سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** شکوری راد: آقای رئیسی اینقدر به ما نگویید «بانیان وضع موجود»
روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «چه کسی مقصر است؟» به قلم «علی شکوری راد» از اعضای حزب اتحاد ملت و از بازداشت شدگان فتنه ۸۸ نوشت: «موضوعی که این روزها در کلام رییسجمهور در خصوص «بانیان وضع موجود» مطرح میشود، برآمده از مکانیسم معیوبی است. در ایران، بانی وضع موجود را نمیتوان شناسایی کرد و از او توضیح خواست. نباید فراموش کرد که مسوولان کشور (اجرایی، تقنینی و...) هیچکدام از اختیارات کافی متناسب با مسوولیتهایشان برخوردار نبوده و نیستند. بانی وضع موجود در واقع کلیت نظام تصمیمسازی کشور است.»
در ادامه این مطلب آمده است: «وقتی ابراهیم رییسی از بانیان وضع موجود سخن میگوید، دانسته یا ندانسته کلیت نظام تصمیمسازی کشور را در عالیترین سطوح، مورد خطاب قرار میدهد. چون نمیخواهد (یا نمیتواند) از شخص خاصی نام ببرد، این عنوان را به کار میبرد. انتقاد از بانیان وضع موجود، تداعیکننده انتقاد از عالیترین سطوح حکمرانی است.»
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «از سوی دیگر، بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور در اختیار نهادهای غیر دولتی است. نهادهایی که شفافیت کافی در فعالیتهای آنها وجود ندارد، اما حجم انبوهی از منابع و ظرفیتهای اقتصادی کشور در اختیار آنها قرار دارد. این ساختارهای غیر شفاف هستند که بخش بزرگی از مشکلات امروز کشور را ایجاد کردهاند.»
کلیدواژه «بانیان وضع موجود» به شدت جریان اصلاح طلب را عصبی و آشفته کرده است. برای طیفی که به فرار از پاسخگویی و شانه خالی کردن از مسئولیت اقدامات خود مشهور است، خیلی سخت است که به پاسخگویی و مسئولیت پذیری ملزم شود.
به این نمونه توجه کنید:پنجم شهریور ۱۴۰۰ که نخستین جلسه دولت سیزدهم تشکیل شد، وزارت بهداشت اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته ۶۹۴ نفر دیگر از ایرانیان جان خود را بر اثر بیماری کرونا از دست دادند. همچنین اعلام شد که مجموع جانباختگان تا آن تاریخ، به ۱۰۴ هزار و ۷۱۶ نفر رسیده است. ۳ ماه بعد این روند بشدت معکوس شد، تا جایی که ۲۳ آذرماه سال گذشته، میزان فوتشدگان ناشی از ویروس کرونا، ۴۲ نفر، اعلام شد. فرآیند مهار ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ در دولت سیزدهم، تا آنجا پیش رفت که تاکنون ۳ مرتبه روز بدون فوتی کرونا داشته ایم. آنچه دولت رئیسی در حوزه کرونا تحویل گرفت، تنها یکی از نتایج عملکرد «دولتِ اصلاح طلبان» است.
خاندوزی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت گفته است: «شهریور ۱۴۰۰ تورم ۵۹ درصد بود اما امروز این عدد به ۴۶ درصد رسیده است.» تورم قریب به ۶۰ درصدی نیز یکی دیگر از شاهکارهای «دولتِ اصلاح طلبان» است.
با بررسی رشد نقدینگی در کشور در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی روشن است که دولت حسن روحانی با رشد نقدینگی ۶۴۳.۴ درصدی طی سالهای ۹۲ تا پایان سال ۹۹، رکورددار بالاترین نرخ رشد نقدینگی بین این دولتها بوده و بدترین عملکرد را در این زمینه داشته است. همچنین براساس آمارهای رسمی، «متوسط» رشد اقتصادی کشور در دهه ۹۰ تقریبا صفر درصد بوده است که کمترین رشد اقتصادی در شصت سال اخیر محسوب میشود. از سوی دیگر کمتوجهی دولت روحانی به بخشهای درونزای اقتصاد ایران مانند بخشهای کشاورزی و مسکن، یکی از علل اصلی صفر شدن رشد اقتصادی در دهه ۹۰ و درجا زدن اقتصاد کشورمان بود.
دولت رئیسی در حالی آغاز به کار کرد که ماحصل مدیریت حسن روحانی افزایش ۶۳۰ درصدی قیمت دلار در کشور بود. در آغاز به کار دولت روحانی قیمت دلار ۳۲۰۰ تومان بود اما پس از ۸ سال به بالای ۳۰ هزار تومان رسید تا بزرگترین شوک ارزی تاریخ کشور را به خود اختصاص دهد.
جریان اصلاح طلب همواره در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با ترافیک کاندیدا مواجه شده و برای رسیدن به کلید پاستور سر و دست می شکنند، اما همین طیف در زنگ حساب با آسمان و ریسمان به هم بافتن از پاسخگویی و پذیرش مسئولیت عملکرد خود فرار می کند.
** روزنامه شرق: باید اعتراف کرد «طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا» به ثمر نشسته
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان «تغییر موازنه ها در منطقه» به قلم «جاوید قربان اوغلی» دیپلمات سابق و فعال اصلاح طلب نوشت: «صادقانه باید اعتراف کرد طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا همانطور که به ثمر نشسته، موفقیت آن نیز بسیار فراتر از ناکامیهاست. جهان عرب با شتاب به سوی قبول موجودیت اسرائیل در حال حرکت است... تحلیلگران در اینکه چه عواملی باعث تغییرات چشمگیر در روندهای خاورمیانه شد، اختلافنظر دارند. با وجود این، یکی از فرضیهها ترس از ایران در پرتو تحولات منطقه و همچنین برنامه هستهای است.»
در ادامه این مطلب آمده است: «اینکه امروز اسرائیل در مرزهای جنوب و شمال ایران خیمه زده، به سهولت اهداف ایران در سوریه و حتی فرودگاه بینالمللی دمشق را مورد هدف قرار میدهد و در نهایت گستاخی تهدیدهای خود را به زعم خود به سر اختاپوس تعمیم میدهد، واقعیتهایی است که چشمپوشی از آن میتواند خسارتهای بیشتری را متوجه کشور کند.»
متاسفانه بخشی از جریان اصلاح طلب شدیدا دچار خودتحقیری است و در سوی مقابل نیز شکست های متوالی آمریکا در منطقه غرب آسیا را نمی بیند.
یکی از بزرگترین پروژه های آمریکا، اسرائیل و برخی دولت های اروپایی در منطقه، اشغال کامل سوریه و عراق توسط داعش و سپس ورود این گروهک تکفیری تروریستی به ایران بود. اما مدافعان حرم و دلاورمردان جبهه مقاومت به فرماندهی سردار حاج قاسم سلیمانی، کمر داعش را در منطقه شکسته و پروژه آمریکایی-اسرائیلی «دولت اسلامی عراق و شام» را به زباله دان تاریخ انداختند.
از سوی دیگر، یکی از بخش های اصلی طرح آمریکایی خاورمیانه بزرگ، توسعه رژیم اسرائیل از «نیل تا فرات» بود. اما اکنون نه تنها این پروژه به واقعیت نپیوست بلکه رژیم اسرائیل در سرزمین های اشغالی فلسطین به دور خود دیوار کشیده و ان شاءالله به فضل الهی همین دیوارهای ۶ متری و بتونی روزی مسبب نابودی اسرائیل خواهد شد.
آمریکا و اسرائیل و دیگر شرکای غربی و عربی این دو، در سالهای اخیر شکست های خفت باری را در منطقه متحمل شده اند، از رویای کنارزدن بشار اسد در سوریه تا رویای فتح یمن در یک هفته و از رویای جولان دادن داعشی ها در کوچه و خیابان های ایران تا کنارزدن حزب الله در لبنان.
هنوز افکارعمومی خروج مفتضحانه آمریکایی ها از افغانستان را فراموش نکرده است. یکی از فعالین رسانه ای در مطلبی نوشته بود: «همین چند ماه پیش، هیئت عالیرتبه امنیتی امارات در سفر به تهران با صراحت گفت امارات در هیچ ائتلاف ضدایرانی شرکت نمیکند و عربستان برای بهبود وضع امنیتی خود و مدیریت جنگ یمن، پنجمین دور گفتوگوها با ایران را در بغداد انجام داد. پس کاملاً پیداست که انبان تلآویو خالی است.»
این فعال رسانه ای در ادامه نوشت: «رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۱ در کرانه باختری، جنین و... با ۱۰۸۵۰ اقدام جهادی فلسطینیها مواجه گردید که فقط توانست حدود ۲۲۰۰ مورد آن را شناسایی و خنثی کند. این رژیم در این سال با ۳۶۹۳ درگیری مسلحانه فلسطینیها یعنی به طور متوسط روزانه با ۱۰ مورد اقدام جهادی علیه نیروهای نظامی خود مواجه بوده است.»
متاسفانه تحلیل برخی روزنامه های اصلاح طلب از اوضاع منطقه و وضعیت آمریکا و اسرائیل، ۱۸۰ درجه با واقعیت فاصله داشته و کاملا در جهت اهداف آمریکا و رژیم صهیونیستی است.
** آموزش «کشورداری» توسط استاندار حاشیه دار روحانی
«محمدرضا خباز» استاندار سابق سمنان در دولت روحانی که در دوره مدیریت خود بجای رسیدگی به مشکلات مردم، اقداماتی عجیب از قبیل «مراسم رونمایی از پلاک خانه پدری روحانی» با حضور معاون رئیس جمهور را انجام می داد، در یادداشتی در روزنامه آرمان با عنوان «از این ستون به آن ستون فرج نیست» نوشت: «اتفاقاتی که این روزها در کشور رخ می دهد و دولت دست به یکسری اقداماتی می زند که بیشتر گفتاردرمانی است. در قدیم می گفتند از این ستون تا آن ستون فرج است. دولت باید یک برنامه مدون با استفاده از اقتصاددانهای برجسته و دلسوز کشور طراحی کند و به مردم ارائه دهد و از مردم و دست اندرکاران هم بخواهد اگر نظر اصلاحی دارند ظرف یکی، دو هفته ارائه دهند تا آن برنامه را تکمیل کنند و سپس برنامه مورد قبول برجستگان اقتصادی را به اجرا دربیاورند.»
وی در ادامه نوشت: «ولی چرا ما گرفتار این مشکلات هستیم؟ به نظر می رسد راهی جز بازگشت به دامن علم نداریم. اداره کشور، علم کشورداری می خواهد.»
این فعال اصلاح طلب مدعی شده است که اقدامات دولت رئیسی «گفتاردرمانی» است. این ادعای مضحک در حالی است که اتفاقا گفتاردرمانی، تخصص ویژه دولت قبل بود.
در دولت قبل، معاون اول رئیس جمهور در واکنش به انتقادات از گرانی و تورم گفته بود «برای کاهش قیمت ها دعا کنید»!، در دولت قبل، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در اظهارنظری تأمل برانگیز گفته بود «گرانیها کار دولت نیست بلکه این دشمنان هستند که با فشار تحریمها میخواهند ملت ایران را تسلیم کنند»؛ دیگر مقام دولتی گفته بود «درخصوص فشار اقتصادی باید بگوییم دولت در این خصوص قصوری نداشته و جهان با یک پدیده نادر به نام ترامپ مواجه شده است»؛ در دولت قبل و پس از اجرای طرح سهمیه بندی بنزین، رئیس جمهور در اظهارنظری عجیب گفته بود «خودم هم بیخبر بودم، صبح جمعه فهمیدم بنزین گران شده است».
گویا از نگاه اصلاح طلبان، کاهش فوتی های کرونا از ۷۰۰ نفر به ۳ نفر و رکوردزنی روز بدون فوتی در کرونا، صرفا گفتاردرمانی است. شاید هم اجرای شجاعانه طرح حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی(که خود اصلاح طلبان آن را استخوان در گلو» می نامیدند، صرفا گفتاردرمانی است!
دولت روحانی که با شعار مذاکره و رفع تحریمها و ایجاد درآمد سرشار برای مردم رای آنها را گرفته بود اما ۸ سال بعد علاوهبر نابود کردن معیشت مردم، افزایش چند صددرصدی قیمت مسکن، دلار، خودرو، کالاهای اساسی، کاهش چند ده درصدی ارزش پول ملی و... کشور را با ۸۰۰ تحریم جدید دیگر تحویل داد و رفت.