سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
علی مطهری: سابقه ام تضمین کننده وعده هایی است که می دهم
«علی مطهری» فعال سیاسی اصلاح طلب و نماینده عضو لیست امید در مجلس دهم در مصاحبه با پایگاه خبری جماران در پاسخ به این سوال که «اگر شرایط به گونهای رقم بخورد که شما در مسئولیت سنگین ریاست جمهوری قرار بگیرید، با جریان های تندرو چگونه برخورد میکنید. آیا مردم میتوانند تضمینی داشته باشند که شما به عنوان یک فرد سیاسی به آنها دهید؟» گفت: «تضمین این مساله سابقهای است که من دارم. در دوره نمایندگی مجلس این کار را کردهام. من هر جایی که به بهانههای مختلف افراد را متهم به جاسوسی و بازداشت کردند، ایستادم، اعتراض کردم و سؤال پرسیدم».
مطهری در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «به نظرم ما باید بعد از اینکه در رفع تحریمها و بازگشت به برجام پیش رفتیم، رابطه با آمریکا را برقرار کنیم. این رابطه بی جهت قطع شده و از اول انقلاب نیز قرار بر قطع دائمی رابطه نبوده است. متاسفانه یک کار خطایی انجام شد و به اینجا رسیدیم. رابطه باید برقرار باشد و مسائلی که ما در خصوص انتقام شهادت سردار سلیمانی داریم به جای خودش. در اینکه باید انتقام این جنایت گرفته شود بحثی نیست ولی این موضوع منحصر به ایران نیست و مربوط به کل مسلمانان دنیاست. یعنی سردار سلیمانی متعلق به کل دنیای اسلام است و ممکن است مثلا یک مسلمان آفریقایی انتقام خون او را بگیرد».
** سیدحسن خمینی به دلایل متعدد گزینه مناسبی برای ریاست جمهوری نیست
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «چانه زنی برای کاندیدای نهایی» نوشت: «به تازگی برخی منابع اعلام کردهاند که محمدرضا عارف تصمیم خود را برای کاندیداتوری گرفته اما او هم فارغ از برخی انتقادها به عملکردش در سالهای اخیر، طی یک سال گذشته ارتباطات سازمانی و حزبی خود را با اصلاحطلبان و مشخصا نهاد اجماعساز این جریان که با عنوان «جبهه اصلاحات ایران» فعال شده، کاهش داده و این شرایط ممکن است در تصمیمگیری نهایی اصلاحطلبان تاثیر بگذارد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «شرایط زمانی دشوارتر میشود که عارف بدون توجه به نظر جبهه اصلاحات به کاندیداتوری خود ادامه دهد و چنانچه او کاندیدای نهایی نباشد، میدان را ترک نکند. سخنان برخی اصلاحطلبان هم نشان میدهد که گویا قرار نیست حمایتی از عارف انجام شود».
روزنامه اعتماد در ادامه با اشاره به مسئله کاندیداتوری سید حسن خمینی نوشت: «طیفی از اصلاحطلبان معتقدند که سیدحسن خمینی به دلایل متعدد گزینه مناسبی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری، دستکم در شرایط خاص کنونی نیست، چراکه به باور آنان در کارنامه سیاسی سیدحسن خمینی، تجربه کلان مدیریتی به چشم نمیخورد».
** شورای وحدت اصولگرایان «یک-هیچ» از شورای ائتلاف جلو افتاده است
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «رقابت تنگاتنگ اصولگرایان برای انتخابات» نوشت: «رقابت تنگاتنگ در جریان اصولگرایی، بین شورای وحدت اصولگرایان و شورای ائتلاف نیروهای انقلاب برای انتخابات ۱۴۰۰ در جریان است و تا اینجای کار به نظر میرسد که شورای وحدت یک -هیچ از شورای ائتلاف جلو افتاده است. تا شورای ائتلاف درگیر مجامع استانی خود است، شورای وحدت رایزنی با نامزدهای بالقوه را شروع کرده است. دیروز متکی، سخنگوی شورای وحدت، خبر داده که آیتالله موحدیکرمانی، رئیس جامعه روحانیت، بهزودی نامهنگاری با چهرههایی همچون رضایی، قالیباف و رئیسی را آغاز خواهد کرد و در ادامه به دیگر افرادی که اعلام نامزدی کردهاند هم نامه خواهد نوشت».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «آنچه از برایند اخبار و گفتهها میتوان نتیجهگیری کرد، این است که رضایی، رئیسی، قالیباف، جلیلی و با احتمال کمتری سعید محمد احتمالا جزء پنج گزینه اصلی نامزدهای اصولگرایی هستند که در این صورت چهرههایی مانند ضرغامی، دهقان، وزرای رنگارنگ دولت احمدینژاد و حتی دو عضو هیئترئیسه مجلس فعلی، نیکزاد و قاضیزاده، چندان شانسی برای بدلشدن به گزینه یا گزینههای نهایی نخواهند داشت».
** گمانه زنی عضو موتلفه از ۴ نماینده اصلی اصولگرایان
«حمیدرضا ترقی» عضو حزب موتلفه اسلامی در مصاحبه با خبرآنلاین گفت: «تا روز ثبت نام منتظر اعلام نظر آقای رئیسی میمانیم البته رایزنیهای متعددی در جریان است. به هر حال تا روز ثبت نام تکلیف مشخص خواهد شد. طبیعتا کاندیداهای دیگر در حال فعالیت انتخاباتی هستند منتهی آن کاندیداها نیز منتظر تصمیم آقای رئیسی هستند که اگر آقای رئیسی بپذیرند تقریبا برخی از آنها مصمم هستند به نفع او کنار بروند تا در جریان اصولگرایی، تکثر نامزدها وجود نداشته باشد. در عین حال به آقای رئیسی در دولت و مسائل آینده کمک کنند از این رو آنها هم تا حدودی با احتیاط، فعالیتهای تبلیغاتی و کاریشان را دنبال میکنند».
ترقی در ادامه در پاسخ به این سوال که «گزینههای بعد از آقای رئیسی منظورتان کدام کاندیداها است؟» گفت: «از بین چهرهها، عمدتا آقایان قالیباف، محسن رضایی و لاریجانی مطرح هستند». وی در ادامه در پاسخ به این سوال که «سعید جلیلی چطور؟» گفت: «آقای سعید جلیلی عمدتا در محافل مختلف مورد بحث و بررسی است اما در حدی که آقایان قالیباف، محسن رضایی و لاریجانی مطرح هستند درباره سایر کاندیداها نشنیدهام که مطرح باشند».
** وکیلی: لاریجانی گزینه نیمه اصلاحطلب، نیمه اعتدالی است
خبرگزاری مهر در مطلبی به نقل از «محمدعلی وکیلی» نماینده عضو فراکسیون امید در مجلس دهم نوشت: «حضور لاریجانی در انتخابات مشخص نیست اما آقای لاریجانی میتواند موضوع ائتلاف باشد...نامزدی آقای لاریجانی میتواند به ائتلاف کمک کند...وقتی شرایط به گونهای است که بدنه اصلاحطلبی حتی به دنبال انتخاب گزینه از میان اصولگرایان شناسنامهدار است، رفتن به سمت گزینه نیمه اصلاحطلب، نیمه اعتدالی مثل لاریجانی جواب روشنی دارد».
وکیلی در بخش دیگری از این مصاحبه با بیان اینکه جریان اصلاحطلب و اعتدالی در انتخابات ریاستجمهوری دچار سرگردانی در استراتژی هستند، گفت: «حدود دو ماه به انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده است اما هنوز هیچکدام از مبانی حضور در انتخابات از سوی جریان اعتدالی و اصلاحطلب اعلام نشده است».