مجموعه داستان «کجا بودی الیاس» که درباره شهدای غواص منتشر شده است رونمایی شد.

به گزارش گروه جهاد و مقاومت مشرق، آیین رونمایی از کتاب «کجا بودی الیاس»، مجموعه ۱۲ داستان کوتاه از ۱۲ نویسنده کشور با موضوع گرامیداشت یاد و نام شهدای غواص عملیات کربلای ۴ با حضور حجت‌الاسلام محمدرضا زائری، علیرضا قزوه، علی‌محمد مودب مدیر انتشارات شهرستان ادب و ناشر کتاب، مجید قیصری نویسنده یکی از داستان‌ها و از رزمندگان هشت سال جنگ تحمیلی و جمعی از شاعران، نویسندگان و علاقه‌مندان به ادبیات عصر چهارم مهرماه در سالن اجتماعات فرهنگسرای اندیشه رونمایی شد.

در ابتدای این مراسم، علی‌محمد مودب شاعر  پشت میکروفن رفت و در رابطه با چرایی انتشار کتاب «کجا بودی الیاس» به سخنرانی پرداخت. وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به اینکه «الیاس‌ها بودند و هستند و این ماییم که نبودیم و گاهی نیستیم» گفت: ما قبلاً در انتشارات شهرستان ادب، در حوزه شعر چنین کاری انجام دادیم و اتفاق مبارکی است که این بار، در حوزه ادبیات داستانی و در قالب داستان کوتاه توانستیم مجموعه داستان‌هایی از شهدای غواص را جمع‌آوری کنیم.

از حوادث انقلاب به خوبی برای خلق آثار استفاده نکردیم

وی اضافه کرد: انقلاب اسلامی ما پر از حادثه ها و اتفاقات است که اغلب این حوادث در قالب داستان درنیامده است. در کشورهای دیگر، از یک ترور رییس‌جمهور چندین فیلم و کتاب و اثر هنری تهیه می کنند اما در کشور ما، در رابطه با این حجم از اتفاقات متنوعی که در چهار دهه پس از انقلاب رخ داده است، به قدرِ کفایت آثار هنری تولید نشده است.

مودب با اشاره به برچسب هایی که به نویسندگان انقلاب زده می شود، گفت: خوشحالم که با تمام انگ‌ها و برچسب‌ها همچون سفارشی‌نویس و نویسنده حکومتی، باز هم جمعی از نویسندگان حوزه انقلاب وارد گود شده و در حال نگارش داستان هایی در رابطه با انقلاب اسلامی هستند.

خط اول احیای فرهنگ، ادبیات است

وی با نقل یک روایت از شب عملیات کربلای چهار گفت: جزییات حوادثی که در بخش های مختلف جنگ تحمیلی اتفاق افتاده، ثروت عظیمی است که می تواند در فرهنگ و هنر و خلق آثار به ما کمک کند.

مدیر انتشارات شهرستان ادب در انتهای سخنان خود تاکید کرد: اگر می شنویم که همه جا صحبت از احیای فرهنگ و تمدن مان در فیلم و سینما و موسیقی و هنر و... است، به نظرم خط اول این احیا، در حوزه ادبیات است و این موضوع با کمک ادبیات داستانی به خصوص داستان کوتاه سریع‌تر اتفاق می افتد.

ایده «کجا بودی الیاس» از یک روایت مطبوعاتی شکل گرفت

در ادامه، مجید قیصری از بازماندگان عملیات کربلای ۴ و یکی از نویسندگان کتاب «کجا بودی الیاس»، با اشاره به خاطرات خود از شب عملیات، گفت: دی‌ماه ۶۵ بود که سوار اتوبوس شدیم و به منطقه عملیاتی رسیدیم؛ وقتی با آسمان نورانی مواجه شدیم، بزرگان گفتند که احتمالاً عملیات لو رفته؛ فضای یأس و ناامیدی به وجود آمد و ما را به یک سوله ۲۰ - ۳۰ متری بردند. صبح که دنبالمان آمدند، اصلا نفهمیدیم که غواصان کی و چگونه به آب زدند و این اتفاق برایشان افتاد.

او افزود: سال گذشته ماهنامه اندیشه پویا از من خواست تحلیل خودم از عملیات کربلای ۴ را بنویسم. من گفتم می توانم روایتی از آن شب بنویسم که چنین شد. چند روز بعد در انتشارات شهرستان ادب بودم و روایتم را دوستان خواندند و استقبال شد و اینگونه بعد از نگارش آن روایت، ایده اولیه کتاب «کجا بودی الیاس» شکل گرفت و امروز اینجا رونمایی می‌شود.

قیصری ادامه داد: تفاوت رمان و داستان کوتاه این است که در رابطه با اتفاقات روز و زمانه‌ خودِ داستان، رمان کمی دیرتر اما داستان کوتاه به سرعت می تواند واکنش نشان بدهد. خوشحالم که این کتاب توانست در مدت کوتاهی به نتیجه برسد و نسبت به مظلومیت شهدای غواص عملیات کربلای ۴ واکنش داشته باشد.

شهدا، در هر زمان که بخواهند، کار خودشان را می‌کنند

وجیهه علی‌اکبری سامانی، از نویسندگان این مجموعه داستان نیز در سخنان کوتاهی، با اشاره به اینکه تمِ اجتماعی را برای داستان خود انتخاب کرده، گفت: داستان من در دهه ۹۰ می گذرد و در روزهایی که پیکر این شهدا وارد کشور شده بود، جرقه اصلی داستان در ذهنم خورد و نوشتم. در یکی از نشست های داستان خوانی، خواندمش و آنجا گفتند قرار است کتابی متشکل از چند داستان کوتاه درباره شهدای غواص منتشر شود که من هم استقبال کردم و داستانم در این کتاب قرار گرفت.

علیرضا قزوه شاعر و مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری نیز بعد از شعرخوانی، با اشاره به اینکه این روزها شعرهایی در رثای شهدای مدافع حرم می‌سراید، گفت: ما جامعه سیاسی داریم که مسئولانمان کم و بیش در این جامعه سیاسی، دچار اشتباهات می شوند. اما شهدا همیشه معادلات را به هم می ریزند و هر جا که بیایند، بی سر و صدا و بدون حاشیه، کار خودشان را می کنند و به همه تلنگر می زنند.

می‌توان زندگی شهدا را به مخاطب عرضه کرد

آخرین سخنران مراسم نیز حجت‌الاسلام محمدرضا زائری بود که با اشاره به سیستم مسیحیان برای قدیس اعلام کردن افراد، گفت: آنها کسی را قدیس می دانند که مثلا ۲۰۰ سال از مرگش گذشته باشد، از نسل اول و دوم و سومش کسی نباشد و از همه مهم‌تر، در خلوت و پشت صحنه، مشکلی از آن شخص موجود نباشد و به قول خودمان، پرونده اش بسته شده باشد.

وی افزود: دلیل این اتفاق این است که همه مردم به کسی که سالها قبل فوت شده، احساس احترامی دارند و حاشیه‌ای ندارند. شاید کسانی که زنده‌اند، بعدها اظهارنظری کنند، موضعشان تغییر کند یا حاشیه ای داشته باشند، اما شهدای ما پرونده‌شان بسته شده و می توان زندگی شان را برای مخاطب عرضه کرد.

علل تمایز و جذابیت شهدای غواص برای مردم

زائری با اشاره به اینکه شهدای غواص ویژگی متمایزی برای عرضه دارند، ادامه داد: یکی از اتفاقات مهم درباره شهدای غواص، تعداد این شهداست. در مقوله خبر، این تعداد ۱۷۵ شهید خیلی بارِ خبری داشت و از طرف دیگر، برای مردم خودِ غواص بودن هم مقوله جذابی است و بر حجم دراماتیک کردن ماجرا اضافه کرده است.

این فعال فرهنگی با اشاره به اینکه مخاطب امروز، هر روز در حال تغییر است و ما متولیان با نسل جدید فاصله زیادی پیدا کرده ایم، افزود: مخاطب ما، کلیشه ثابت و قدیمی را نمی پذیرد و روایت جدید می خواهد. باید با مقتضیات این مخاطب، جنبه های مختلف زندگی شهدا را بیان کنیم.

حجت الاسلام زائری گفت: ما متاسفانه به دلایل مختلف، از جمله نزدیک بودن به واقعه، به طور طبیعی یک روایت ثابت از فضای جبهه و جنگ داریم. اما فکر می کنم امروز و در سال ۹۵ به قدری از فضای جنگ تحمیلی فاصله پیدا کردیم که یک پرونده بسته شده را روایت کنیم و لایه های جدیدش را نقل کنیم. داستان نویس و شاعر جوانِ ما، چون در فضای جنگ حضور نداشته، می تواند چیزهایی ببیند که دیگران نمی بینند و روایت متفاوتی از آن روزها ارائه کند و از این جهت، کتاب «کجا بودی الیاس» می‌تواند کشف جدیدی از شهدای غواص باشد.

در پایان، با حضور نویسندگان کتاب و حجت الاسلام زائری، کتاب «کجا بودی الیاس» که به پیشگاه شهدای غواص تقدیم شده رونمایی شد و مجید قیصری، ابراهیم اکبری دیزگاه، مجید اسطیری، وجیهه علی‌اکبری سامانی، حامد جلالی، محمدقائم خانی، سیدحسین موسوی‌نیا، مجید خادم، الهام سیدحسینی، سجاد خالقی و محمود مهدوی که هرکدام یک داستان به غواصان شهید مظلوم و حماسه‌ساز پیشکش کرده‌اند، هدیه‌ای از انتشارات شهرستان ادب دریافت کردند و حامد جلالی داستان خود را برای حاضران خواند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس