سرویس جهان مشرق _ نیروهای ارتش ملی لیبی به رهبری ژنرال خلیفه حفتر و نظامیان ارتش امارات در روزهای گذشته روزهای تلخ و فاجعه باری را در نبرد غرب لیبی پشت سر گذاشتند.
سقوط پایگاه هوایی الوطیه در غرب این کشور موجب شد تا سراسر مرز تونس تحت کنترل نیروهای دولت قانونی لیبی درآمده و دوران حضور قوای حفتر در غرب این کشور به پایان برسد.
اما به جز سقوط این پایگاه، حوادثی که در میدان نبرد برای این نیروها رقم خورد موجب سرشکستگی و تحقیر شدید نیروهای اماراتی و قوای حفتر شد. جایی که پهپادهای مسلح مدل Bayraktar TB۲ ارتش ترکیه اقدام به سرکوب شدید و باور نکردنی سامانههای پدافندی Pantsir ارتش امارات کرده و به نوعی ترکیه سرنگونی چندین پهپاد خود در ماههای گذشته توسط پدافند رقیب را به شدیدترین شکل ممکن تلافی کرد.
منابع وابسته به ترکیه و دولت وفاق مدعی نابودی ۱۵ دستگاه سامانه پدافندی پانتسیر در این نبردها بودند اما بر طبق مدارک تصویری میتوان گفت حداقل ۸ واحد پدافندی پانتسیر به شکل عجیبی توسط پهپادهای ترکیه نابود شدند.
پهپادهای مسلح ارتش ترکیه در گذشته و در شرایطی که پدافند رقیب نیز حضور موثری داشت با پشتیبانی هوایی از قوای دولت وفاق ملی GNA موجب پیشروی های گسترده این نیروها شده بودند و حال ژنرال حفتر و ارتش امارات به خوبی میدانند در شرایطی که چیزی از سامانههای پدافندی آنها در حومه طرابلس سالم نمانده است هیچ شانسی برای دفاع در برابر رقیب نخواهند داشت.
ظاهرا ژنرال حفتر برای پیشگیری از شکست کامل و بر باد رفتن رویای تصرف طرابلس پایتخت این کشور دست به دامان کشورهای خارجی حامی خود شده است. در روزهای اخیر منابع رسانهای ارتش ملی لیبی مدعی دریافت تعداد قابل توجهی جنگندههای جدید برای نیروی هوایی خود شدند. گفتنی است هر دو طرف جنگ لیبی از تعداد محدودی از جنگندههای باقی مانده از ارتش دیکتاتور سابق این کشور معمر قذافی برخوردارند اما تعداد این جنگندهها کمتر از آن است که تاثیر قابل توجهی بر میدان نبرد بگذارد.
لذا ژنرال حفتر از حامیان خود تقاضای ورود جنگندههای جدید برای مقابله با تهدید هوایی پهپادهای ارتش ترکیه کرده است.
روز گذشته تصویر ماهوارهای از پایگاه هوایی الجفره در شرق لیبی منتشر شد که حضور یک فروند جنگنده Mig۲۹ را بر روی باند پروازی این پایگاه نشان میداد.
از آنجاییکه ارتش سابق لیبی کاربر این جنگنده روسی نبوده است، بلافاصله حدس و گمانهای گوناگون در خصوص مبدا ورود این جنگنده به خاک لیبی منتشر شد. در بین کشورهای حامی ژنرال حفتر دو کشور مصر و سودان از کاربران جنگنده Mig۲۹ در نیروی هوایی خود هستند. در این میان احتمال اینکه جنگنده فوق مصری باشد کمتر است زیرا مصر همسایه لیبی بوده و در صورتی که بخواهد از توان نیروی هوایی خود برای حمایت از قوای خلیفه حفتر استفاده کند میتواند از پایگاههای هوایی خاک خود استفاده کند.
در خصوص سودان اما این کشور در گذشته نیز بخشی از تجهیزات نظامی خود از جمله تعدادی بالگرد Mi۳۵ را به دلیل مشکلات مالی به ارتش ملی لیبی فروخته است.