نتیجه تلاش‌های دولت جدید در مساله هسته‌ای تاکنون در توافق 6 ماهه‌ای خلاصه می‌شود که به برنامه اقدام مشترک یا توافق ژنو مشهور شده است. سوال اینجاست که آیا این توافق مبتنی بر رویکرد برد – برد هست یا نه؟ اگر هست با کدام دیدگاه می‌تواند باشد و اگر نیست چرا نیست؟ داده‌های ایران در توافق ژنو به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند. یک دسته داده‌های نظارتی...

گروه بین‌الملل مشرق – پس از روی کار آمدن دولت یازدهم و به تبع آن آغاز به کار تیم جدید سیاست خارجی و مواجهه این تیم با مساله هسته‌ای به‌عنوان مهم‌ترین مساله پیش روی این تیم، بلافاصله یک عبارت بر سر زبان‌ها افتاد: «بازی برد – برد». این عبارت توسط شخص وزیر امور خارجه در برابر «بازی با حاصل جمع صفر» تعریف شد. کسانی که با ادبیات روابط بین‌الملل آشنایی دارند به‌طور طبیعی این عبارات را شنیده‌اند و با ماهیت هریک و بن‌مایه‌های نظری آنها ناآشنا نیستنند.

نتیجه تلاش‌های دولت جدید در مساله هسته‌ای تاکنون در توافق 6 ماهه‌ای خلاصه می‌شود که به برنامه اقدام مشترک یا توافق ژنو مشهور شده است. سوال اینجاست که آیا این توافق مبتنی بر رویکرد برد – برد هست یا نه؟ اگر هست با کدام دیدگاه می‌تواند باشد و اگر نیست چرا نیست؟

پیش از بررسی دقیق‌ اما مختصر این مقوله بد نیست نگاهی به آنچه ایران در توافق ژنو داده و آنچه ستانده بیندازیم و ماهیت آنها را بهتر بشناسیم.

* داده‌ها و ستانده‌های ژنو

داده‌های ایران در توافق ژنو به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند. یک دسته داده‌های نظارتی هستند و دسته دیگر داده‌های فیزیکی که شاخص‌ترین آنها اورانیوم 20 درصد غنی‌شده و توقف رشد برنامه هسته‌ای از منظر تعداد سانتریفیوژ، مواد هسته‌ای و نیروگاه آب سنگین اراک است.

در این توافق ایران علاوه بر پذیرش یک رژیم نظارتی سخت‌تر از گذشته که البته پذیرش آن را با توجه به‌مواضع دیرینه کشورمان در خصوص شفاف‌سازی نمی‌توان نادرست دانست، پذیرفته که تعداد سانتریفیوژها و همچنین سقف اورانیوم غنی‌شده خود را طی 6 ماه آینده افزایش ندهد.

در برابر طرف مقابل بخش نه‌چندان قابل توجهی از تحریم‌های یک‌جانبه را لغو کرده و همچنین بخشی از دارایی‌های بلوکه شده ایران را که البته میزان دقیقی از آن اعلام نشده، آزاد ساخته است.

ماهیت امتیازات دریافتی ایران فیزیکی نیست چرا که اولا پولی که آزاد می‌شود نه پول طرف غربی بلکه پول خود ماست که به ما بازگزدانده می‌شود و ثانیا برداشتن تحریم‌ها نیز عملا هزینه واقعی برای طرف مقابل ندارد بلکه یک‌سری قانون است که تاحدودی تغییر می‌یابد.

از سوی دیگر، وزن و تعداد امتیازاتی که دو طرف به هم داده‌اند هم برابری ندارد. برخی رسانه‌ها تعداد امتیازات داده شده را 27 و تعداد امتیازات دریافتی را 11 ذکر کرده‌اند. البته از نظر وزن هم امتیازاتی که ایران می‌دهد بیشتر از آن چیزی است که می‌گیرد.

در یک نگاه ساده، در این توافق منطق قدرت کاملا مشهود است. طرفی که خود را قوی‌تر می‌دانسته و دست برتر را از آن خود می‌دیده بیشتر هم امتیاز گرفته است. این همان منطق آهنین رئالیستی در روابط بین‌الملل است اما به‌نظر می‌رسد مسئولین وزارت امور خارجه موافقتی با چنین نظری نداشته باشند.

بنابراین باید اکنون بررسی شود که بر اساس کدام بن‌مایه نظری می‌توان بازی صورت‌گرفته را برد – برد دانست و کدام بن‌مایه چنین قابلیتی ندارد؟

* منافع مطلق و منافع نسبی در روابط بین‌الملل

«جوزف گریکو»، یکی از پژوهشگران رئالیست / نورئالیست است که بر مفهوم منافع نسبی و مطلق تمرکز دارد. گریکو ادعا می‌کند که دولت‌ها علاقمند به افزایش نفوذ و قدرت خود هستند لذا با دیگر بازیگران عرصه بین‌المللی همکاری می‌کنند که قابلیت‌های خود را افزایش دهند. با این وجود، وی معتقد است که دولت‌ها همواره نگران آن هستند که در هر اقدام همکاری‌جویانه – که توافق ژنو را می‌توان نمونه‌ای از آن دانست – دولت‌ها نگران آن هستند که تا چه اندازه به قدرت و نفوذ نسبی به‌دست می‌آورند.

این را در مناظره نئو – نئو در روابط بین‌الملل (مناظره داغ بین نئورئالیست‌ها و نئولیبرال‌ها) به‌عنوان یکی از اختلافات اصلی دو مکتب فکری دانسته‌اند.

به‌عکس رئالیست‌هایی همچون گریکو، نئولیبرال‌ها معتقدند که دولت‌ها نه به دنبال منافع نسبی که تنها به‌دنبال منافع مطلق هستند. از این رو در یک همکاری هر میزان که سود ببرند برد به‌دست آورده‌اند، حتی اگر منفعت طرف مقابل بسیار بیشتر باشد.

بنابراین، اگر امتیازات داده شده و گرفته شده در یک توافق یا همکاری نابرابر باشد که غالبا چنین است و در توافق ژنو هم کمااینکه گفته شد چنین است، تنها زمانی می‌توان از عبارت برد – برد استفاده کرد که دیدگاه مبتنی بر منافع مطلق بر انگاره‌های سیاست خارجی حاکم باشد. این دیدگاه به ناچار نئولیبرالی است و با اندیشه‌های کسانی چون «رابرت کوهن» و «جوزف نای» گره خورده است.

از منظر امثال گریکو، وقتی در یک توافق امتیاز کمتری گرفته‌ایم و امتیاز بیشتری داده‌ایم، طبعا به‌بازی برد – یاخت به نفع طرف مقابل تن داده‌ایم. اگر دیدگاه رئالیستی ملاک باشد، آن‌گاه توافق ژنو یک بازی منتهی به باخت برای ایران بوده است. اما در انگاره‌های نئولیبرالی، توافق ژنو به‌معنای توافقی برد – برد بوده است چرا که هر دو طرف به بخشی از خواسته‌های خود رسیده‌اند، ولواینکه طرف غربی امتیازات بیشتری گرفته باشد.

* بالاخره برد – برد یا باخت – برد؟

اگر ما هم دیدگاه لیبرال‌ها را انتخاب کرده و تصور کنیم هرکس به هر میزان از منفعت دست یافته باشد، برده است، آن‌گاه می‌توانیم توافق ژنو را توافق برد – برد بنامیم. واقعیت آن است که در بعضی موارد هم این نظر درست است. اگر کشور شما با کشوری دارای سابقه روابط حسنه طولانی باشد، آن‌گاه در یک توافق یا همکاری شما آن‌چنان به منفعت نسبی نمی‌اندیشید و منفعت بیشتر طرف مقابل برای شما قابل قبول است. به عبارت دیگر، روابط کشورها در عرصه بین‌المللی معمولا در سه زمره همکاری، رقابت و خصومت قرار می‌گیرد. اگر شما با کشوری دیگر در حالت همکاری قرار داشته باشد، تمرکز بر منافع مطلق صحیح است اما اگر در شرایط رقابت یا خصومت باشید، تمرکز بر منافع مطلق بی‌معناست.

دست‌کم چهار بازیگر بین‌المللی در شش کشور موسوم به 1+5 حضور دارند که تاریخی پرخصومت با ایران را پس از انقلاب اسلامی سپری کرده‌اند؛ بالاخص ایالات متحده که 34 سال است با ایران در شرایط خصومت به‌سر می‌برد. بنابراین نوع نگاه قابل قبول در خصوص توافق ژنو، نگاه مبتنی بر منافع نسبی است نه نگاه مبتنی بر منافع مطلق. در نگاه مبتنی بر توافق نسبی، ایران را نمی‌توان برنده توافق ژنو دانست.

با این حال، برد طرف غربی در این توافق نیز قابل اعتنا نیست، اگرچه که امتیازات بیشتری دریافت کرده است. آنچه ایران در ژنو ۳ بخشید، قابل بازگشت و موقتی است و اگر ایران در مذاکرات جامع به نتیجه مدنظر خود نرسد، طبعا خیلی سریع می‌تواند به حالت قبل از ژنو بازگردد.

احتمال این اتفاق به‌هیچ‌وجه کم نیست. تضادهای بین‌المللی که به هنجار تبدیل شده و به جزئی از هویت کشورها بدل شده باشند، به این راحتی‌ها قابل رفع نیستند. پایگاه نشنال اینترست هم در گزارشی که اخیرا منتشر کرده، اذعان کرده است که احتمال توافق جامع بین ایران و 1+5 کم است. بنابراین، سطح انتظار از این توافق و مذاکرات پیامد آن را باید در حد معقول نگاه داشت.

به هر حال، آن‌گونه که رهبر انقلاب اسلامی فرمودند، اگرچه بعید است این مذاکرات به نتایج دلخواه مدنظر ایران بینجامد اما ضرر جدی هم بر آنها مترتب نیست.

بنابراین اگرچه بازی ژنو برای ایران بردی نداشت، اما تاکنون نمی‌توان گفت که باختی جدی هم از پی داشته است.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 58
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • عماد الدین ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    ساختار چرخه هسته ای ابدا دست نخواهد خورد و فعالیت غنی سازی و آب سنگین اراک هم ادامه خواهد داشت لذا اگر توافقات مو به مو انجام شود میشود گفت برد برد!! اگر هم درتوافقات کاری خلاف صورت بگیرد راه بازگشت ما به غنی سازی بالای 20% هست پس به قول رهبری عزیز به اذن الله این مذاکرات ضرری برای ما نخواهد داشت
  • ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    بله
  • ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    فعلاً باختی نداشته ولی با بی "تدبیر"ی که کردند، پوستمونو می کنند!
  • ۲۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    نقد عالمانه ای بود مثل همیشه.با تشکر از شما
  • هرمزچرم شیر ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    خواهش می کنم مسخره نکنید این مذاکرات واقعاً برای ایران و آمریکا بازی برد برد و برای عربستان و اسرائیل و ترکیه باخت باخت است . یک روزی متوجه می شوید
  • ناشناس ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    آقای آملی لاریجانی امروز فرمودند که هیچ انسان عاقلی زیر بار چنین توافقی نمی رود که از یک جهت تحریم هایی برداشته یا متوقف شود وبه بهانه ای دیگر تحریم های جدیدی وضع شود.
  • ۲۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    حتما باید آیه یاس بخونی؟
  • ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    برای القا نظرت از رهبری مایه نگذار . این توافق برای ما ننگ بود .
  • سید امیر ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    فقط کاریکاتوریتون جالب بود
  • ذبیحی ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    0 0
    مشرق جون همینکه جلوی جنگ را گرفتن باید خدا را شکر کرد اون گاگوله که داشت جنگ راه مینداخت. خدا آقا را حفظ کنه.
  • یالثارات الحسین ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    ما حتی هم اگه نباخته باشیم عوضش نبردیم اگر کسی سیاست بلد باشه ودرک سیاسی داشته باشه حتما میفهمه که مفهومه نامه رهبری چیست توجه کنید اقا چی فرمودن ایشون فرمودند انچه مرقوم داشته اید که متاسفانه انچه مرقوم داشتند خیلی جاهاش با متن توافقنامه فرق میکنه
  • میترا1 ۰۱:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    آیا ما می توانیم نوکر و اسیر آمریکا و دولت های کافر شویم تا بعضی چیزها ارزان شود؟! و شهید و مجروح ندهیم! هرگز ملت زیر بار این ننگ نخواهد رفت و تن به این ذلت نخواهد داد. ملت ایران در مقابل آمریکا می ایستد و به امید خداوند پیروز است. خداوند آنقدر تأکید کرده است که ما با آنها موالات نداشته باشیم، آن وقت برای ارزانی اجناس، ما خودمان را بفروشیم؟! (صحیفه ی نور، ج 17 ، ص 51، 21/7/61 ) ".
  • ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    ایت الله هاشمی دوستت دارم
  • سید جواد ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    بخواهیم یا نخواهیم به دلیل اشتباه تیم دیپلماتیکمان باخته ایم.امریکای خونخوار خون به پشه نمی ده.
  • نیما ۰۲:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    عمــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــراً.
  • ۰۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    رهبری که فعلا موافقند چرا اینقدر گیر میدید هر جا که دیدند به نفع ما نیست خودشانمذاکرات را لغو میکنند.
  • نمن ۰۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    مشکل اصلی زدن زیر توافق های قبلی از سوی غرب هست هر بار به یک بهانه...... آنها زمانی به 5 سانتریفیوژ راضی نبودن و قطعا نیستن و برنامه هایی دارن خیلی باید خوش شانس باشیم که اوباما حتی اگر واقعا دنبال صلح باشه و پول های نفتی چند صد میلیارد دلاری اعراب اسراییل ترکیه و ...وسوسه اش نکنه و کنگره تندروها و جمهوری خواهان در خود امریکا برای تخریب توافق با ایران و حتی آوردن یک دولت ضد ایرانی تلاش نکنن با هدف از بین بردن کامل برنامه غنی سازی و حتی موشکی نظامی مقاومت منطقه و...ایران با هدف مجبور کردن کنار گذاشتن موضوع اشغالگری اسراییل باید ظریف یک سوپر من در شانس باشه چرا که بحران اقتصادی غرب نیاز به یک جنگ برای تجدید قوا از طریق ساخت سلاح در کنار شیف بحران های بزرگ داخلی به یک بحران ساختگی خارجی داره فرآموش نکنید که همیشه دموکرات ها جاده صاف کن جمهوری خواهان برای جنگ هستن و گند های اقتصادی آنها رو به خوبی برای یک نبرد بعدی پر می کنن....
  • ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    عزیز من تو اصلا تاحالا به سخنان رهبر عزیزمون با دقت گوش کردی؟ ایشان گفتند ما از آنچه میگویید راضی هستیم. فهمیدی؟ آنچه میگویید نه آنچه عمل میکنید
  • ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    مرگ بر فتنه گران و حامیان آنان
  • فدایی رهبر ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    امام خامنه ای دوستت داریم
  • امید تهرانی ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    سلام علیکم به نظر می رسد انتظار ما از جناب آقای ظریف خیلی زیاد است ابتدا باید داشته های ظریف را بشناسیم و سپس از ایشان توقع روحیه انقلابی داشته باشیم، از کوزه همان برون تراود که در اوست . جناب آقای ظریف در سالهای 1355 تا 1357 که ملت رشید ایران اسلامی به رهبری حضرت امام (ره ) بر علیه رژیم پهلوی قیام کرد و در نهایت این رژیم آمریکایی را سرنگون نمودند کجا بود ؟! جناب آقای ظریف در سالهای 1357 تا 1359 که ملت ایران اسلامی در مقابل توطئه های گوناگون دشمنان انقلاب اسلامی از ترور ، انفجار تا کودتا و حمله مستقیم نظامی و تحریم که توسط دولت آمریکا مدیریت می شد کجا بود ؟! جناب آقای ظریف در سالهای 1359 تا 1367 که مردم مقاوم این سرزمین در زیر شدیدترین بمب باران ها ، موشک باران ها، استفاده از سلاح های شیمیایی توسط دشمنی که به وسیله آمریکا مدیریت می شد جانانه ایستادگی نمودند و با جال و مال خویش از انقلاب اسلامی دفاع نمودند کجا بودند ؟! باید گفت جناب آقای ظریف از سال 1355 تا 1367 برای تحصیل در کشور آمریکا به سر می بردند یعنی ایشان سه مرحله حساس انقلاب اسلامی 1- پیروزی انقلاب 2- حوادث پس از آن 3- دفاع مقدس هشت ساله را بطور ملموس درک نکرده اند و در کشور حضور نداشته اند و لذا همین مقدار روحیه انقلابی که در ایشان وجود دارد غنیمت است و مقایسه ایشان با امثال جناب آقای دکتر جلیلی که همچون کوهی استوار در مقابل زیاده خواهی های دشمن چه در صحنه جنگ تحمیلی و چه در صحنه دیپلماسی ایستادگی می نمود صحیح نمی باشد .
  • مهدی90085 ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    دوستان وقت گل آن به که بعشرت کوشیم سخن پیر مغانست بجان نیوشیم نیست درکس کرم ووقت طرب میگذرد چاره آنست که سجاده بمی بفروشیم خوش هواییست فرح بخش خدایا بفرست نازنینی که برویش می گلگون نوشیم . . . حافظ این حال عجب با که توان گفت که ما بلبلانیم که در موسم گل خاموشیم !!!!
  • ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    عزیزم جواب این سئوال بسیار ساده است! جواب صحیح است به این شکل که ۵+۱ در این بازی سکه ای را به هوا پرتاب کرد و به ایران گفت: اگر شیر بود که ما بردیم! اگر هم خط بود که شما باختید! تیم ما هم ذوق زده شد و قبول کرد. حال چطور ممکنه این بازی برای ۵+۱ برد برد نباشه؟؟؟ از نظر ادبیات هم اگر بخواهید فعل بردن را در زمان گذشته سادی صرف کنید میشود: بردم بردی برد! وقتی مسئولان ما با مردم صحبت میکنند گزینه برای متکلم یعنی اول شخص مفرد و گزینه را برای دوم شخص مفرد یعنی مخاطب حاضر یا همان ملت بکار نبرده اند. بنابر این گزینه گ برای سوم شخص مفرد یا همان غایب که در جمع مردم و مسئولان نیست یعنی همان ۵+۱ بکار رفته. در واقع جمله کامل بشکل زیر است: او برد او برد! که در واقع با استفاده از قرینه معنوی کلمه حذف شده زیرا متکلم خود میداند که فعل را در مورد چه کسی بیان میدارد و لذا نیازی به بیان آن یعنی نمیباشد. و لذا از کل جمله فوق به اختصار همان باقی مانده است!!! برای اینه که میگن سیاست پدر و مادر نداره!
  • سعید ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    ما باختیم
  • محمدجواد ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    به قول امام که گفت ما از این مذاکرات ضرری نمی کنیم. اما تشت رسوایی لیبرال ها برزمین می افتد...
  • اصغر ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    یک کسی زیر چرخهای کامیون رفته بود وکشته شده بود بستگانش شیون کنان برای شناسایی جسد به پزشکی قانونی می روند برادر متوفی به سردخانه رفته وپس از دیدن جنازه خیلی آرام بالا می آید وبه بستگانش می گوید بله جنازه برادرم است ولی اینقدر شیون وناله نکنید درسته که چرخهای کامیون از روی سینه اش رد شده ولی خدارا شکر سرش سالم است وهیچ عیبی ندیده حالا شماها چرا اینقدر داد وبیداد میکنید درسته که غنی سازی متوقف شده وسایتهای اراک وفردو ونطنز و...نیمه تعطیل شدند ولی الحمدالله ساختارش سالم است غصه نخور عزیزجان
  • ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    واقعا که کاریکاتورش محشره! دم کارکاتوریست با ذوق و با شعورش گرم! آقا یا خانم کاریکاتوریست! دستتان را به ادای احترام میبوسم!
  • ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    ایت الله هاشمی دوستت ندارم
  • حسین ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    می شود لطفا یک مقداری بیشتر راجع به این "انگاره‌های نئولیبرالی" مقالات توضیحی بیشتری منتشر کنید؟ ظاهرا این "انگاره" ها باید خیلی جالب باشند. حداقل برای پوشاندن عیوب و نواقص کار دیپلماتیک انجام شده که خیلی عالی به نظر می رسند. برای استمرار حکومت اشزاف هم باید کاربرد خوبی داشته باشند.
  • حسن اسدی تابش ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    سلام با توجه به آیه 82 سوره مائده و آیه 217 سوره بقره و نظر رهبر معظم انقلاب که فرمودند من به اینها خوش بین نیستم اینها دروغ گو میباشند
  • ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    بله البته این سخنرانی مربوط به سال 61 هست
  • ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    شما ظاهرا نوفهمی
  • ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    اینا که از رهبری تبعیت نمیکنند
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    الان گرمیم و نمی فهمیم که شهید شدیم! بعدا می فهمیم چه خنجری از پشت بهمون زدن
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    بهتره به جای اینکارا به فکر تقویت خودتون باشید. فعلا به دکتر جلیلی بگید که یه کلاس زبان اسم بنویسه. حالا تا جهار سال دیگه خدا بزرگه
  • ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    حرف مسخره ای است، انجام یک توافق بد مثل ژنو بدتر از عم توافق است. ما در ژنو توافق بدی بسته ایم که باید هزینه عدم پاینبدی به آن را بپردازیم
  • ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    مشکل توافق نیست،مشکل غرب است که مصداق واقعی این مثل است : هیچ گربه ای محض رضای خدا موش نمی گیره!اینها فقط محض رضای شیطان موش میگیرن
  • مردم ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    داشته باش ! حالا چیکار کنیم ؟؟؟ خروس بی محل را قضیه شو شنیدی ؟؟؟
  • ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    نمیدونی الکی نظر نده آب سنگین اراک هم ادامه خواهد داشت؟ متن توافق نامه چیز دیگری میگه...
  • ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    ​منطق قدرتمند و مستدل فامیل دور فامیل دور با تیم کلاه قرمزی فوتبال بازی کرده و ۲۹ گل خورده‌ و یک گل زده‌اند. با این حال در تعیین برنده بازی اختلاف نظر وجود دارد! فامیل دور: آقای مجری اینا جر می‌زنن! مجری: چطور مگه؟! فامیل دور: آخه آقای مجری ما ۲۹ گل خوردیم و اونا فقط یه گل خوردن! با اینکه ما بیشتر گل خوردیم ولی اونا میگن ما برنده‌ایم. حالا من از شما یه سوال دارم و بعدش دیگه هیچ صحبتی ندارم! مجری: خوب بگو! فامیل دور: آقای مجری ۲۹ بیشتره یا یک؟! مجری: خوب معلومه ۲۹. فامیل دور: من دیگه حرفی ندارم!
  • ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    رهبری هم مخالف امتیاز دادن بودند عزیز آخرین موافقت مربوط به قبل از ژنو بود بعد از ژنو نظر آقا در مورد آب سنگین اراک مخالف بوده داداش
  • ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    ​منطق قدرتمند و مستدل فامیل دور فامیل دور با تیم کلاه قرمزی فوتبال بازی کرده و ۲۹ گل خورده‌ و یک گل زده‌اند. با این حال در تعیین برنده بازی اختلاف نظر وجود دارد! فامیل دور: آقای مجری اینا جر می‌زنن! مجری: چطور مگه؟! فامیل دور: آخه آقای مجری ما ۲۹ گل خوردیم و اونا فقط یه گل خوردن! با اینکه ما بیشتر گل خوردیم ولی اونا میگن ما برنده‌ایم. حالا من از شما یه سوال دارم و بعدش دیگه هیچ صحبتی ندارم! مجری: خوب بگو! فامیل دور: آقای مجری ۲۹ بیشتره یا یک؟! مجری: خوب معلومه ۲۹. فامیل دور: من دیگه حرفی ندارم!
  • ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    اقا به نظر من به گفته ظریف برد برد بود البته منظورم همون کاریکاتوره که میگه برد - برد !!!!!!!!!!!!!
  • زهره ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    اینکه اقتداروعزت ایران تودنیاخدشه دارشده باخت نیست؟اززمانی که این توافقنامه امضاشده دولتمردان آمریکایی چندین باربالحن بی ادبانه وقلدرمابانه ایران روتهدیدبه حمله نظامی کردند،اوباما برای اولین باردرطول دوران پنج ساله ریاست جمهوریش ازلفظ گزینه نظامی برای تهدیدایران استفاده کرد،اینهاهمه درنتیجه وادادگی وعقب نشینی دولت محترم یازدهم بوده،به نظرشمااینهاباخت نیست؟!!
  • ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    چی باختی نداشته؟ اینکه ارزش پول ملی نصف شد باخت نبود؟
  • ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    اینکه ارزش پول نصف شد باخت نبود؟ اینکه پول نفت صادر شده رو بهمون نمیدن باخت نبود؟ اینکه ریس جمهورمون میرفت فلان کشور و بالاترین مقامی که با اون دیدار میکرد رییس فرودگاه بود باخت نبود؟؟؟
  • حجت ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    حداقل برد ما این است برای افکار عمومی جهان تا حدودی صداقت خود را ثابت کردیم.
  • ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    مدیون و مشغول ذمه ای اگر فکر کنی برد - برد نبوده. آقا برد برد، همه چیز رو برد. جارو کرد و برد.
  • ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    0 0
    یه وقت فکر نکنید من آمریکاما به لطف همفکرای شما مجبورم از فقلتر شکن استفاده کنم
  • میترا1 ۰۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۹
    0 0
    جنگ ؟ کدوم جنگ ؟ اگه غرب توان جنگ داشت به سوریه حمله میکرد ! بد جور جوگیری ! در ضمن سعی کن همیشه مودب نظرتو بگی !
  • مردم ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۹
    0 0
    اونوقت اون سخنرانی که میزان رای ملت است که هر روز لقلقه ی زبان شماست تاریخش کی هست ؟؟؟
  • ترکمانچای ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۹
    0 0
    این توافق بزرگترین باخت برای ایران است. و به یکی از تاریک ترین دستاورد های دولت مورد حمایت هاشمی تبدیل خواهد شد
  • ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۳۰
    0 0
    زبان انگليسي هنر نيست، دفاع از حقوق وطن هنره كه تو هيچ كلاس و آموزشگاهي ياد نميدن. ضمناً دكتر جليلي عربي بلدن و انگليسي هم شايد، ولي جلوي دشمن از زبان پارسي استفاده مي‌كنند، چون به فكر ابهت ايران و زبان ايراني هستند. شما برات زوده اين چيزا رو بفهمي!
  • مهدی 210 ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    دوستان ببینید منطقی باشید !!! ما تو این مذاکرات یه امتیازایی به اونا دادیم در عوض اونا هم از ما یه امتیاز هایی گرفتند طبق اصول ریاضی هر طور حساب کنیم میشود برد برد
  • مهدی 210 ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۱
    0 0
    دمت گرم .دقیقا آقا این جمله رو فرمودند:انچه مرقوم داشته اید .... --...
  • محمد ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۳
    0 0
    در پاسخ به مهدی210 : برادر من طبق اصول ریاضی و البته اصول منطقی در بازی ها چیزی به نام برد-برد وجود ندارد ، یا برد-باخت داریم یا باخت-برد داریم و یا مساوی داریم... حالا ما باید بین این ها انتخاب کنیم که به کدومش رسیدیم البته از نظر ریاضی
  • محمد ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۳
    0 0
    پاسخ به ناشناس 12:19 خیر عزیزم من و سید جواد فقط لیبرال نیستیم... مثل بعضی ها شما هم به ما بگو نوفهم بی سواد تازه به دوران رسیده و ...
  • نفهمیدیم بردیم یا باختیم ۰۰:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۳
    0 0
    یکی بیاد لیبرالیسم رو برای من توضیح بده چیه؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس