گروه سیاسی مشرق -روزنامههای
کشور، در لابهلای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی
اشاره میکنند که انتخاب و بازنشر آنها میتواند مورد علاقه مخاطبان یک
رسانه باشد. آنچه در ادامه میخوانید گزیدهای از مطالب امروز روزنامههای
کشور به انتخاب خبرنگاران گروه سیاسی مشرق است.
***
انتظار مردم از روحاني چیست؟
روزنامه اعتماد نوشت: حسن روحاني، رييسجمهوري امشب براي چهارمين بار از زمان روي كار آمدنش با مردم گفتوگو خواهد كرد. او در حالي به گفتوگوي رودررو با مردم خواهد نشست كه اين روزها جامعه درگير مباحث مهمي همچون بالا رفتن قيمت بنزين و بحث انصراف از يارانههاست؛ موضوعاتي كه اگر دولت نتواند آنها را به درستي مديريت كندبراي او مسالهساز خواهد شد و ميتواند در ميزان محبوبيت او در جامعه و كساني كه به او راي دادهاند تاثيرگذار باشد،چراكه بيترديد بالارفتن قيمت بنزين به زودي بر قيمت كالاهاي اساسي تاثير خواهد گذاشت. همچنين او در حالي امشب با مردم به گفتوگو مينشيند كه به باور صاحب نظران زمان انتقاد از دولت گذشته در سخنان روحاني گذشته است و مردم در انتظار سخن گفتن او از كارهايي هستند كه او وعده آنها را پيش از اين، در سخنرانيهاي انتخاباتياش به مردم داده بود.
از سوي ديگر مردم انتظار دارند كه او درباره ارائه سبد كالاي جديد كه تحت عنوان بسته امنيت غذايي در اين ماه توزيع خواهد شد نيز با مردم سخن بگويد. اگر در گفتوگوهاي پيشين او با مردم موضوع انتخاب مجريان صدا و سيما از اهميت زيادي برخوردار بود اينبار آنچه او از آنها بايد با مردم سخن بگويد، دردرجه اول اهميت قرار دارد. روحاني در گفتوگوي اولش با سه مجري در قاب تلويزيون حاضر شد كه انتقادهاي فراواني را به همراه داشت. همسويي و همسخني بيش از حد مجريان موجب شده بود كه مخاطبان، اين برنامه را نوعي مونولوگ بدانند. گفتوگوي پيشين او نيز به دليل اختلاف دولت و صدا و سيما بر سر انتخاب مجري برنامه باز با واكنشهاي زيادي همراه بود. اما اينبار ظاهرا قرار است هيچ حاشيهيي در اين زمينه وجود نداشته باشد و مجريان در چارچوب يك تعامل مثبت ميان صداوسيما و دولت انتخاب شدهاند. به هر حال روحاني اينبار در حالي از طريق تلويزيون به خانههاي مردم ميرود كه اين روزها بازار شايعه و فيلمسازي در مورد او داغ است؛ از ماجراي مهماني همسرش در سعدآباد گرفته تا ماجراي ساخت فيلمي مستند درباره او به نام «من روحاني هستم».
سطح واكنشها به اين دو موضوع حتي تا رييس مجلس هم بالا رفته است. از اين رو مردم در انتظار پاسخ او به اين هجمهها هستند. اما آيا روحاني به اين موضوعات خواهد پرداخت يا از كنار آنها خواهد گذشت. در اين باره كه امشب حسن روحاني بايد با مردم درباره چه موضوعاتي سخن بگويد، با چند تن از فعالان سياسي و اقتصادي گفتوگو كرديم. صفحه سياسي را بخوانيد.
ادعای یک امریکایی در مورد موشکهای بالستیک ایران
روزنامه ایران نوشت: یک مقام ارشد امریکایی ضمن ابراز امیدواری درخصوص دستیابی ایران و گروه 1+5 به یک توافق نهایی مدعی شد فعالیتهای موشکی ایران هنوز تهدیدی علیه کشورهای عربی حوزه خلیجفارس است. به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، «فرانک روز» دستیار معاون وزیر خارجه امریکا در امور سیاستهای دفاعی در حاشیه کنفرانس درخصوص فعالیتهای موشکی و دفاع در ابوظبی، گفت: ما و شرکای خود در امارات متحده عربی و دیگر کشورهای حوزه خلیج (فارس) تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا با تهدیدات مبارزه کنیم. این مقام امریکایی همچنین ابراز امیدواری کرد که ایران و گروه 1+5 درخصوص اختلافات بر سر فعالیتهای هستهای ایران به یک توافق جامع نهایی دست پیدا خواهند کرد.
مردم چه انتظاری از مصاحبه رئیسجمهور دارند؟
کیهان نوشت: بر اساس گزارش کیهان، مردم انتظار دارند رئیسجمهور امشب درباره کدام مسائل گزارش دهد؟
وبسایت خبر آنلاین که دو تن از مدیران آن هماکنون به عنوان معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد و دبیر اطلاعرسانی دولت فعالیت میکنند، سوال مذکور را به اقتراح مردم گذاشته و این پیامها را از مردم دریافت کرده است: خواهشا درباره بازار ارز و ارزش پول ملی و احترام پاسپورت ایرانی صحبت کنند./ مگه دفعات قبل چی گفته که حال میخواد بگه بجز یه مشت حرف تکراری و بدون عمل و انگار تمام وعدههای انتخاباتی رو فراموش کرده/ بگه که از کی خرید مسکن برای کارگر و حقوق بگیر متصور میشه؟ دلار چرا بالا رفته؟ کلیداشو هنوز داره یا گمشون کرده؟/ از شیب ملایم گرانی هم که صحبت کرده بودند، بگویند از شیب ملایم و بنزین 75 درصد گران شده لطفا صحبت کنند/ برای گرانیهایی که این دولت درست کرده، میخواهند چکار کنند؟/ امیدوارم این شیب که گفتند زیاد بالا نره/ این تورم چند ماه اخیر چطور میشه؟ آیا شعار شما این بود؟/ در این دولت فقط حرف از تورم پائین میزنند ولی هنوز اجناس گران میشود. من در یک شرکت تولیدی هستم و به وضوح میبینم که اکثر اجناس گرون شده. والا دیگه بسه با مردم صداقت داشته باشید. سوال کنید تورم الان در دولت شما چقدره؟ این بود برنامه 100 روزه...؟ به نظر ایشون الان وضعیت بهتره نسبت به دولت قبلی؟... کارمندانی که حقوقشان 20 درصد افزایش پیدا کرده چطور باید با نرخهای جدید زندگی کنن؟
در ادامه این کامنتها میخوانیم: گوش مردم از حرف پر است، کی عمل میکنند؟/ آقای روحانی چرا باید کارمند و کارگر پیش از دریافت حقوق ماهیانه خود مالیات پرداخت کنند در صورتی که غالب تجار، دلالان کالا، دارندگان کلان ملک و زمین، شرکتهای بزرگ و کوچک دولتی و خصوصی و... رانتخواران مشهود در جامعه به انحای مختلف با فرار مالیاتی سودهای میلیاردی به جیب بزنند؟ چرا به جای اینکه فشار بر ثروتمندان میلیاردی بیاید یعنی با افزایش مالیات آنها بودجه تامین شود این فشار بر طبقه متوسط و پایین با وضع مالیات ارزش افزوده و گرانی ارز و غیره میآید؟
یادآور میشود دو مصاحبه تلویزیونی دکتر روحانی با مردم به خاطر اصرار دولت بر تعیین مجریان و عدم طرح سوالات جدی کارشناسان و توقعات مردم، با انتقادات گسترده در افکار عمومی و صاحبنظران رسانه مواجه شد مبنی بر اینکه ارائه گزارش یکطرفه، نیازی به برنامه زنده یا مجری و مصاحبهکننده دارد.
در همین حال سایت آریا با طرح این سوال که روحانی با مردم چه میگوید؟ نوشت: فقط 2 میلیون و 400 هزار نفر از دریافت یارانه انصراف دادهاند و او مجبور است برای اجرایی کردن فاز دوم به دولتش دستور دهد تا براساس معیارهایی، حجم قابل توجهی از ثبتنامکنندگان را حذف کند. موضوعی که اگر مدیریت نشود میتواند برای او مانند ماجرای سبد کالا مسئلهساز شود. روحانی البته با یک موضوع دیگر هم مواجه است. براساس تصمیم کابینهاش، سوخت به میزان قابل توجهی گران شده که میتواند تاثیر فراوانی روی قیمتها بگذارد. قیمتهایی که به گفته او در این چند ماه دولت یازدهم کنترل شده و گرانیها تا حد مشهودی متوقف شده بود. حالا روحانی باید در این مورد به مردم توضیح قانعکنندهای دهد.
آریا میافزاید: حاشیههایی که حتی گاه بر متن هم غلبه کرده بود. او در گفتگوی اول با سه مجری در قاب تلویزیون حاضر شد که انتقادهای فراوانی را به همراه داشت. همسویی و همسخنی بیش از حد مجریان موجب شده بود که مخاطبان این برنامه را نوعی مونولوگ بدانند.
عزتالله ضرغامی در دیداری که با «احمدرضا شهیدیفر»، «محمود احمدی افزادی» و «ندا سپانلو» داشت در مورد این برنامه چنین گفته بود «رئیس دفتر ریاستجمهوری مجوز حضور شما در این گفتوگو را از من اخذ کرده بود. البته در خصوص ترکیب افراد و اشکالات وارد بر اجرای 3 نفره برای یک برنامه یکطرفه و گزارشی، نظر مشورتی به آنان داده بودم. انتقادهای زیادی که از جناحهای مختلف به شما وارد شد، بدون اطلاع از پشت صحنه و هدفگذاری خاص برای این گفتوگو بوده است و این انتقادها از ارزش و جایگاه شما در رسانه ملی نمیکاهد.»
نامه سفیر فیلم به هاشمی
روزنامه وطن امروز نوشت: «من روحانی هستم» صرفا یک سر و صدای رسانهای است. آنها تاکنون به محتوای این مستند که براساس آثار مکتوب و تصویری مربوط به مقاطع مختلفی از انقلاب است، نپرداختهاند. حامیان دولت تنها معترض هستند که چرا باید برشی از مقاطع مختلف انقلاب که رئیسجمهور در آن نقشآفرینی کرده به تصویر کشیده شود. اما در میان این هیاهو، یک نکته به صورت ویژه در افکارعمومی مطرح شده و آن برخی اعتراضها به روایت این مستند از نقش روحانی است در ماجرای مکفارلین که مستظهر به خاطرات آقای هاشمی رفسنجانی از این ماجراست. هاشمیرفسنجانی در کتاب «اوج دفاع» که مربوط به خاطرات مکتوب او از رویدادهای سال 1365 است ادعا کرده حسن روحانی در ماجرای مکفارلین نقش داشته است. وی در اینباره نوشته است:
آقای [محسن] کنگرلو اطلاع داد که هواپیمای حامل قطعات گرانقیمت آمریکایی– که با پاسپورت ایرلندی آمدهاند و به نام ایرلندی هستند– در فضای تهران است. به آقای دکتر روحانی گفتم که برای کنترل قطعات و اداره مسائل سیاسی و مذاکرات همکاری کنند. افطار میهمان نخستوزیر بودیم. آقایان [محسن] کنگرلو [مشاور نخستوزیر] و [احمد] وحیدی [مسؤول اطلاعات سپاه] آمدند. گزارش وضع هیات آمریکایی را دادند. یکچهارم قطعات هاک درخواستی را آوردهاند. آقای مکفارلین مشاور ویژه ریگان و شخصیتهای حساس دیگر آمریکا در هیاتاند. برای سران کشور ما کلت و شیرینی، هدیه آوردهاند و خواهان ملاقات با سراناند. قرار شد هدیه را نپذیریم و ملاقات ندهیم و مذاکره را در سطح دکتر هادی و دکتر روحانی و مهدینژاد مخفی نگه داریم و [مذاکرات] محدود به مساله گروگانهای آمریکایی در لبنان و دادن قطعات هاک و چند قلم دیگر اسلحه [باشد].
آنها بیشتر خواهان مذاکره در مسائل کلی و سیاسیاند. میخواهند یک نفر دائما در هواپیمای خودشان برای تماس با خارج از طریق ماهواره بماند. این را هم قبول نکردیم». این روایت صریح هاشمی از نقش حسن روحانی در ماجرای مکفارلین است. و همین موضوع در مستند «من روحانی هستم» نیز به تصویر کشیده شده است. اکنون موضوع مطرح در اینباره این است که هاشمیرفسنجانی که حسن روحانی سالها مراودات و مناسبات نزدیکی با وی داشته و نیز کسی است که حامی نخست حسن روحانی در انتخابات 24 خرداد 92 بوده و حتی اطرافیان وی این حمایت را دلیل پیروزی روحانی در انتخابات میدانند، آیا روایتی غیرواقعی از نقش روحانی در ماجرای مکفارلین داشته است؟ و سوال دیگر اینکه اگر این روایت هاشمی مخدوش بوده و روحانی در ماجرای مکفارلین نقشی نداشته، چرا آقای روحانی طی این سالها نسبت به این روایت اعتراض یا واکنشی نداشته است؟ قاعدتا اگر آقای روحانی در مذاکرات با تیم آمریکایی به سرپرستی مکفارلین نقشی نداشته چرا وی طی این سالها که از انتشار کتاب «اوج دفاع» گذشته، نسبت به این روایت آقای هاشمی اعتراضی نداشته است؟ این سوالات اکنون در افکارعمومی مطرح است و به نظر میرسد یک آزمون جدی برای مردم نسبت به راستیآزمایی روایتهای هاشمی از مقاطع مختلف انقلاب است.
روایت عضو کابینه از بیتدبیری در ثبتنام یارانهها
به گزارش کیهان، پس از یک ماه غوغای تبلیغاتی و 10 روز پرماجرا برای ثبتنام از متقاضیان یارانه، یک مقام دولتی میگوید نیازی به ثبتنام از مردم نبود اما چون دستگاهها تبادل آمار و اطلاعات ندارند، اسمنویسی صورت گرفت!
طبق آمار رسمی دولت 73 میلیون نفر از مجموع 75 میلیون نفر (96/8درصد) برای دریافت یارانه ثبتنام کردند و 2/4 میلیون نفر (3/2 درصد) انصراف دادند.
مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری در همایش حقوق مالکیت معنوی و نقش آن در توسعه اقتصادی گفته است: به دلیل اینکه بانکهای اطلاعاتی کافی نداریم هزینههای بسیاری را میدهیم مانند موضوع هدفمندی یارانهها. قرار نبود برای یارانهها اسمنویسی شود به دلیل اینکه دستگاهها با همدیگر تبادل اطلاعات ندارند اسمنویسی صورت گرفت، ولی نیازی به این اسمنویسی برای یارانه نبود و نیاز نبود به مردم بگوییم که سرمایه دارند یا خیر و یک ناسازگاری بین دستگاهها اتفاق افتاده است.
وی افزود: متاسفانه دستگاههای ما از اطلاعات افراد به خوبی استفاده نمیکنند و تبادل اطلاعات به نحو مطلوب صورت نمیگیرد و یکی از موضوعات کاهش بهرهوری در کشور و یکی از دلایل پایین آمدن تولید ناخالص کشور، عدم استفاده از منابع اطلاعاتی ماست و این موضوع یکی از مشکلات جدی است که باید از آن عبور کنیم.
این عضو کابینه تدبیر و امید توضیح نداد که چرا دولتمردان این مشکل عدم هماهنگی را بین خود حل نکردهاند و فضایی از تنش و تردید و دغدغه را در بین مردم درست کردهاند؟
ورژنهای جدید مولودی اشرافی!
روزنامه وطن امروز نوشت: بعد از انتشار همزمان یادداشت «فرشته طائرپور» در مجموعهای از روزنامهها و رسانههای اصلاحطلب با موضوع رفع و رجوع «جشن اشرافی همسر رئیسجمهور» به مناسبت میلاد همسر امیرالمومنین، کماکان دفتر نهاد ریاست جمهوری علاقهای به حل مشکل از مسیر اصولی از خود نشان نمیدهد. این بار طائرپور تلاش کرده است به شیوه داستانسرایی زنانه از فیلتر عینک خود ماجرای جشن اشرافی را بیان کند حال آن که ملاک اکثریت مردم درباره «اشرافیگری» به احتمال زیاد با بسیاری از شرکتکنندگان متفاوت است و چه بسا حکایت «آشپز ما هم فقیر است و باغبانمان هم!» اینجا مصداق داشته باشد.
به نظر میرسد بهترین راهکار برای پایان دادن به ورژنهای گوناگون داستانسرایی زرد زنانه پیرامون میهمانی مشکلدار کاخ سعدآباد، عمل به توصیه نمایندگان زن مجلس شورای اسلامی باشد که معقولانه از نهاد ریاست جمهوری خواستند «فیلم جشن» را در اختیار آنها قرار دهد تا اگر فرضا در حق خانواده رئیسجمهور اجحافی شده هر چه سریعتر بساط حرف و حدیث بیمورد پایان پذیرد. ظاهرا همین پیشنهاد منطقی و کارگشا موجب شده هواداران اینگونه «مولودیهای کمنظیر» با زبان تهدید نمایندگان مجلس را به «در پیش بودن انتخابات مجلس» رجوع دهند و استدلال کنند که «اخلاق» در جامعه از دست رفت! شکی نیست که بیاخلاقی و اشرافیگری نسبت مستقیم دارند.
مجوز رئيس جمهور براي اشتغال ۵بازنشسته ديگر
خراسان نوشت: بر اساس مصوبه وزيران عضو کميسيون امور اجتماعي و دولت الکترونيک که به استناد ماده ۴۱قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت مورد بررسي قرار گرفته و طي روزهاي اخير به تأييد حجت الاسلام روحاني رئيس جمهور نيز رسيده، مقرر شده اشتغال به کار ۵نفر ازافراد بازنشسته در وزارت آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، علوم، تحقيقات و فناوري، جهاد کشاورزي و نهاد رياست جمهوري از تاريخ به کارگيري به مدت يک سال مجاز باشد.
روحانی امشب در شبکه یک
جام جم نوشت: پس از آن که اعلام شد رئیسجمهور، در یکی از شبهای این هفته بهصورت تلویزیونی با مردم گفتوگو میکند، دیروز سایت ریاستجمهوری اعلام کرد که این گفتوگو امشب بعد از اخبار سراسری ساعت 21 شبکه یک سیما انجام میشود. براساس این گزارش، گفتوگوی روحانی همزمان از شبکهسراسری رادیو ایران نیز پخش میشود و رئیسجمهور درباره مهمترین مسائل روز کشور از جمله اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها با مردم سخن میگوید.رئیسجمهور در این برنامه به پرسشهای آقای عبدالرشیدی، مجری شبکه یک سیما و خانم حسنیدخت، گوینده و مجری شبکه خبر پاسخ میگوید.
لغو بخشنامه دولت هشتم درباره معافيت مالياتي ادارات دولتي
خراسان نوشت: در حالي که بر اساس قانون ماليات هاي مستقيم، هر نوع فعاليت اقتصادي وزارتخانه ها و موسسات دولتي که منجر به کسب سود براي آن ها شود بايد مشمول ماليات باشد، يک مقام مسئول در دولت هشتم با صدور مصوبه اي در سال ۱۳۸۲ بخشي از اين فعاليت ها را معاف از ماليات اعلام کرده بود که با پيگيري چند ساله ديوان محاسبات کشور، اين بخشنامه به علت مخالفت با ماده ۲ قانون ماليات هاي مستقيم توسط دستگاه قضايي ابطال و طي روزهاي اخير به سازمان ماليات ابلاغ شده است.
گامهاي «گس» براي بهبود رابطه با ايران
شرق نوشت: سفير سابق انگليس در تهران، بامداد روز گذشته در قامت مدیر کل سیاسی وزارتخارجه اين کشور وارد تهران شد تا دو کشور کمکم به سمت فراموش کردن اتفاقات «آذرماه 1390» گام بردارند. وزارت خارجه ايران يکشنبهشب با اعلام سفر «سايمون گس»، مديرکل سياسي وزارتخارجه انگليس، هدف از اين سفر را «گفتوگو با مسوولان سياسي ايران پيرامون مسايل بينالمللي» دانست. به گزارش «ايسنا» روز گذشته «مجيد تختروانچي»، معاون اروپا-آمريکاي وزارتخارجه نيز پس از ديدار با «گس» انگليسي، از رايزني «تفصيلي» دو طرف درمورد روابط دوجانبه و چندجانبه خبر داد. همچنین در دیدار «سایمون گس» با مدیرکل غرب اروپای وزارت خارجه ایران، دو طرف درباره آخرین تحولات روابط دوجانبه شامل وضعیت فعلی سفارتخانهها، کارکنان، خدماترسانی کنسولی به ایرانیان مقیم انگلیس و تسهیل کارکرد روان سفارتخانهها مذاکره و روند بهبود تدریجی مناسبات دو کشور را مرور کردند.
مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه ایران در این ملاقات مراتب ناخرسندی کشورمان را نسبت به گزارش حقوقبشر وزارت خارجه انگلیس و همچنین اقدام وزارت خزانهداری انگلیس برای روزآمدکردن فهرست تحریم علیه برخی از مقامات کشورمان به طرف انگلیسی اعلام کرد و اینگونه اقدامات را مغایر با حسننیت در بهبود روابط دو کشور دانست. طرف انگلیسی نیز در این ملاقات ضمن ارایه توضیحاتی در این خصوص، مشکلات پیشروی بازسازی و بازگشایی سفارت آن کشور در تهران را مطرح و پیگیری کرد. «گس» همچنین با «مجید تختروانچی»، معاون اروپا و آمریکا و «عباس عراقچی»، معاون حقوقی و بینالمللی وزیر خارجه ایران دیدار کرد و درباره موضوعات بینالمللی از جمله مذاکرات هستهای ایران با کشورهای 1+5 که وی نیز مسوولیت کشورش در این گروه را برعهده دارد، تبادلنظر کرد.
«سایمون گس» در آخرین مرحله از گفتوگوهایش با مقامات وزارت خارجه، در دیدار با حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه درباره تحولات خاورمیانه به تبادلنظر پرداخت. همچنين يک سخنگوي وزارتخارجه انگليس سفر «سايمون گس» به ايران را «مرحله بعدي» در بهبود تدريجي روابط دو کشور خواند.
مرزبندی اصولگرایان با احمدینژاد در سال 90
روزنامه آرمان امروز نوشت: روز گذشته یکی از نزدیکان احمدینژاد درباره آنچه او پشیمانی اصولگرایان از دوری از احمدینژاد مینامید، به آرمان گفت: جریان اصولگرایی چند سال اخیر در تمام انتخاباتهایی که از احمدینژاد فاصله گرفته با شکست مواجه شده است. وی دربیان دلایل این شکست میگوید که جریان اصولگرایی به دلیل تلقی نادرستی که از جامعه دارد، متحمل شکست میشود. وی که از نزدیکان مشایی است، ادامه داد: جریان اصولگرایی به لحاظ گفتمانی از بدنه اجتماع فاصله دارد به همین دلیل در فرایندهای دموکراتیک دچار مشکل میشود. جریانهایی در انتخاباتها پیروز میشوند که با جریان اجتماعی تبادل پیام داشته باشند. او که در دولت احمدینژاد هم از مدیران میانی محسوب میشد، ادامه داد: اصولگرایان در تعریف خود از اصول انقلاب با جای خالی مردم و جمهوریت مواجه هستند که احمدینژاد به دلیل ویژگیهای فکری و شخصیتی خود میتوانست این خلأ را پر کند. وی در پاسخ به این سوال که چرا این روند ادامه پیدا نکرد؟ گفت: اصولگرایان این فرصت را با رفتاری که از سال90 با احمدینژاد در پیش گرفتند، از دست دادند و به نوعی یک مرزبندی میان خود و آقای احمدینژاد ایجاد کردند که این مرزبندی به مرور پررنگتر شد به نحوی که از سال90 جریان مقابل اصولگرایان تبدیل به رقیب آقای احمدینژاد شد. وی ادامه داد: بیشترین حملات از سوی اصولگرایان روانه آقای احمدینژاد شد و ننگ جریان انحرافی را آنها متوجه احمدینژاد کردند.