به گزارش مشرق، نمایندگی نروژ در سازمان ملل روز یکشنبه به وقت محلی اعلام کرد نروژ ، ایالات متحده، آلبانی، فرانسه، بریتانیا، مکزیک و ایرلند خواستار تشکیل جلسه فوری شورای امنیت برای رسیدگی به بحران انسانی در اوکراین هستند.
این کشورها خواستار توضیحات آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل در این زمینه شده اند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد عصر امروز یکشنبه به وقت محلی نیز به رغم تعطیلی آخر هفته کشورهای غربی، برای چهارمین بار طی هفت روز اخیر، نشستی اضطراری برگزار میکند تا تشکیل نشست فوری و ویژه درباره این بحران را در مجمع عمومی تصویب کند.
به گزارش ایرنا، دیپلماتها می گویند این نشست به درخواست آمریکا و آلبانی برگزار خواهد شد تا در پی وتوی قطعنامه پیشنهادی قبلی این دو کشور از سوی روسیه، بحران اوکراین و محکومیت اقدام نظامی مسکو را در مجمع عمومی سازمان ملل پیگیری کنند.
نشست امروز شورای امنیت، چهارمین نشست اضطراری این شورا در طول هفت روز اخیر خواهد بود که برای رای گیری درباره پیش نویس قطعنامهای است که درخواست نشست ویژه و فوری در مجمع عمومی سازمان ملل را در خصوص بحران اوکراین دارد.
نشست اضطراری جدید شورای امنیت، عصر یکشنبه به وقت محلی برگزار خواهد شد و روسیه که جزو پنج عضو دائم شورای امنیت و دارای حق وتو است، نمیتواند از حق وتوی خود در این نشست استفاده کند. البته روسیه در ماه جاری میلادی (فوریه) ریاست دوره ای شورای امنیت را برعهده دارد.
بر اساس بند سوم ماده ۲۷ منشور سازمان ملل متحد، برای تصویب مسایل غیرمحتوایی (شکلی) در شورای امنیت صرفا به ۹ رای از ۱۵ رای اعضای دائم و غیردائم این شورا نیاز است.
در این موضوعات چنانچه اعضای دائم شورای امنیت رای منفی بدهند، وتو محسوب نخواهد شد.
از آنجا که درخواست کشورها برای طرح بحران اوکراین در نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل نیز جزو موضوعات غیرمحتوایی بوده و شکلی محسوب میشود، لذا برای تصویب طرح آن در مجمع عمومی سازمان ملل، فقط به ۹ رای موافق از ۱۵ رای اعضای دائم و غیردائم شورای امنیت نیاز است.
اعضای شورای امنیت روز یکشنبه در نشست اضطراری خود قطعنامهای را تصویب خواهند کرد که در آن از عبدالله شهید رئیس کنونی مجمع عمومی سازمان ملل خواهند خواست نشست ویژه و فوری برای رسیدگی به بحران اوکراین با حضور ۱۹۳ عضو آن برگزار کند.
پس از تصویب تشکیل نشست مجمع عمومی سازمان ملل در شورای امنیت، این نشست باید ظرف ۲۴ ساعت برگزار شود.
۵۱ کشور جهان، جمعه ۶ اسفند ۱۴۰۰ / ۲۵ فوریه ۲۰۲۲ در بیانیه مشترکی پس از آنکه روسیه قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه خود را در نشست اضطراری شورای امنیت در همین روز وتو کرد، اعلام کردند موضوع حمله روسیه به اوکراین را در مجمع عمومی سازمان ملل پیگیری خواهند کرد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه دوشنبه ۲۱ فوریه/۲ اسفندماه با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو اعلام کرد که کشورش استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانتسک را به رسمیت میشناسد و در کاخ کرملین قراردادهای همکاری و دوستی را با سران این جمهوریها امضا کرد.
پوتین بامداد پنجشنبه ۲۴ فوریه/۵ اسفند ماه نیز در یک سخنرانی در تلویزیون ملی روسیه، از اقدام نظامی در دونباس خبر داد و از نیروهای اوکراینی خواست سلاحهای خود را زمین بگذارند و به خانههای خود بروند.
بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی و آمریکا بلافاصله این اقدام روسیه را به عنوان جنگی علیه اوکراین، محکوم و فشارهای مضاعف دیپلماتیک و اقتصادی خود بر روسیه را آغاز کردند.