سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
بیتأثیری استغفار و انتقاد سلبریتیها در نرخ ارز
با اوج گرفتن نرخ ارز در روزهای گذشته، چهرههای سلبریتی حامی رئیسجمهور روحانی، لب به انتقاد از دولت گشودهاند.
«حمید فرخنژاد»، بازیگر سینما در همین رابطه طی پستی اینستاگرامی نوشت: جناب روحانی رئیسجمهور گرامی، برای امثال من بخاطر حمایت از شما آبرویی پیش مردم نمونده، یه کم به فکر خودتون باشید. [۱]
او چند روز قبل هم در واکنش به عبور نرخ دلار از ۵ هزار تومان نوشته بود: علی برکت ا...، به این میگن عزت اقتصادی، برسد به دست ریس جمهور محترم!
علی کریمی، بازیکن سابق تیم ملی فوتبال هم در این رابطه نوشت: خوب عیدی به مردم دادین!! می بینیم تا تابستون ٩٧و شروع تعطیلات عکس بالارو! کار به تراول چک نکشه صلوات.
مهراب قاسمخانی، نویسنده طنز کشورمان نیز چهره دیگریست که درباره نرخ ارز و عبور آن از ۵ هزار تومان مینویسد: باز هم افتخاری دیگر از دلاور مردان عرصه مدیریت و اقتصاد... باز هم اضافه شدن برگی زرین به افتخارات سرزمین پهناورمان ایران... این بار در نخستین روز های بهار... دلار با شکستن تمام رکورد های قبلی، با موفقیت و سربلندی از مرز پنج هزار و بیست و خورده ای تومان گذشت... آری...[۲]
در همین رابطه، محمدعلی آهنگران، روحانیِ طرفدار رئیسجمهور روحانی هم در یک توییت نوشت: در ایام انتخابات و در سخنرانی ها به مخاطبین می گفتم برای اینکه رخدادهای تلخی نظیر بالارفتن یک شبه قیمت ارز و سکه در دوره احمدی نژاد تکرار نشود به روحانی رای دهید چون دولت او دولت ثبات است امروز با دیدن دلار ۵۷۰۰ تومانی با صراحت بابت این بخش از سخنانم عذرخواهی و استغفار می کنم.
*اینکه چهرههای مشهور به «سلبریتی» و حامیان رئیسجمهور روحانی از یک بیتدبیری دولت انتقاد میکنند اقدامی ممدوح و پسندیده است.
اما رفتارهای انتخاباتی این افراد و طرفدار ویژه از آقای روحانی در نزد مردم، چیزی نیست که فراموش شود.
از طرفی آیا این انتقادها و توییتهای بیاهمیت و استغفارها که هرگز جای آن تریبونها و هوراهای انتخاباتی را نمیگیرد؛ پاسخگوی افزایش ناگهانی نرخ ارز و بیتدبیری در این افزایش یکشبه خواهد بود!؟
گفتنیست، امیر سیّاح، از کارشناسان مسائل اقتصادی در همین باره در یک توییت نوشته است: «هموطنی که پارسال با هیجان میگفتی تا ۱۴۰۰ با روحانی الان می گویی روحانی استعفا و همزمان می روی تا همه داراییت را دلار بخری...، در مشکل ارزی کشور تو و امثال شما بیشتر مقصرید تا روحانی و تیمش».
*لازم به توضیح است که مهدی پاکدل، بازیگر سینما و تئاتر نیز در حالی که جز حامیان رئیسجمهور روحانی بود اما طی ماههای اخیر انتقادات تندی را از دولت بیان کرده است.
***
خیانت و رکود آری، شهرداری محسن هاشمی نه!
روز یکشنبه گذشته و در هنگام بررسی استعفای شهردار در جلسه شورای شهر تهران، از سوی نجفی عنوان شد که ماندن او در سمت شهرداری تهران «خیانت» است و موجب رکود در شهرداری تهران میشود. [۳] [۴]
با این حال اما ۱۶ عضو اصلاحطلب شورای شهر، رأی به ماندن نجفی دادند و استعفای او را نپذیرفتند!
در همین حال، محمود میرلوحی، از اعضای شورای شهر، یک روز قبل از این جلسه در مصاحبه با روزنامه آرمان امروز پیرامون شهردار شدن محسن هاشمی گفته است:
«اعضای شورای شهر پنجم اصرار و پافشاری دارند که در شرایط موجود آقای نجفی باید به کار خود ادامه بدهند. به همین دلیل نیز ما هنوز وارد مصادیق برای جایگزینی ایشان نشدهایم. درباره احتمال شهردار شدن آقای محسن هاشمی نیز باید عنوان کنم احتمال شهردار شدن ایشان به دلیل میثاقنامهای که ما در ابتدای تشکیل شورا منعقد کرده این تقریبا صفر درصد است. در این میثاق نامه همه اعضای شورای شهر متعهد شدهاند که برای گرفتن هیچ پستی شورای شهر را ترک نکنند و این میثاق نامه همچنان پابرجاست.»[۵]
*تحلیل رفتارهای اصلاحطلبان شورای شهر، به حدی از وضوح و صراحت رسیده است که فهم آن برای هیچکس سخت نیست.
آنها در حالی بر ماندن آقای نجفی تأکید دارند که ۲ مسئله را به وضوح میدانند:
اول اینکه آقای نجفی برای تهران شهردار نخواهد شد (مسئلهای که اصولگرایان هشدار آنرا به چپها داده بودند) و دوم اینکه علت اصلی استعفای شهردار تهران نیز لزوما مسئله بیماری نیست و بیشتر به مسئله کمتوانی نجفی برمیگردد.
اما با این وجود و حتی علیرغم تصریح نجفی مبنی بر اینکه ماندن او خیانت است و رکود را به دنبال دارد، اصلاحطلبان بر ابقای او در یک تئاتر نمایشی اصرار کردند.
و یقینا پیام این رفتار چیزی نیست که در حافظه مردم تهران و البته مردم ایران پاک شود و همانطور که قبلا نیز کرارا عنوان شد؛ رفتارهای سوء اصلاحطلبان در شورای شهر تهران، سبب ساز ادامه روند شکستهای ۱۶ ساله اصلاحطلبان در تمام انتخاباتهای کشور خواهد شد.
مسئله دیگر، همقسم شدن اصلاحطلبان برای ممانعت از شهردار شدن محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران است. شهردار بالقوه جریان چپ و کسی که حتی برای کسب این سمت با محمدباقر قالیباف نیز به رقابت پرداخت اما امروز به دیوار بلند مخالفتهای دوستان خود برخورده است.
مخالفتهایی که در صورت ظاهر کسی دلیل آنها را نمیداند و بحث میثاقنامه هم در این رابطه بیشتر یک بهانهجویی به نظر میرسد.
این در حالیستکه جریان چپ اگرچه هرگز نخواهد توانست کارنامه قالیباف را تکرار کند اما در حد ضعیف هم به نظر نمیرسد کسی غیر از مهندس هاشمی در این اردوگاه توانایی مقاومت در شهرداری تهران بزرگ را داشته باشد.
برخی محافل اصلاحطلب از شهردار شدن چهرههایی مثل جهانگیری، مرعشی و حبیبالله بیطرف نیز به جای نجفی صحبت کردهاند.
این در حالیستکه این سه نفر کارنامه مشخصی دارند و جدای از مشکلات سیاسی و بیماری و غیره، کسی از آنها انتظار ید بیضا هم ندارد.
فیالجمله اینکه مسئله کمتوانی برای اداره تهران بزرگ به یک معضل بزرگ برای اصلاحطلبان تبدیل شد. معضلی که البته رفتارهای آماتورگونه سیاسی اعضای شورای شهر نیز بر عمق آن افزوده است...
***
صفایی فراهانی: چرا پلیس با دختر زیر ۳۰ سال برخورد میکند؟
«محسن صفاییفراهانی»، فعال اصلاحطلب و از دستگیرشدگان فتنه سال ۸۸، در مصاحبه با سالنامه نوروزی ایران به اغتشاشات دیماه ۹۶ اشاره کرده و گفته است:
«دختر جوان زیر سی سالی که فکر میکند حقوقش را گرفتهاند، اعتراض میکند. پلیس با چه حقی هم قاضی میشود و هم مجری قانون که با او برخورد خشن انجام دهد؟ جرم کرده؟ دادگاه صالح باید به جرمش رسیدگی کند. کسی حق ندارد او را کتک بزند. تمام اینها در دل مردم تلنباری است افساد، تبعیض و خشونت!»
*مشخصا بایستی اشاره کرد که برخی اظهارات چهرههای جریان سیاسی خاص، هدف خواسته یا شاید ناخواستهای غیر از تشویق به اغتشاش خیابانی و سیاهنمایی از شرایط کشور ندارد.
فیالجمله اینکه در هیچ کجای دنیا کسی در مقابل قانون حق أنا رجل گفتن ندارد اما گویا اصلاحطلبان در اینباره نظر دیگری دارند.
اگرچه در نظام حکومتی ایران از برخورد قانونی پلیس با معترضین به عنوان آخرین راه استفاده میشود اما اینکه گفته شود یک معترض بدون مجوز حق هرکاری دارد و هیچکس حق برخورد با او را ندارد، یک قانون جنگلی است و وجاهت عقلانی و منطقی ندارد. از طرفی اهمیتی هم ندارد که آن معترض بدون مجوز، زیر ۳۰ سال است یا بالای ۳۰ سال!
پر واضح آنکه مردم میدانند، چندی قبل، ۵ مأمور همکار پلیس بودند که در خیابان پاسداران تهران کشته شدند؛ نه معترضین...
ما قضاوت درباره اظهارات صفاییفراهانی را به عهده مخاطبان میگذاریم اما ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که همانطور که بروز فتنه اقتصادی در دیماه ۹۶ و نقش جریان سیاسی خاص در آن، یک رخداد کاملاً قابل پیشبینی بود؛ صحنهچینی این جریان برای شکلدهی به یک «اعتراض ظالمانه» هم رخدادی قابل پیشبینی است که نشانههای آن از هماکنون دیده میشود.
***