مشرق: محورهای اصلی اخبار روز گذشته رسانههای انگلیسیزبان صهیونیستها درباره ایران شامل ستایش معاون امور اقلیتهای رئیسجمهور ایران از یهودیان ایران، گردهمایی متخصصین هستهای در نیویورک برای مذاکره درباره توافق جامع، افزایش تعداد فرستادههای تجاری ایران در کشورهای دیگر، اظهارات مشاور رهبر ایران مبنی بر انتقال خط مقدم دفاع این کشور به مرزهای لبنان با اسرائیل، برنامه دیدار ناظران هستهای سازمان ملل از تأسیسات مشکوک ایران، و تقاضای چین برای افزایش روابط نظامی با ایران میشود.
دبکافایل/ روحانی عالیرتبه ایرانی از کنیسه شیراز دیدن و روایت انجیل درباره سرزمین یهودیان را تأیید کرد
حتی اگر دیدار حجتالاسلام علی یونسی معاون امور اقلیتهای روحانی رئیسجمهور ایران از کنیسه (پرستشگاه یهودیان) شیراز بخشی از کمپین لبخندهای روحانی به غرب باشد، باز هم این دیدار بسیار مهم است. یونسی اولین روحانی با مقام بالا در ایران بود که در یک دهه گذشته از یک کنیسه یهودی دیدن میکرد و مهمتر اینکه وی در ستایش جامعه بسیار باسابقه یهودیان ایران و زندگی آنها در کنار گروههای دیگر در ایران سخنرانی کرد.
نکتهای که فوقالعاده اهمیت داشت اینکه یونسی اعتراف کرد که تحقیقات تاریخی و کاوشهای باستانشناسی در 150 سال اخیر توصیفات انجیل درباره اقدامات کوروش کبیر امپراطور ایرانی را تأیید میکند. در انجیل آمده که کوروش دستوری صادر کرد که طبق آن بردهها از جمله یهودیان از اسارت بابلیها آزاد شده و اجازه پیدا میکردند تا به سرزمین خود در یهودا برگردند و پرستشگاه خود را در اورشلیم بازسازی کنند.
همین اشاره کافی خواهد بود تا عناصر افراطی ایران به خون یونسی تشنه شوند، چرا که جسارت آن را داشته تا دیدگاههای نهادینه شده توسط آیتالله روحالله خمینی رهبر انقلاب اسلامی ایران را انکار کند. آیتالله خمینی انجیل یهودیان را ساختگی دانسته بود چون با متن قرآن تناقضهای زیادی دارد. وی همچنین حاکمان ایرانی پیش از انقلاب خود را به عنوان نمادهای استبداد و سرکوب محکوم میکرد. با این حال یونسی احتیاطی هم به خرج داد و اشاره کرد که نباید این اشتباه را مرتکب شویم که یهودیت را با صهیونیسم مساوی بدانیم، چون برخی یهودیان ضد صهیونیست هستند.
مهمترین هدف رئیسجمهور ایران از فرستادن متحد خود به کنیسه یهودیان این بود که بتواند رأی و حمایت یهودیان آمریکایی را به سود توافق جامع هستهای که قرار است به زودی بین ایران و شش قدرت جهانی امضا شود، جلب کند. ایران امید زیادی به سفر اسرائیلی سوزان رایس مشاور امنیت ملی و وندی شرمن مذاکرهکننده ارشد آمریکا دارد. این سفر با دو هدف صورت میگیرد: اولاً تلاش برای متقاعد کردن بنیامین نتانیاهو به اینکه توافقنامه جامع بد و به ضرر امنیت اسرائیل و دنیا نیست. و دوماً، در صورت شکست هدف اول، تلاش برای گرفتن قول از اسرائیل مبنی بر عدم استفاده از حمله نظامی علیه تأسیسات هستهای ایران که موجب شکست تمام استراتژی ایرانی دولت اوباما میشود.
یدیعوت آحارانوت/ متخصصین هستهای برای مذاکرات با ایران در نیویورک جمع میشوند
متخصصین هستهای ایران و شش قدرت جهانی این هفته در نیویورک گرد هم میآیند تا برای رسیدن به توافق نهایی تا قبل از زمان تعیین شده 20 ژوئیه با یکدیگر مذاکره کنند. روسیه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و متخصصین دیگر توافق دارند که ایرانیها دارند همکاری میکنند، به سؤالاتی پاسخ میدهند که قبلاً از پاسخ به آنها طفره میرفتند، و ظاهراً به دنبال توافقی هستند که تحریمهای فلجکننده را پایان دهد.
امیدها با انتشار این خبر تقویت شد که ناظران بینالمللی هستهای برنامه دارند تا در روزهای آینده از دو تأسیسات ایرانی دیدن کنند، دیداری که به گفته یکی از این مقامات، تقاضاهای ناظر هستهای سازمان ملل را پاسخ خواهد داد. متخصصین این هفته در نیویورک دیدار میکنند تا زمینه را برای مذاکرات بعدی وین در تاریخ 13 مه و در سطح وزیران آماده کنند.
"پاتریشا لوئیس" رئیس سابق مؤسسه تحقیقات خلع سلاح سازمان ملل میگوید: در رویکرد ایران نسبت به دو سال پیش که "دائماً در روند تلاشها برای کاهش نگرانیها از برنامه هستهایش مانعتراشی میکرد، تغییر بسیار بزرگی صورت گرفته است." دو طرف میکوشند تا 20 ژوئیه به توافقنامهای جامع برسند. در همین حال، ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اواسط ماه آوریل گزارش داده بود که "همه طرفها به تعهدات خود پایبند بودهاند."
"داریل کیمبال" مدیر اجرایی انجمن کنترل تسلیحاتی مستقر در واشینگتن نیز میگوید که بزرگترین مسائل در نشست هفته آینده متخصصین تعداد سانتریفیوژهایی خواهد بود که ایران برای غنیسازی اجازه پیدا میکند تا داشته باشد، و همچنین اینکه در چه مدت زمانی، به چه ترتیبی و با چه سرعتی تحریمها لغو شود.
لوئیس در اینباره میگوید به ایران اجازه داده خواهد شد تا 5 درصد غنیسازی کند، اما نه بیشتر، که کاری است که اکثر کشورها انجام میدهند. اما تهران رآکتوری تحقیقاتی دارد که ایزوتوپهای پزشکی در اختیار این کشور میگذارد و برای کار به اورانیوم 20 درصد نیاز دارد، بنابراین این مسئله بسیار بزرگی است. وی میگوید مسئله بزرگ دیگر این است که با رآکتور آب سنگین اراک چه باید کرد. وی تأکید کرد که لغو تحریمها چالشبرانگیز است، به ویژه در آمریکا. و باید راههایی برای بازگرداندن آنها، در صورت به هم خوردن شرایط، وجود داشته باشد.
یدیعوت آحارانوت/ ایران تعداد فرستادههای تجاری خود را در کشورهای دیگر سه برابر میکند تا تجارت خود را افزایش دهد
یکی از مقامات ارشد تجارت ایران میگوید این کشور تعداد وابستههای تجاری خود را در سفارتهایش در کشورهای دیگر تقریباً سه برابر خواهد کرد تا روابط تجاری خود را افزایش دهد. "میرابوطالب بدری" عضو سازمان توسعه تجارت ایران گفت که دولت تعداد وابستههای تجاری خود در کشورهای دیگر را از 11 نفر به 30 نفر میرساند.
بدر همچنین تصریح کرد که وابستههای جدیدی از طرف ایران به کشورهای آلمان، ایتالیا، صربستان، اسپانیا و سوئیس نیز اعزام خواهند شد.
هاآرتص/ مقام ارشد ایرانی اعلام کرد: خط مقدم ایران به مرز اسرائیل رسیده است
یکی از دستیاران ارشد نظامی رهبر ایران هفته گذشته گفت: خط مقدم دفاع ایران علیه اسرائیل اکنون مرز جنوبی لبنان است. یحیی رحیم صفوی تصریح کرد: "خط مقدم دفاعی ما دیگر در شلمچه در جنوب ایران نیست، بلکه این خط اکنون در جنوب لبنان است." وی همچنین افزود که عمق استراتژیک ایران به دریای مدیترانه رسیده است.
دبکافایل/ ناظران هستهای از تأسیسات مشکوک اورانیوم دیدن میکنند
"بهروز کمالوندی" سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گزارش داد که دیدار ناظران هستهای روزهای دوشنبه و سهشنبه از یک معدن اورانیوم و یک "تأسیسات تغلیظ اورانیوم" در شهرهای اردکان و یزد صورت میگیرد. وی همچنین گفت که بعد از این دیدار، تهران میتواند بگوید که گامهای توافقی بین این کشور و آژانس به درستی برداشته شده است.
اما این مقام ایرانی به درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره انتشار اطلاعات تا تاریخ 15 مه درباره سه سال فعالیتهای مخفیانه پیرامون چانشیهای انفجاری که در دستگاههای انفجاری هستهای نیز کاربرد دارد، اشارهای نکرد. مسئلهای که اتفاقاً آژانس درباره آن نگران است.
یدیعوت آحارانوت/ چین قصد دارد روابط نظامی با ایران را افزایش دهد
"چانگ وانکوان" وزير دفاع چين، روز دوشنبه به همتای ایرانی خود گفت که چين خواستار روابط نزديکتر دفاعی با تهران است. وزیر دفاع چین افزود که اطمینان دارد روابط دوستانه بین تهران و پکن و نیروهای مسلح دو کشور از طریق تداوم دیدارها و همکاری برای آموزش پرسنل نظامی تقویت خواهد شد. حسین دهقان، وزیر دفاع ایران، نیز گفت که امیدوار است دو کشور همچنان نقش مثبتی در دفاع از صلح و ثبات منطقه ایفا کنند.
چین و ایران روابط نزدیک در زمینه انرژی و تجارت با یکدیگر دارند و پکن بارها در مقابل تشدید تحریمهای اقتصادی به رهبری آمریکا علیه ایران و به منظور تضعیف برنامه هستهای این کشور ایستادگی کرده است.