به گزارش مشرق، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه گفت که قبرس باید به عنوان دو کشور شناخته شود.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی» رجب طیب اردوغان گفت: «اگر قرار است مذاکرات جدیدی درباره قبرس انجام شود، این گفتوگوها دیگر نباید بین دو جامعه، بلکه باید بین دو کشور باشد.»
اردوغان با بیان اینکه قبل ازآغاز مذاکرات تازه باید وضعیت برابر حاکمیت ترکهای قبرس نشین تایید شود، گفت آخرین مذاکرات که ماه گذشته به طور غیر رسمی در ژنو برگزار شد، به دلیل نگرش سازش ناپذیر طرف یونانی نتیجه ای نداشت.
اردوغان گفت که نشست غیر رسمی اخیر سازمان ملل متحد در مورد قبرس در ژنو در پایان ماه آوریل نقطه عطفی در مبارزه برای استقلال و آینده بود.
وی افزود که رد راه حل دو کشوری به معنای نفی حاکمیت، برابری، استقلال و شکل گیری دولت ترکهای قبرس نشین است. نه ما و نه قبرس ترک نشین به چنین بی عدالتی، رضایت نمیدهیم. ما هرگز اجازه نخواهیم داد که حقوق ترکهای قبرس نشین در منابع انرژی در شرق مدیترانه ضایع شود.»
اردوغان گفت: «ما هرگز ندیدهایم که سرنوشت قبرس از سرنوشت ما جدا باشد. رفاه مردم آن منطقه، توانایی آنها در ایستادن روی پای خود و پیشرفت آنها اهداف اصلی ماست.»
ترکیه سال ۱۹۷۴ وارد بخش شمالی جزیره قبرس شد و این بخش را به اشغال خود در آورد. در آن سال دولت سراسقف «ماکاریوس»، رئیس جمهور وقت قبرس، در کودتای نظامیان سرنگون شد و ترکیه با استناد به موقعیت خود به عنوان یکی از تضمین کنندگان حق حاکمیت قبرس، واحدهای ارتش خود را در شمال این سرزمین مستقر کرد. همین مسئله منجر به تقسیم جزیره قبرس به دو بخش شمالی و جنوبی و در حقیقت ترک نشین و یونانی نشین شد. هم اکنون بحران مالکیت اراضی یکی از اصلی ترین بحرانهای میان دو طرف محسوب میشود.
حتی برگزاری نشستهای متعدد در سازمان ملل نیز تاکنون نتوانسته تاثیری در حل بحران قبرس داشته باشد. معضل تاثیرگذار دیگر در مذاکرات میان دو قبرس به نحوه تقسیم قدرت سیاسی باز می گردد. در این میان دو بخش یونانی نشین و ترک نشین بر سر نحوه تقسیم قدرت در پارلمان و دولت با یکدیگر اختلاف دارند.
آخرین مذاکرات ترکیه با قبرس که با میانجیگری برخی کشورها از جمله انگلیس در «ژنو» در سوئیس برگزار شد نیز با شکست مواجه گشت.