رقبای تجاری ایران وقتی امکان تولید محصولات کشاورزی با کیفیت ایرانی را ندارند، چاره‌ای جزء تهاجم زیستی نمی‌بینند. جنگی که به آسانی در ایران امکان وقوع آن وجود دارد و اخبار حاکی از ادامه ویرانگی ویروسی در اجیرستان‌های استهبان فارس است.

گروه اقتصادی مشرق- خبرهایی از این دست که فلان آفت یا بیماری خاص که سابقه‌ای در ایران نداشته ناگهان به جان مزارع یا باغات می‌افتد و داغی بر دل کشاورزان می‌گذارد؛ برای کارشناسان کشاورزی ایران طبیعی شده است.

این اتفاقات زمانی برای کشور هزینه‌بارتر می‌شود که بدانیم مزارع آفت زده جزء مزیت‌های رقابتی ایران در بازارهای منطقه‌ای و حتی جهانی است.

شاید رقبای تجاری ایران وقتی امکان تولید محصولات کشاورزی با کیفیت ایرانی را ندارند، چاره جزء تهاجم زیستی نمی‌بینند. جنگی که به آسانی در ایران امکان وقوع آن وجود دارد و کشور ما در این حوزه به شدت آسیب‌پذیر است.

کافی است در واردات هر موجود زنده‌ای اعم از محصول کشاورزی، نهال، بذر و غیره مراحل قرنطینه‌ای به صورت استاندارد صورت نگیرد؛ نتیجه آن از دست رفتن امید کشاورزانی می‌شود که تمام سرمایه خود را در این حرفه گذاشته‌اند و کشاورزی عامل حضور آن‌ها در روستاها و مانع مهاجرتشان به شهرهای بزرگ است.

اخبار حاکی از ادامه ویرانگی ویروسی در اجیرستان‌های استهبان فارس است که متأسفانه همچنان کنترل نشده و بزرگترین انجیرستان دیم جهان را به مخاطره انداخته است.

منشأ و علائم ویروس موزاییک انجیر

ویروس موزاییک انجیر (Fig mosaic virus) یک ویروس تک رشته‌ای از جنس RNA بوده که در گیاهان خانواده انجیر ایجاد بیماری می‌کند.

این ویروس برای اولین بار در سال 1933مشاهده گردید و تاکنون در کشورهای یونان، ایتالیا، اسپانیا، ترکیه، سوریه، تونس، الجزایر، اردن، نیوزیلند، چین، انگلستان، پورتوریکو، استرالیا، و ایالات‌متحده مشاهده شده است.

علائم این ویروس بیشتر در برگ‌ها قابل مشاهده است. در برخی از انواع انجیر علاوه بر برگ به میوه نیز سرایت می‌کند.

لکه‌های موزاییک ایجادشده توسط این ویروس زردرنگ می‌باشد و ممکن است مناطق بزرگی از برگ را پوشش دهند (شکل 1). این ویروس می‌تواند باعث لکه‌دار شدن، کوچک‌تر شدن و تغییر شکل برگ‌ها و میوه‌ها،کاهش رشد درخت، ریزش زودرس برگ، ریزش میوه و در نهایت کاهش تولید محصول شود.

ارقام مختلف در برابر این ویروس مقاومت متفاوتی از خود نشان می‌دهند. به عنوان مثال رقم Black Mission دارای بیش‌ترین حساسیت، ارقام Kadota و Calimyrna دارای کمترین حساسیت به ویروس موزاییک انجیر می‌باشند.

مهمان ناخوانده‌ای که قصد متارکه ندارد!

عامل بیماری موزاییک انجیر

ناقل اصلی ویروس موزاییک انجیر (FMV) کنه Eriophiyd mite از خانواده Eriophyidae است. گونه‌های مختلف کنه‌های این خانواده می‍‌توانند در بسیاری از گیاهان از قبیل انجیر، سیب، گلابی، هلو، شلیل، بادام، خرمالو، مرکبات، گوجه‌فرنگی، بید، داغاغان، صنوبر و کاج ایجاد بیماری کنند.

علاوه بر ناقل کنه، قلمه‌های رویشی مورد استفاده در تکثیر غیرجنسی و ادوات باغبانی آلوده به این ویروس، نیز از ناقلان این بیماری می‌باشند.

کنه Eriophiyd mite حدود یک دهم میلی‌متر طول داشته و رنگ آن شفاف است. این کنه بر خلاف اکثر کنه‌ها دارای تعداد 4 پا در نزدیکی سر می‌باشد (شکل 2).

کنه‌های بالغ و بارور ماده و نر زمستان را در زیر فلس‌های جوانه و سایر نقاط مناسب در اطراف گیاه مانده و بهار در زمان شکفتن جوانه‌ها بیرون آمده و با شروع رشد شاخه‌ها تخم‌گذاری می‌کنند و طی 3-2 هفته بالغ شده و چرخه زندگی آن‌ها تکمیل می‌گردد و باعث آسیب اقتصادی در برگ و میوه می‌گردد.

مهمان ناخوانده‌ای که قصد متارکه ندارد!

روش‌های غلبه بر ویروس موزاییک انجیر

1-کنترل به‌زراعی

با توجه به حساسیت متفاوت ارقام مختلف، اولین و بهترین راهکار، انتخاب و کاشت ارقام مقاوم به ویروس موزاییک انجیر است. در مرحله بعد می‌بایست در واردات و جابجایی مواد گیاهی تکثیری که در انجیر قلمه می‌باشد دقت نمود.

با توجه به اینکه ویروس موزاییک انجیر در تعداد زیادی از کشورهای خارجی وجود دارد (به بخش اول مراجعه شود) لذا در واردات مواد گیاهی انجیر از این کشورها می‌بایست قوانین قرنطینه‌ای به جد انجام گیرد؛ چرا که ممکن است برخی کشورهای متخاصم حتی به عمد و در راستای سیاست‌های بیوتروریسمی خود بخواهند این ویروس یا سایر ویروس‌های گیاهی را وارد کشورمان کنند.

از دیگر روش‌های به‌زراعی هرس قسمت‌های آلوده است. بدین منظور قسمت‌های آلوده به ویروس را از درخت جدا کرده و به منظور نابودی آن سوزانده می‌شود.

همچنین، در صورت تشخیص وجود کنه‌های زمستان گذران در فلس‌های جوانه نوک شاخه، می‌بایست نوک شاخه‌ها قطع‌شده و منهدم گردند.

2-کنترل شیمیایی

• سموم شیمیایی

در استفاده از سموم شیمیایی می‌بایست به این نکته اساسی توجه داشت که آفت¬کش¬ها طیف وسیعی از حشرات را از بین می‌برند که ممکن است بسیاری از این حشرات، حشرات مفید و شکارچیان طبیعی آفات مضر باشند.

همچنین، بکار بردن نادرست سموم می‌تواند در درازمدت باعث مقاومت یک آفت به سم شود. لذا در استفاده از سموم شیمیایی باید در ابتدا میزان اثربخشی سموم بر انواع مختلف حشرات بررسی گردد.

در صورت آسیب زیاد به درخت و عدم کنترل توسط سایر روش‌ها می‌توان از برخی حشره‌کش‌ها و کنه کش‌ها استفاده کرد (جدول 1).

مهمان ناخوانده‌ای که قصد متارکه ندارد!

• سایر مواد شیمیایی

روغن‌ها و صابون‌های باغبانی از جمله این مواد هستند که در زمان 10-7 روز قبل از باز شدن جوانه و هنگام باز شدن جوانه مورد  استفاده قرار می‌گیرند. این مواد در طول بهار و تابستان می‌توانند علاوه بر کنه، شته‌ها را نیز کنترل کنند. از دیگر مواد شیمیایی کنترل‌کننده کنه کائولن و گوگرد است.

3-کنترل بیولوژیکی

 در این روش از شکارگرهای طبیعی برای از بین بردن کنه ناقل ویروس موزاییک انجیر استفاده می‌شود. شکارگر از کنه Eriophiyd mite تغذیه کرده و جمعیت آن را کاهش می‌دهد.

در این روش اجتناب از بکار بردن سموم حشره‌کش بسیار حائز اهمیت است چرا که در صورت استفاده از حشره‌کش‌ها، شکارگرها نیز از بین خواهند رفت.

به عنوان مثال در ژاپن برای مبارزه با این کنه در باغات مرکبات از شکارگرهای طبیعی Amblyseius eharia، Amblyseius longispinosus و Agistemus terminalis با موفقیت استفاده کردند.

تحقیقات نشان می‌دهد از گیاهان نیز به عنوان کنترل بیولوژیکی کنه‌ها می‌توان استفاده کرد. گونه‌های سیرسیوم، لیتروم، مریم گلی، نیلوفر و گالیوم گیاهانی هستند که کشت آن‌ها در باغات انجیر میتواند از انتقال ویروس موزایک توسط کنه Eriophiyd mite جلوگیری می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    میگن که عقیم شدن ماهی های خاویاری ایران هم کار کشور های غربی بوده
  • محمد ۰۰:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    1 0
    خیلی ممنون که به مردم استهبان اطلاع رسانی می کنید. لطفا ادامه دهید
  • ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    1 0
    آخ آخ آخ مشرق جون مادرت یک گزارشی درباره این ویروس نمیدونم چی چیه جاروک لیمو ترش باغات جیرفت کار کن که نسل مرغوبترین لیموی صادراتی کشور را کاملا ور انداخت چوبش هم زغال درجه یک شد دود شد رفت جون مادرت این گزارشات کشاورزی ات را سلسله وار ادامه بده
  • مهدی ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    استراتژی شرکت های داروئی در غربی ، بیمار نگه داشتن مردم است . انجیر و لیمو دو میوه بسیار مهم در پیشگیری از بیماری ها هستند که مورد تهاجم قرار گرفتند . نوبت به انار هم خواهد رسید . وزارت جهاد کشاورزی در خواب است . خواب خواب خواب
  • ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    تخم ماهی قزل الا را بصورت عقیم شده به ما می دهند همینطور خیار و هندوانه و کدو و بادمجان و گوجه و . . . تا همیشه مشتری انها برای خرید بذر باشیم
  • بیرجندی ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    دقیقا بعد از اشغال افغانستان توسط کشورهای ائتلاف در نزدیکی مرز های ایران در حال کشت زعفران هستند!!!! و با حمایت های گسترده ای هم از اونها دارن برای زعفران کارای ما رقیب درست میکنند وباعث کاهش قیمت زعفران صادراتی شده اند در ضمن بیماری جاروی جادوگر رو به جان باغات لیمو ترش انداختند و نابود کردند واقعا باید دفاع پدافند غیر عامل رو جدی گرفت..... وبرای این موارد از تهاجم خارجی فکر و چاره ای اندیشید. اونها از پشت خنجر میزنند! مسئولین محترم بیایید در خواب غفلت نباشیم
  • عباس ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    خبرهایی از این دست که فلان آفت یا بیماری خاص که سابقه‌ای در ایران نداشته ناگهان به جان مزارع یا باغات می‌افتد و داغی بر دل کشاورزان می‌گذارد؛ برای کارشناسان کشاورزی ایران طبیعی شده است. خب این مدیرها چکار دارند به این کارها میگند حقوق ماهانه چند ده میلیونی ما که داره هر ماه میاد ول کن بابا کی حال داره
  • ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    بیماری وارداتی جاروی جادوگر نیز باغهای لیمو ترش جنوب کشور را نابود کرد. همچنین آفت مگس زیتون در حال از بین بردن باغهای زیتون شمال کشور است.
  • علی ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    همیشه پدربزرگم بهم میگه ،اینقدر که الآن آفت هست اصلن یک دهمشم قدیم نبود،ما همه چی میکاشتیم ،ولی از این چیزا نبود ،الآن جرات نمیکنی دوتا بوته خیار بکاری توخونت...امروز میکاری فردا کنه عنکبوتی میزنه خشک میشه....!!
  • عليرضا ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    چو ايران نباشد تن من مباد اللهم صل علي محمد و آل محمد و عجل فرجهم
  • کیان ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    وارداد داشتیم از انگلستان وفرانسه متاسفانه اقایون چند سالی از انگلستان وارد میکرد یه دفعه ای تحریم کردند رفت خودشون پروش بدن دیدین عققیمه فتن تو اهواز یا خرمشهر یه نفر پیدا کردند دیدن 150 تاماهی قزل الا غیر عقیم داره ... ..این هم از حمایت دولت از اقتصاد مقاومتی!!!
  • ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    انار خیلی وقته مورد حمله هستش.کرم گلوگاه انار در بجستان گناباد فردوس... خیلی وقته کار خودشو می کنه
  • مجید ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    من کشاورزی درس خوندم ما تا همین الان تخم مرغ نطفه دار مرغ مادر رو وارد می کنیم، بذر خیار،بذرسیب زمینی،عدس،بذرپیاز،سویا و... نه اینکه علمشو نداشته باشیم نه ولی دلالی که این هارو وارد می کنه هر کاری می کنه تا این موارد داخل تولید نشن داخل وزارت کشاورزی و بازرگانی هم آشنا دارند.
  • محمد رضا ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    در مورد مبارزه با آفات انجیر کار خاصی صورت نمی گیرد. سمومی که جهاد کشاورزی توصیه می کند مربوط به آفات مرکبات می باشد. لطفا در این مورد تحقیق و اطلاع رسانی نمایید شاید عده ای بر روی این موضوع تحقیق نمایند و سموم مفید تری برای مبارزه با آفات انجیر ارایه کنند.
  • علی ز ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    با تشکر از مشرق بخاطر پخش این گزارش که تو ایران این دست مطالب کم توجهی میشه،، میخواستم بگم تو کشورهای پیشرفته همراه داشتن بذر علف هرز، هرگونه انتقال بیماری ، آفت گیاهی ، و از این دست حکم زندان و جریمه سنگین داره ... ما که فکر نکنم مسئولای مربوطه از این دست تهاجم ها ک خیلی هم مهمه چیزی بفهمن
  • ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    مرگ بر آمریکا
  • ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۸
    0 0
    ممنون مشرق از روشنگری ات.خدا یارتان.
  • مهماندار هواپیما ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    0 0
    این دولت ابی برای کشاورزی گرم نمی شه چون خودکفایی مزخرف است
  • ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    0 0
    جنگلهای سر سبز بلوط رشته کوه زاگرس در یاسوج نیز با شته در سطح وسیعی افت زده می شوند
  • ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    0 0
    حالا به جای لین همه مرثیه خوندن می‌گفتی کار کی هست ? چطوری شده پیدا شده? شایدم اصلا طبیعیه?
  • جمشیدی ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    0 0
    اگر پاسخ این سؤالات به این سادگی روشن بود که تا حالا جلوی این جنگ نامرئی گرفته شده بود
  • ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    0 0
    یه تیم جوون راه بیفته همین خسارات بیوتروریسمی را در کشور کد کنه ببینیم چند صد میلیارد ضرر به توجهی سازمان حفظ نباتات در کشور هست که باید هزینه‌ش را کشاورزان و مصرف کنندگان بدهند.
  • سید احسان ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۹
    0 0
    از قدیم و حال و آینده اکثر کارها خرابکاری در دراز مدت کار انگلیس مکار و فرانسه خائن بوده که همیشه با حمایت مادی و لجستیکی آمریکا و یهود صورت میگیره . مثل خون های آلوده از فرانسه و .... توی یه برنامه دیدم انگلستان و آمریکا مرکزی بسیار سری در دل کوها در چند لایه حفاظتی دارند که داخلش بذر تمام گیاهان دنیا بصورت بومی و اصلی نگه داریتا فقط خودشون داشته باشن و میشه و روی ا ن ها کار میکنن عقیم بشن و بعد به کشورهای دیگه بذر میفروشن .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس