سیدمهدی سیدی رئیس کارگروه نخبگان شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره به خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم گفت: متاسفانه مهاجرت دانشجویان کشور به خارج رو به رشد است و جدیدترین آمار مهاجرت 11 هزار و سیصد نفر در سال 2014 -2015 است که نسبت به قبل 16 درصد رشد داشته است.
وی درباره آمار مهاجرت نخبگان در سالهای گذشته نیز میگوید: آخرین آمار رسمی از مهاجرت نخبگان کشور به بررسی جامعه آماری 13 هزار و 500 نفری از کنکوریها در دوره 15 ساله به سال 91 برمیگردد که طبق آن گزارش در سالهای 76 تا 81 آمار خروج نخبگان 33 درصد بود. این رقم در سال 82 تا 86 به 17 درصد کاهش یافته بود.
به گفته سیدی اینک با توجه به جدیدترین آمار که مربوط به سالهای 2014 و 2015 است، مهاجرت نخبگان با 16 درصد افزایش نسبت به سال 2013 که رقمی نزدیک به 10 هزار بوده است به 11 هزار و 300 رسیده است.
براساس گزارشهای موجود، اولین مقصد نخبگان ایران برای ادامه تحصیل دانشگاههای آمریکا و سپس کاناداست.
سیدی در ادامه این گفتوگو با مقایسه وضعیت مهاجرت نخبگان در رشتههای پزشکی و مهندسی، گفت: در پزشکی به دلیل طولانی بودن دوره تحصیل و شرایط پذیرش پزشک در کشورهای مختلف شاهد تعداد زیاد مهاجرت نیستیم، اما در دوره مهندسی با توجه به دوره 4 ساله، زود بازده بودن و نیاز کشورها به کارشناسان این حوزه شاهد افزایش مهاجرت نخبگان هستیم.
وی با اشاره به اینکه کشورهایی مانند آمریکا در 4 حوزه علوم پایه، تکنولوژی، مهندسی و ریاضیات به شدت به حضور نخبگان دیگر کشورها نیاز دارد درباره چرایی مهاجرت دانشجویان و فارغ التحصیلان ایرانی به این کشورها افزود: دلیل این مساله را باید در نظام آموزشی خودمان جستجو کنیم. مراجع، رفرنسها و کتابهای دانشجویان ما در دوره تحصیلی مطابق با دانشگاههای آمریکاست، بنابراین این دانشجویان در گرفتن پذیرش از دانشگاههای کانادا و آمریکا مشکل زیادی ندارند.
به گفته وی برای ورود به دانشگاههای آمریکا نیاز به موفقیت در آزمون GRE و کتاب این آزمون از متداولترین و پرفروشترین کتابهای دانشگاهی است که نشان از استقبال خرید در ایران دارد.
رئیس کارگروه نخبگان شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره نحوه جمع آوری اطلاعات و آمار دانشجویان مهاجرت کننده ایرانی نیز گفت: آماری که از مهاجرت نخبگان کشور موجود است، عمدتا از کشورهای مهاجرتپذیر بوده بر اساس سیستم کشوری مانند آمریکا که نوع ویزا افراد را مشخص میکند، 10 هزار و اندی دانشجوی ایرانی طی سالهای 2013 و 2014 برای ادامه تحصیل به آمریکا رفتند که از این تعداد حدود 5 درصدشان در حوزه مهندسی مشغول به تحصیل شدهاند.
سیدی با اشاره به خطراتی که اخیراًً در این زمینه گریبانگیر کشور شده است، نیز تاکید کرد: سرایت عطش مهاجرت از دانشگاههای بزرگی مانند شریف و تهران به فارغالتحصیلان دانشگاههای خوب شهرستانهای کشور و تقلیل سنی تفکر مهاجرت به زیر 18 سال و دانشآموزان تیزهوش از جمله خطراتی است که کشور را در این زمینه تهدید میکند.