به گزارش مشرق، دانا گوارد رئیس «بنیاد زمان بندی و ناوبری پایدار»با بیان اینکه مسکو نسبت به محافظت از کرملین در برابر پهپادها دست کم از سال ۲۰۱۵ بسیار نگران بوده است، گفت: روسیه از همان زمان با جعل موقعیتهای مکانی استفاده از اقدامات الکترونیک را برای دور نگه داشتن این پرندهها از کاخ کرملین آغاز کرده است.
به نوشته رویترز، جعل موقعیت مکانی زمانی اتفاق می افتد که یک سیگنال جیپیاس تقلبی برای جایگزینی با یک سیگنال واقعی ارسال می شود تا سیستمهای هدایت الکترونیکی در پهپادها یا سایر دستگاهها را فریب دهد.
گوارد معتقد است که پهپادهای استفاده شده در حمله به کرملین اندازه متوسطی داشتند و «احتمالاً از جیپیاس استفاده نمیکردند، بلکه یا به صورت دستی کنترل میشدند (که نشان دهنده پرواز از نقطهای نزدیک است) یا به سبک انتحاری (کامیکازه) نشانه رفته و در یک مسیر قرار گرفته اند.
«بلیک رزنیک» یک کارشناس پهپادی که بنیانگذار شرکت تولیدی "برینک" نیز است، از اینکه پهپادها بدون شناسایی شدن بر فراز مسکو پرواز کرده و به کاخ کرملین رسیده اند، ابراز تعجب کرد.
وی با اشاره به اینکه اندازه نسبتا کوچک و ارتفاع پایین میتواند کمک کند، گفت: اگر پهپاد از جیپیاس استفاده نکرده و با یک پایگاه کنترل زمینی ارتباط نداشته، روشهای پارازیتی و جعل برایش سخت شده است.
رزنیک اضافه کرد که کرملین سامانههای دفاع از نزدیک راداری و ردیاب بصری زیادی دارد که میتواند از فشنگ و پرتابههای انفجاری برای حفاظت در برابر پهپادها و حتی موشکها استفاده کند.
دن گتینگر کارشناس پهپادی در «انجمن پرواز عمودی» نیز گفت که در تمام این نوع حملههای پهپادی یک طرفه، هواپیمایی که در آن استفاده میشود به نظر یک هواگرد ثابت بال بوده است.
حدود نیمی از پهپادهای نظامی بزرگتر که در حال حاضر در حال توسعه یا استفاده در سراسر جهان هستند، توانایی پرواز مسافت ۴۰۰ کیلومتری را دارند. دن گتینگر،گفت: چین، هند، تایوان و اوکراین از جمله کشورهایی هستند که پهپادهایی با این اندازه و توانایی تولید می کنند.
به گفته گتینگر اگر این هواپیما از داخل روسیه پرتاب میشد، تعداد قابل توجهی از هواپیماها قادر به انجام این حمله بودند.
دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین چهارشنبه گذشته اعلام کرد که کییف با انجام حمله پهپادی به کاخ کرملین قصد جان پوتین را کرده بود.
طبق بیانیه کاخ کرملین، دو پهپاد به سوی کاخ کرملین در حرکت بودند اما با کمک سامانههای جنگی الکترونیک سرویسهای امنیتی روسیه سرنگون شدند و این حمله هیچ خسارت جانی یا مالی به همراه نداشت.
میخایلو پودولیاک مشاور ارشد ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه مدعی شد که روسیه خود این حمله پهپادی را به راه انداخته است. او به تأخیر رسانه های دولتی روسیه در گزارش آن و «فیلم همزمان از زوایای مختلف» اشاره کرد که به نظر پس از حمله ادعایی ساعت ۲:۳۰ بامداد را نشان میدهد.
زلنسکی نیز دخالت نیروهای اوکراینی در این حمله پهپادی را رد کرد.