گروه بینالملل مشرق- برای مخاطبان گزارشهای تحولات عراق از سه زمینه متفاوت گزارشهایی رسیده است که مطالعه آنها را به علاقهمندان "تحولات در صحنه" عراق توصیه میکنیم؛ تحولات میدانی جبهه «صلاح الدین»، تحولات میدانی جبهه «سامرا» و تحولات میدانی جبهه «الانبار» در این گزارش مورد بررسی قرار خواهد گرفت. با ما همراه باشید.
تحولات میدانی جبهه استان صلاح الدین
چند ماه پیش با حمله سراسری گروههای تروریستی "داعش" و "بعث" به مناطق مختلف عراق ، استانهای الانبار،صلاح الدین،نینوی و بابل ، یکی پس از دیگری به اشغال عناصر این محموعه ها در آمد. در این میان ، استان صلاح الدین به دلایل مختلف قومیتی،سیاسی،نظامی و اجتماعی یکی از مهمترین اهداف آنها بشمار می رفت. استان صلاح الدین با جمعیت 1 میلیون و 146 هزار و 500 نفر سکنه ، واقع در شمال عراق و متشکل از 8 ناحیه مسکونی شامل "طوز ، سامراء المقدسه ، تکریت ، بیجی ، الدور ، البلد ، الفاریس و الشیرکات" است.
مرکز این استان شهر تکریت در حاشیه رود دجله (با بیش از 260 هزارنفر جمعیت در فاصله 140 کیلومتری شمال غربی شهر بغداد) است که زادگاه صدام ملعون دیکتاتور خونریز سابق عراق در حاشیه آن قرار داشته و ساکنان این شهر نیز از طرفداران و حامیان صدام تا پیش از سقوط رژیم منحوس وی و از اعضای تشکیل دهنده هسته های عملیاتی گروههای مختلف تروریستی با گرایشهای بعثی و تکفیری در سالهای پس از سقوط حکومت صدام ، می باشند.
گزارش تصویری داعش از حملات به مردم و مراکز نظامی ارتش و پلیس عراق در استان صلاح الدین
در استان صلاح الدین که موضوع بخش دوم سلسله گزارشهای "تحولات میدانی عراق" است ، نیروهای داعش با استفاده از بافت خاص مذهبی ، اجتماعی و سیاسی ساکنین این استان که درصد قابل توجهی از آنها از حامیان رژیم سابق و اعضای ارتش منحل شده بعثی (خصوصا گارد ویژه ریاست جمهوری صدام که از وحشی ترین وبیرحم ترین نیروهای نظامی در منطقه بشمار می آمد) بوده و هستند ، به پیشروی های سریع و وسیعی نائل آمدند. متاسفانه عشایر و بخشی از مردم ساکن در شهرهای این استان با استقبال عناصر داعش آمده و از آنها پذیرایی مفصلی بعمل آورده و با این گروه بیعت کردند و در عملیاتهای مشترک به همراه عناصر داعش علیه مواضع پلیس و ارتش عراق حضور یافته اند.
(استقبال برخی از عشایر تکریت از عناصر گروه تروریستی داعش)
دهها نفر از فرزندان ملت عراق در نیروهای مسلح این کشور هدف فجیع ترین جنایات عشایر وحشی تکریت و عناصر داعش قرار گرفتند که تصاویر این جنایات با هدف ایجاد رعب بیشتر در دلهای نیروهای ارتش و پلیس و جلوگیری از مقاومت موثر آنها در برابر تروریستهای بعثی – داعشی بطور گسترده ای در رسانه های وابسته به این گروهها منتشر و موجب بهت مجامع بین المللی و همه ملتهای آزاده جهان گردید.از میان کلکسیون جنایات سبوعانه تروریستهای داعشی – بعثی می توان به فاجعه "کشتار 1700 نفر نوجوان شیعه عضو دانشکده نیروی هوایی ارتش عراق در پادگان هوایی اسپایکر واقع در 13 کیلومتری شمال شهر تکریت" اشاره کرد که فرماندهی نیروهای داعشی مشارکت کننده در عملیات ذبح و تیرباران بر عهده "عمر سبعاوی" برادرزاده صدام دیکتاتور سابق عراق بوده است (وی هم اکنون در کشور ترکیه زندگی می کند).
عمرسبعاوی معروف به ابراهیم سبعاوی برادرزاده ناتنی صدام و فرمانده نظامی گروه داعش در شهر تکریت و عامل جنایت کشتار 1700 نوجوان شیعه عضو نیروی هوایی ارتش عراق در پایگاه هوایی اسپایکر
عناصر داعش پس از استقرار در شهرهای "تکریت و بیجی" بلافاصله از سه محور عملیاتی حملات خود را به ناحیه "طوز ،الدور و سامراء" ادامه دادند. در ناحیه طوز نیروهای مشترک داعشی – بعثی دو "شهرک آمرلی و سلیمان بک" واقع در 100 کیلومتری مرز ایران را که دارای بافت قومیتی – مذهبی ترکمانی - شیعه هستند را محاصره کامل کرده و هدف حملات متمرکز خود قرار دادند. اهداف داعش از حمله به این منطقه پاکسازی باقیمانده مناطق استان صلاح الدین از حضور شیعیان و بدست گرفتن کنترل کامل صلاح الدین ، رسیدن به مرزهای مشترک عراق با ایران و در نهایت انتقال نا امنی های گسترده به شهرهای مرزی میهن اسلامی عزیزمان بود. بویژه اینکه یگانهای دیگری از داعش و بعثی ها در استان همجوار یعنی "استان دیالی" پیشروی های برق آسایی داشته و شهر کرد نشین "جلولاء" واقع در 42 کیلومتری مرز ایران رسیده بودند.
فیلم حضور سردار حاج قاسم سلیمانی در آزادسازی آمرلی از اینجا قابل دریافت است.
گزارش تصویری از بخش بسیار کوچکی از تلفات بسیار سنگین عناصر داعش در نبرد آمرلی
اعتراف مسئول رسانه ای داعش در استان صلاح الدین به هلاکت دهها و دستگیری 60 تروریست بدست نیروهای ارتش و مجاهدین شیعه عراقی در نبرد آمرلی
توضیحات سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه درمورد نقش سپاه پاسداران در آزادسازی آمرلی را از اینجا دریافت کنید.
فیلم عملیات هلی برن نیروهای ویژه ارتش عراق در پشت خطوط استقرار داعش در اطراف آمرلی را از اینجا ببینید.
شادی اهالی شهر آمرلی عراق پس از آزادسازی این شهر از اینجا قابل دریافت است.
بخشی از گزارش شبکه بی بی سی فارسی ارگان وزارت خارجه انگلیس مرتبط با آمرلی را هم از اینجا ببینید.
لحظات ورود سپاه خراسانی و آزاد سازی آمرلی هم از اینجا قابل دریافت است.
تحولات میدانی سامراء
در سامراء اما اوضاع میدانی بسیار پیچیده تر بود. داعش با همکاری برخی از عشایر اهل سنت و خائن این شهر که در سالهای پس از سقوط صدام در بحرانهای ضد امنیتی به وقوع پیوسته در سامراء همچون انهدام حرم امامین عسگریین (ع) و دهها عملیات انتحاری و بمبگذاری در اماکن زیارتی و خیابانهای محلات شیعه و سنی نشین و ربایش و قتل شیعیان و سنی های شهر با هدف ایجاد فتنه طائفه ای و مذهبی نقش پررنگی داشته اند ، طرح عملیاتی دقیق و وسیعی را به اجرا گذاشتند.
با حمله داعش به محلات شهر سامراء ، هسته های عملیاتی نفوذی با کمک و پشتیبانی برخی عشایر خائن بومی منطقه اقدام به محاصره و حمله سریع به مراکز نظامی و امنیتی داخل شهر کردند. هدف از این اقدام اولا وارد نمودن حداکثر تلفات تسلیحاتی و نیروی انسانی به نیروهای حافظ نظم و امنیت شهر سامراء و ثانیا جلوگیری از هرگونه تحرک و حضور آنها در محلات داخل شهر و تامین امنیت آنها بود. طی این درگیریها بیش از 100 تن از نیروهای ارتش و پلیس عراق به شهادت رسیده و دهها نفر دیگر بشدت زخمی شدند.
با ورود داعش به سامراء و احتمال وقوع فاجعه انسانی و انهدام مجدد حرمین امامین عسگریین (ع) بدست آنها، زنگ خطر در بغداد به صدا درآمد و بلافاصله نوری مالکی نخست وزیر سابق عراق دستور اعزام لشکر طلایی (الفرقه الذهبیه) عراق را در معیت کاروان بزرگ تسلیحاتی و زرهی به منطقه صادر کرد. به موازات این تحولات، گروهی از نیروهای گروههای مجاهد عراقی از "عصائب اهل الحق ، گردانهای حزب الله عراق و سپاه بدر" خود را بوسیله چندین فروند بالگرد نظامی به داخل شهر سامرا که اینک در محاصره شبه کامل عناصر داعش قرار گرفته بود رسانده و اقدام به سازماندهی و استقرار نیروهای مدافع و تشکیل مربع امنیتی جغرافیایی به شعاع 5 کیلومتر در اطراف حرمین کردند.
اعزام و استقرار نیروهای ویژه ارتش عراق در شهر سامرا پس از حملات تروریستهای داعش
با رسیدن کاروان نظامی ارتش عراق به اطراف شهر سامراء، نیروهای داعش که شهر را در محاصره خود گرفته بودند خود اینک در حلقه محاصره بزرگتری افتاده و زیر ضربات خرد کننده یگانهای موشکی و توپخانه ای و بالگردها و هواپیماهای ارتش عراق قرار گرفتند. از دیگر سو نیروهای گروههای شیعه مستقر در داخل شهر سامراء با تقسیم بندی محلات شهر عملیات وسیع پاکسازی محله به محله را در آن به اجرا گذاشتند که طی آن صدها نفر از عناصر داعش دستگیر و در محل ارتکاب جنایاتشان اعدام شدند.
گفتنی است، پس از بازگشت آرامش نسبی به سامراء آن دسته از زوار عراقی و غیر عراقی محبوس در حرمین امامین عسگریین(ع) بوسیله بالگرد به بغداد و نجف منتقل شدند.
پس از تکمیل پاکسازی شهر سامراء نیروهای مجاهد شیعه با علم به اینکه نباید این شهر مقدس را عرصه نبرد با عناصر داعش قرار داد، در مناطق اطراف شهر مستقر شده و روستاهای اطراف شهر را هدف عملیاتهای پی در پی نظامی خود قرار دادند که هدف از این عملیاتها ایجاد یک کمربند امنیتی امن بدور شهر بود به نحوی که سامراء و محیط اطراف آن از برد حملات زمینی و گلوله و موشکبارانهای احتمالی تروریستها در امان بماند. به همین منظور عملیات نظامی وسیعی برای پاکسازی شهرهای محل استقرار اصلی عناصر داعشی – بعثی در مناطق شمالی و جنوبی شهر سامراء آغاز شد.
در محور شمالی حملات نیروهای جبهه خودی بر روی بازپس گیری شهرهای تکریت و بیجی (محل استقرار بزرگترین پالایشگاه نفت عراق) و در محور جنوبی نیز پاکسازی شهرهای البلد ، الضلوعیه ، بعقوبه ، مقدادیه بوده است که از این میان شهرهای البلد و الضلوعیه از 11 مهر ماه گذشته به تصرف نیروهای ارتش و بسیح مردمی (حشد الشعبی) در آمده و نبردها برای بازپس گیری دو شهر "بعقوبه و مقدادیه" همچنان ادامه دارد. در محور شمالی سامراء، طی نبردهای سنگینی در داخل تکریت، بیش از 80 درصد شهر از حضور عناصر داعش و بعثی پاکسازی شده و نبردها در محور جنوب و غربی شهر میان دو طرف با شدت ادامه دارد.
در شهر بیجی که محل استقرار بزرگترین پالایشگاه نفت عراق می باشد، عناصر داعش در ماههای اخیر تلاش فراوانی را برای تسلط بر آن انجام دادند اما بدلیل وسعت جغرافیایی و دفاع جانانه مدافعان پالایشگاه و پشتیبانی مداوم هواپیماها و بالگردهای ارتش عراق موفق به تصرف کامل آن نشده اند. طی نبردهای روزهای گذشته ، نیروهای ارتش عراق به تپه های اطراف شهر و پالایشگاه بیجی رسیده اند و در حال تشکیل خطوط پدافندی و استقرار یگانهای توپخانه ای برای اجرای آتش پشتیبانی از عملیات نظامی در داخل شهر و اطراف پالایشگاه این شهر هستند.
تحولات میدانی جبهه الانبار
شهرهای مختلف استان الانبار واقع در غرب عراق و در نزدیکی مرز این کشور با سوریه صحنه درگیریهای نظامی شدید میان ارتش و نیروهای عشایر بومی با تروریستها داعش و بعثی است. کانون درگیریهای روزهای اخیر در شهر "هیت" واقع در 70 کیلومتری شمال شهر "الرمادی" و 150 کیلومتری شمال غربی شهر بغداد قرار دارد.
عناصر داعش با عبور از رودخانه فرات وارد محله "البکر" این شهر شده و 500 خانوار از عشایر بومی این شهر را که از عشیره آلبونمر هستند در محاصره خود قرار داده است. عشیره آلبونمر از عشایر فعال در مبارزه با تروریستهای داعش و دارای ارتباط نزدیک با دولت عراق بوده که در درگیریها با داعش در شهر هیت نقش محوری ایفا می کنند. گروه داعش طبق دستورالعملی اعضای این عشیره را به تحویل سلاح و مهمات خود به مراکز داعش فراخوانده و پس از امتناع آنها اقدام به محاصره منطقه و دستگیری مردان این عشیره کرد.
عصر چهارشنبه در پی درگیریهای پراکنده میان داعش و عشیره مذکور که همگی از اهل سنت هستند ، تعدادی از عناصر داعش به هلاکت رسیدند که همین موضوع موجب تشدید بحران و اعدام دسته جمعی 46 فرد دستگیر شده کرد. همچنین با تداوم درگیریها نیروهای داعش که به بهانه تفتیش منازل این عشیره وارد محل سکونت آنها شده بودند اقدام به دستگیری 180 نفر دیگر از مردان آنها کرده و روز گذشته 150 نفر را اعدام و 30 نفر دیگر را در زندانهایش نگهداری می کند. در ادامه نیروهای داعش اقدام به بمبگذاری و انهدام منازل افراد اعدام شده کرده اند. به گفته یک منبع نزدیک به عشیره مذکور در درگیریها اخیر میان اعضای این عشیره با داعش از اواسط خرداد ماه امسال تاکنون بیش از 300 نفر از مردان این قبیله عراقی کشته شده اند.
همزمان با تشدید نگرانیها از احتمال قتل عام کامل عشایر آلبونمر در شهر هیت، رییس این عشیره با ارسال نامه ای به "دکتر حیدر العبادی نخست وزیر عراق" خواستار کمک ارتش عراق برای اخراج تروریستهای داعش از این منطقه شده است.
در پی این درخواست شب گذشته نخست وزیر عراق به فرماندهان ارتش دستور اعزام فوری نیرو و حملات هوایی به مواضع داعش در این منطقه برای شکستن محاصره آن را صادر کرده است.
ادامه دارد ...