وزیر ارشاد در نشست خبری از موظف شدن همه نهادهای دولتی و نیمه‌دولتی برای ارائه اطلاعات خود به منظور اجرای قانون دسترسی آزاد به اطلاعات خبر داد.

به گزارش مشرق، نخستین نشست با موضوع انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات صبح امروز دوم مرداد ماه با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حسین انتظامی معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد در این وزارتخانه برگزار شد.

جنتی در ابتدای این نشست با اشاره به قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، گفت: امروز جلسه ای با حضور مسئولان روابط عمومی استانداری‌های سراسر کشور و برخی از وزارتخانه‌هایی که مسئولیت اجرای این قانون را داشتند، برگزار شد تا نسبت به این قانون و آیین‌نامه اجرایی آن توجیه کنیم.

وی ادامه داد: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات یکی از مترقی‌ترین قوانینی است که در سال 88 به تصویب رسید و آیین نامه‌ای از این قانون نیز در سال 92 تصویب شد و کمیسیونی به همین منظور در ارشاد تشکیل شد. ما در این زمینه با دستگاه‌های مختلف مذاکره و توجه آنها را به این سمت جلب کردیم.

جنتی به اهمیت این قانون اشاره کرد و یادآور شد: جزوی از حقوق هر شهروند این است که به اطلاعات مورد نیاز در نهادها و مراکزی مانند قوه قضاییه، مجلس، نیروهای مسلح و سایر نهادها داشته باشد.همچنین وجه دیگر اهمیت این قانون به رسانه‌ها بازمی‌گردد. برخی از دستگاه‌ها برای انتشار اطلاعات خست به خرج می‌دهند و امتناع می‌کنند به همین دلیل اهالی رسانه در این رابطه با مشکل مواجهه می‌شوند.

براساس این قانون همه موظف می‌شوند که اطلاعات لازم را در اختیار اهالی رسانه قرار دهند و همه دستگاه‌ها و سازمان‌ها و نهادها موظف شدند که درگاه خاص خود را در شبکه داشته باشند و اسناد و اطلاعات را از این طریق منتشر کنند تا شاید از این طریق همه نیاز به مراجعه حضوری نداشته باشند. در این قانون مشخص شده که چه نوع اطلاعاتی در اختیار دیگران قرار بگیرد. همه دستگاه‌های کشوری، دولتی، نیمه دولتی و حتی خصوصی که اطلاعات عمومی تولید می‌کنند موظف به ارائه اطلاعات در پورتال خود هستند به جز اسرار دولتی که جنبه محرمانه دارند.

جنتی ادامه داد: در طول این یک سال و اندی که از تشکیل کمیسیون می‌گذرد، قدم‌های خوبی برای آموزش و توجیح سازمان‌ها برداشته شده و بسیاری از وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها در این بخش پیشرفت خوبی داشتند.در حال حاضر مشغول ارزیابی پایگاه‌های اطلاع‌رسانی وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و رتبه‌بندی آنها هستیم. در این صورت مشخص می‌شود که کدام نهاد یا وزارتخانه در این رابطه بیشترین همکاری را داشته و کدام نه.

وی تصریح کرد: در جلسه امروز یکی از خواسته‌های مسئولان روابط عمومی نهادها ایجاد شورایی در این زمینه تشکیل شود. در نظر داریم این اتفاق بیفتد تا زیر نظر استانداری‌ها ساختارش تعریف شود. نکته مهم دیگر استفاده درست رسانه‌ها از این اطلاعات است تا بدون بهره‌برداری جناحی و حزبی از این اطلاعات استفاده کنند و در اختیار افکار عمومی قرار دهند.

وزیر ارشاد همچنین از آموزش در این زمینه خبر داد و یادآور شد: امر آموزش در سه سطح عمومی(ویژه همه شهروندان است که حق و حقوق خود را بدانند)، مدیران(به منظور آشنایی آنها با تکالیف و وظایفشان در این زمینه) و کارکنانی که اطلاعات را جمع‌آوری می‌کنند، انجام می‌گیرد.

جنتی با بیان اینکه برای اجرای این قانون در دستگاه‌ها، ساختار جدیدی ایجاد نمی‌شود، افزود: همه دستگاه‌ها و نهادها بخشی از مجموعه امکاناتی را که در اختیار دارند، به این امر اختصاص می‌دهند. ممکن است برخی از دستگاه‌ها بودجه‌ لازم برای تحقق این امر را نداشته باشند که در این صورت قانون برای آن بودجه‌ای در نظر می‌گیرد.

وی همچنین درباره ارزیابی میزان همکاری‌ نهادها و دستگاه‌ها تاکنون در رابطه با اجرای این قانون گفت: وضعیت مطلوب نیست، اما خوب است. ما هنوز با نقطه ایده‌آل فاصله داریم اما در مجموع همکاری‌ها خوب است. دستگاه‌ها نسبت به اهمیت قانون و ضرورت اجرای آن توجیه شده‌اند. برخی از دستگاه‌ها کاری که باید در طول سه سال انجام دهند و همه اطلاعات خود را در پورتال خود قرار دهند، تقریباً این کار را انجام داده‌اند و پیشرفت خوبی در این زمینه داشته‌اند.

همچنین حسین انتظامی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه بند سه و چهار این قانون، کار حرفه‌ای خبرنگاران را زیر سوال می‌برد و آنها را محدود می‌کند، گفت: این دو بند متوجه حقوق پژوهشگران و تولیدکنندگان اطلاعات است.

همچنین وزیر ارشاد نیز ادامه داد: ماده چهار این قانون به نفع خبرنگاران و اهالی رسانه است؛ چرا که در آن قید شده که اگر خبری منتشر شد، کسی حق این را ندارد که منبع خبر را به اجبار بخواهد، مگر به حکم قضایی.

حسین انتظامی در ادامه این نشست از رتبه‌بندی نهادها خبر داد و افزود: لیه دستگاه‌هایی که به نحوی حاکمیتی محسوب می‌شوند و در ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری به آنها اشاره شده است، حتی شرکت‌هایی که دولت در آنها سهام دارد، مشمول اجرای این قانون هستند. در این رابطه پورتال‌های تمامی دستگاه‌های مشمول این قانون ارزیابی و رتبه‌بندی می‌شوند. مطابق قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، سازمان فناوری اطلاعات موظف شد که پورتالی را در این زمینه طراحی کند. همچنین شاخص‌های ارزیابی نیز تا شهریور ماه اعلام خواهد شد.

معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد با بیان اینکه راه مبارزه با فساد، شفافیت و دسترسی ازاد به اطلاعات است، گفت: مردم از چهار طریق می‌توانند به دستگاه‌های مشمول این قانون، درخواست دسترسی اطلاعات بدهند. 10 روز نیز برای ارائه اطلاعات در نظر گرفته شده است. کمیسیون ماده 18 هم مأمور رسیدگی به تخلفات دستگاه‌ها در این رابطه تعیین شده است.


منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۲
    0 0
    جنتی جان! دست توی کندوی زنبور داری می کنی!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس