 10
      چین الان با آمریکا در افتاده چون داره میشه قطب اقتصادی شرق و جهان و همینم باعث تنش بینشون شده بعدم چین باید از خداش باشه که با این همه منابع تو ایران با ما همکاری کنه
    • دانیال IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      6 2
      پاسخ به ۱۲:۵۳ رفیق عزیز چین لازم نیست برای شراکت با ایران اقتصادش را از منافع اقتصادی در آمریکا بگسلد امروز دست برتر با چینی هاست آن ها می دانند و می خواهند بقیه هم این را بدانند که چین برای کسب منافع گوناگون با ایران همکاری همه جانبه خواهد داشت و دست آمریکا و اروپا هم به دلیل پیوندهای و بدهی های اقتصادی بسیار به چین از مقابله و جلوگیری کوتاه است.
    • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 3
      ترسوها، میلرزن؛ برید یه جای گرم پیدا کنید. چطور در برجام که باید خیلی چیزا را میدادیم و هیچ میگرفتیم شما رقص و پایکوبی میکردید در اینجا ما قراره فقط همکاری داشته باشیم.
    • Mahdi IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
      0 0
      تا معلوم نشه که موارد قرارداد بیست و پنج ساله چیه نباید حمایت کنیم چون اصلا معلوم نیست چی هست تازه توسط دولتی نوشته شده که برجام و امضا کرد ۲٠۳٠ رو امضا کرد......
    • ناشناس IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
      0 0
      من هم کاملاً با نظر ایشون موافقم.
  • IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    30 16
    این آقا با این صحبت هاش خودش کلی ابهام ایجاد کرد خدا عاقبت فرزندان ونسل های بعدی این کشور را با این دسته گل بخیر کنه
    • IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      20 20
      به نظرم از برجامی که امنیت ملی رو بخطر میندازه بهتره
  • IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    13 32
    اتفاقا من با همکاری با چین خیلی موافقم بهتره از اینکه ناز غربی های ملعون رو بکشیم و فقط ضرر و زیان بهمون برسه
    • ناشناس IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 1
      ناز غربیهای ملعون رو نکش..
    • سام IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      2 1
      گذشت زمان مفهوم تجزیه و نابودی رو به آدمهای نادانی مثل تو نشون میده که یه غرب غرل گفتن بلدین
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    13 16
    این توافق راهکار همکاری دوکشور است
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    17 11
    اگر بدون ایراد بود الان تمامی روزنامه ها و اخبار ها حتما هر روز سرمونو میبردند .تازه قراردادی هم با روسیه در راه است !
    • IR ۱۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 15
      نه پس نابود کردن هسته ای و کاپیتولاسیون بریتانیا و آمریکا خوبه پناه بر خدا از دست اصلاح طلبان و غرب زدگان
  • ع IR ۱۲:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    8 6
    سلام خیلی جالبه هرکاری خودشون میکنندخیلی خوبه بقول معروف یکسربوم تابستون یکسربوم زمستون شماکه اینقدرزرنگ هستیدامیدوارم درآینده شرمنده مردم نشویدومانندبرجام کسانی که مخالفندیابهتربگم منافعی ندارندکارشکنی نکنندانشاالله ایران هميشه پاینده باشد
  • اکبر DE ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    14 17
    اصلا مهم نیست چی محتوای سند هستش، اگه ظریف و تیمش پشت ماجرا باشن چشم بسته میشه گفت این سند بده ، اگه جبهه انقلاب و نظام پشت این سند باشه ، چشم بسته میشه گفت خوبه و باید حمایت بشه ، و سلام
    • IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 5
      اینو موافقم ولی به نظرم ظریف اصن به چین هم فکر نمی کرد.اون فقط غرق در رویای توافق با غرب بود
    • IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 2
      اینطوری قلاده انداختن گردن شما و اصلاحطلبا که وضع مملکت اینه
  • عاشق ایران IR ۱۲:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    14 14
    کاری به امریکا واروپا ندارم و از سیاست اینها حمایت نمی کنم اما زمان خیلی چیزهارا ثابت خواهد کرد امیدوارم باعث نشه مردم بابت این قراردادبازم توان پس بدهند .اما نظر شخصی خودم اینه حس خوبی به این قرارداد ندارم.
  • IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    11 13
    ایران در برجام‌فروخته شد نه قرداد با چین روزنامه ها ورسانه های اتش بیار معرکه برجام که این ننگ را بر کشور تحمیل کردن حالا مخاف قرداد با چین هستن در قرداد با چین کسی نگفته صنعت هسته ای خود را بتون بریز غنی سازی بیست درصد را نابود کن نگفته جاسوس ازاد کن نکفته ماهواره به فضا برای خوش خدمتی به غرب نفرس نگفته دوربین در مراکز علمی وتحقیقاتی برای نابودی خودت نصب کن نگفته تمام کامپیوترهای اساتید علمی کشور توسط ماموران اژانس اتمی که جاسوس هستند سرزده بازرسی شوند و...اینها همه مربوط به برجامند که ادرس بزرگترین استاد هسته ای کشور ومغژ متفکر هسته ای جهان را پیدا کنند ترور کنند پس اگر ترکمانچای میخواید وبدتر دنبال برجام‌بگردید نه چاینا
    • IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      7 1
      شما احتمالا مترجم مفاد قرارداد هستید که این قدر صریح وبی پرده حمایت میکنی دوست من چپ وراست برای خیلی از مردم تمام شده لطفا به منافع ملی و مردم در بلند مدت توجه کنید مار گزیده از ریسمان سیاه وسفید می ترسد
    • نقی IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      2 2
      خوب در زمان انعقاد برجام هم ، هر کسی انتقاد می کرد را متهم به جهل و یا خیانت می کردند و خودشون را با تکیه دادن به رهبری مبرا می نمودند و در عرض فقط چند سال ، کلی ضرر به اعتبار نظامی سپاه و اقتصاد و صنعت کشور ، وارد شد و هرگز قابل جبران نیست. الان هم ، همون دسته ، دوباره زحمت کشیدند و توافق جدیدی امضاء کردند. بهتر بود اول خرابکاری قبلی را درست می کردند و بعد سراغ پروژه جدیدی می رفتند . حتی اگر توافق جدید خوب باشد هم، اینجوری حسابها قاطی می شه! آیا دلشون دوباره برای مدالهای قهرمان ملی مثل برجام ، تنگ شده ؟
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    3 0
    سیدآقازاده در خصوص اینکه رسانه‌های خارجی خبر از سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری از سوی چین در ایران می‌دهند، گفت: هر کسی می‌تواند با توجه به مفاد سند، به صورت سرانگشتی ارقامی را برآورد کند و مشخص نیست این رسانه‌ها این رقم ۴۰۰ میلیارد دلار را از چه طریقی برآورد کرده اند اما به طور کلی می‌توان با نگاه منطقی به محورهای سند، ارقام مختلفی را برای میزان همکاری‌ها بین دو کشور برآورد کرد. خب تا دیروز همه وجود هرگونه عدد و رقم رو تکذیب میکردند حالا میبینیم که کم کم داره عدد و رقم ها وارد میشه من معتقدم چینی ها اهل جر زنی نیستند اما نکته نگران کننده مقایسه حجم اقتصاد ما و انهاست با سابقه 15 ساله ای که از همکاری در خودروسازی با چینی ها دارم معتقدم انها هرگز به شرایط طرف مقابلشان نگاه نمیکنند انها متاثر از تحریمها و قطع نامه های تحریمی بین المللی نیستند اما ما هستیم انها هیچ گونه مشکلی در پرداختهای بین المللی ندارند اما ما داریم اینهاست که نگران کننده است خود چین که نگران کننده نیست شرایط خود ماست که میتواند به صورت حربه ای در دست چین در این قرارداد به ضرر ما باشد
  • IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    7 4
    اینا رو ول کن از برجام چه خبر،ظریف و عراقچی و صالحی دارن در مورد موشک ها مذاکره میکنند جلوی اون ها رو بگیرید
  • قاسمی IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    14 2
    گیریم که این سند همش خوب باشه. اون وقت میدونید چه برسر آمار بیکاری میاد؟ .تمام کارخونه ها چینی هستن و نیرو های چینی میگیرن. وضع جوان های مملکت بدتر میشه.
  • IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    6 6
    تعجبم از اینه هنوز یه خط از این تفاهمنامه رو نمیدونند فقط پیشبینی منفی میکنند. حالا اگر آمریکا یا یکی از کشورهای اروپایی بود بخدا قسم اگر هیچکس حرفی میزد. برجام رو یادتون رفته؟ اگر یکی میاومد اون هم با مطالعه دقیق و با سند و مدرک یه جمله در مورد برجام بد میگفت همین مردم میخواستند از وسط جرش بدن. نه هموطن هنوز ذاتاً مشکل داریم و غرب پرستی تو ذاتمونه.
  • IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    1 0
    کار خلاف نکنید اقا مگه شما تو دنیا شاخ در اوردید که از ترس بارون برین زیر ناودون
  • دانیال IR ۱۶:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    2 2
    آدم اگر کمی هوش و عقل و خرده ای ذکاوت داشته باشد از یک چیز باید بسیار شگفت زده شود: آقایان از خود بپرسید این حجم عظیم و گسترده ی نگرانی عمومی تنها در عرض چند روز چگونه و بر چه مبنایی شکل گرفته است. در خصوص برجام که آن هم یک معاهده با طرف خارجی بود و طبیعتا باید حساسیت های معقول در موردش وجود می داشت چرا این واایرانا از خرد و جوان و پیر و کلان نمی دیدیم چگونه یک شبه همه نگران فروش کشور شده اند. این حجم عجیب و غریب احساسات ضد چینی چطور یک شبه می تواند چاق شود. همه شده اند چین شناس و چین ستیز و ضد استعمار و طرفدار حقوق مسلمانان اویغور و ... اگر خرده عقلی باشد آدم لااقل باید شک و تردید کند نسبت به این فضا. عاقل باید محتاط و بدبین بشود نسبت به این فضا.
  • دانیال IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    3 5
    جمهوری اسلامی اگر فروشنده بود می توانست بی دردسر و به قیمتهای خیلی گزافتر به همین آمریکا و اروپا بفروشد چهل سال صبر نمی کرد که به چین بفروشد.
  • سعید IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    5 4
    از چین تو این چهل سال همکاری خیری ندیدیم اون وقت تو همکاری 25 ساله خیر ببینیم
    • IR ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 2
      اره راست میگی مسبب کودتای ۲۸ مرداد چین بود چین به صدام سلاح شیمیایی و موشک میداد چین دانشمندان هسته ای رو ترور کرد چین تحریم کرد چین ایرانی کشت
  • هیچکس IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    2 4
    لطفا نظرات بیخود ندید ۸سال منتظر اروپا بودید چی نصیبتون شد حالا از چین ما هر چیزی می توانیم وارد کنیم و یک نکته مواد اولیه شهرکهای صنعتی هم تامین می شود که اونها با تولید خوب از ورشکستگی خروج و درصورت بهبود کیفیفت می توانند صادر هم کنند فقط نکته ای که هست باید بر واردات تجار نظارت دقیقی داشته باشیم تا آشغال وارد نکنند
  • دانیال IR ۱۹:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    2 3
    این نکته هم جالب است: رسانه های آمریکایی انگلیسی و سعودی و اسراییلی در بخش های غیر فارسی خود اظهار نگرانی می کنند از قدرتمند شدن ایران در مطنقه و جهان از پس این توافق. و در بخش فارسی خود ابراز نگرانی می کنند از فروش خاک و اقتدار و استقلال ایران.
    • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
      3 2
      دقیقا میخواهند با تحریک مردم و منحرف کردن ذهن ها از این قدرتمند شدن جلوگیری بکنند به قول عمروعاص جهل مردم از ذوالفقار علی(ع)هم قدر تر هست
  • امیرمحمد IR ۱۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    3 2
    دشمنه دشمنِ من ،دوستِ منه ،چین و روسیه از آمریکا و هم پیمانانه یهود و عربش بهترن
  • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    2 3
    این است که خاندان ملعون و غارتگر پهلوی نصف ایران را به گشورهای همسایه مفتی واکذار کرده ...
  • ایرانی IR ۱۹:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    5 4
    قضیه کشور فروشی دسیسه غربیهاست تا مردم را بفریبند تا به دولت فشار وارد کنند تا متن سند را منتشر کند تا دشمنان ایران بتوانند در انجام آن خلل ایجاد کنند فریب دشمنان را نخورید اگر بحث کشور فروشی بود خود رهبر قبل از همه مانع امضاء این قرارداد میشد
  • IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    3 0
    وطن فروشیی ممنوع
  • بوق IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۶
    1 0
    عزیزان یه سوال تفاهم نامه عهد نامه قرارداد هرچی که هست فقط نمیشد مدت و زمان رو کمتر میکردن مثلاً ۱۰ سال اگه خوب بود بازم تمدید میشد اگرم بد بود فسخ میشد
  • سیدمحمد PL ۰۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    0 0
    به نطرمن عالیه.به شرط اینکه درست اجرا بشه.وچون ماتحریم هستیم بهتره فعلا محرمانه باقی بمونه.
  • IR ۰۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    0 0
    آخرش که مردم ایران ضرر میبینن چ بدرد
  • IR ۰۷:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    0 0
    سلام الاهی چینیها کیسه ندوخته باشن بینوا ملت خدا صاحب و منجی را برسان
  • امیر IR ۰۷:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    2 0
    من تو این مدت فهمیدم که با هر جای دنیا و ضعیفترین کشورها اگر پیمان همکاری ببندیم از امریکا و اروپا بهتر است قران هم توصیه کرده که با یهود و نصارا دوستی نکنید چون انها فقط به دنبال نابودی و ضربه زدن به شما هستند دیگه حالم از امریکا و اروپا بهم میخوره باید پوزه انها را به خاک مالید
  • IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۷
    0 0
    شما را به مقام انسانیت میرسانیم!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس