سرویس سیاست مشرق – عجیب به نظر میرسد اما طی ۵ سال گذشته رخدادهایی در برون و درون اقتصاد ایران و با محوریت آن شکل گرفته است که هیچ کم از عملیاتهای داعش در سوریه و عراق و ادلب و موصل ندارد.
از رفتارهایی در حیطه جنگ روانی و اجرای فرمولهایی در عرصه اقتصاد صحبت میکنیم که سببساز بروز مشکلات فراوانی ذهنی و واقعی در اقتصاد کشورمان شد.
اقداماتی که از یکسو سبب شد، ارزش پول ملی کشور ظرف مدت ۲ هفته تا ۸۰ درصد افت کند و از سمت دیگر فضایی روانی را القا کرد که چیزی به نام فساد اقتصادی در ایران گسترده است و احیاناً حکومت مشغول مداهنه و سازش با آن است!
در همین زمینه بیشتر بخوانید:
به زعم تحلیلگران، همین اقدامات بود که تحریمهایی که هیچگاه اثری بیش از ۳۰ درصد بر اقتصاد کشور نداشتند و مردم ایران سالها بود به وجود آنها و همین اثر ۳۰ درصدی عادت کرده بودند را به یکباره وارد فرایند «بزرگنمایی» کرد و از آنها در نظر کسانی از مردم، غول بیشاخ و دمی ساخت که میتواند نان سفرهها را ببُرد و قحطی در ایران به راه بیاندازد!
آنچه در این گزارش میخوانید، بخشهایی از همین اقدامات داعشگونه است که به زعم آگاهان سیاسی، یک هدف خاص را دنبال میکند...
*از اقدام غلط توزیع سکه در حین التهابات بازار تا او که گفت در «شرایط ته درّه» هستیم!
اساساً در طول ۵ سال گذشته، کارهایی از سوی یک جریان خاص سیاسی و البته معلومالحال در فضای اقتصادی کشور انجام شد و حرفهایی زده شد که هیچ عقل محضی آنرا تأیید نمیکرد.
به یکباره همه چیز به «مذاکره» گره زده شد و ظرفیتهای داخلی کشور آنقدر مظلوم شدند که با «قرمهسبزی و آبگوشت بزباش» مقایسه شدند.
آنها از این میگفتند که مشکلات کشور و مثلا ایجاد شغل جز با «سرمایهگذاری خارجی» رفع نمیشود. و هرگز به این سؤال پاسخ نمیدادند که فرض بر اینکه هیچ سرمایهگذاری خارجی شکل نگیرد، چه باید کرد!؟
مردم از این شنیدند که حتی آب خوردن هم مشکل دارد و «مذاکره» است که آن مشکل را رفع میکند.
حتی یکی از مقامات دولتی هست که ۲ مرتبه تأکید کرد که اقتصاد ایران در «شرایط ته درّه» قرار دارد. [۱]
و این در حالی بود که ایران سالهاست در جایگاه هجدهمین اقتصاد بزرگ جهان قرار دارد و میرود تا به مقام پانزدهم نیز برسد. [۲]
افکار عمومی کشور درگیر التهابات اقتصادی بودند و نرخ ارز در حال افت بود که به یکباره بانک مرکزی در اقدامی که رهبر معظم انقلاب آنرا یک اقدام غلط و خطای بزرگ برشمردند [۳]؛ اعلام کرد که قصد دارد سکّه طلا توزیع کند.
«عدم نظارت» مسئله بعدی بود... دولت و برخی وزارتخانههایش در هنگامه افت نرخ ارز به برخی اشخاص حقیقی و حقوقی مقادیر متنابهی ارز دولتی اختصاص دادند تا کالاهای مورد نیاز کشور، وارد شود.
اما به جای کالاهای مورد نیاز! یا چیزهای دیگری وارد شد که صرفاً سود صاحبان ارزهای بادآورده را تضمین کند یا اگر هم وارد شد؛ با قیمت نرخ بازار به مردم فروخته شد نه ارز دولتی.
اگرچه سودجویی عدهای در این میان غیر قابل انکار است؛ اما بدیهی بود که «عدم نظارت» سبب این بلبشو در فضای ارزی و جهش قیمتها شده است.
بدیهیست که فرض اهمال و سستی معمولی در این عدم نظارت، یک فرض فوقالعاده خوشبینانه و در حد سادهلوحانه است!
*این اقدامات مشکوک بعلاوه «آدرس خیابان» / داعشیهای اقتصادی به چه میاندیشند!؟
اخلال و رفتارهای داعشگونه در فضای اقتصاد کشور و اذهان عمومی مردم در مدت ۵ سال گذشته امر غیر قابل اثباتی نیست و هزاران دلیل و سند و مدرک دارد.
اما علت این جریان داعشی به راه افتاده در اقتصاد ایران چه بود!؟
چرا به یکباره کسانی در داخل و کسانی در خارج! مقولاتی مثل بزرگنمایی از تحریمها، سیاهنمایی از وضع موجود کشور و در یک کلام «آفریقانمایی از ایران» را همنوا با هم در دستور کار گذاشتند و جالب آنکه در این زمینه دائماً هم از این گفتند که مردم حق دارند هر کاری بکنند و در کنارش «آدرس خیابان» [۴] را هم به مردم دادند!؟
برخی محافل تحلیلی در کشور هستند که گفتنیهای زیادی درباره این سؤالاتِ هممحتوا دارند.
آنها از این میگویند که مسئله ایجاد «فتنه اقتصادی» بعنوان آخرین حربه دشمنان متحد داخلی و خارجی علیه نظام جمهوری اسلامی، چند سالی است که در دستور کار قرار گرفته و تمام این رخدادها نیز منبعث از همان است.
البته طراحان این پروژه تا حدی به نیت و مقصود خود رسیدند و فضای ذهنی ایجاد شده در برخی افراد، تبدیل کردن چیزی به نام مذاکره به «قاتق نان مردم»، رفتارهای داعشگونه عدهای در اقتصاد و یا «اغتشاشات دیماه ۹۶» از نتایج همین فتنه است.
اما فرجام این ماجرا هنوز نامشخص است...
برخی دلسوزان کشور و کسانی که دل در گرو اسلام، نظام و مردم دارند از این میگویند که این رخداد، مقطوعالنسل شده و با وجود تمام مشکلات اما دیگر اتفاقی در خیابانها رخ نخواهد داد.
ولی کسانی هم هستند که با اینکه دلسوزند اما بدبین هستند. آنها و البته طراحان نه چندان غیر قابل شناسایی پروژه فتنه اقتصادی از این میگویند که قضیه همچنان ادامه دارد و اغتشاشات دیماه ۹۶ با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت.
اغتشاشاتی که بدون هیچ تردیدی باید گفت «داعشیهای وطنی» و اعمال آنها در فرایندهای اقتصادی کشور، هیزم اصلی آتش آن است.
***
۱_mshrgh.ir/۸۱۸۸۹۴
۲_https://www.isna.ir/news/۹۶۱۱۰۷۰۳۵۵۶/
۳_http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=۴۰۲۷۳
۴_https://www.farsnews.com/news/۱۳۹۳۱۱۲۷۰۰۱۶۰۴