به گزارش مشرق، زمستان طراوت روزهای واپسین بهار را به یغما برده و غم بر عاشقان سایه افکنده بود، عاشقانی که همین روزها و در عهد خردادشان، دل در کف گذاشته و به میدان آمده بودند؛ از آنسو اما جریان فتنه، آشوبی که از شکوه حضور عاشقان در دل دارند را به کوی و برزن میکشانند و دیوانهوارمیتازند.
نبرد این جریان با فصلها ادامه دارد و تابستان فرامیرسد، همان فصلی که هنوز زخم 10 سال پیش جریان تزویر را بر تن دارد ولی کیست که نداند هجمه تَبر بر درخت تناور چه پایان محتومی خواهد داشت.
پاییز میرسد؛ دیگر جانی برای تزویر و نفاق نمانده و یارای مقابله با حق نیست. نفاق محصور «اتحاد فصلها» شده است، اما تزویر در این خیال بود که گرمای جان بهار و تابستان در پاییز ادامه نمییابد.
زمستان آخرین منزلگاه فتنهانگیزیهای نفاق است. نفاق و تزویر به خاطر شکستهای پیدرپی هنوز نمیدانند که خط قرمز عاشق، معشوق خویش است و کیست که نداند حسین بن علی (ع) بَندِ دل همه حسینیان است.
«عهد دی» خط بطلانی بر تمام فتنهانگیزیهای 8 ماهه جریان فتنه بود و نشان داد که در دفاع از حریم «ولایت» گرمی و سردی ایام رنگ میبازد و هرم داغ واپسین روزهای بهار با باد سرد آغازین روزهای زمستان دست در دست هم حماسه میسرایند.
نهم دیماه 88 نه یک روز بلکه یک سال است. یک سال که تمام حق بر تمام باطل پیروز شد؛ طلایهداران راه عشق این بار با عزمی راسختر از گذشته فریاد «جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ» را سر دادند و برای مبارزه با تبرهایی از جنس درخت، چهره غبار و فتنهانگیزی را از درودیوارها شستند و اینگونه بود که در بعدازظهری سرد خورشید دوباره طلوع کرد و 9 دی عَرق شرم را از ماجرای سقیفه زمانهمان زدود.
مطمئن باشید که روز «نهم دیِ» هم در تاریخ ماند؛ نهم دی 88، حادثه کوچکی نیست بلکه آن حرکت عظیم و ماندگار مردمی، شبیه حرکت بزرگ ملت در روزهای اول انقلاب است و باید تلاش شود در «سالگرد این حماسه»، حرف اصلی ملت ایران، یعنی حرکت در سایه دین و تحقق وعدههای الهی تبیین شود.
این سخنان رهبر انقلاب 10 روز پس از تجدیدعهد تاریخی فرزندان انقلاب در سال 88 گواه دست برتر گفتمان انقلاب اسلامی بود که در گذار از 8 ماه فتنه پیچیده، آخرین حلقه از اتفاقات تلخ و ناخوشایند یک انتخابات پرچالش با حمایت مردم از نظام جمهوری اسلامی به آخر خط رسید.
آتش زدن پرچم، خیام و هیأتهای سیدالشهدا کار خود را کرد، این اقدام فرومایگان در خیابانهای تهران که از روز برگزاری انتخابات در 22 خرداد تا در فواصل مختلف روز قدس و روز سیزده آبان و روز تحلیف و ... انتخابات را بهانه هجمه بهنظام کرده بودند، یک نتیجه عجیب و فراتر از اراده انسانی در پی داشت و سیل حضور مردم ایران در روزهای هفتم، هشتم، نهم و دهم دیماه کار این جماعت را یکسره کرد و به تعبیر پیر انقلاب، پرچم راهنمای دیگران و روزی «متمایز» شد.
آنچه در این واژهشناسی موردبررسی قرار میگیرد توصیفاتی است که رهبر انقلاب از فتنه 88 و بازیگران آن بیان کردهاند؛ البته به حقیقت میتوان گفت که هیچ شخصیتی مانند رهبر انقلاب به روشنگری و آگاهسازی عموم مردم وقت صرف نکرد.
از آغاز فتنه 88 تا افول آن در دی و بهمنماه همان سال، رهبر انقلاب بارها در جهت روشنگری و ارائه تحلیل درست از فتنه، از زوایای مختلف آن را موردبررسی قرار دادهاند. در طول سالهای بعد نیز ایشان در بیاناتشان گریزهای مختلفی به این فتنه خطرناک زدند که این امر هم نشان از اهمیت آن فتنه و شناخت صحیح از آن دارد و هم مؤید این مطلب است که اثرات سو آن هنوز هم جامعه ایرانی را مورد صدمه و زیان قرار میدهد.
در این یادداشت بر آنیم واژهشناسی فتنه 88 و فتنه گران (بازیگران و میدانداران) آن را در کلام رهبر انقلاب بررسی اجمالی کنیم. آنچه در این واژهشناسی موردبررسی قرار میگیرد توصیفاتی است که رهبر انقلاب از فتنه 88 و بازیگران آن بیان کردهاند. البته به حقیقت میتوان گفت که هیچ شخصیتی مانند رهبر انقلاب به روشنگری و آگاهسازی عموم مردم وقت صرف نکرد. آنچه در این یادداشت دنبال میشود فقط واژهشناسی است وگرنه تحلیلهای معظم له از فتنه کتابی است حجیم و عمیق.
فتنه مضر و مهیب
پس از انتخابات پرشور 7 اسفند که دو مجلس خبرگان و شورای اسلامی توسط مردم انتخاب شدند؛ رهبر انقلاب ضمن اشاره بهسلامت انتخابات، این امر را نشانه بطلان ادعای فتنه گران 88 دانستند: «بحمدالله انتخابات، سالم بود و همیشه سالم بوده انتخابات. این نشان داد بیاعتباری حرف کسانی را و اقدام کسانی را که یکوقتی یک انتخاباتی مثل سال ۸۸ را نامعتبر دانستند و آن فتنهی مضر و مُهیب را برای کشور به وجود آوردند؛ به خاطر اینکه متّهم کردند کشور را به اینکه انتخابات، انتخابات ناسالمی است» (بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری؛ 94/12/20)
فتنه بزرگ
آنچه در سال 88 اتفاق افتاد آنچنان وسعتی چه در اجرا و چه در تبعاتش داشت که هنوز هم نمیتوان تصویر کاملی از آن ارائه کرد. تعبیر رهبر انقلاب برای آن؛ فتنهی بزرگ است
«فتنه، فتنه بزرگی بود. من به شما عرض کنم؛ چند سالی که بگذرد، آنوقت قلمهای بستهشدهی آگاهان بینالمللی روان خواهد شد، بازخواهد شد، خواهند نوشت. ممکن است من آن روز نباشم، اما شماها هستید؛ خواهید شنید، خواهید خواند که چه توطئه بزرگی پشت فتنه سال 88 بود. این فتنه خیلی چیز مهمی بود، قصدشان خیلی قصد عجیبوغریبی بود؛ درواقع میخواستند ایران را تسخیر کنند»(بیانات در دیدار دانشآموزان در آستانه ۱۳ آبان؛ 89/08/12)
فتنه؛ بیماری عمیق
فتنه 88 را نباید سطحی نگریست؛ فتنه ریشههایی درگذشته داشت و اهدافی در آینده. در سالهای پس از فتنه یکی از تذکرات رهبر انقلاب توجه به ریشهها و اهداف فتنه بوده است
«فتنه 88 تنها آن چیزی نبود که توی خیابان بهوسیلهی تعدادی آدم دیده شد؛ اینیک چیز ریشهداری بود، یک بیماری عمیقی درست کرده بودند، اهدافی داشتند، زمینهها و مقدمات فراوانی برایش چیده شده بود، کارهای بزرگی شده بود و هدفهای بسیار خطرناکی دنبال این کار بود که با این برخوردهای گوناگون سیاسی و امنیتی و اینها حل نمیشد؛ یک حرکت عظیم مردمی لازم داشت؛ که این حرکت، حرکت 9 دی بود؛ آمدند بساط فتنه و فتنهگران را در هم پیچیدند.» (بیانات در دیدار اعضای ستاد بزرگداشت ۹ دی؛ 90/09/21)
زنگ بیدارباش
در حقیقت همانطور که انقلاب زنده است و پیش میرود دشمنان انقلاب هم در لباسهای مختلف و با طرحها و نقشههای مختلف به مقابله با آن برمیخیزند. خوابآلودگی و غفلت فرصت را به فتنه گران خواهند داد امری که رهبر انقلاب خطر آن را گوشزد میکنند.
»به نظر من، فتنه سال 88 هم همین بود؛ برای ما یک زنگ بود، یک زنگ بیدارباش بود. بعد از آنی که در یک انتخاباتی، چهل میلیون شرکت میکنند و همهی ما تا آخر شب، خوشحال، خرسند که پای صندوقهای رأی مردم جمع شدند و تا آخر شب رأی دادند - و البته هنوز عدد گفته نشده بود، همه هم لذت میبردند - ناگهان از یکگوشهای، فتنهای شروع میشود؛ ما را بیدار میکند؛ میگوید: به خواب نروید، غفلت نکنید، خطرهایی در مقابل شما وجود دارد و آن خطرها اینهاست. (بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری؛ 89/06/25)
واکسینه نظام
یکی از تعابیر قابلتأمل رهبر انقلاب از فتنه، قدرت واکسیناسیون آن است؛ یعنی اگر کشور بیدار و با بصیرت باشد وقوع یک فتنه بهمانند یک واکسن برای او عمل میکند و تا چند سال او را در مقابل هجوم خطرها بیمه میکند.
«فتنهی سال 88 کشور را واکسینه کرد؛ مردم را بر ضد میکروبهای سیاسی و اجتماعیای که میتواند اثر بگذارد، مجهز کرد؛ بصیرت مردم را بیشتر کرد.» (بیانات در اجتماع بزرگ مردم قم؛ 89/07/27)
گناه بزرگ جبرانناپذیر
اقدامی که فتنه گران در 88 انجام دادند ازاینجهت قابلتأمل است که خسارتهای ناشی از آن آنقدر گسترده و بالا هست که امکان جبران آن دیگر فراهم نخواهد بود و بهمانند تیری است که از چله کمان رهاشده باشد. بزرگ بودن گناه فتنه گران و جبرانناپذیر بودن آن در کلام رهبر انقلاب بارها تکرار شده است.
«اینکه وقتی آنچه اتفاق افتاده است، برخلاف میل ما شد، مردم را به شورش خیابانی دعوت کنیم ــ که این در سال 88 اتفاق افتاد ــ یکی از خطاهای جبرانناپذیر است.»(بیانات در حرم مطهر رضوی، 92/1/1) «گناه بزرگ فتنهگران در سال 88 این بود که اگر خوشبینانه نگاه کنیم و بگوییم اینها یک شبههای، خدشهای در ذهنشان بود، این خدشه را بهصورت ایجاد چالش برای نظام اسلامی مطرح کردند. این گناه بزرگ، قابلاغماض هم نیست؛ آثار آنهم همچنان در جامعهی ما موجود است.» (بیانات در دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی؛08/03/90) «این کسانی که شما بهشان میگویید سران فتنه، کسانی بودند که دشمن اینها را هل داد وسط صحنه. البته گناه کردند. نبایستی انسان بازیچهی دشمن شود؛ باید فوراً قضیه را بفهمد.» (بیانات در دیدار مردم قم در سالروز قیام ۱۹ دی؛ 89/10/19) «گناه بزرگی که برخی از متصدیان فتنهها در کشور انجام میدهند، امیدوار کردن دشمن است؛ دشمن را امیدوار میکنند که میتواند منفذی در بین مردم، در بین عوامل گوناگون، در بین مسئولان نظام باز کند. دشمن سال گذشته باکارهای اینها امیدوار شد؛ درحالیکه آن انتخابات عظیم، آن حضور به آن عظمت، آن شرکت عظیم مردم در انتخابات، میتوانست کار را خیلی پیش ببرد و ملت ایران را در بسیاری از میدانهای سیاسی موفق کند. اینها ایجاد فتنه کردند؛ لذا دشمن که از حرکت عظیم مردم مأیوس میشد، امیدوار شد که بتواند به انقلاب صدمه و ضربه بزند.» (بیانات در دیدار جمعی از مردم استان گیلان؛ 89/10/8)
جرزنهای سیاسی نادان و ناباب
بازیگران اصلی فتنهی 88 خصوصیاتی داشتند که رهبر انقلاب در برهههای زمانی مختلف و نسبت به شرایط بعضی از آن خصوصیتها را بیان میکردهاند.
«بدترین خاطرهها مربوط به جرزنیهای سیاسی یک عده آدم نادان، ناباب و بعضاً معاند در قضیهی انتخابات بود. خب، در هر قضیهای، در هر حادثهای ممکن است یک عدهای قبول نداشته باشند، معترض باشند. چگونه باید اعتراض را نشان داد؟ قانون، راه معین کرده است. چرا قانونشکنی کنند؟ چرا برای مردم هزینه درست کنند؟ چرا کشور را دشمنشاد کنند؟ چرا برنامههایی را که عفونت تصمیمگیریها و ترفندهای دشمن از آن بلند و آشکار است، اجرا کنند؟»(بیانات در دیدار مردم قم به مناسبت سالروز ۱۹ دی، 90/10/19)
فتنهگران ناسپاس
رهبر انقلاب پس از انتخابات یازدهم ریاست جمهوری؛ شرکت پرشور مردم در انتخابات را نعمت عنوان کردند که بهواسطه آن باید سپاسگزار بود و نباید رفتاری مانند فتنهگران 88 انجام داد. «این نعمت بزرگ را ناسپاسی نکنیم؛ همچنان که در سال ۸۸ این نعمت الهی را عدهای ناسپاسی کردند. همچنین اینکه گاهی شنفتنه بشود که انتخابات کشور را به عدم سلامت نسبت میدهند ــ یعنی تکرار حرف دشمنان ملّت ایران ــ این هم ناسپاسی است.» (بیانات در حرم مطهر رضوی؛ 93/1/1)
فتنهگران قانونگریز
یکی از محوریترین ابعاد فتنه 88 قانونگریزی مدعیان قانون بود. عدم تمکین به رأی مراجع قانونی هیزم فتنهای شد که روزها و ماها کشور را به تلاطم کشاند. رهبر انقلاب از شاخصههای فتنه گران، قانونگریزی آنها را بیش از دیگر خصوصیات موردتوجه قرار دادهاند.
«در سال ۸۸ عدم تبعیت از قانون، لگدزدن به قانون، به کشور لگد زد؛ این را مردم دیدند.»(بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم؛ 92/03/22) «کسانی را وادار کردند که برخلاف قانون، توقعاتی بکنند و بر اساس آن توقعات، سعی کنند مردم را در مقابل نظام قرار دهند؛ که البته به توفیق الهی موفق نشدند.»(بیانات در دیدار دستاندرکاران برگزاری انتخابات؛92/02/16) «سال 88 اشکالاتی که وارد شد، خسارتی که به کشور وارد کردند و نگذاشتند کشور و ملت طعم آراء چهلمیلیونی را درست بچشد، به خاطر تخلف از قانون بود. یک عدهای یا برای خاطر اغراض نفسانی، یا هدفهای خلاف سیاسی، یا هرچه - حالا در آن زمینه نمیخواهیم قضاوتی بکنیم - از قانون تخلف کردند، خطا کردند، از راه غیرقانونی وارد شدند؛ هم به خودشان صدمه زدند، هم به ملت صدمه زدند، هم به کشور صدمه زدند.»(بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم؛92/02/25) «در سال 88 از راههای غیرقانونی وارد شدند، کشور را دچار هزینه کردند، برای مردم اسباب زحمت درست کردند، برای خودشان هم اسباب بدبختی و سرشکستگی در زمین و در ملأ اعلی شدند.» (بیانات در دیدار مردم قم،91/10/19) «گناه آتشافروزان فتنه 88 همین بود که به قانون تمکین نکردند، به رأی مردم تمکین نکردند.» (بیانات در اجتماع بزرگ مردم کرمانشاه؛ 90/07/20)