برخی اصلاح‌طلبان سعی دارند از روحانی یک اصلاح‌طلب تمام‌عیار در حدّ خاتمی بسازند. در مقابل طیف دیگری هنوز هم حاضر نیستند، وی را اصلاح‌طلب معرّفی کنند. این اختلاف سلیقه، به پروژه‌ای آگاهانه و کنترل‌یافته تبدیل شده است.

گروه سیاسی مشرق- هر چند «روحانی» با عضویت در «جامعه روحانیت» خاستگاه راست سنّتی داشته امّا در دوره اصلاحات با ترک چندین ساله جلسات «جامعه روحانیت» و نزدیکی بیشتر به دولت «خاتمی» به سمت کارگزاران و اصلاح طلبی گرایش پیدا کرد. مخصوصاً اینکه مهمترین نمود سیاسی وی در دهه هشتاد مربوط به دبیری وی در «شورای عالی امنیت ملّی» دولت «خاتمی» و مسئولیت تیم مذاکره کننده هسته ای می شود. با این وجود هنوز هم سخت است که او را یک اصلاح طلب با افکار واقعی اصلاح طلبی دانست، چرا که وی چه در دوره تبیلغات انتخاباتی و چه قبل و بعد از آن هیچگاه حاضر نشد بعنوان یک موجودیت اصلاح طلب وارد معرکه سیاسی شود.

با این حال، با نزدیک‌شدن به زمان تشکیل کابینه و مراسم تحلیف و تنفیذ؛ رفته‌رفته نگاه اصلاح‌طلبان به «روحانی» نیز دستخوش دگردیسی می شود. با نزدیکی به تقسیم سهام قدرت بین گروه ها و عناصر سیاسی، بحث ها درباره تعیین هویت «رئیس جمهور منتخب» هم شروع شده و برخی از اصلاح طلبان سعی دارند از شخصیت «حسن روحانی» یک اصلاح طلب تمام عیار در حدّ «محمّد خاتمی» بسازند. در مقابل دردسر اصلی این دست از اصلاح طلبان این است که طیف دیگری از جبهه اصلاحات هنوز هم حاضر نیستند، «روحانی» را یک اصلاح طلبی تمام عیار معرّفی نمایند؛ البتّه این دردسر که به اختلاف سلیقه طیف های مختلف اصلاحات مربوط می شود به پروژه ای آگاهانه و کنترل یافته تبدیل شده است.

در اینجا گزارشی از اقرار طیفی از اصلاحات مبنی بر غیر اطلاح طلب بودن «روحانی» مدّنظر قرار گرفته است (فراموش نمی شود که این اختلاف یک پروژه سازمان یافته است):

اخیراً «سیّدمحمّد موسوی خوئینی ها» نیز سعی کرده بر این اختلاف سلیقه تأکید کند، وی می گوید: «ما با دست خود کمر به قتل اصلاحات بستیم. ما هم مانند اصولگرایان نمی‌خواهیم شکست را بپذیریم. باید شکست را بپذیریم چرا که «محمّدرضا عارف» که نماد اصلاح طلبی بود را مجبور به کناره گیری کردیم؛ چون دیدیم که 7 درصد بیشتر رأي ندارد. پیش بینی من این است که دولت «روحانی»، دولت "چهارساله" است. با شکست «روحانی»، چهارسال دیگر اصولگراها به قدرت باز خواهند گشت.» (14/4/1392). چندی پیش نیز خبری از جلسات محفلی اصلاح طلبان منتشر شد که تأکید می کرد: «ما نباید بیش از حدّ خود را به «روحانی» نزدیک کنیم تا در صورتیکه وی نتوانست به مطالبات مردم پاسخ بگوید؛ به عنوان آلترناتیو وارد صحنه شویم. این افراد تأکید کرده اند ناکامی احتمالی «روحانی» نباید به نام اصلاحات تمام شود.» (8/4/1392).

این مسئله در دوره تبلیغات انتخاباتی نیز دیده می شد، چنانچه سايت «ايران امروز» در مطلبی به قلم «محمّد ارس»، «‌روحاني» را شانس بزرگی معرّفي کرده و نوشته بود: ««روحاني» در برنامه هاي تبليغاتي قوي تر از «موسوي» و «کروبي» ظاهر شد. اگر هم ضعف ها و کاستي هايي دارد که حتماً دارد، در جريان انتخابات آتي از نو ساخته خواهد شد. يعني همانگونه که از "موسوي نخست وزير دهه شصت"، "موسوي سبز دهه نود" ساخته شد، از "خاتمي مکتبي"، "خاتمي اصلاح گرا" بيرون آمد و جوانان افراطي مکتبي به نيروي مترقي تبديل شدند؛ عاقبت خانواده «رفسنجاني» و خود «رفسنجاني» هم به صف درآمدند. با چنين هنري از پس ضعف هاي «روحاني» نيز برخواهيم آمد.» (به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صراط»- 13/3/1392). در واقع نویسنده با اذعان به غیراصلاح طلب بودن «روحانی» پیشنهاد می کند که می توان پروژه استحاله را نیز روی وی انجام داد.

همچنین سایت «اخبار روز» - وابسته به اپوزیسیون خارج نشین- می نویسد: «در انتخابات فعلي باقيمانده جريانات اصلاح طلب اشتباه قبل را تکرار کردند. ابتدا گزينه اميدبرانگيز براي هواداران اصلاحات «محمّد خاتمي» بود که با به ميدان آمدن يا آوردن «هاشمي رفسنجاني» نظرها ناگهان از سوي "نماد اصلاح طلبي" به سمت "نماد سازندگي" تغيير جهت داد.».

«علي اکبر اوليا» (نماينده سابق يزد) نیز در مصاحبه با «آريا» گفته بود: «موافقان نامزدي «روحاني» مي گويند او ممکن است نظر برخي اصولگرايان مانند «مطهري»، «ناطق» و ... را هم جلب کند. آنها ضمن تأکيد بر اينکه وي اصولگرا نيست مي‌گويند، روحاني مدّت هاست که از «جامعه روحانيت» فاصله گرفته و جايگاهي ندارد.».

«حمیدرضا جلایی پور» (عضو شورای مرکزی جبهه منحلّه مشارکت) در مصاحبه با سایت «جرس» در پاسخ به این سئوال که: "یعنی شما آقای «روحانی» را هم اصلاح طلب می دانید؟"؛ می گوید: «آقای «روحانی» در سیاست داخلی مواضعش با مواضع آقای «خاتمی» یا «هاشمی» و بدنه اصلاح طلبان کمی فاصله دارد و خود ایشان هم خودشان را اصلاح طلب نمی خوانند. امّا اصولگرایی مانند آقای «مطهری» از بسیاری از اصلاح طلبان، مواضع اصلاح طلبانه تری می گیرد و شجاعت و اصلاح جویی بیشتری به خرج می‌دهد.» (8/3/1392).

«احمد پور نجاتی» نیز که از اعضای «شورای ۷ نفره مشاوران خاتمی» برای انتخاب کاندیدای اصلاح طلبان بود، می گوید: ««روحانی» نه به عنوان کانديدای اصلاح طلب که بعنوان فردی که می توان با او "مرحله گذار" از سرمای منفی ۱۰ درجه موجود را پشت‌سر گذاشت؛ مطرح بوده است.» (19/3/1392).

«ابراهیم اصغرزاده» نیز در گفتگو با با سایت «روز آنلاین» (وابسته به «سازمان منحلّه مجاهدین») در مقابل این سئوال که "شما معتقدید برای جلوگیری از روی کار آمدن تفکّری افراطی باید از «عارف» یا «روحانی» حمایت کرد؟"؛ پاسخ می دهد: «راهی جز حمایت از یکی از دو کاندیدای باقیمانده نیست ... دیدید آنانی که قبل از آمدن «هاشمی» می گفتند: "یا خاتمی یا هیچکس"، به محض آمدن «هاشمی» پشت سرش آرایش گرفتند و "خاتمی یا هیچکس" تبدیل به "یا هاشمی یا هیچکس" شد. تا همین چندی پیش دوستان اصلاح طلب من تصوّر کاندیدای درجه دو را توهین به خود و بخشی از نقشه مهندسی انتخابات می دانستند. چطور یکباره آقای «هاشمی» تبدیل به کاندیدای ایده آل و حدّاکثری شد که توانست غیبت بزرگان اصلاح طلب را جبران کند. به همین استدلال شاید بتوان به یک "اصلاح طلب معتدل" و بی حاشیه مانند «عارف» یا "اصولگرای میانه رو" مانند «روحانی» تن داد.» (19/3/1392).

«علیرضا نامورحقیقی» (استاد دانشگاه تورنتو) نیز در مصاحبه با «B.B.C»، می گوید: «اصلاح طلبان بر این مبنا بودند که اگر آقای «عارف» در انتخابات شکست بخورد یا بعد از اینکه بر فرض رئیس جمهور بشود، نتواند مطالبات را پاسخ بدهد؛ این شکستی برای اصلاح طلبان است و ظاهراً ظرفیت شکست مجدّد نداشتند. بنابراین از این زاویه ترجیح می دادند، نماینده ای بیاید که خودش را اصلاح طلب نمی داند یعنی بعنوان کاندیدای اصلاح طلب نیست.». حتّی «محمّد خاتمی» در فایلی ویدیویی که در حمایت از «روحانی» منتشر شد، گفته بود: «با اینکه آقای «روحانی» خودش را متعلّق به اردوی اصلاح طلبان نمی داند، امّا دیدید چه خوب مسئله مطرح کرد و امید ایجاد کرد.» (به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صراط»- 23/3/1392).

شرح بالا به ادّعای اوّلیه گزارش پیشرو تأکید می کند که بازی اصلاح طلبان با اختلاف سلیقه موجود در پاسخ به سئوال واحد: "آیا «روحانی» اصلاح طلب هست یا نیست؟"؛ یک پروژه هدفمند است که بخشی از مقاصد این پروژه پیشتر توسّط مشرق به چالش کشیده شد و بی تردید بخشی از مقاصد آن در آینده بروز خواهد کرد.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • لیلا ۰۳:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    هر کاری دوس دارن بکنن هر حیله ای بلدن به کار ببندن ولی مطمئن باشن که نمیتونن راه ملت رو سد کنن این ملت به فتنه گرا اجازه ی بازگشت مجدد به قدرتو نمیده !
  • محمود علی پور ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    جوووووووووووون!رییس جمهور ما رو نگاه کن!چه با کلاسه!خدایا حفظش کن!الکی شلوغش نکنید حتی یک اصولگرا هم تو لیست آقای روحانی نیست...هرچی باشه ایشون وامدار ما هستن...شنیدم عارف رو میخواد وزیر ارتباطات کنه!قربون مرامت جیگر طلااااااااا!عاشقتیم روحانی...فقط کاری کن وزرا رای بیارن.بعدش دیگه با مجلس کاری نداریم کاری نداریم...
  • فرشیدf ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    بهرحال ما قبولش کردیم ورای بهش دادیم دیگه هرتصمیمی بگیره درسته خودش بلده چیکار بکنه
  • شفق ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    امیدوارم حداکثر عمر این دولت 4 سال باشه و فتنه گرا توش لونه نکنند.
  • ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    مشرق جان به قول رئیس جمهورمون آب رو بریز اونجا که میسوزه
  • ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    دو زار بده آش!!!!!!!!!
  • عباس ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    من خدا رو شکر می کنم که احمدی نژاد یه جمله به شماها یاد داد وگرنه فکر می کردیم خدای نکرده زبون ندارید
  • سید ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    ببخشید.اشتباها مثبت دادم.
  • یار غریب ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    یک کلمه از مادر عروس !! خب این حرفی که تو زدی چه ربطی داشت ؟
  • یار غریب ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    مطمئن باشید اگه روحانی بخواد راه اشرافیگری و ذلالت دولت های قبل و انحراف و یا فتنه رو پیش یگیره مسلما " اولین رئیس جمهور 4 ساله ایران خواهد بود " اگه بخواد عین خاتمی و هاشمی و حتی احمدی نژاد رفتار کنه دور بعد بهش رای نمیدن هر چند احمدی نژاد که برای اولین بار بعد 20 سال بعضی شعار های انقلاب رو زنده کرد شانسی برای بقای سیاسی داره اگه 18 میلیون رای اصلاح طلب داشتیم الان عارف یا حتی خود خاتمی رئیس جمهور می شد! فقط امیدوارم این دوره مثل دوره اصلاحات نشه که با شانتاژ و تخریب و تئوری های تخیلی مثل گارد حزب الله بخوان تا حاکمیت کامل ارکان حکومت رو سنگر به سنگر فتح کنند و خدانکنه چون اگه این اتفاقات بخواد تکرار بشه .... شاید کارش به 4 سال هم نرسه و السلام..............
  • محمد ۲۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    جمله آخر كلامت، نشون ميده شما اصلاً ميونه‌اي با روحاني و مرامش نداري. شماها همون قماشي هستيد كه خاتمي هم پي به افراطي گريشون برده بود! روحاني كجا گفت ما با مجلس كاري نداريم؟؟!!! من به جليلي رأي دادم با افتخار، اما ضد انقلابي كه بخواهد روحاني رو وارد بازي مقابله با اركان نظام كند، بداند تمام ملت پشت رئيس جمهور منتخب در دفاع از انقلاب خواهد بود.
  • محمد ۲۱:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    پس ما هم كه به احمدي نژاد رأي داديم، ديگه هر تصميمي گرفت درست بود؟!
  • ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    ما به تفکرات اصلاح طلبی رای دادیم مشرق
  • ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
    0 0
    دوست عزیز احمدی نژادی هرجور حرف بزنی و ژست بگیری احمدی نژادی بودنت هویداست حتی وقتی میخوای ادای اصلاح طلب بودن رو در بیاری با شیوه احمدی نژادی ادا در میازی.
  • مجید ساویه ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    0 0
    به هرحال کاریکه شده واقای روحانی به عنوان رئیس جمهور برای4سال انتخاب شده ولی از سران جناح محافظه کار خواهشمندم با اتحاد وائتلاف قوی بتوانند دوباره اکثریت مجلس دهم را حفظ کرده وبرای انتخابات96تلاش کنند تا به کلی دست فتنه گران ازقدرت کوتاه شود.
  • ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
    0 0
    ايران جناح محافظه كار ندارد. ايران جناح پاي اسلام دارد و جناح به اسم اسلام.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس