به گزارش مشرق، پس از شروع آشوبها، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفته بود «اکنون وقت خود را برای برجام تلف نمیکنیم و ما (آمریکا) روی موضوعی در خصوص ایران تمرکز میکنیم که میتوانیم مفید باشیم» و «از ابزارهای فشار و تحریمهای ویژه استفاده میکنیم». رابرت مالی حمایت از آشوبهای ایران را یکی از مسائل اصلی مورد تمرکز آمریکا دانسته بود.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده بود «برجام مرده است؛ اما به دلایلی فعلا نمیتوانیم اعلام کنیم».
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در مصاحبهای گفته بود «برجام درحال حاضر تمرکز ما نیست» و «ما بر اعتراضات ایران و تحریمها تمرکز داریم».
اما پس از آرام شدن اوضاع داخلی ایران، موضع بازیگران آمریکایی و اروپایی تغییر کرد و مجدد صحبت از برجام و مذاکره به میان آمد.
رابرت مالی در مصاحبه با رادیو آزاد اروپا، وابسته به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) گفت «برجام نمرده است و آمادهایم دیپلماسی با ایران را ادامه دهیم». «وظیفه من نوشتن آگهی ترحیم نیست وظیفه من محافظت از منافع ایالات متحده و تقویت آن است».
جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار داشت «جایگزینی برای برجام وجود ندارد. کسانی که غیر از این فکر میکنند خود را فریب میدهند. من به عنوان هماهنگ کننده، به تلاش برای ازسرگیری برجام بر اساس نتایج مذاکرات وین ادامه میدهم».
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت «ما همچنان معتقدیم دیپلماسی بهترین راه حل است».
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، ضمن اشاره به جایگاه مهم ایران در امور بینالملل گفت «اطمینان دارم مشکلات در خاورمیانه تنها در صورتی قابل حل است که ما بتوانیم چارچوبی برای رایزنی پیدا کنیم که ایران را با توجه به نفوذش در منطقه شامل شود».
هدف چیست؟
یکی از اصلترین نگرانیهای کشورهای غربی، «ایرانِ هستهای»، به عنوان یک مولفه قدرت جهانی است. شاید بتوان این مسئله را با اولویتترین دغدغه آنها دانست و شدیدا به دنبال محدودسازی ایران در مسائل هستهای هستند. بعد از شروع آشوبها، به نظر کشورهای غربی، دامن زدن به اغتشاشات میتوانست بهترین راه برای تضعیف ایران و دوری از عرصه هستهای باشد. اما با آرام شدن اوضاع و عدم نتیجه بخش بودن ایجاد نارآرامی برای محدود کردن ایران، بار دیگر دیپلماسی و برجام به عنوان موثرترین و در دسترسترین راه برای محدودسازی هستهای، معرفی شد.