به گزارش مشرق، چند روز پس از اینکه ایرلند اعتراف کرد پناهندگان جدید اوکراینی ممکن است مجبور شوند در شرایط بدی بخوابند، وزرای دولت این کشور قرار است فردا تشکیل جلسه دهند تا درباره کمبود تدارکات کافی برای پناهندگان جدید صحبت کنند.
اوایل این هفته، دولت اعلام کرد که مرکز ترانزیتی «سیتی وست دوبلین» که برای اسکان پناهندگان استفاده میشود، به حداکثر ظرفیت خود رسیده و به روی تازهواردان بسته شده است. رودریک اوگرمن، وزیر کودکان ایرلند میگوید نمیتواند این احتمال را رد کند که ممکن است برخی پناهندگان مجبور به خوابیدن در خیابانها شوند. به گفته او دسترسی به محل اقامت مناسب به شدت محدود شده است؛ با این حال، به خانوادههایی که اعضای آسیبپذیر دارند میتوانند در اولویت قرار بگیرند.
بیش از ۴۶ هزار پناهنده اوکراینی تا کنون وارد ایرلند شدهاند و مقامات این کشور میگویند اگر این تعداد همچنان در سطح بالا باقی بماند، کشور با کمبود تختخواب و دیگر امکانات برای پناهجویان مواجه خواهد شد.
بحران هزینههای زندگی در اروپا و بیاعتنایی به پناهندگان جدید
از زمان آغاز جنگ در اوکراین، گروه بزرگی از شهروندان این کشور به عنوان پناهنده به کشورهای دیگر اتحادیه اروپا رفته و مورد استقبال مقامات و مردم این کشورها واقع شدند. با این حال، نشریه فارن پالیسی به تازگی در گزارشی نوشت است آغوش گرم اروپا برای پناهجویان اوکراین در ماههای اولیه، در حال تبدیل شدن به نوعی بیاعتنایی است.
در طول تابستان، با کاهش تهدیدهای مستقیم علیه کییف به نظر میرسید اوکراین به کمک چندانی نیاز نداشته باشد و احتمالاً تعداد پناهجویان افزایش پیدا نکند. در آن زمان، شهرهای غربی اوکراین مثل «لویو» به بهشتی برای افرادی تبدیل شده بود که میخواستند به همراه خانواده در کشور خود بمانند. اما هم اکنون و با افزایش حملات هوایی، به نظر میرسد موج جدیدی از پناهندگان در راه باشد.
با این حال، از آن جایی که هزینههای زندگی در سراسر اتحادیه اروپا افزایش یافته است، نگرش نسبت به پناهندگان اوکراینی به ویژه در اروپای مرکزی و شرقی تغییر کرده است. در جمهوری چک که خود حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت دارد، احساسات ضد پناهجویان در ماه آگوست افزایش یافته است. رهبران تجمعات ضد تحریمهای روسیه در این کشور خواستار بیطرفی نظامی کشور و مذاکرات برای دریافت گاز از روسیه شدهاند. همچنین گفته میشود هدف صریح این گروهها، تضعیف شانس پناهندگان اوکراینی برای دریافت اقامت دائم جمهوری چک است.
یان کووار، معاون پژوهشی پژوهشکده روابط بینالملل پراگ میگوید نگرانیها فقط مربوط به پناهندگان فعلی نیست. بلکه به پناهندگانی مربوط میشود که قرار است زمستان امسال هم به کشور وارد شوند. فیلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان ساعاتی پس از آغاز حملات هوایی در اوکراین پیشبینی کرد که حوادثی از این دست، تعداد پناهجویان را افزایش دهد.
حتی در کشورهایی مثل لهستان که از نخستین روز جنگ از اوکراین حمایت کردهاند نیز مزایای ویژه پناهندگان اوکراینی لغو شده است. یکی از این مزایا در نظرگرفتن یارانه برای خانوادههای لهستانی بود که میزبان پناهجویان میشدند. گفته میشود برای سازمانهای غیر دولتی مثل «خانه اوکراین» که در «ورشو» پایتخت لهستان مستقر است، کاهش مزایا تأثیرات منفی زیادی خواهد داشت. یکی از کارشناسان اقتصادی نیز میگوید بازار مسکن در لهستان قبل از بروز جنگ هم در بحران بود و اکنون هجوم پناهندگان آن را بدتر کرده است.
به نوشته فارن پالیسی، هر اتفاقی که در جنگ بیفتد، تنها چیزی که مسلم است این است که استقبال گرم اولیه اروپا از پناهندگان اوکراینی اکنون سردتر شده است.