حمله‌ی موشکی ایران به اسرائیل

میدل‌ایست اینستیتوت می‌نویسد حمله موشکی ایران علیه اسرائیل نشان داد تهران به جای «صبر راهبردی» به «بازدارندگی فعال» روی آورده، و در یک صورت ممکن است حتی به سوی «بازدارندگی هسته‌ای» برود.

سرویس جهان مشرق - تشدید درگیری‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی پس از جنایت این رژیم علیه ساختمان کنسولگری ایران در سوریه و ترور جمعی از اعضا و فرماندهان سپاه پاسداران، و متعاقباً موشک‌باران فلسطین اشغالی برای اولین بار توسط جمهوری اسلامی، برخی از تحلیلگران را به این نتیجه رساند که تهران، اولاً، سیاست «صبر راهبردی» را کنار گذاشته، و دوماً، ممکن است بخواهد برای برقراری مجدد توازن قدرت در خاورمیانه، رسماً به یک قدرت هسته‌ای تبدیل شود. آن‌چه این گمانه‌زنی‌ها را تقویت کرد، اظهارات برخی از مقامات ایران درباره‌ی احتمال تغییر در دکترین هسته‌ای جمهوری اسلامی بود. اندیشکده‌ی آمریکایی «میدل‌ایست اینستیتوت» («مؤسسه‌ی خاورمیانه») اخیراً طی گزارشی در همین‌باره تحت عنوان «سیاست هسته‌ای جدید ایران بین بازدارندگی و عمل‌گرایی[۱]» توضیح می‌دهد که حمله‌ی موشکی ایران علیه اسرائیل و فعالیت‌های تهران در حوزه‌ی غنی‌سازی هسته‌ای نشان‌دهنده‌ی چه تحولاتی در سیاست‌های بازدارندگی جمهوری اسلامی هستند. آن‌چه در ادامه می‌خوانید، گزیده‌ای از گزارش میدل‌ایست اینستیتوت است.

سیاست هسته‌ای جدید ایران و گذار از «صبر راهبردی» به «بازدارندگی فعال»

بقایای آن‌چه که گفته می‌شود یکی از راکت‌های بوستر موشک‌های ایرانی‌ای است که در حمله‌ی تلافی‌جویانه‌ی ایران علیه رژیم صهیونیستی استفاده شدند. این راکت حوالی شهر «عراد» در فلسطین اشغالی سقوط کرده است. (+)


لازم به ذکر است که مشرق صرفاً جهت اطلاع نخبگان و تصمیم‌گیران عرصه سیاسی کشور از رویکردها و دیدگاه‌های محافل رسانه‌ای-اندیشکده‌ای بین‌المللی این گزارش را منتشر می‌کند و دیدگاه‌ها، ادعاها و القائات این گزارش‌ لزوماً مورد تأیید مشرق نیست.


دور اخیر تشدید تنش‌ها میان اسرائیل و ایران، نگرانی‌هایی را درباره‌ی تغییر احتمالی راهبرد تهران به سمت‌وسوی نظامی‌سازی کامل برنامه‌ی هسته‌ایش برانگیخته است. ایران در تلافی حمله‌ی اسرائیل[۲] به کنسولگری‌اش در سوریه، که منجر به کشته شدن هفت ایرانی، از جمله ژنرال محمدرضا زاهدی، از فرماندهان نیروی قدس سپاه پاسداران، شد، برای اولین بار، اقدام به حمله‌ی مستقیم علی اسرائیل کرد[۳] و این کار را با بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک بالستیک[۴] انجام داد[۵]. با توجه به زرادخانه‌ی هسته‌ای اعلام‌نشده اما بزرگ اسرائیل[۶]، تحلیلگران[۷] این اقدام ایران را نشانه‌ای دانسته‌اند مبنی بر این‌که این کشور قصد دارد به یک قدرت هسته‌ای علنی تبدیل شود.

تصاویری از ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق، پایتخت سوریه، پس از حمله‌ی موشکی رژیم صهیونیستی. در این حمله، که تمام پروتکل‌های بین‌المللی مصونیت دیپلماتیک را زیر پا گذاشت، شماری از مستشاران نظامی ایران در سوریه به شهادت رسیدند. [دانلود]

از صبر راهبردی تا بازدارندگی فعال

آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی[۸] نشان می‌دهد ایران اورانیوم غنی‌شده‌ی کافی برای ساخت حدود سه بمب را در اختیار دارد. اگرچه این کشور ادعا می‌کند به دنبال ساخت تسلیحات هسته‌ای نیست[۹]، اما تنها کشوری است که اورانیوم را تا درصد مناسبت برای ساخت بمب غنی‌سازی می‌کند و در عین حال، رسماً فاقد یک برنامه‌ی تسلیحاتی هسته‌ای است. احتمالاً راهبرد مدنظر ایران در شرایط کنونی، حفظ جایگاه خود به عنوان یک قدرتِ در آستانه‌ی هسته‌ای شدن، است که در راستای راهبرد کلان فعالانه و پیشگیرانه‌ی جدید این کشور و در مقابل رویکرد قبلی تهران، یعنی «صبر راهبردی»، قرار دارد. اگرچه ایران قبلاً در پاسخ به عملیات‌های مخفیانه‌ی اسرائیل[۱۰]، از جمله ترور دانشمندان هسته‌ای و عوامل سپاه پاسداران ایران، از حمله مستقیم به خاک این کشور خودداری می‌کرد، اما اکنون تصمیم گرفته موضع جدیدی اتخاذ کند. به گفته‌ی حسین سلامی، فرمانده‌ی کل سپاه پاسداران: «من‌بعد، رژیم صهیونیستی در هر نقطه‌ای به منافع ما، به دارایی‌های ما، به شخصیت‌های ما و به شهروندان ما حمله کند، ما از مبدأ جمهوری اسلامی ایران آن را مورد تهاجم متقابل قرار خواهیم داد[۱۱]

معادله‌ی جدیدی که سردار «سلامی» فرمانده‌ی سپاه پاسداران، برای اسرائیلی‌ها ترسیم کرد [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› «وعده صادق» از بزرگ‌ترین موفقیت‌های نظامی تاریخ معاصر ایران بود

›› عملیات ایران نبوغ‌آمیز بود/ نتانیاهو معادل هیتلر است

شکست توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵، موسوم به «برنامه‌ی جامع اقدام مشترک» (برجام) و عملیات‌های پنهانی اسرائیل علیه ایران طی سال‌های اخیر، باعث شده است تا تهران سیاست صبر راهبردی خود را کنار بگذارد. حوادث اخیر، نظیر حمله‌ی موشکی ایران به خاک پاکستان[۱۲] در واکنش به حمله‌ی تروریستی جیش‌العدل در بندر چابهار، و حمله‌ی پهپادی و موشکی تهران علیه اسرائیل، نشان‌دهنده‌ی همین تغییر موضع ایران و تمایل جدید این کشور به انجام اقدامات قاطعانه‌تر است. «محمد جمشیدی» معاون سیاسی دفتر ریاست‌جمهوری ایران، در پیامی در شبکه‌ی اجتماعی ایکس، این‌گونه نوشته است: «دوران صبر راهبردی ایران به پایان رسیده است[۱۳]با این حال، بر خلاف آن‌چه بسیاری از تحلیلگران از آن می‌ترسند، ایران از مزایای ماندن در آستانه‌ی قدرت هسته‌ای به جای تبدیل علنی به یک قدرت هسته‌ای آگاه است. از دید مقامات ایرانی، ماندن در آستانه‌ی قدرت هسته‌ای، نه‌تنها از حملات گسترده‌ی نظامی دشمنانش جلوگیری می‌کند، بلکه اهرم قوی‌تری در مذاکره با آمریکا و دیگر کشورهای متخاصم به دست می‌دهد. علاوه بر این، می‌تواند احتمال تنش‌زدایی در منطقه و برقراری روابط دوجانبه با همسایگان مهم این کشور را نیز تقویت می‌کند؛ فرآیندهایی که از مارس ۲۰۲۳ و پس از آشتی ایران و عربستان[۱۴] با میانجیگری چین، به جریان افتاده‌اند.

سیاست هسته‌ای جدید ایران و گذار از «صبر راهبردی» به «بازدارندگی فعال»

«توافق تمام‌آسیایی»؛ تیتر روزنامه‌ی «جوان» درباره‌ی توافق ایران و عربستان در پکن، و با میانجیگری چین، درباره‌ی ازسرگیری روابط دیپلماتیک (+)

آستانه‌ی قدرت هسته‌ای و مزایای بازدارندگی آن

مقامات ایرانی به‌وضوح معتقدند دستیابی به تسلیحات هسته‌ای برای جلوگیری از حمله‌ی مستقیم اسرائیل به این کشور ضروری نیست، زیرا ظرفیت این کشور برای حمله‌ی گسترده به ایران بدون حمایت آمریکا با محدودیت‌های جغراسیاسی [ژئوپلتیک] مواجه است. از سوی دیگر، نه آمریکا و نه ایران از زمان حمله‌ی ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، به هیچ عنوان تمایلی به ورود به یک درگیری مستقیم و گسترده نداشته‌اند و توانسته‌اند تنش‌های منطقه‌ای را با موفقیت نسبی مدیریت کنند. در پی حمله‌ی تلافی‌جویانه‌ی ایران به اسرائیل، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه‌ی وقت ایران، به آمریکا اطمینان داد[۱۵] که تهران تصمیمی برای هدف قرار دادن پایگاه‌های آمریکایی در منطقه ندارد؛ و واشینگتن نیز مجدداً بر موضع خود مبنی بر عدم مشارکت در عملیات‌های تهاجمی اسرائیل علیه ایران تأکید کرد[۱۶]. ایران در واکنش به تهدیدات آمریکا و اسرائیل در منطقه، ترکیبی از راهبردهای متکی بر توازن داخلی و خارجی را به کار گرفته است که تا کنون به طور مؤثر امنیت این کشور را حفظ کرده‌اند.

سیاست هسته‌ای جدید ایران و گذار از «صبر راهبردی» به «بازدارندگی فعال»

مشاهده‌ی اشیایی در آسمان بیت‌المقدس پس از آغاز حملات پهپادی و موشکی ایران علیه رژیم صهیونیستی. این حمله، اولین موشک‌باران اسرائیل از مبدأ خاک جمهوری اسلامی بود و بسیاری از ناظران بین‌المللی، آن را آغاز دوران جدیدی در سیاست بازدارندگی ایران دانستند. (+)

از نظر توازن داخلی، ایران هم مثل سایر کشورهای در آستانه‌ی قدرت هسته‌ای[۱۷]، مانند ژاپن، به تأسیسات غنی‌سازی و بازفرآوری متکی است. «آستانه‌ی قدرت هسته‌ای» به وضعیت کشورهایی اشاره دارد که توان بالقوه‌ی ایجاد یک زرادخانه‌ی هسته‌ای در مدت زمان نسبتاً کوتاه در صورت مواجهه با یک تهدید موجودیتی را دارند. ایران از طریق حفظ توان ساخت سریع تسلیحات هسته‌ای، و در عین حال خودداری از انجام این کار، سیاستی را در پیش گرفته که به «گزینه‌ی ژاپن[۱۸]» معروف است؛ و به این ترتیب، همچنان در چارچوب پیمان منع اشاعه‌ی سلاح‌های هسته‌ای باقی مانده است. علاوه بر این، تهران بر قدرت نظامی متعارف و دارایی‌های راهبردی جغراسیاسی خود نیز اتکا دارد. از منظر توازن خارجی، تهران شبکه‌ای از شرکا و متحدان را در سراسر خاورمیانه ایجاد کرده که هدف مشترکشان مقابله با هژمونی آمریکا و اسرائیل است. از دید سیاست‌گذاران ایرانی، این مؤلفه‌های داخلی و خارجی به‌هم‌پیوسته هستند و تعادلی پایدار را برای حفظ امنیت و منافع ایران برقرار می‌کنند.

دکترین دفاعی ایران مبتنی بر مفهوم «بازدارندگی فعال[۱۹]» است که به موجب آن در صورت شکست بازدارندگی به‌تنهایی، یک اقدام متقابل[۲۰] ازپیش‌تعیین‌شده انجام می‌شود و در نتیجه، بازدارندگی مقابل اقدامات بعدی بازیگران متخاصم تقویت می‌گردد. در این راستا، تبادل آتش موشکی اخیر میان ایران و اسرائیل به معنای تخطی بنیادین از این دکترین و حرکت به سمت تسلیحات هسته‌ای نیست، بلکه صرفاً مرحله‌ی جدیدی در تداوم رویکرد بازدارندگی فعال است. تأکید اسرائیل بر محدود نگه داشتن دامنه‌ی درگیری[۲۱] و تعهد آمریکا به عدم دخالت در درگیری‌های نظامی با ایران نشان می‌دهد این دکترین تا کنون در بازدارندگی مقابل اقدام نظامی گسترده‌تر علیه ایران مؤثر بوده است. در همین حال، ایران به عنوان کشوری در آستانه‌ی قدرت هسته‌ای، می‌تواند از ابهام راهبردی درباره‌ی توانایی‌های هسته‌ایش به عنوان یک برگ چانه‌زنی سیاسی استفاده کند. اقدام ایران به کاهش[۲۲] و افزایش[۲۳] متناوب درصد غنی‌سازی و ذخایر اورانیوم غنی‌شده‌اش نیز شاهد دیگری بر همین واقعیت است.

مصاحبه‌ی مشرق با «اسکات بنت» افسر سابق اطلاعات و عملیات‌های ویژه‌ی ارتش آمریکا (زبان مصاحبه انگلیسی است) [دانلود با حجم ~ ۱۳۲ مگابایت] - گزیده‌ای از این مصاحبه را در گزارش مشرق از این‌جا بخوانید.

بازدارندگی مقابل بلوک آمریکایی-اسرائیلی

آستانه‌ی قدرت هسته‌ای مزیت‌های دیگری نیز برای ایران دارد. به عنوان نمونه، در شرایط کنونی که جنگ غزه فرصت‌های جدیدی را برای تهران فراهم کرده[۲۴] تا بر موازنه‌ی قدرت منطقه‌ای تأثیر بگذارد، ماندن در آستانه‌ی قدرت هسته‌ای، نه‌تنها هزینه‌ی اضافه‌ای بر جمهوری اسلامی تحمیل نمی‌کند، بلکه اهرم قابل‌توجهی را در اختیار این کشور قرار می‌دهد که در صورت افزایش فشارهای خارجی، می‌تواند از آن استفاده کند. به این ترتیب، توانمندی‌های هسته‌ای ایران هم نقش یک ابزار بازدارنده را ایفا می‌کنند و هم یک ابزار چانه‌زنی هستند. این کشور در حال حاضر، آمریکا و اسرائیل را به عنوان بزرگ‌ترین تهدیدهای خارجی مقابل خود می‌بیند و در نتیجه، راهبردهای امنیتی منطقه‌ایش را با در نظر گرفتنِ این دو قدرت هسته‌ای شکل می‌دهد. تهران، به عنوان یکی از مؤلفه‌های این رویکرد، تلاش می‌کند با اجرای سیاست‌های حسن هم‌جواری و آغاز فرآیندهای اعتمادساز، مانند گسترش روابط دیپلماتیک دوجانبه، ترس همسایگان عربش از خود را از بین ببرد.

سیاست هسته‌ای جدید ایران و گذار از «صبر راهبردی» به «بازدارندگی فعال»

تلاش پدافند رژیم صهیونیستی در شهر «عسقلان» برای رهگیری پهپادها و موشک‌های شلیک‌شده از ایران (+)

در همین‌باره بخوانید:

›› سیل حمایت از فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا

›› «طوفان» در دولت بایدن/ «شورش» مقامات آمریکا در دفاع از فلسطین

ایران به دنبال تداوم تقویت روابطش با همسایگان، خروج از انزوای سیاسی، و تا حدودی جبران عقب‌ماندگی‌اش در حوزه‌ی توسعه‌ی اقتصادی[۲۵] است. اقتصاد این کشور که با تحریم مواجه شده، باید احیا شود و تهران کاملاً از هزینه‌هایی آگاه است[۲۶] که تبدیل شدن به یک قدرت رسمی هسته‌ای در این مسیر ایجاد خواهد کرد. با توجه به مزایای متعددی که ایران از باقی ماندن در آستانه‌ی قدرت هسته‌ای به دست می‌آورد، پیش‌بینی برخی تحلیلگران[۲۷] درباره‌ی افزایش تولید اورانیوم غنی‌شده‌ی تهران، احتمالاً بی‌اساس است. با این وجود، یک سناریوی واقعی برای تبدیل ایران به یک قدرت هسته‌ای وجود دارد: در صورتی که (یا وقتی) این کشور احساس کند امنیتش با تهدیدی مواجه است که سیاست فعلی بازدارندگی فعال، مقابل آن کافی نیست. به عنوان نمونه، اگر آمریکا و اسرائیل در یک حمله‌ی نظامی چشم‌گیر مشترک، تأسیسات هسته‌ای و نظامی کلیدی ایران را هدف قرار دهند، راهبرد بازدارندگی کنونی تهران عملاً بی‌اثر و غیرقابل‌تداوم خواهد شد. سردار «احمد حق‌طلب» فرمانده‌ی سپاه حفاظت و امنیت مراکز هسته‌ای ایران، می‌گوید اگر اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای این کشور حمله کند، تهران ممکن است راهبرد هسته‌ایش را به طور جدی مورد تجدیدنظر قرار دهد[۲۸].

توضیحاتی درباره‌ی گزارش «دیده‌بان حقوق بشر» درباره‌ی آپارتاید اسرائیل [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› چگونه آمریکا ایران را وادار به ساخت بمب اتمی می‌کند؟

گام‌های متعددی وجود دارد که بازیگران کلیدی منطقه‌ای می‌توانند برای جلوگیری از تحقق چنین سناریویی بردارند. در وهله‌ی اول، ازسرگیری مذاکرات دیپلماتیک بر سر برنامه‌ی هسته‌ای ایران و وضع مقررات روشن برای جلوگیری از تسلیحاتی شدن آن، در ازای کاهش حجم و اثر تحریم‌های اقتصادی، به نفع همه‌ی طرف‌های ذی‌نفع خواهد بود. دوماً، به عنوان گام بعدی، تشویق کشورهای همسایه، به‌ویژه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس]، به توسعه‌ی روابط دیپلماتیک و اقتصادی سازنده با ایران، تهران را از ادامه‌ی غنی‌سازی اورانیوم منصرف می‌کند؛ انگیزه‌ی ایجاد درگیری‌های نظامی کوچک را از بین می‌برد؛ و تعهد متزلزل ایران برای ایفای نقش به عنوان یک بازیگر مسئول منطقه‌ای را تقویت می‌کند. و در نهایت، حل‌وفصل مناقشه‌ی اسرائیل و فلسطین، اگرچه در بحبوحه‌ی جنگ فعلی دور از دسترس به نظر برسد، گامی حیاتی در جهت کاهش خطر تشدید تنش‌ها میان اسرائیل و ایران و همچنین کاهش بحران امنیتی شدیدی خواهد بود که منطقه را در بر گرفته است.

در همین‌باره بخوانید:

›› جنگ غزه چگونه نقشه‌های ضدایرانی آمریکا را نقش بر آب کرد


[۱] Iran’s new nuclear policy between deterrence and pragmatism Link

[۲] Israeli strike on Iran’s consulate in Syria killed ۲ generals and ۵ other officers, Iran says Link

[۳] Iran launches retaliatory attack on Israel with hundreds of drones, missiles Link

[۴] ‘True Promise’: Why and how did Iran launch a historic attack on Israel? Link

[۵] Iran attacks Israel with over ۳۰۰ drones, missiles: What you need to know Link

[۶] Why the U.S. should start telling the whole truth about Israeli nukes Link

[۷] Iran’s Nuclear Crisis Has No Military Solution Link

[۸] Iran's uranium stock enriched to ۶۰% shrinks but problems persist -IAEA papers say Link

[۹] Raisi Says Iran Not Seeking Nuclear Weapons Link

[۱۰] Iran and Israel Have a Long History of Clandestine Attacks Link

[۱۱] ببینید | خط و نشان جدی سردار سلامی برای اسرائیل: این معادله جدید است! لینک

[۱۲] Pakistan-Iran border tensions: A timeline Link

[۱۳] Iran's victorious True Promise operation means that the era of strategic patience is over... Link

[۱۴] Iranian-Saudi detente and "Asianization" of the Persian Gulf: China fills the gap Link

[۱۵] Iran struck only Israeli military bases, Amir Abdollahian says Link

[۱۶] US will not take part in any Israeli retaliatory action against Iran Link

[۱۷] Almost nuclear Link

[۱۸] Why Iran Should Get the Bomb: Nuclear Balancing Would Mean Stability Link

[۱۹] Iran’s military doctrine is based on ‘active deterrence’: Rouhani Link

[۲۰] A Secured Iran? Iran's Independent Active Deterrence Strategy Link

[۲۱] Israel carries out limited strike against Iran, NBC News source says Link

[۲۲] Verification and monitoring in the Islamic Republic of Iran... Link

[۲۳] Iran undoes slowdown in enrichment of uranium to near weapons-grade -IAEA Link

[۲۴] Iran: The Real Free Rider of the Gaza War Link

[۲۵] Iran amid conflicting geopolitical dynamics in the Middle East Link

[۲۶] Iran says nuclear weapons have no place in its nuclear doctrine Link

[۲۷] Iran-Israel Tensions May Push Iran to Rethink Nuclear Arms Link

[۲۸] IRGC threatens ‘tit-for-tat’ retaliation if Israel targets Iranian nuclear sites Link

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • مش قدرت موشکی US ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    3 0
    موشکها
    • اکو قدرت موشکی IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      4 0
      موشکها بایستی باشند، هستند وقدرتمندتر شدند. پاراگراف آخر خیلی چرت بود برای مخاطب ایرانی، اما برای مخاطب غربی قطعا خریدار داره...و ایرانیها برای مخاطب غربی زندگی نمیکنند.
    • کارگر IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      1 6
      اگر بگویند سومالی هسته ای شده نظم جان بهم میریزد ولی بگویند سوئد هسته ای شده بحران رخ نمیدهد.گذشته رفتارشان موثر بر بینش جهان است. هر گاه نظام رفتارش از سومالی به سوئد شیفت کرد بالاتر از سلاح هسته ای هم داشته باشد ، بحران زا نبوده ، تحریم نمیشود. با مسئولان کنونی ماداگاسکاریم !
  • حسین IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    9 8
    با این همه تحریم وتهدید نساختن زراد خانه اتمی یعنی حماقت محض،همین الان روسیه خبیث در دریای خزر و قفقاز منافع ایران رو نادیده میگیره ،اگر ایران سلاح اتمی داشت ایا روسیه و چین جرات میکردند تمامیت ارضی ایران رو زیر سوال ببرند؟
    • IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      6 1
      تو بیشتر میفهمی یا رهبر؟
    • وحیدی IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      6 1
      حکایت شما، سربازان غرب در ایران، مثل حکایت کسی است که تمام اطلاعاتی که داشت راجع به افغانستان بود؛ هر چه ازش سوال می‌کردند، به افغانستان مرتبط می‌کرد و ادامه می‌‌داد، اما افغانستان.... حال شما، چشمتان را به روی تمام جنایات آمریکا به روی ایران بسته‌ و به روسیه و چین که با ما همکاری‌های اقتصادی و حتی راهبردی گسترده، دارند، حمله می‌‌کنید. ای کاش کمی چشمتان را باز می‌کردید، می‌دید، دوستی با این شیطان خبیث، هیچ فایده‌ای ندارد. از عاقبت پهلوی‌ها، مبارک‌ها، مصد‌ق‌ها و... چرا عبرتنمی‌‌‌گیرید؟! شماها
  • IR ۰۹:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    12 3
    ساخت بم اتمی لازم است
  • LU ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    3 9
    اون‌ چیزی که مهم اقتصاد کشور است. تا زمانی که همه این مولفه ها کمکی به اقتصاد و جذب سرمایه گذار نکنه، ما فقط نابودی جنگ رو با نابودی تدریجی عوض کرده ایم. اولین قدم کنترل اقلیت با تفکر طالبانی است که دولت های سایه بوجود می آورند، بخاطر جدل های حذبی چوب لای چرخ اقتصاد مملکت می گذارند، بخاطر لَچَک مملکت رو تا نقطه انفجار می برند که نه تنها باعث ترس سرمایه گذار میشه بلکه سرمایه های انسانی داخلی رو هم از مملکت فراری میدن. این است حقیقت ماجرا! چه خوش تون بیاد چه خوش تون نیاد.
    • IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      3 1
      دوباره خواستی بگی خیلی سیاستمداری؟ فقط تکرار جملاتی که به درد یک مشت مثل خودت میخوره. آخه آدم ناحسابی این حکومت بیش از ۳۲ سال از ۴۵ سالش که دست تفکر امثال تو بوده که نوشخوار طلبانی و سایه میکنی. چهار تا کلمه یاد گرفتی خیال نکن عقل کل هستی . جوری که زبان بدان دنیا حرف زدند و هشت سال این مملکت رو به لبه پرتگاه نابودی کشاندند. التماس شعور و آگاهی بفرمایید شاید فرجی براتون حاصل بشه.
    • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      2 0
      لیچارگوی نفهم. از خرای مریمی؟
  • هموطن JP ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    2 5
    از مذاکرات نباید کوتاه آمد حتی دولت جمهوری خواه.
  • حسين DE ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    8 0
    ايران داراى سلاح هسته ائى به مراتب بيشتر ميتواند نه تنها بازدارندگى فعال و مؤثر را ارتقاء دهد بلكه ميتواند نقش تعين كننده و تأثير گذار در معادلات نظامى و سياسى هم در غرب آسيا و هم در مناسبات بين الملل را بعهده بگيرد،فراموش نكنيم در دنياى وحشى وحشى امروز تنها قدرت و توان نظامى بسيار بالا ميتواند جايگاه و مقام يك كشور را در مناسبات بين الملل تعين كند،دنياى امروز دنياى داشتن موشكهاى هايپر سونيك و داشتن توانائيهاى بالاى تكنولوژى هوش مصنوعى و كاربرد آن در عرصه نظامى است و همچنين مذاكره از موضع قدرت نه مذاكره ديكته نوشتن كه منجر به برجام شد،پيش بسوى هر چه بيشتر نيرومند شدن هم در عرصه نظامى و هم در تمامى عرصه ها،سياسى،اقتصادى،اجتماعى،امنيتى،فرهنگى،بهداشتى درمانى،آموزش و پرورش و دسترسى داشتن به علم و تكنولوژى مدرن روز و آنگاه ميتوانيم استقلال و امنيت خودمان را تضمين كنيم.
  • IR ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    5 2
    متزلزل دشمنان ایران هستند ، کلیه کردار عاقلانه ایران بر مبنای قوانین بین المللی و توافقنامه ها بوده و طرف مقابل با نیت شوم همواره بدنبال ضربه زدن با فکر ضعف ایران تلاش ورزیده . اکنون انتقادها از سوی سیاسیون و نظامی های اسرائیل به نتانیاهو بخاطر شکست سیاست هاش در مدت حداقل پانزده سال اخیر بویژه علیه جمهوری اسلامی بهمراهی دوستان بالا گرفته که اکنون نتائج آنرا مشاهده میکند و باز تصور دارد با ادامه جنایت ها میتواند شکست خود را ترمیم کند . اسرائیل در طول تاریخ خود در جهان به این اندازه منفور و شاهد عصبانیت و خشم جهانی حتی نزد یهودی ها و از اهالی اسرائیل از اعمال شنیع و آشکار انزجار آور خود نبوده . این آشکار شدن حقیقت و واقعیت رژیم اشغالگر و ضربه به بنیان ها چند دهه ای تحت سلطه هماهنگ ، بالاترین شکست و در مقابل دستاورد مهم و بزرگ برای مقاومت و مردم مظلوم و تحت محاصره غزه و فلسطین است . ادامه تجاوزگری و اشتباهات مرگ زودرس بدنبال دارد
    • DE ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      2 0
      قوانین بین‌المللی که اشاره کردید برای تحت اسارت نگاه داشتن ملل می‌باشند و برای اسرائیل اجباری ندارند. اسرائیل جنگ غزه را با ویرانی آنجا و کوچ فلسطینی ها و تبدیل آن به مناطق اعیان نشین برده است.
    • US ۱۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
      2 10
      ایران نه بگو جمهوری اسلامی
  • DE ۱۱:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    4 0
    استقلال و آزادی ایران در دنیای آمپریالیستی بدون قوانين بین‌الملل معادلات و تصمیمات مهمی را می‌طلبد. مصونیت اسرائیل بدنبال ارتکاب سخیفترین جنایات به ما می‌گوید که ضعیف شانسی برای بقا ندارد.
  • GB ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    8 0
    ما شیعه ها در اقلیت هستیم , بهترین کار برای آینده ایران همین است که ایران مجهز به قدرت هسته ای بشه, والا دشمنان در صدد تکه پاره کردن ایران هستند .
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    7 3
    هسته ای یا غیر هسته ای فرقی نداره.این کشور همیشه مقتدره
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    0 0
    من فرانسوی ام ولی خب از فرانسوی خوشم نمی اید خیلی قدیمی است ،
  • ایران امپراطور IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    1 0
    دیگر دوران گفتار درمانی تمام شد ... هر طور امریکا و اروپا خواست در قبال ایران عمل کرد.باید از موضع قدرت درامد .ممبعد با هر حکمی علیه ایران ازمایش قدرتمند موشکی ضروری ست.همین
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    6 1
    طبق گفته رهبر ساختن بمب اتم حرام است
  • IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    1 4
    بعد از ورشکستگی اقتصاد شوروی هم تجزیه شد صد ها بمب اتم هزاران تانک جنگنده کشتی های جنگی و....هم نتونست مانع تجزیه شوروی بشه مهم تر از همه اقتصاد و مبارزه با تبعیض نژادی مذهبی است
  • IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    5 0
    فقط«پیشران هسته ای صفرتاصدایرانی»میدونیدچرا چون لازمه راه انداختن پیشران هسته ای،اورانیوم با غنای بالاتراز٪۹۵درصدهست واگرزیراین مقدارباشه پیشران هسته ای موردنیاززیردریاییهای اقیانوسپیماو اتمی آینده ایران،اصلاکارنمیکنه اگرغنای اورانیوم زیر ٪۹۵نوذوپنج درصدباشه!به یاری خداوندوهمت شما هرچه سریعتراین«پیشران هسته ای ایرانی»رازودتر به سرانجام برسانید،بعدکسی هم نمی تونه فضولی کنه که چراغنی سازی٪۹۵درصددارید؟چون جوابش اینه:برای تأمین سوخت موردنیازپیشران هسته ای لازم داریم،اجازه غنی سازی اورانیوم٪۹۵دیگه ربطی به آژانس اتمی تحت سلطه غربی های مکارنیست.
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    1 0
    صبر راهبردی کدام است؟! ایران حتی برای جلب رضایت شماها تأسیسات هسته‌ای خود را ب دست خود بتون ریخت و نابود کرد، شما آمریکائی ها باز هم راضی نشدید و بیشتر طلبکار شدید 😳😳😳
  • IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    0 5
    ایران ، بمب اتم و موشک های بالای ۲۰۰۰ کیلومتر (جهت دادن پیام صلح به اروپایی ها) ندارد نمی خواهد هم داشته باشد منطقی هم نیست که به کره شمالی دوم تبدیل شویم اما همزمان به شکل رسمی در لبه گریز هسته ایی هم هست یعنی دانش و توانایی و زیرساخت ساخت را دارد که یک هفته ایی هم بسازد و البته پرواضح توانایی ساخت موشک های بالستیک بین قاره ایی با برد بیش از ۱۰ هزار کیلومتر را هم دارد که در صورت لزوم ، در سریع ترین زمان اتفاق خواهد افتاد از طرفی ایران ، بیش از ۶۰ برابر تمام فلسطین اشغالی وسعت دارد یعنی در یک برخورد اتمی ، ایران دچار خسارات فراوان خواهد شد اما اسرائیل به سمت محو موجودیت می رود درواقع همان تل آویو هدف یک بمب اتم قرار بگیرد کافیست بقیه کار را خود فلسطینی ها جمع می کنند و تمام ناراحتی ها و غم هاشونو که نسلی و از ۶۰ سال پیش جمع کردن یکجا تخلیه خواهند کرد همچنین انگلیس اندازه کرمان و یزد ماست و ایران توانایی پاسخ متقابل به نیویورک ، واشنگتن و ... را دارد . نخبه های نظامی ما بهترین فرمول بازدارندگی را انتخاب کردند که کمترین عواقب را هم برای کشور در پی داشته باشد .
  • سهیل بشردوست DE ۱۵:۴۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    3 0
    جمهوری اسلامی، حکومت دموکراتیک یا حکومت شاهنشاهی، با هر نوع سیستم حکومتی ایران بعنوان یک کشور برای تامین امنیت خود نیاز به سلاح اتمی یا هر سلاح دیگه ای داره، موضوع نوع حکومت جداست، در چشم یک بیگانه همه ایرانی هستیم
  • IR ۱۶:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    1 0
    جدا از واکنش اسراییلی ها که بدون آمریکا هیچیند اول باید خوب اجناس کالا در کشور زیاد خریداری و انبار بشه بهانه برا معاندین و منافقین داخلی نباشه و پولها را هم از بانک‌های غربی بیرون کشید بعد اتمی شد مگر پاکستان چطور اتمی شده
  • CA ۱۶:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    12 0
    اگه روسیه سلاح هسته ای نداشت، سالها پیش آمریکا و الیگارش‌های صهیونیست تجزیه‌ش کرده بودن. ایران فقط با داشتن سلاح هسته ای میتونه دهن آمریکا و انگلیس رو ببنده.بدون سلاح هسته ای حتی جوجه کانادا که یکی از پناهگاههای تروریستهای منافقین هست جرأت کرده سپاه پاسداران ایران رو در فهرست گروه‌های تروریستی قرار بده. سلاح هسته‌ای بهترین بازدارنده ست.
  • CA ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    1 0
    هر آنچه خداوند متعال خواهد، همان گردد. و انشاالله خیر و برکت برای کشور عزیزمان ایران باشد. آمین
  • IR ۲۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۴
    0 0
    مثلا روسیه کلاهک اتمی دارد ولی روند جنگ تغییر کرده و با پهپاد های اسباب بازی محل انبار کلاهک یا سالن استقرار سوخو 35 و بالگرد ها را میزنند که منهدم شوند قبل از پرتاب و روس و غیره نمیتوانند اتمی بزنند چون فشار بین المللی و الودگی است ولی میشود با پهپاد اسباب بازی و چریکی ابرقدرتها را از داخل ضربه زد و انبار مهمات و اب و غذا و دارو و دانشگاه و صنایع را ترکاند تا اقتصاد مردم و زراعت را نابود و دچار قحطی و فرار کرد
  • IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۵
    1 0
    یعنی بعداز۳۰۰سال تجربه نکردید مذاکره با شیاطین بزرگ غرب وشرق اشتباه است!؟تنها راه برای نابودی اسقاطیل وشیاطین غرب- اتحاد،استقلال وآزادی ملی ومذهبی وشرق گرایی برای بی اثرکردن تحریمها ورسیدن به بازدارندگی اتمی و...است(مسئولیت داخلی تمام مسائل ملی،مذهبی،شرقگرایی و...را آزادانه بگذارید بعهده خودانجمنها،صنوف واحزاب داخلی...)
  • IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۵
    1 0
    یعنی بعداز۳۰۰سال تجربه نکردید مذاکره با شیاطین بزرگ غرب وشرق اشتباه است!؟تنها راه برای نابودی اسقاطیل وشیاطین غرب- اتحاد،استقلال وآزادی ملی ومذهبی وشرق گرایی برای بی اثرکردن تحریمها ورسیدن به بازدارندگی اتمی و...است(مسئولیت داخلی تمام مسائل ملی،مذهبی،شرقگرایی و...را آزادانه بگذارید بعهده خودانجمنها،صنوف واحزاب داخلی...)
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۰۵
    0 0
    یعنی بعدازسیصدسال تجربه نکردید مذاکره با شیاطین بزرگ غرب وشرق اشتباه است!؟تنها راه برای نابودی اسقاطیل وشیاطین غرب- اتحاد،استقلال وآزادی ملی ومذهبی وشرق گرایی برای بی اثرکردن تحریمها ورسیدن به بازدارندگی اتمی،پیشرفت،عدالت،شفافیت،استقلال،ازادی،اقتدار و...است
  • اریا IR ۰۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۱۱
    0 0
    در جواب کارگر : نمی دونن واقعا ایرانی هستی یا مثلاً یک اسرائیلی با اسم مستعار ، تو هنوز این رو نمی فهمی که حتی اگر سوئد در منطقه خاورمیانه و با همسایگانی مثل صدام ، الهام جان ، طالبان ، داعش ، اردوغان و ... بود غلط می کرد سوئد بمونه ، ضمناً توضیح بده زمان شاه که خیلی با اتیکت بود چرا آمریکا بهش اجازه غنی سازی نداد ؟!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس