سرویس سیاست مشرق _ "محمد سروشمحلاتی"، از شاگردان مرحوم منتظری و فردی که زمانی گفته بود نظام جمهوری اسلامی مشکل عقل دارد؛ اخیراً طی اظهاراتی که سایت جماران آنها را منتشر کرد، گفته است: در جمهوریت، مسأله از رأیگیری آغاز میشود اما هرگز انحصار و اختصاص در رأیگیری ندارد. اولا این رأی بر مبنای یک حق است و همان حق سبب میشود که مردم بتوانند نظارت بر قدرت هم داشته باشند. هر دو با هم است و هر مقداری که نقش مردم در رأی، انتخاب و تعیین مسئولین امور کاهش پیدا کند، یا قدرت نظارت مردم کاهش پیدا کند، به همان میزان جمهوریت ضعیف میشود.
او سپس تصریح میکند:
"اگر مشارکت مردم کاهش پیدا کند، آن وقت نظام میتواند اسلامی باشد؟! مگر امام نفرمودند تولی امور و تشکیل حکومت بستگی به آراء اکثریت مسلمین دارد؟!"[1]
*بخش اول اظهارات سروشمحلاتی صحیح است و اشکالی به آن وارد نیست.
لکن در ادامه این مقدمهی صحیح شاهد بیان جملات غلطی هستیم که مدعی هستند اگر مشارکت مردم در یک انتخابات کم باشد؛ آنگاه نظام اسلامی دیگر مشروعیت ندارد و اسلامی نیست!
گوینده همچنین برای اثبات این نتیجهگیری غلط؛ جملهای را به نقل از امام راحل مطرح میکند بر این مضمون که امام(ره) فرمودهاند تشکیل حکومت بستگی به آراء اکثریت مسلمین دارد.
دقت شود که منظور امام امت از این جمله اکثریت واجدان شرکت در انتخابات نیست بلکه اکثریت شرکتکننده در انتخابات است.
و گرنه این یک تصور غیر عقلانی است که فرض کنیم امام خمینی(ره) بعنوان یک فیلسوف بزرگ و فردی عقلانیت محور؛ نداند که مشارکت انتخاباتی از آنجا که یک حق فردی است؛ گاهی ممکن است پایین باشد.
ضمن اینکه ملاک صحت یک انتخابات و قوام یک نظام سیاسی هم بسته به توان هیئت حاکمه یک کشور در اجرای مُرّ قانون و حفاظت از آرای شرکتکنندگان است نه بسته به میزان مشارکتی که طبعا گاهی زیاد است و گاهی کم!
از همینجا ثابت میشود که مشارکت بالای انتخاباتی اگرچه یک امتیاز است لکن ملاک اثبات مشروعیت یا اسلامیت یک نظام سیاسی هم نیست زیرا همانطور که اشاره شد؛ این قانون است که بعنوان میثاق ملی باید مورد پاسداشت اکثریت جامعه و حکومت باشد و مادام که این پاسداشت در منصههای مختلفی مثل انتخابات، رعایت قوانین موضوعه کشور، حفظ امنیت کشور و پیشبرد سیاستهای کلان نظام مشاهده میشود پس یک نظام سیاسی هم حمایت اکثریتی را دارد و هم طبق مبانی ما در ایران، اسلامی است.
مجددا تأکید میشود که مشارکت انتخاباتی یک حق فردی است که البته امکان اجباریسازی از سوی حکومت را ندارد (زیرا حقوق فردی از قبیل آزادی و استقلال و... در منطق جمهور اجبارپذیر نیستند) فلذا بسته به تصمیم شخصی افراد؛ ممکن است در مقاطع مختلف؛ کم یا زیاد باشد.
لذا مشارکت به لحاظ ماهیت؛ اساسا آیینه مشروعیت یا اسلامیت یک نظام نیست بلکه آیینه سطح فعالیت رجال و احزاب سیاسی، میزان ترقی تحلیل سیاسی در جامعه و سطح حضور نخبگان در جامعه است.
چه اینکه هرچقدر این پارامترها در سطح بالاتری باشند؛ میزان مشارکت انتخاباتی نیز بالاتر خواهد بود.
در اینجا لازم به اشاره است که برخی مشارکت نداشتن در انتخابات را نشانه اعتراض میدانند.
این حرف غیر عقلانی در حالی است که انتخابات و صندوق رأی مثل دکتر و مطب پزشکی است و فردی که مشکل دارد یا بیمار است؛ منطقا نمیتواند، بگوید در اعتراض به مشکل یا بیماری از انتخابات و پزشک حذر میکند!
بلکه اتفاقا در شرایط التهاب و بروز مشکل باید شاهد مشارکت بیشتری در انتخابات باشیم؛ تا با رأی خوب؛ ریلگذاری جدیدی در مسیر پیشرفت کشور شکل بگیرد و کسانی بر سر کار اجرائیات کشور بیایند که ضعفهای قبلیها را نداشته باشند.
این شبهه نیز از سوی عدهای مطرح میشود که صندوق رأی یا به عبارتی همان پزشک؛ خود عامل مشکل و بیماری ماست و ما نمیتوانیم برای رفع مشکل به او رجوع کنیم!
شبهه مذکور هم غیر عقلانی است زیرا حکومت دیکتاتوری و پزشک جاعل در سابقه خود هرگز التزام به رأی اکثریت و یا شفای بیمار ندارد و انتخابات و ویزیت نمایشی هیچگاه به رخدادهای تعیین کننده با رأی مردم که متواتر هم هستند منتج نشده است.
پس میبینیم که انتخابات –با هر میزان مشارکتی- در ایران همواره یک ملجأ و یک راه امید ملی برای تغییر ریل اجرائیات کشور است و حاکمیت نیز نشان داده است که در صورت رأیآوری هر تفکری؛ اما پای رأی بد یا رأی خوب مردم ایستاده است.
پس میتوان و باید برای مبارزه با هر مشکلی در اجرائیات کشور، به صندوق رأی امید داشت.
با خوانش دقیق این استدلالها و حجتها همچنین بهتر میتوان "دشمنان ملت" و کاسبان گرانی و مشکلات را شناخت.
از آنها که مشارکت کم انتخاباتی را نشانه نامشروع و غیر اسلامی بودن نظام توصیف میکنند تا آنها که با قید "مشارکت مشروط" برای حضور انتخاباتی شرط تعیین کردهاند و به جنگ "مشارکت ملزوم" یا همان "عقلانیتِ حضور در انتخابات برای رفع مشکلات" آمدهاند.
گفتنیست، برخی رجال ستادی جریان اصلاحات، تا این لحظه اعلام کردهاند که انتخابات مجلس دوازدهم در سالجاری را تحریم خواهند کرد!
تئوری مشارکت مشروط انتخاباتی، نخستینبار از سوی سعید حجاریان مطرح شد.[2]
***
1_https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1596733
2_https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398/01/25/1988807