کد خبر 1640625
تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۱

به گزارش مشرق، محمدجواد اخوان مدیرمسئول روزنامه جوان در مطلبی با عنوان مصائب رشته یک‌درصدی در کانال خود در ایتا نوشت:

در روزهای انتخاب رشته داوطلبان کنکور سراسری، نکته قابل‌تأملی که به چشم می‌خورد، نسبت غیرمتعارف داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی است. آمارها نشان می‌دهد که از حدود یک‌میلیون نفر داوطلب شرکت‌کننده کنکور امسال، قریب به ۵۰ درصد آنان یعنی ۵۰۰ هزار نفر در گروه تجربی شرکت کرده‌اند. جالب است که ۲۰ سال قبل که در قله جمعیتی کنکور قرار داشته‌ایم، نسبت داوطلبان گروه تجربی ۳۰ درصد از کل شرکت‌کنندگان بوده است. چه اتفاقی افتاده است که این نسبت به‌تدریج به‌هم‌خورده و نیمی از کنکوری‌ها در تجربی شرکت کرده‌اند؟

برای پاسخ به این سؤال باید به این نکته توجه کرد که معمولاً در این گروه آزمایشی هدف جدی داوطلبان، قبولی در رشته‌های برتری، چون پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی است. درواقع این نیم‌میلیون نفر عمدتاً برای قبولی در چند رشته خاص با ظرفیت بسیار محدود در حال رقابتند. ظرفیت این چند رشته خاص در کل کشور در جمیع شرایط (روزانه و شهریه‌پرداز) به ۱۰ هزار صندلی هم نمی‌رسد و در واقع شانس قبولی هر داوطلب در این رشته‌ها، کمتر از ۲ درصد و برای صندلی‌های روزانه کمتر از یک درصد است.

درنظر بگیرید صدهاهزارنفر دانش‌آموز مقطع متوسطه دوم که دوران سرنوشت‌سازی را می‌گذرانند، چندین سال از عمر خود را به خاطر آرزویی سپری کنند که شانس وقوع آن یک درصد باشد. آن ۹۹ درصدی که این شانس را پیدا نمی‌کنند یا باید به رشته‌های پیراپزشکی بسنده کنند یا آنکه در دور تسلسل باطل ماندن پشت کنکور گرفتار شوند. برخی صاحب‌نظران دلیل گرایش نامتعارف در سال‌های اخیر به پزشکی را مسائل اقتصادی و ناامیدی از کاریابی بسیاری از دانش‌آموختگان سایر رشته‌های دانشگاهی از جمله تعداد قابل‌توجهی از دانش‌آموختگان تحصیلات تکمیلی در رشته‌هایی، چون فنی مهندسی و علوم انسانی می‌دانند. در واقع برای بسیاری از نوجوانان و خانواده‌های آنان این‌گونه مسلم شده که پزشکی تنها رشته تحصیلی است که بازار کاری مطمئن با حقوق و دستمزدی قابل‌اعتنا (در مقایسه با سایر رشته‌ها) دارد. در سال‌های اخیر حتی برخی دانش‌آموختگان کارشناسی ارشد رشته‌های فنی مهندسی از دانشگاه‌های معتبر مجدداً کنکور داده و از اول در حال تحصیل در رشته‌های پزشکی هستند. شاید تمایل اخیر یکی از ورزشکاران مدال‌آور المپیکی به تحصیل بدون کنکور در پزشکی را هم در همین راستا بتوان تحلیل کرد.

مطالعه روندها نشان می‌دهد در سال‌های نیمه دوم دهه ۹۰ موج روی آوردن دانش‌آموزان به تجربی با هدف ادامه تحصیل در پزشکی شدت چشمگیری داشته و به نظر می‌رسد اجرای طرح موسوم به «تحول سلامت» در دولت یازدهم که به افزایش یک‌باره و چندبرابری تعرفه‌های این بخش انجامید در این گرایش به‌طورجدی مؤثر بوده است. شیوع بیماری کرونا در جهان و افزایش تقاضای جهانی برای مشاغل مرتبط با این حوزه نیز در این گرایش بی‌اثر نبوده است. بر اساس گزارش‌های نظام پزشکی، تمایل به مهاجرت در میان پزشکان در سال‌های اخیر افزایش داشته که آن‌هم به دلیل مسائل اقتصادی و فاصله دستمزدی ناشی از فاصله ارزش پول است.

بنابراین موج نامتعارف گرایش به پزشکی در میان نوجوانان، بخشی از آینده‌سازان جامعه ما را وارد رقابتی بی‌معنا با شانس موفقیت پایین می‌کند که طبیعتاً تأثیرات روانی مخربی روی نسل جوان خواهد گذاشت. از سویی با توجه به طولانی بودن مدت تحصیل در پزشکی (خصوصاً با احتساب دستیاری و فلوشیپ) و نیز دشواری‌های علمی خاص آن، صرفاً باید دانش‌آموزانی که علاقه و استقامت لازم را برای به پایان بردن این دوره دارند، آن را برگزینند و در صورت غفلت از این مسئله مهم شاهد ریزش‌های چشمگیر تحصیلی یا بروز پیامدهای روحی ناگوار خواهیم بود.

تلاش چندسال اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برای افزایش ظرفیت‌های پزشکی در دانشگاه‌ها، حتی اگر از موانع سرسخت تضاد منافع بتواند با موفقیت عبور کند، نهایتاً می‌تواند شانس قبولی این شیفتگان پزشکی را از ۱ درصد به ۲ درصد برساند و در کلیت ماجرا اثر چندانی ندارد. با این وصف اگر برای اصلاح گرایش دانش‌آموزان در ابتدای متوسطه کاری صورت نپذیرد، مشکل همچنان ادامه خواهد داشت.

باید روی موضوع هدایت تحصیلی دانش‌آموزان متوسطه کار جدی صورت پذیرد و واقعیت‌های بازار کار برای آنان ترسیم شود. اگر دغدغه بسیاری از دانش‌آموزان یافتن شغلی مناسب در آینده و ادامه تحصیل در این راستا است، باید حوزه‌های مهارتی مانند هنرستان‌ها توسعه یابند و فرایند هدایت تحصیلی بیشتر دانش‌آموزان را به این سمت‌وسو سوق دهد. باید نظام آموزشی دشواری‌ها و پیچیدگی‌های تحصیل در پزشکی را نیز به دانش‌آموزان منتقل کند تا رؤیاپردازی در مورد این رشته، این موج نامتعارف را پدید نیاورد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 3
  • رضا IR ۰۷:۵۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    12 0
    سال 1362 من در رشته معماری دانشگاه تهران پذیرفته شدم در آن سالها مجموع پذیرش دانشجو در سه دانشگاه تهران، علم و صنعت ایران و شهید بهشتی زیر 150 نفر در سال بود و این رشته برای خودش ارج و قربی داشت در همان سال در رشته های پزشکی بیش از 2000 دانشجو پذیرش می شد اما بعدها با پذیرش بی حساب و کتاب دانشجو در رشته معماری بلایی بر سر این رشته آوردند که الان سوپر مارکتهای محله هم مدرک معماری می فروشند اما در رشته های پزشکی دولت مانع ایجاد چنین شرایطی شد و نتیجه اش این است که ملاحظه می فرمایید.
    • IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
      0 0
      بله. نه به اون شوری شور نه به این بی نمکی. همیشه در عدم تعادل هستیم. یعنی از عدالت دوریم.
  • FR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    0 0
    بوجود آمدن کاست پزشک در کشور بسیار زننده است پزشک هم شغلی ست مانند شغل های دیگر و دلیلی برای اینهمه احترام ویژه وجود ندارد که حتی برای خودشان خوشیفتگی ایجاد کند
  • IR ۱۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    0 0
    افزایش ظرفیت راه حل منطقی نیست نباید شان مشاغلی مثل پزشکی وکالت سردفتری و.... رو پایین بیاریم در همه ی دنیا فقط افراد خاصی می تونند این مشاغل رو داشته باشند
  • US ۱۲:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    0 0
    تازه باید به این داستان خیل بی‌شماری از مهندسین و فارغ التحصیلان دانشگاه‌های برتر مثل شریف و دانشگاه تهران و امیرکبیر و ... که به دنبال رفتن به رشته پزشکی حتی در کشورهایی مثل ایتالیا، ترکیه، ارمنستان و آذربایجان و ... هستند رو اضافه کرد. با این شرایط به زودی کشور خالی از مهندس، دانشمندان علوم پایه و وکلای خوب می‌شه. از طرف دیگه نسبت پزشک به بیمار در ایران بسیار نامتوازن هست و با مهاجرت پزشکان بدتر هم داره می‌شه. ظرفیت پذیرش پزشکی باید در بهترین حالت با در نظر گرفتن رشد جمعیت در ۲۰ سال گذشته و مهاجرت پزشکان ۳ برابر بشه تا شرایط عادی بشه
  • IR ۱۴:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۹
    1 0
    الان شما پزشکی بخونی، دو حالت داره : حالت اول اینه که وضع مالی خانواده خوبه و خیلی راحت یه مطب میخری یا اجاره میکنی و پول پارو میکنی، حالت دوم اینه که وضع مالی خانواده خوب نیست و در اونصورت باید بری تو بیمارستان قراردادی کار کنی، خیلی هم زرنگ باشی چهل سالگی به بعد تازه به درآمد درست و حسابی میرسی، پرستاری و هوشبری و اطفال و اینجور رشته ها هم دورش یه خط قرمز بکش

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس