کد خبر 431935
تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۱

با توجه به افزایش 3 درصدی تولید و پرورش ماهی و آبزیان، میانگین مصرف سرانه آبزیان به 600 گرم در سال 93 به حدود 7 درصد رسیده است که این میزان همچنان در کشور محدود است.

 به گزارش مشرق، امروزه با توجه به تغییر الگوی غذایی و گرایش افراد به مصرف غذاهای فرآوری شده، کاهش تحرک و فعالیت‌های بدنی احتمال بروز انواع بیماری‌های جسمی و هیجانی در حال گسترش است که در راستای پیشگیری از بروز این قبیل اختلالات تغذیه سالم نقش مهم و موثری را ایفا می‌کند.

میزان مصرف سرانه ماهی در سال 92 برای هر نفر 8.5 کیلوگرم و در سال 93 با افزایش 10/9.1 کیلوگرم افزایش داشته است و میانگین مصرف سرانه آبزیان به 600 گرم در سال 93 به حدود 7 درصد رسیده است.
  
براساس آخرین آمار میزان تولید آبزیان در سال 92؛ 370 هزارو 876 تن تولید ماهی پرورشی بوده و میزان کل تولید آبزی امم از تولید، صید در آب‌های داخلی و پرورشی حدود 884 هزارو 952 تن در سال 93 برآورد شده است.
 
حدود 473 هزارو  658تن صید ماهی در آب‌های جنوبی و 40 هزارو 423 تن در آب‌های شمال است.
 
با بررسی قیمت ماهی در مقایسه با سایر فرآورده‌های گوشتی باید افزود که قیمت یک کیلو مرغ حدود 7400 و گوشت گوسفندی 29 الی 30 هزارتومان با اندکی نوسان قیمت در خرده فروشی‌های سطح شهر عرضه می‌شود و این در حالی است که یک کیلو ماهی ارزان قیمت به 6000 الی 7000 هزارتومان می‌رسد .

در مصرف ماهی آنچه که بیشتر حائز اهمیت به نظر می‌رسد قیمت و صرفه بودن اقتصادی آن است که با افزایش سطح آگاهی و راهکارهای مصرفی مناسب می‌توان ماهی ارزان قیمت را با همان ارزش غذایی مناسب در سبد مصرفی خانوارها جایگزین کرد. 

عیسی گلشاهی مدیر کل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگار افزود: گرایش مردم به مصرف مواد پروئینی چون گوشت و مرغ به دلیل سابقه تولیدی و سرمایه‌گذاری در این زمینه بیشتراز آبزیان است. 

وی تصریح کرد: با سرمایه‌گذاری و انجام زیرساخت‌های لازم، خوشبختانه در طی چند سال اخیردر تولید و پرورش آبزیان به شرایطی مطلوبی در تامین نیاز داخلی دست یافتیم.   
          
گلشاهی با بیان اینکه رشد تولید آبزیان از حدود 13 الی 14 سال پیش و رشد جهشی در طی 2 الی 3 سال اخیراتفاق افتاد، خاطر نشان کرد: میزان تولید آبزیان 950 هزارتن در سال است و 75 هزارتن از این میزان سهم صادرات را تشکیل می‌دهد.
 
مدیر کل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان افزود: عمده واردات آبزیان از کشورهای آسیای جنوب شرقی، نیوزلند، اروپا و شیلی صورت می‌گیرد و میانگین  چند ساله واردات به 40 هزارتن در سال می‌رسد .

وی با بیان اینکه تولید و سرمایه‌گذاری بیشتردر زمینه پروش آبزیان توسعه و افزایش سطح سلامت جامعه به ارمغان می‌آورد خاطر نشان کرد : در کشورهای توسعه یافته سرانه میزان مصرف آبزیان بیشتر است و تفاوتی بین  کیفیت و ارزش غذایی آبزیان تولید داخل و وارداتی وجود ندارد.
 
گلشاهی اظهار داشت : آبزیان وارداتی و آبزیان تولید داخل از نظر بهداشتی تحت کنترل و نظارت سازمان شیلات و سازمان دامپزشکی و سایر ارگان‌های مربوطه هستند ومصرف‌کننده دغدغه‌ای برای خرید و مصرف نخواهد داشت. 

مدیر کل دفتر بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان با بیان اینکه تنوع گونه‌های آبزیان و طیف قیمت آنان فوق العاده زیاد است، افزود: ماهی‌های گرمابی و پرورشی گونه‌های متوسط بین  15 الی 20 هزارتومان و گونه‌های ارزان 10 هزارتومان دارند و ماهی‌های وارداتی عمدتاً ارزان قیمت هستند .

وی افزود: ماهی‌های پرورشی بسته به نوع وزرن در خرده فروشی‌ها  از 6000 تا 8000 تومان و ماهی قزل آلا از 14 الی 18 هزارتومان ،ماهی آمور و یا سفید پرورشی متوسط قیمت بین  12 الی 14 هزارتومان است و میانگین قیمت ماهی‌های جنوب بین 14 تا 15 هزرارتومان و ماهی شیر و شوریده بین 18 تا 20 هزارتومان است وماهی کیلکا ،ساردین بین 2000 تا 2500 و ماهی سطان ابراهیم از جمله گونه‌های بسیار ارزان قیمت هستند .

رجب علی قربانزاده مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی بودجه سازمان شیلات ایران در ادامه این گفتگو با باشگاه خبرنگاران از افزایش 3 درصدی تولید ماهی و آبزیان در طی سال‌های 92 تا 93 خبر داد و افزود: خوشبختانه در تولید، پرورش ماهی و ْآبزی کاهشی نداشتیم و میانگین رشد در سال‌های گذشته 10 الی 15 درصد بوده است.
 
وی یکی از دلایل کاهش رشد 10 الی 15 درصدی ماهی قزل آلا  در سال گذشته را خشکسالی و شیوع بیماری وی اچ سی در آن  دانست.

در تفسیر این گزارش باید دلایل کاهش قدرت خرید اشاره کرد: متاسفانه با توجه به اینکه ماهی جزء منابع غذای سالم و مغذی  محسوب می‌شود سهم ناچیزی در سبد غذایی ما ایرانیان دارد البته با توجه به دلایل اقتصادی آن، گران ماهی نسبت  به سایر مواد پروتئینی در خرید و مصرف آن  نیازی به صرف هزینه زیاد نیست .

  البته این ماهی‌های گران قیمت نیستند که ارزش غذایی بالایی دارند بلکه ماهی‌های ارزان قیمت هم دارای خواص تقریباً مشابه ماهی‌های گران قیمت هستند.

با توجه به ارزش غذایی ماهی در سبد سلامت، فرهنگ سازی در زمینه مصرف آن بعنوان غذای اصلی لازم و ضروریست، که در این زمینه باید آموزش‌های لازم در زمینه مصرف ماهی ازلحاظ به صرفه بودن  اقتصادی صورت بگیرد .

ارزش غذایی 100 گرم ماهی در مقایسه با 100گرم گوشت قرمز بیشتر است که برخی‌های ماهی را به دلیل گران بودن و یا عادات غذایی نامناسب از چرخه مصرفی خود حذف می‌کنند و سایر محصولات پروتئینی را جایگزین آن می‌کنند. 
منبع: باشگاه خبرنگاران

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس