.

تحولات پاکستان را باید دنباله منطقی خروج نیرو های نظامی ایالات متحده امریکا و استراتژی جدید منطقه ای این کشور دانست.

سرویس جهان مشرق _ سرانجام پس از هفته ها کشمکش و بحران سیاسی به دنبال حکم دادگاه عالی پاکستان مبنی بر لغو دستور انحلال پارلمان در آستانه استیضاح عمران خان از سوی احزاب مخالف، جلسه استیضاح برگزار و عمران خان نخست وزیر پاکستان و رهبر حزب تحریک پاکستان از قدرت عزل شد.

عمران خان که از مهم ترین شعارهای وی بازگشت به آموزه های اسلامی بود و حتی در اولین سخنرانی پیروزی خود در سال ۲۰۱۸ همراه با همسرش با حجاب کامل و روبنده حاضر شد خواهان سازش بیشتر با احزاب اسلام گرای پاکستان و رجوع بیشتر به قوانین اسلامی در قوانین موضوعه داخلی بود.  خان به عنوان قهرمان کریکت فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۹۹۶ با تاسیس حزب تحریک انصاف در لاهور شروع کرده و در سراسر پاکستان به واسطه فعالیت های خیریه خود در سراسر کشور از جمله لاهور محل زندگی خود دارای محبوبیت زیادی بود و در نهایت در سال ۲۰۱۸ وی با شعار مبارزه بی امان با فساد به قدرت رسید.

کودتای آمریکایی با دستان سعودی در اسلام آباد/ برکناری عمران خان، تکه ای از پازل امنیتی خطرناک امریکا برای منطقه +تصاویر

به هر صورت نه تنها عمران خان بلکه اسد قیصر رئیس پارلمان و قاسم خان سوری نایب رئیس پارلمان نیز به عنوان متحدان سیاسی عمران خان به دلیل آنچه دخالت غیر قانونی خارجی در روند سیاسی پاکستان نامیدند از سمت های خود استعفا دادند.

به هر صورت تحولات پاکستان را باید دنباله منطقی خروج نیروهای نظامی ایالات متحده امریکا و استراتژی جدید منطقه ای این کشور دانست. استراتژی که اگر افغانستان شروع آن باشد منطقه گسترده تر جنوب و جنوب شرق آسیا می‌تواند دنباله‌های آن باشد. همانطور که هم اکنون نیز خشونت‌های سیاسی و اجتماعی در سریلانکا دیگر کشور منطقه در حال اوج گرفتن است.

به یاد داشته باشیم که ایالات متحده امریکا به منظور سد سازی در مسیر راه ابریشم چین نیازمند خروج پاکستان از محور چین است. امری که طی سال‌های گذشته با نزدیکی عمران خان به پکن و مسکو در حال طی کردن مسیر همگرایی با این دو قدرت اوراسیایی بود. نکته قابل توجه این است که با نبرد روسیه در اوکراین عملا مسیر اوراسیایی راه ابریشم چین از نظر اقتصادی بی معنی خواهد شد و حتی در این میان برخی رفتارهای چین در قبال روسیه نشان می دهد که چینی ها به آینده روسیه اطمینان خاطر ندارند. اما سقوط عمران خان را می‌توان سومین ضربه به استراتژی راه ابریشم چین طی دو سال گذشته بعد از سقوط دولت قبلی افغانستان و تهاجم روسیه به اوکراین دانست.

در این میان نقش اعراب نیز حائز اهمیت است. به عبارت دیگر اگر نگاهی به مخالفان دولت عمران خان بیندازیم نه تنها ما شاهد حضور پر رنگ شخصیت های سیاسی نزدیک به اعراب و غرب هستیم بلکه مولانا فضل رحمن که از وی به عنوان پدر معنوی طالبان پاکستان نیز یاد می شود به چشم می خورد. افرادی نظیر بلاول زرداری که پدر وی از متحدان سیاسی امارات در منطقه محسوب می شد، شهباز شریف برادر نواز شریف نخست وزیر اسبق پاکستان که هم اکنون در لندن زندگی می‌کند به عنوان متحد عربستان سعودی و در نهایت مولانا عبدالرحمن که روابط آشکاری با مدارس سعودی پاکستان دارد نشان دهنده دست های فعال اعراب در عزل خان از قدرت است.

کودتای آمریکایی با دستان سعودی در اسلام آباد/ برکناری عمران خان، تکه ای از پازل امنیتی خطرناک امریکا برای منطقه +تصاویر
بلاول زرداری (راست) و شهباز شریف (چپ)

دلیل این مسئله را می توان در استراتژی خان به منظور بازسازی استراتژی سیاست خارجی خود که بر مبنای موازنه مثبت میان نیرو ها با نزدیکی بیشتر به چین و روسیه از یک سو به عنوان رقبای غرب و از سوی دیگر نزدیکی بیشتر به جمهوری اسلامی ایران به عنوان رقیب اعراب خلیج فارس و از سوی دیگر نزدیکی به گروه های اسلام گرا نامید. به عبارت دیگر یکی از دلایل سقوط دولت عمران خان را باید در شکست استراتژی موازنه ظریفی دید که وی طی چهار سال گذشته سعی حفظ آن داشت. خان به عنوان یکی از دوستداران علی شریعتی و علاقمند به آموزه های شیعه و انقلاب اسلامی ایران در پاکستان به عنوان یک نظام سیاسی عمدتا فرقه ای توان حفظ چنین توازن ظریفی را در برابر متحدان منطقه ای قدرتمند ارتش این کشور نداشت.

کودتای آمریکایی با دستان سعودی در اسلام آباد/ برکناری عمران خان، تکه ای از پازل امنیتی خطرناک امریکا برای منطقه +تصاویر

یادمان باشد که از سال ۲۰۰۱ پاکستان سنگ بنای استراتژی منطقه ای ایالات متحده امریکا در افغانستان بود و طی مدت حضور نظامی امریکا در افغانستان این کشور سومین دریافت کننده بزرگ کمک های امنیتی  از ایالات متحده بعد از اسراییل و مصر بوده است. از سال ۲۰۱۸ و حتی قبل از آن در دوران ریاست جمهوری اوباما نیز مذاکرات کاهش نیرو یا خروج نیرو های نظامی ایالات متحده عمدتا با کمک پاکستان و تحت نظارت ارتش و سازمان اطلاعات این کشور ای اس ای صورت می گرفته است.

نکته ای که وجود دارد این است که طی چند سال گذشته همزمان با اعلام پروژه راه ابریشم چین پاکستان به عنوان بخشی از این پروژه هم به منظور بهبود وضعیت اقتصادی این کشور و هم گسترش پیوندهای راهبردی با پکن به منظور مقابله با هندوستان این کشورخود را بیش از پیش به چین نزدیک نموده است. امری که از نظر غربی ها ومخصوصا امریکایی ها دور نمانده است و در نتیجه آن مشکلات امنیتی و اقتصادی فراوانی برای این کشور از ناحیه افغانستان ایجاد نمودند.

به هر ترتیب به نظر می رسد که با نزدیک شدن بیش از پیش پاکستان به چین و روسیه به امید برطرف نمودن مشکلات اقتصادی و برقراری توازن در سیاست خارجی در دوران عمران خان از یک سو و از سوی دیگر نزدیک شدن به گروه های اسلام گرای مرتبط با القاعده و نیز نزدیکی هر چه بیشتر به جمهوری اسلامی ایران  واشنگتن بیش از پیش نگران وضعیت پاکستان و تاثیرات آن بر سیاست منطقه ای این کشور شده است. از سوی دیگر نزدیکی اسلام آباد در دوران صدارت عمران خان به تهران نگرانی دولت های حاشیه خلیج فارس و در راس آن ها عربستان سعودی و امارات متحده عربی را نیز در پی داشته است.

کودتای آمریکایی با دستان سعودی در اسلام آباد/ برکناری عمران خان، تکه ای از پازل امنیتی خطرناک امریکا برای منطقه +تصاویر

از سوی دیگر تلاش عمران خان برای غیر نظامی سازی سیاست داخلی پاکستان و دوری تدریجی دولت وی از سیاست های ارتش و عدم موفقیت وی در کنترل مشکلات اقتصادی و در نتیجه سال ها رکود و تورم و کاهش ارزش پول ملی منجر به اتفاق تمام رقبای داخلی و خارجی خان به منظور عزل وی از قدرت شدند. به این منظور بعد از دیدار چند ماه پیش سفیر عربستان در لندن با نواز شریف به نظر میرسد که پایه های اولیه برنامه ریزی به منظور سقوط عمران خان گذاشته شد. در این میان اشاره های عمران خان به دخالت ایالات متحده آمریکا و مخصوصا بعد از تحولات اوکراین به نظر میرسد که امریکایی ها نیز به برنامه سعودی – انگلیسی ملحق و در نتیجه رفتن عمران خان را به صلاح ادامه سیاست منطقه ای خود دیدند.

کودتای آمریکایی با دستان سعودی در اسلام آباد/ برکناری عمران خان، تکه ای از پازل امنیتی خطرناک امریکا برای منطقه +تصاویر

اگر ما خروج نیروهای نظامی امریکا از افغانستان و تحویل دولت این کشور به طالبان را بخشی از استراتژی واشنگتن جهت مقابله با نفوذ چین در آسیای میانه و ایجاد یک منبع تهدید دائمی برای روسیه در این منطقه بدانیم باید سقوط دولت عمران خان که اتفاقا از حامیان پر شور طالبان نیز محسوب می شد را باید ادامه برنامه واشنگتن جهت ایجاد یک سد هماهنگ با همکاری ارتش پاکستان در برابر نفوذ چین و روسیه در منطقه بدانیم. این مسئله گرچه ظاهرا با عضویت پاکستان در شورای همکاری شانگهای متضاد می باشد اما رویکرد ارتش به افغانستان به عنوان عمق استراتژیک این کشور در رقابت با هند لازمه نرمش در سایر حوزه ها با ایالات متحده آمریکا بوده است.

کودتای آمریکایی با دستان سعودی در اسلام آباد/ برکناری عمران خان، تکه ای از پازل امنیتی خطرناک امریکا برای منطقه +تصاویر

مباحث مطرح شده در کنار این واقعیت که نخست وزیر احتمالی آینده این کشور شهباز شریف سر وزیر ایالت پنجاب و برادر نواز شریف رهبر مسلم لیگ شاخه نواز و از متحدان نزدیک محمد بن سلمان و خاندان سعودی می باشد که از همین ابتدای کار قول بازسازی روابط خود با ارتش و غرب و در راس آن ها امریکا را داده است می تواند برای جمهوری اسلامی ایران، چین، روسیه و حتی دهلی نو هشدار دهنده باشد. چرا که نزدیکی پاکستان به ایالات متحده و اعراب به معنی دست باز آن ها در مناطق شرقی ایران، آسیای مرکزی و مناطق نزدیک به مرز چین و روسیه می باشد. به عبارت دیگر امروز پاکستان می تواند به عنوان مهره ایالات متحده در پیمان شانگهای حضور داشته باشد.

کودتای آمریکایی با دستان سعودی در اسلام آباد/ برکناری عمران خان، تکه ای از پازل امنیتی خطرناک امریکا برای منطقه +تصاویر

از سوی دیگر این مسئله برای دهلی نو نیز می تواند حامل نکات منفی بسیار و متعددی باشد چرا که نزدیکی بیش از پیش پاکستان به غرب یعنی دست باز این کشور در مناطق مورد مناقشه با هند و این مسئله می تواند روابط رو به رشد دهلی و غرب را تحت تاثیر قرار دهد. هر چند دهلی نو طی هفته های گذشته با عدم محکومیت روسیه در تهاجم به اوکراین و نیز تلاش برای برقراری روابط مالی مستقل با این کشور خود را در معرض ذره بین امریکایی ها قرارداده است و چنین پاسخی در چنین سطحی قابل پیش بینی می بود اما ارزش هندوستان برای آمریکا در استراتژی مهار چین بسیار با اهمیت می باشد. مسئله ای که آمریکا را وادار خواهد کرد که دست به موازنه ظریفی بین پاکستان و هندوستان بزند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 29
  • IR ۲۱:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    44 3
    پس دلیل خوشحالی مطبوعات زرد و کانالهای سرمایه های اسرائیل در ایران از عزل عمران خان این بود که پای اربابان سعودی آمریکاییشان در میان است ، ممنون از مشرق
  • US ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    31 4
    غربگرایان ایرانی مدعی دموکراسی از کودتای نرم علیه دموکراسی در پاکستان جشن گرفته اند!
  • US ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    12 16
    خودتان متن و تفسیرتان را یکبار بخوانید. آمریکا خودش طالبان را آورد و بعد می گویید خودش عمران خان که حامی طالبان بود را عزل کرد؟ بالاخره کدام حرفتان درست است؟ خیر. واقعی است است که طالبان جنبش اصیل اسلامی و ملی افغانستان است و آمریکا را بی آیرو و خوار کرد و شکست داد و وادار به مصالحه کرد. برای همین هم الان طالبان تحت شدیدتری تحریم قرار دارد. حکومت عمران خان هم برای افزایش فشار به طالبان سرنگون شد. ماجرای تلاش برای راه اندازی درگیری بین ایران و افغانستان هم با هدف فشار بیشتر بر طالبان است.
    • IR ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
      10 4
      نگاه جزیره ای به سیاست های آمریکا و غرب کثیف نتیجه اش همین می شود که شما گفتید. واقعیت کلی سیاست آمریکا و سلفش انگلیس خبیث را باید در جمله چرچیل جستجو کرد که گفت: "ما دوست و دشمن دائمی نداریم منافع دائمی داریم". به همین جهت است که سیاست آمریکا و غرب، سینوسی است. یک روز از قدرت گرفتن هیتلر برای مقابله با شوروی کمونیست حمایت می کند و فردا مجبور می شود با کمونیسم بر علیه هیتلر متحد شود. یک روز القاعده و داعش و طالبان را ایجاد می کند و روز دیگر برای به اصطلاح مقابله با آنها به منطقه لشکر می کشد.
    • IR ۰۱:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
      2 2
      اشغالگران آمریکایی طی نشست های، دوحه قطر با اعضای گروه افرطی طالبان توافق کردند افغانستان را تحویل گروهک طالبان بدهند و همینطور هم شد .. داعش و القاعده و بوکوحرام هم ادعای اسلام دارند !!! تمامی این گروهک های تروریستی ساخت آمریکا و غرب هستند
  • شهروند شهرستان ارومیه IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    21 2
    سلام عمران خان زلزله سیاسی را در منطقه اقیانوس هند ایجاد خواهد کرد که بزرگترین ضربه به امریکا و عربستان سعودی و اسراییل را در آینده ایجاد خواهد کردچرا ؟1- رویش سیاستمدارانی چون عمران خان نشان داد که پاکستان می رود نقش دیگری در سطح جهانی منطقه ایفا بکند2- تکانه های پس لرزه پاکستان را در آینده باید در ارتش عربستان جستجو کرد3- عمران اردوغان نیست چون عمران خان امریکا را در پاکستان به چالش کشیده است 4- باید سوال کرد کلید فشار پرتاب بمب اتمی پاکستان در آینده در دست چه کسانی خواهند بود5- آیا تهدید اتمی اسراییل از پاکستان شروع خواهد شد5- عمراخان یک فرد نیست که انقلاب تازه پاکستان بدون او خاموش شود 6- پاکستان با انبوه جمعیتش و سلاح اتمی اش می تواند وزنه متعادل کننده تهدید غرب علیه مقاومت جهانی باشد 7- باید منتطر ماند و دید که عربستان چگونه ذلیلانه از یمن عقب نشینی می کند8- نباید نخست وزیر جدید پاکستان را جایگزین عمران خان دید چرا که عمر دولت او کوتاه خواهد بود9- عمران خان چه به قدرت برگردد یا نگردد حس مقاومت را در میان مردم پاکستان بیدار کرده است10- باید به آینده خوشبین بود چرا که نسیم مقاومت گستری و عدالت خواهی جهان را در آینده فرا خواهد گرفت انشالله و توکل الله.
    • IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
      0 0
      که همراه با شناخت کامل و دقیق از خود و دشمن همراه باشد . اگر احساساتی و کم بنیه ، مانند کف بر روی آب اسیر امواج سنگین شده و از بین میرود .
  • IR ۲۲:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    9 0
    دقت کنید عمران خان چند هفته بعد اینکه عادی سازی روابط با اسراییل رو رد کرد از قدرت برکنار شد ...فکر کنم بی ارتباط با بحث ناتوی کوچک اسراییل علیه ایران هم نباشه ...
  • IR ۲۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    9 3
    و مکرو و مکرالله والله خیرالماکرین. خداوند مکرشان را به خودشان باز خواهد گرداند شک نکنید
  • IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    7 1
    بوی سوختگی میاد
  • IR ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    6 2
    برداشت از خود پسندی نباشه . پیوستن کشورهای مسلمان به ایران اسلامی ، توانائی را مضاعف میکند . مقاومت در برابر با دشمن و پیروزی اسلام و مسلمین . هدف اصلی
  • IR ۲۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    10 3
    اهمیتی نداره. امریکا رو به افوله!
    • IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۸
      0 0
      آنوقت پوتین و تو رو به صعودی جو گیر
  • IR ۲۳:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    9 1
    در هر صورت باید از عمران خان حمایت کرد نباید او از اذهان ملت فراموش شود او قرهمان مبارزه با استعمار و استقلال پاکستان از امریکا و اسرائیل بود
  • IR ۲۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    9 3
    شیعیان پاکستان باید بصورت متحد از او و متحدانش حمایت کنند و او را نماینده خود در مبارزه با اسرائیل و نوچه هایش نمایند
    • IR ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۷
      0 0
      شیعیان پاکستان در اندازه ای نیستند که بخوان حمایت بکنن یا نکنن
  • FR ۲۳:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۲
    5 0
    عجب وضعیتی با همسایگانمان داریم ؟!
  • IR ۰۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
    0 0
    متاسفانه انفعال ایران را در این قضیه شاهد هستیم، حتی کمک رسانه ای هم به خان نشد، و این فرصت افزایش همکاری از بین رفت، نواز شریف کاملا مهره اعراب هست، متاسفانه با اون ارتش سیبل گلفت بی خاصیتش، حمایت نکردن چین و ایران از روسیه در جنگ اکراین ضربه بزرگی به کشورهای مستقل خواهد زد
  • احمد شیرازی IR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
    0 1
    عمران خان نوک کوه یخه این یه جنبشه که خواستگاه مردمی داره
  • IR ۰۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
    0 0
    برادر اردوغان کله پا شد.ههههه
  • ناراضي وضع موجود US ۰۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
    0 1
    با اين تحليل حرف هاي احمدي نژاد در مورد طالبان درسته چرا غفلت ميكنيد تا فاجعه براي كشور ومنطقه رخ بده؟
  • مشهدی IR ۰۳:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۳
    0 0
    باسلام.در تحلیل مسایل پاکستان باید این اصل اساسی را بدانیم که ارتش همه کاره است.و پاکستان در روابط بین المل و منطقه از یک سیاست موازنه سود می برد که بر هم خوردن آن خط قرمز ارتش است.عمران خان با نگاه به شرق و روسیه این موازنه را داشت بهم می زد و طبیعی بود که پا روی خط قرمز گذاشته.تحولات فعلی پیرو همین قاعده است و علیه ایران نیست و سیاست پاکستان در روابط با ایران دچار تغییر نخواهد شد.
  • DE ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    ریشه های آمریکا در هر کشوری سفارتخانه ها، پزشکان بدون مرز، خبرنگاران بدون مرز، موسسه های محیط زیستی و سلبریتی ها هستند که در هر انقلاب رنگی یا در حقیقت کودتا به نوبت فعال می‌شوند دقیقا مثل اوکراین.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس