به گزارش مشرق، یک تیم پژوهشی با تجزیه و تحلیل دادههای تلسکوپ فضایی جیمز وب، تصاویر اولیه این تلسکوپ را از سیارهای فراتر از منظومه شمسی ما، منتشر کردهاند. این موفقیت به فاصله یک هفته از اولین بررسی اتمسفر یک سیاره فراخورشیدی متفاوت توسط تلسکوپ جیمز وب روی داد.
این غول گازی جوان که تصویر آن به تازگی ثبت شده است، هفت برابر مشتری جرم دارد و همچنان در حال درخشش است. امواج فروسرخ این سیاره، ۳۵۰ سال نوری پیش از جمعآوری فوتونها توسط آینههای وب که روکششان طلا است، سفر کردهاند. اخترشناسان چندین تصویر از این سیاره را که HIP ۶۵۴۲۶ b نامیده میشود، در طیف وسیعی از طول موجها به نمایش میگذارند که پیش از این، به دلیل وجود اتمسفر مسدودکننده فروسرخ سیاره ما برای تلسکوپهای زمینی نامرئی بود.
حتی برای تلسکوپهای فضایی نیز، تصویربرداری مستقیم از سیارات فراخورشیدی به دلیل تابش خیرهکننده ستارگان آنها بسیار دشوار است. اخترشناسان قبل از این، با استفاده از ابزارهای زمینی و ابزارهای مستقر در فضا، فقط از حدود ۲۰ سیاره فراخورشیدی از جمله HIP ۶۵۴۲۶ b به صورت مستقیم تصویربرداری کرده بودند. سیاره فراخورشیدی یادشده در سال ۲۰۱۷ به کمک یک ماسک اپتیکی برای جلوگیری از نور کورکننده آن کشف شد.
اخترشناسان انتظار دارند تلسکوپ فضایی جیمز وب با آینههای بزرگتر و حسگرهای پیشرفتهتر خود، این سیارات فراخورشیدی را بسیار واضحتر از تلسکوپ فضایی هابل ببیند که ۳۲ سال پیش به فضا فرستاده شد و به طول موجهای عمدتاً مرئی حساس است.
HIP ۶۵۴۲۶ b برای اولین رصد سیاره فراخورشیدی انتخاب شد تا قابلیتهای تلسکوپ جیمز وب را نمایش دهد. کیفیت بالای این تصاویر اولیه، کشف سیارات فراخورشیدی جدید و حتی کوچکتر را نوید میدهد که به اندازه زحل یا حتی نپتون، غولهای یخی، هستند که هرگز به طور مستقیم خارج از منظومه شمسی ما مشاهده نشدهاند.
محققان امیدوارند که تصاویر تلسکوپ وب به آنها کمک کند که بفهمند چنین سیاراتی چگونه در دیسک غبار و گاز اطراف ستارههای تازه متولدشده شکل میگیرند.