سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
موضعگیری نماینده زن درباره حجاب؛ لا اِکراه فیالدین!
فاطمه مقصودی، نماینده بروجرد و عضو کمیسیون امور داخلی در مجلس شورای اسلامی پیرامون حرف و حدیثهای مربوط به حجاب و گشت ارشاد به ایلنا گفته است: ببینید قرآن کریم میفرماید «لا اِکْراهَ فِی الدّین»، در دین ما اجباری وجود ندارد!
او میافزاید: اصلا خوبی دین اسلام این است که دین محبت است، فرامین اسلامی و موازین و شعائر اسلامی بهتر است که قلبی باشد و با معرفت انجام شود. یعنی وقتی که من با معرفت تمام حجابم را، اصول دین را و حریمها را رعایت میکنم این نشان از خردورزی، معرفت و دانش زنان جامعه ماست.
مقصودی تصریح میکند: در نتیجه بهتر است که ما به جای سختگیریهایی که ممکن است رمندگی ایجاد کند و آسیبزا باشد، بیشتر مردم را با ارزشها و معنویات آشنا کنیم، راههای دیگری هم برای تشویق جامعه به رعایت حجاب و شعائر اسلامی وجود دارد.
نماینده بروجرد همچنین گفته است: نگاه همه ما باید به مقام معظم رهبری باشد و از ایشان الگو بگیریم، میبینیم که ایشان فوقالعاده با رأفت اسلامی با موضوعات برخورد میکنند و اینگونه سختگیریها را تایید نخواهند کرد. ماهم که پیرو ایشان هستیم، باید تبعیت داشته باشیم.[1]
*انتظار از نمایندگان محترم مجلس اینست که از پیشگامان جامعه و عصاره فضائل ملت باشند.
مبحث تفسیری آیه مبارکه "لا اِکراه فی الدین" شامل تعریف مندرآوردی که خانم مقصودی بیان میکنند، نیست بلکه منظور این آیه شریفه اینست که در انتخاب دین آزادی وجود دارد. اما پس از آنکه دینی انتخاب شد؛ فرد پذیرنده نسبت به پذیرش کلیت آن دین مکلف است.
مثال عینی این کلام آنست هنگامی که افرادی در داخل حکومت، سرزمین و جامعه اسلامی ایران زندگی میکنند، مکلف به رعایت شئونات اسلامی حکومت و جامعه نیز هستند و کسی نمیتواند و نباید به بهانه تفسیر غلط از "لا اکراه فی الدین" خود را از رعایتهای عقلانی اجتماع اسلامی مستثنی بداند.
مسئله کار فرهنگی و محبت و الفاظی از این قبیل نیز ضرورت اول و همیشگی است. اما نه به این معنی که نیازی به نظارتهای قانونی نیست. چه اینکه این استدلال غلط را میتوان درباره دزدی و ضرب و جرح و قتل هم داشت!
در ماجرای رهبری هم لازم به اشاره است که مسئله امنیت اخلاقی دقیقا از تأکیدات معظمله است.
خانم مقصودی بعنوان نماینده مجلس آیا این جملات چند سال قبل رهبر معظم انقلاب در دانشگاه علوم انتظامی را خواندهاند که فرمودند:
"در این برنامههای امنیت روانی و اخلاقی و اجتماعی که در این مدت نیروی انتظامی در مواجههی با اشرار و بقیهی اخلالگران در امنیت روانی و اجتماعی جامعه اقدام کرد، مردم هرجا موفقیتی از شما سر زد و دیدند، احساس موفقیت برای خودشان کردند؛ احساس افتخار کردند."[2]
خانم مقصودی آیا میدانند که رهبر معظم انقلاب در حکم انتصاب سردار اشتری به سمت فرماندهی نیروی انتظامی بر لزوم ابتکار عمل لازم در برقراری آرامش اخلاقی و اجتماعی نیز تأکید کردهاند؟![3]
لازم به تأکید است که نیروی انتظامی فقط یکی از کارگزاران نظام در ذیل فرمان عمومی امنیت اخلاقی است که وظیفه نظارت قانونی دارد. دستگاههای متولی دیگری نیز در این زمینه وظیفه دارند که باید در کنار فراجا، گامهای فرهنگی و ارشادی و غیره را به پیش ببرند.
***
درخواست عجیب فرمانده پلیس لرستان از مردم
سردار یحیی الهی، فرمانده انتظامی لرستان، روز شنبه گذشته از دستگیری 5 سارق مسلح در این استان خبر داد.
به گزارش ایرنا، وی در حاشیه رونمایی از کشفیات پلیس لرستان افزود: این افراد از سال گذشته در جادهها دست به سرقت میزدند که با اشراف پلیس آگاهی استان شناسایی شدند و در همین راستا ۲ دستگاه خودروی آنها توقیف و ۲ قبضه سلاح گرم نیز از آنان کشف شد.
سردار الهی تأکید کرد: دستگاه قضایی با مجرمان برخورد جدی خواهد کرد اما با توجه به اینکه لرستان یک استان عشیرهای است از مالباختگان انتظار میرود نسبت به عدم رضایت به سارقان توجه بیشتری داشته باشند تا شاهد آزادی زودهنگام آنها نباشیم![4]
*نکته مهمی که در قبال صحبتهای فرمانده انتظامی لرستان به ذهن متبادر میشود، اینست که دستگاه قضایی بایستی اهتمام بیشتری نسبت به جرائم خشن داشته باشد و بحث اعلام رضایت نیز فرایند بهتری را طی کند تا مرتکبین دقیقا در کانال تأدیب و مجازات قرار بگیرند.
اقداماتی چون استفاده از ظرفیت مجازاتهای قانونی چون قطع دست، در همین راستا است که اخیرا مورد توجه دستگاه قضایی قرار گرفته است و میتواند بسیار بازدارنده باشد.
***
عباس عبدی تأکید کرد:
عملیشدن مطلوبهای شرعی ممکن نیست!
عباس عبدی، از تئوریسینهای اصلاحطلب در بخشی از یک یادداشت که در شماره شنبه گذشته روزنامه اعتماد و با عنوان "اجبار دوام ندارد" منتشر شد، در کنایه به عزم نظام اسلامی برای مقابله با بدحجابی نوشته است:
"چنین رویکردی که مطلوبهای شرعی را بتوان تماما در قالب قانون اجرایی و از طریق امر و نهی عملی کرد، جزو آرزوهای دراز محسوب میشود"!
او میافزاید: دروغ نگفتن، غیبت نکردن، نیکی به پدر و مادر و دیگران و دهها عمل پسندیده و مذموم که شرع امر به انجام و نهی از آنها میکند که بسیار هم مهم هستند ولی هیچ کدام در قالب قانون تعریف نمیشوند، بلکه در قالب واجب و حرام در رابطه فرد و خداوند قرار دارند.
عبدی مینویسد: آرزوهای بزرگ -شرعی- در ظاهر جالب ولی در باطن به دلیل ذات انسان و محدودیت حکومتها دستنیافتنی است.[5]
*این گزاره منطقی و عقلانی در اقاریر عبدی نادیده انگاشته شده و بسا شاید زنده بهگور شده است که اتوپیایی بودن برخی مقولات شرعی (مثل مرگ دروغ در جامعه) هرگز شامل عقلانیتهای بدیهی و سادهای مثل رعایت حد پوشش اسلامی برای زن و مرد، رعایت قانون و یا الزام حکومت دینی به حفظ امنیت مردم و تحصیل آزادی برای مردم نمیشود!
بله! دروغ، غیبت، نگاه حرام و مقولات عمدتا شخصی از این دست که با نفسانیات انسانها مرتبط است لزوما امکان ایجاد ساز و کار منع قانونی ندارد. اما آقای عبدی باید پاسخ بدهد که یک حکومت اسلامی آیا نمیتواند برای تذکر رعایت پوشش، برای کاستن از مفاسد اقتصادی، برای پیگیری مدیران اهمالگر و برای امنیتبخشی بیشتر به مردم؛ ساز و کار نظارتی، قانونی و تعزیراتی در نظر بگیرد؟
چه اینکه عبدی حتی اگر به این سوال پاسخ ندهد و همانند متن نوشته خود باز هم اقدام به "دفن عقلانیت" کند اما جواب مثبت، روشن و محرز است.
البته که حکومت میتواند و باید چنین ساز و کارهایی را ایجاد و اجرا کند تا عزم عمومی نیل به دین در ساحات اجتماعی جامعه کاملا مشهود باشد و جامعه از منکر باز داشته شود. و بدین سان ضلعی از اضلاع حرکت دینی جامعه به سمت خداوند متعال و تمدنسازی اقامه شود.
**
1_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1254600
2_ https://khl.ink/f/3409
3_ https://khl.ink/f/29114
4_ https://irna.ir/xjJZ2p
5_ https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/187748