چرا رضاخان راه آهن خلیج فارس- خزر را ساخت؟

۱۳ شهریور سال ۱۳۴۴ شمسی، کارشناسان اتحاد جماهیر شوروی سابق برای انعقاد قرارداد ساخت کارخانه ذوب آهن اصفهان وارد تهران شدند.

به گزارش مشرق، از اوایل قرن حاضر که ایران به سمت مدرن‌شدن پیش می‌رفت، ایرانی‌ها آرزو کردند خودشان بتوانند قطعات فولادی لازم برای طرح‌های صنعتی و ملی را بسازند. از سال ۱۳۰۶ شمسی هم که مقدمات ساخت خط‌آهن سراسری آغاز شد، برای تأمین ریل‌های خط‌آهن قرار شد کارشناسانی از شرکت «کروپ» آلمان بیایند و ببینند ساخت یک کارخانه ذوب آهن چقدر خرج دارد.

معلوم شد ۱۲ میلیون تومان ـ که آن‌موقع پول خیلی زیادی بود و دولت ایران اصلا توان پرداختش را نداشت ـ خرج روی دست مملکت می‌گذارد. به‌ناچار کار ساخت خط‌آهن با ریل‌های وارداتی شروع شد و به جایش برنامه ریختند که یک کارخانه ذوب آهن کوچک‌تر و ارزان‌تر در کرج بسازند؛ فقط برای ساخت ریل‌ها. این یکی حدود ۴ میلیون تومان هزینه داشت و چند سالی هم طول می‌کشید تا به بهره‌برداری برسد. این طرح هم مدتی طولانی متوقف ماند تا اینکه در سال ۱۳۱۸ شمسی تجهیزات کارخانه ذوب آهن از شرکت «دماگ ـ کروپ» آلمان خریداری شد.

این چهارمین تلاش ایرانی‌ها برای ساخت کارخانه ذوب آهن بود و پیش‌از آن ۳ بار قرار بود به قول خودشان «کوره آهن‌تراشی» بسازند و نشده بود. اولین بار در سال ۱۲۶۶ شمسی و در عهد ناصری یک کارخانه ذوب آهن از فرانسه خریداری شد که که دولت‌های استعماری آن روزگار نگذاشتند به مرحله تولید برسد. بعد در سال ۱۲۷۹ شمسی و در دوره مظفری کارخانه دیگری در اراضی داوودیه تهران هنوز شروع نکرده ورشکست شد و دوباره در سال ۱۳۱۲ شمسی ساخت کارخانه دیگری در حوالی شهرری به جایی نرسید.

خب، چهارمین تلاش چه شد؟ آن هم شکست خورد!  

عصر فولاد چگونه در ایران آغاز شد؟

تصویری منسوب به کارخانه در حال ساخت ذوب آهن اصفهان

نماینده شرکت آلمانی چه گفت؟

چرا چهارمین‌بار که ایرانی‌ها خوستند کوره آهن‌تراشی یا همان کارخانه ذوب آهن بسازند، کار به جایی نرسید؟ چون حدود ۲ سال مشغول ساخت کارخانه در کرج بودند و بخشی از تجهیزات کارخانه را هم آورده بودند و باقی‌اش مانده بود که ایران در سال ۱۳۲۰ شمسی اشغال شد و کار خوابید!

قرار بود این کارخانه سالانه ۱۰۰ هزار تن فولاد برای مصرف داخلی ایران تولید کند و البته پیش‌ از توقف کار نیز امور آن چندان خوب پیش نمی‌رفت. به‌قول «امان‌الله جهانبانی» که مسئول ساخت کارخانه بود، «وقتی رضاشاه برای مسابقات اسب‌دوانی به ترکمن‌صحرا می‌رفت از من که برای مشایعت شاه رفته بودم، می‌پرسد که کار ذوب‌آهن (کرج) چطور شد؟ من پاسخ می‌دهم: مشغول هستیم. رضاشاه می‌گوید تا من از سفر برمی‌گردم باید این کار تمام شده باشد... من نمی‌دانستم چطور این کار را ۱۰ روزه تمام کنم؛ به هر حال شب و روز با نمایندگان ‌دماگ ـ ‌کروپ مذاکره کردند و قرارداد ذوب‌آهن را در کرج... امضا کردند. بدون اینکه واقعاً بدانند چه کار می‌کنند».

«ابوالحسن ابتهاج» رئیس سازمان برنامه‌ریزی ایران در دوره پهلوی دوم نیز در این‌ باره نوشته است: «امضای این قرارداد با شرکت دماگ ـ کروپ که از بزرگ‌ترین شرکت‌های صنعتی آلمان بود با عجله و بدون مطالعه کافی انجام شد و در نتیجه محلی نامناسب را برای این کار در کرج انتخاب کرده بودند» و وقتی هم از نماینده شرکت آلمانی پرسیده چرا با وجود مشکلات برای تأمین سوخت و مواد اولیه این‌جا را انتخاب کرده‌اید از وی پاسخ شنیده که: «به ما گفتند شاه دستور داده محل کارخانه باید همین‌جا باشد و ما نیز به‌ناچار قبول کردیم».

عصر فولاد چگونه در ایران آغاز شد؟

عکسی مربوط به نخستین روزهای افتتاح کارخانه ذوب آهن

یک قرارداد درست و حسابی

سال ۱۳۴۴ شمسی بالاخره آرزوی ایرانی‌ها محقق شد؛ هرچند خیلی دیر. یک قرارداد درست و حسابی با شوروی سابق بسته شد که گاز ایران را لوله‌کشی کنند و ببرند به کشورشان و به جایش برای ایران کارخانه ذوب آهن اصفهان و ماشین‌سازی اراک را بسازند. البته وضعیت گاز ایران آن‌موقع اینطوری بود که چون در شهرهای کشور لوله‌کشی گاز شهری وجود نداشت، بخش عمده گاز ایران در محل چاه‌ها سوزانده می‌شد و کاربرد دیگری نداشت! ۲ سال بعد کار ساخت کارخانه و استقرار تجهیزات توسط شرکت «تیاژپروم اکسپورت» شوروی شروع شد و در سال ۱۳۵۰ کارخانه ذوب آهن اصفهان با تولید چدن به بهره‌برداری رسید. پیشاپیش روزنامه اطلاعات تیتر زده بود: «عصر آهن و فولاد در ایران آغاز شد».

عصر فولاد چگونه در ایران آغاز شد؟

کارخانه ذوب آهن اصفهان «عصر آهن و فولاد» را در ایران آغاز کرد

کارخانه‌ اصفهانی‌ها و برج میلاد تهران!

از همان زمان افتتاح کارخانه ذوب آهن، طرح‌های توسعه کارخانه به‌تدریج پیش‌ رفت و پس از انقلاب اسلامی نیز دانش تولید انواع محصولات فولادی در ایران بومی شد و کارخانه هم مدام بزرگ‌تر شد و رسید به امروز که ذوب آهن اصفهان با ظرفیت تولید ۳ میلیون ۶۰۰ هزار تن انواع فولاد ساختمانی و صنعتی، بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد ساختمانی و ریل در ایران و بزرگ‌ترین تولیدکننده محصولات فولادی طویل در خاورمیانه است و محصولاتش به بیش از ۲۰ کشور اروپایی و آسیایی و آفریقایی صادر می‌شود. خیلی‌ها نمی‌دانند که این همان کارخانه‌ای است که محصولاتش در این سال‌ها برای توسعه ایران و برای ساخت سدهای بزرگ و معروف ایران و مترو شهرهای ایران و همچنین ساخت برج میلاد تهران و نیروگاه هسته‌ای بوشهر استفاده شده است؛ سر فولادسازان اصفهانی سلامت!  

عصر فولاد چگونه در ایران آغاز شد؟

انواع محصولات کارخانه ذوب آهن اصفهان برای آبادانی ایران استفاده شده است و امروزه به بیش از ۲۰ کشور جهان صادر می‌شود

امروز در تاریخ مناسبت‌های دیگری هم هست

امروز ۱۳ شهریور مصادف با ۴ سپتامبر میلادی و ۲۶ محرم هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت‌های دیگری هم دارد.

ـ درگذشت عالم بزرگوار «ملا عبدالله تُستَری» دانشمند عهد صفوی در سال ۱۰۲۳ قمری

ـ زادروز «میرزا محمد حسین ادیب آزاد» شاعر مشهور ایرانی در سال ۱۲۹۸ قمری

ـ زادروز «فرانسوا شاتوبِریان» ادیب و محقق مشهور فرانسوی در سال ۱۷۶۸ میلادی

ـ وقوع کودتای ضدسلطنتی در جریان انقلاب فرانسه در سال ۱۷۹۷ میلادی

ـ درگذشت «محسن هشترودی» دانشمند و ریاضی‌دان معاصر ایرانی در سال ۱۳۵۵ شمسی

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۱۲:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    4 0
    ایران در این مورد سپاسگذار روسیه است. شکر نعمت، نعمت ات افزون کند.
  • IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    4 2
    چرا خود آمریکا و انگلیس حاضر نبودند هیچ صنعتی را به ایران بدهند و صرفا محصول می فروختند؟ آنهم با آن همه رابطه بردگی شاه نسبت به آنها.
    • IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      0 0
      می گویند رضاخان خدمات بسیاری به ایران کرد! و هر بار اسم راه آهن و دانشگاه و ارتش را می آورند. که این هم دروغ است. دانشگاه میراث مرحوم دکتر حسابی بود که توانست رضاشاه را راضی کند تا محصلان ایرانی شاهدوست تربیت شوند و به فرنگ نروند که تحت تاثیر عقاید کمونیستها قرار بگیرند! و لهذا رضا شاه در روز افتتاح دانشگاه تهران آرزو کرد که این دانشگاه تا ابد شاهدوست بپرود! ضمنا اگر ایجاد دانشگاه افتخار بود پس لابد پیشه وری هم که دانشگاه آذربایجان را درست کرد خدمت کرده است! حال آنکه اهداف هر دو کار کاملا سیاسی بود. راه آهن هم فقط برای تامین امنیت نیروهای انگلیسی تاسیس شد و ارتش هم فقط برای سرکوب مردم و خاصیت دیکری نداشت.
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    3 11
    این ملعون همه کارهاش رو زورکی پیش می برد. زورکی کارخانه ذوب آهن، دانشگاه تهران، پل ورسک، تونل کندوان، فرودگاه مهرآباد، خط آهن سراسری و... احداث میکرد. خدا لعنتش کنه.
    • پرویز IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      0 3
      ببخشید اشتباهی منفی زدم .هزار لایک مثبت.
    • ناشناس IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      4 5
      البته اینم بگید که همین یارو همه اندیشمندان و دانشمندان رو امثال میرزاده عشقی و مدرس و فرخی یزدی رو کشت اینم بگید که با قرارداد سعد آباد بخش های مختلف از ایران را بخشید اینم بگید که به خاطر بی عرضگی همین آقا متفقین آذوقه ملت را غارت کردند و ۲تا۴ میلیون نفر در قحطی مردند این هم بگید که رضا قلدر هزاران نفر رو در مسجد گوهرشاد کشت و حتی بسیاری از اونایی که نیمه جان بودن رپ زنده زنده دفن کرد اینم بگید که یارو راه آهن رو برای اربابش انگلیس احداث کرد نه این مردم بگید که تنها دلیل احداث راه آهن دسترسی آسان تر انگلستان به هند بود نه بیشتر بگید که رضا شاه یک بار یک ذره جرئت خرج کرد و قراردادی که مربوط به واگذاری امتیاز نفت ایران بود را پاره کرد و اربابش انگلیس همچین تو سرش زد که مجبور شد ۶۰ سال دیگه تمدید کنه عوضش اینم بگید که رضا شاه آرارات رپ به ترکیه هیرمند رو به افغانستان و اروند رو مفت به عراق داد و با بخشیدن دشت ناامید سیستان و بلوچستان رو تبدیل به ریگزار کرد اینم بگید که عشایر لر رو قتل عام کرد و پدر رو جلوی چشمان کودک خردسال به دار کشید و عین قوم مغول غارت کردند و سوزاندند و زن و کودک رو کشتن و تیر باران کردند بله همه دیکتاتور ها خدمات داشتند اما صد برابرش جنایت کردند و مملکت رو عقب مونده نگه داشتند مشرق نامردی اگر منتشر نکنی یا تقطیع کنی
    • IR ۱۴:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      0 4
      آره همه رو زورکی انجام می داد . الان که دارم دوباره به کارهاش نگاه می کنم می بینم که چقدر با ساخت دانشگاه،فرودگاه،پل،تونل،راه اهن،کارخونه و خیلی چیزای دیگه باعث پسرفت ایران شد
    • IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      1 0
      چرا رضاخان را دوست دارند؟ 1- می گویند چون او را قاطع و فساد ستیز می دانند! که دروغی بزرگ است. اولا رضاخان خود بزرگترین دزد ایران بود که املاک بیشماری را به زور بالا کشید. حتی از آثار هنری کمال الملک هم نگذشت! ثانیا اگر قاطعیت مبنای دوست داشتن است که خلخالی هم به مراتب قاطعتر و جدی تر بود اما اینها دوستش ندارند. 2- می گویند رضاخان خدمات بسیاری به ایران کرد! و هر بار اسم راه آهن و دانشگاه و ارتش را می آورند. که این هم دروغ است. دانشگاه میراث مرحوم دکتر حسابی بود که توانست رضاشاه را راضی کند تا محصلان ایرانی شاهدوست تربیت شوند و به فرنگ نروند که تحت تاثیر عقاید کمونیستها قرار بگیرند! و لهذا رضا شاه در روز افتتاح دانشگاه تهران آرزو کرد که این دانشگاه تا ابد شاهدوست بپرود! ضمنا اگر ایجاد دانشگاه افتخار بود پس لابد پیشه وری هم که دانشگاه آذربایجان را درست کرد خدمت کرده است! حال آنکه اهداف هر دو کار کاملا سیاسی بود. راه آهن هم فقط برای تامین امنیت نیروهای انگلیسی تاسیس شد و ارتش هم فقط برای سرکوب مردم و خاصیت دیکری نداشت. 3- می گویند رضاشاه وطن پرست بود! که این هم دروغ است. کسی که به پرفسور پوپ اجازه داد دارو ندار تخت جمشید را بار بزند و به دانشگاه شیکاگو و موزه مترو پلیتن نیویرک ببرد چه علاقه ای به ایران دارد؟ کسی که برای رفع مشکلات سیاسی با همسایگان اروند و هیرمند و فیروزه و آرارات را به آنها واگذار کرد علاقه ای به ایران داشته؟ 4- افرادی که قدری صریحتر هستند می گویند رضاشاه را دوست دارند چون با اسلام جنگید و مدرنیته را حاکم کرد ولو به زور سرنیزه! هر چند این هم نشانه رذالت این افراد است که فردی که شعائر اسلامی را ممنوع و حتی عزاداری را قدغن کرد دوست دارند اما باز هم دروغ می گویند. چون کره شمالی هم نمونه کشور مدرنی است که با دین مبارزه کرده و کاملا هم دیکتاتوری است اما آنها دوستش ندارند! می ماند فقط یک دلیل که این حضرات از گفتنش خجالت می کشیند. آنها رضاخان پهلوی را دوست دارند چون خائن و اجنبی پرست بود. چون دست نشانده انگلیس بود. چون در قرارداد1933 نفت ایران را تا سال 1372 شمسی به انگلیس واگذار کرد با شرایطی بدتر از قرارداد دارسی! آری. درد ما غربزدگی و حضور گسترده انگلوفیل ها در جامعه و فضای مجازی است. آنها از اجنبی پرستی مانند رضاخان قهرمان می تراشند .
  • IR ۱۲:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    8 4
    باشه شما خوبید.
    • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      1 2
      مسیله اینحاست جفتشون بدن.ولی افراطی ها درک نمی کنند.
  • حوا IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    6 1
    لعنت خدا و خلقش بر پالانی کثیف،همه کارهاش زوری بود لعنتی،جداکردن بخشهایی از ایران عزیز،کشف اجباری حجاب،ممنوع کردن عزاداری ابا عبدالله صلوات الله علیه،بالا کشیدن زمینهای مردم،کشتن مردم در گوهرشاد،باز هم بگم!در مورد مزایای راه آهن استعماری/انگلیسی هم مطالعه بفرمایید!یعنی احمدشاه ازین یارو پالانی بیشتر می فهمیده!
    • IR ۱۴:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      0 1
      لعنت بر مزدوران بیشرف مثل تو
  • IR ۱۳:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    1 3
    سد گتوند که اب شور تولید می کند هم از ساخته های رضا خان ملعون است!
    • IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
      1 0
      به کوری چشم شما خیر. آب شیرین دارد شیرین تر از آب بیشتر نقاط ایران با EC معادل 400. آنچه آب را شور کرده پساب نیشکر است
  • IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    1 4
    به کوری چشم شما هنوز ک هنوزه شاهکارهای رضا شاه در همه جای ایران شما رو رسوا میکنه
  • IR ۱۴:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    2 1
    ساخت کارخانه ذوب آهن در اصفهان مهر تاییدی بر بی سوادی دولتمردان آن زمان است. این صنعت بسیار آب بر است و به همین خاطر باید در کنار دریا و رودخانه ساخته شود نه وسط کویر بی آب.
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
    1 0
    سلطنت طلبها جوری رضا خان رو بزرگ کردن ادم شاخ در میاره باز پسرش بهتر از پدر بود کمی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس