به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از گزارش مرکز آمار، اطلاعات مربوط به شاخص بهای تولیدکننده بخش صنعت حاکی از کاهش تورم پیش نگر در فصل تابستان و در مقایسه با فصل بهار هستند.
بنابر آمارهای منتشر شده تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فصل تابستان به ۳/ ۶۲ درصد رسید که در مقایسه با فصل بهار بیش از ۳۰ واحددرصد کاهش یافته است؛ این شاخص در بهار ۷/ ۹۴درصد به ثبت رسیده بود. شاخص قیمت تولیدکننده با اندازهگیری قیمتهایی که تولیدکننده با آن روبهرو است، مشخص میشود.
بنا به تعریف، شاخص قیمت تولیدکننده، اندازهای است از تغییر قیمت کالاها و خدماتی که توسط تولیدکننده خریداری شده و پس از تولید محصول نهایی به فروش میرسد. از آنجا که این تغییر قیمت درب کارخانه با اندکی تاخیر در بازار ظهور و بروز پیدا میکند از آن با نام پیشنگر تولید یاد میکنند. کاهش قابلتوجه تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در تابستان را میتوان نشانه فروکش کردن تورم از نقطه اوج خود تلقی کرد؛ لازم به ذکر است تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در بهار امسال در اوج ۱۰ساله قرار داشت. مهمترین نکته موجود در گزارش مرکز آمار اطلاعات مربوط به تورم نقطه به نقطه است؛ آمارها حاکی از آن است که در تابستان ۱۴۰۰ تغییرات شاخص بهای تولیدکننده نسبت به تابستان سال گذشته ۶۲/۳ درصد افزایش یافته است.
این در حالی است که تورم نقطه به نقطه فصل بهار سالجاری با شکستن رکورد و ثبت بالاترین عدد در یک دهه گذشته، در سطحی نزدیک به ۹۵درصد ایستاد. به بیان دیگر، سطح قیمت کالاهای تولیدشده در بخش صنعت در بهار سالجاری نسبت به سال قبل دوبرابر شده که این افزایش قیمتهای کارخانهای با یک وقفه به قیمتهای مصرفی در بازار منتقل شد؛ این اوجگیری در تورم را در افزایش شاخص بهای مصرفکننده ماههای فصل دوم سال به وضوح میتوان مشاهده کرد. با مقایسه تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در بهار و تابستان میتوان دریافت که این شاخص در تابستان نسبت به فصل گذشته بیش از ۳۰ واحددرصد کاهش را تجربه کرده است که میتواند به عنوان نکتهای مثبت تلقی شده و از کاهش تب تورم پیشنگر خبر بدهد.