کتاب سه شهید

تغییر چهره یکی از شگردهای او بوده تا جایی که ساواک در یکی از گزارش­‌های خود از او با عنوان «شیخ کارلوس» یاد می­‌کند و همین سبب شده بود که از 1343 تا 1357 نتوانند او را پیدا کنند.

گروه جهاد و مقاومت مشرق -  19 رمضان مهم­ترین روز زندگی­ش بود و به تعبیری در این روز بود که چشم به جهان گشود و در همین روز نیز پس از دوران طولانی مبارزه و فعالیت سیاسی علیه رژیم طاغوتی پهلوی چشم از جهان فرو بست و از جام شهادت نوشید.

روحانی مبارز، چریک مسلمان و پدری مهربانی تنها چند عنوان از القابی است که به این مبارز داده می­‌شود. شخصیتی که باید دوباره شناخت که تعهد به ارزش­‌ها و التزام عملی به آن را در رفتار  سلوکش می­‌توان دید. سید علی اندرزگو آن روحانی و مبارزی است که با تغیر چهره و هویت خود بارها ساواک را به درد سر انداخت تا 14 سال در جستجویش باشند و برای دستگیری او 6 میلیون تومان جایزه تعیین کنند. در تاریخ مبارزات سیاسی پیش از انقلاب کمتر مبارزی را می­‌توان یافت که اینچنین عمال امنیتی رژیم پهلوی را به خود مشغول کرده باشد.

او که درجوانی به کسوت روحانیت در آمد با قدم گذاشتن در این مسیر خود را برای برچیدن رژیم پهلوی آماده کرد. اعدام انقلابی حسنعلی منصور یکی از اقداماتی است که اندرزگو در سال­‌های مبارزه انجام داده است. شیخ عباس تهرانی، دکتر جوادی، سید ابوالقاسم واسعی، ابوالحسن نحوی، عبدالکریم سپهرنیا و ... اسامی است که شهید اندرزگو به عنوان نام جعلی از آنها برای معرفی خود استفاده کرده است.

تغییر چهره یکی از شگردهای او بوده تا جایی که ساواک در یکی از گزارش­‌های خود از او با عنوان «شیخ کارلوس» (ایلیچ رامیرز سانچز معروف به «کارلوس شغال» اهل ونزوئلا است که در نوجوانی به سازمان جوانان حزب کمونیست ملی پیوست و در جوانی برای کمک به ملت فلسطین شتافت و علیه رژیم اشغالگر قدس و کشورهای غربی حامی این رژیم عملیات انجام می­‌داد که گروگان گرفتن وزرای نفتی عضو اوپک در سال 54 یکی از اقدامات او است. کارلوس سال­‌ها در لیست بزرگترین فراریان تحت تعقیب جهان بود و از آنجا که کلیه سازمان­‌های اطلاعاتی و امنیتی غرب سال­‌ها به دنبال او بودند ولی او را نمی­‌یافتند وی به «مرد هزار چهره» معروف شد زیرا در هر ساعت خود را به چهره­‌ای جدید تبدیل می­‌کرد و از چنگ ماموران می­‌گریخت.) یاد می­‌کند و همین سبب شده بود که از 1343 تا 1357 نتوانند او را پیدا کنند.

حمید داودآبادی یکی از نویسنده­‌های فعال در عرصه ادبیات انقلاب و دفاع مقدس که آثار بسیاری در این زمینه­‌ها از او منتشر شده، در یکی از تازه­‌ترین آثارش به روایت زندگی سه شهید انقلاب اسلامی پرداخته است. او در کتاب «سه شهید» که مصاحبه با خانواده‌­های شهیدان طیب حاج رضایی، سیدعلی اندرزگو و محمدعلی رجایی است به این شهدا پرداخته است. در این کتاب در مصاحبه­‌ای که با همسر شهید اندرزگو دارد ناگفته‌­های بسیاری از زبان همسر شهید اندرزگو عنوان می­‌شود که می‌­تواند برای مخاطب علاقه‌­مند به تاریخ انقلاب جذاب باشد.

تغییر چهره و فرار از شگردهای شهید اندرزگو بوده و همین سبب شده تا در اسناد ساواک او را با عنوان «سرفراز» بنامند. در این کتاب که دو مصاحبه دیگر نیز در آن هست همسر شهید اندرزگو از زندگی و سختی­‌هایی که در همراهی شهید اندرزگو تحمل کرده می­‌گوید. در این کتاب می­‌بینیم که نویسنده کوشیده تصویری از شهید اندرزگو مبارز خستگی­‌ناپذیر روزهای انقلاب به خواننده ارائه کند که باید گفت در این امر موفق بوده است.

«کبری سیل سپور» در این مصاحبه از نحوه آشنایی و ازدواج با شهید سید علی اندرزگو سخن آغاز می­‌کند و در ادامه به روند مبارزاتی شهید اندرزگو و ارتباطاتش در این مسیر اشاره می‌­کند. تعقیب و گریزها و رفت و آمدها در لسان همسر شهید آنقدر جذاب و روان است و مولف نیز کوشیده تا لحن اصلی را حفظ کند که خواننده نمی­‌تواند کتاب را زمین بگذارد.

ساواک و تمام عوامل آن که 14 سال شبانه­‌روز در جستجوی شهید اندرزگو بودند و نهایتا با شنود یکی از مکالمات تلفنی­ش او را در یکی از نقاط تهران محاصره کرده و پس از درگیری و شلیک گلوله با اصابت ده‌­ها گلوله بر جسمش در عصر نوزدهم رمضان سال 1357 در شهریور ماه جان به جان آفرین تسلیم کرد و به شهادت رسید.

 کتاب «سه شهید» اثر حمید داودآبادی از سوی انتشارات شهید کاظمی منتشر شده و با قیمت 10 هزار تومان در دسترس است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 18
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    6 17
    ايشان روحاني نبوده !!عكسي كه از ايشان با لباس روحانيت وجود دارد مبدل است با نام مبدل شيخ حسين تهراني!!در صورتي كه ايشان سادات بودند اگر بنا به ملبس بودن باشد بايد امامه مشكي ميگذاشتند!!البته روحاني نبودن ايشان ضعف نيست چرا كه همرزمان ايشان مانند بخارايي و صفارهرندي و ..هيچ كدام روحاني نبوده اند!
    • بهروز ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
      4 1
      سلام. تذكر به جا بود ولي (عمامه) صحيح مي باشد.
    • ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
      1 0
      البته استفاده از رنگ سفید به جای سیاه هم میتونه از همین تغییر چهره ها بوده باشه
  • ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    23 3
    عجیب علاقه خاصی به این شهید بزرگوار دارم
  • مسعود ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    17 3
    به نظرم واژه هزار مرد هزار چهره شایسته این شهید و مبارز نستوه نیست.این واژه بار معنایی منفی دارد.
  • محمود ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    2 1
    اگه سید بودن پس چرا عمامه سفید گذاشته ????
    • ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
      5 0
      لباس مبدل بوده
    • ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۵
      6 0
      اگر سیاه میگذاشت که دیگه هزار چهره نبوده!
  • بیطرف ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
    4 0
    بله ایشان سید بودندولی باانکه سید بودند عمامه سفید میگذاشتند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس