به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
والاستریت ژورنال در گزارشی نوشت در شرایطی که آمریکا و دیگر قدرتهای جهانی بر سر تمدید تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران دچار اختلافات شدید هستند، دیپلماتهای اروپایی قصد دارند با پیشنهاد تمدید محدود تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران راهی برای دستیابی به مصالحه پیدا کنند. راهی که تا حدودی آمریکا را راضی کند و در همان حال مانع از وتوی روسیه و چین در شورای امنیت شود. اروپا میخواهد بدین طریق مانع از نابودی توافق هستهای و برجام شود(!)
بیشتر بخوانید:
درسهایی از ۱۷ سال پرونده هستهای
نخستین اظهارنظر مدیرکل آژانس پس از تصویب قطعنامه علیه ایران
گزارشگر والاستریت ژورنال در بروکسل مدعی شده است که دیپلماتهای فرانسوی، بریتانیایی و آلمانی به دنبال جا انداختن چنین طرحی هستند.
براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، تحریم تسلیحاتی ایران در ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر ماه) امسال به پایان میرسد. ایران از سال ۲۰۰۷ تاکنون حق خرید و فروش جنگافزار ندارد. دولت دونالد ترامپ تلاش میکند این تحریمها برداشته نشود و بطور نامحدود تمدید شود. روسیه و چین مخالف هستند و میخواهند این تحریمها براساس موازین بینالمللی و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در زمان تعیین شده برداشته شود.
والاستریت ژورنال نوشت که روسیه و چین که از اعضای برجام هستند، درخواست آمریکا را رد کردهاند، اما کشورهای اروپایی عضو این توافقنامه (فرانسه، بریتانیا و آلمان) که خواهان حفظ برجام هستند، در حد فاصل این دو موضع باقی ماندهاند.
سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه میخواهند برای جلب نظر واشینگتن حجم بالقوه معاملات تسلیحاتی با ایران را محدود کنند ولی در عین حال برای قانع کردن چین و روسیه این محدودیتها را در ابعاد و دوره زمانی محدودی اعمال کنند تا این دو کشور در شورای امنیت به چنین طرحی رأی ممتنع بدهند.
اروپاییها به دنبال آن هستند تا از بروز درگیری در شورای امنیت که ممکن است به اتمام توافق هستهای و تبدیل ایران به موضوع اصلی سیاست خارجی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منجر شود، جلوگیری کنند. دیپلماتها گفتند بحثها در این زمینه هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد اما ایده اصلی این طرح، آن است که اجازه خرید برخی تسلیحات به ایران داده شود، اما اجازه خرید سیستمهای کلیدی تسلیحاتی داده نشود. همچنین تمدید تحریم تسلیحاتی ممکن است در ابتدا ۱۲ ماه باشد.
والاستریت ژورنال در ادامه گزارش خود نوشته است که اروپاییها تمایل دارند نظارت بر صادرات سلاح از ایران به متحدانش در خاورمیانه را نیز تشدید کنند. آمریکا پیشتر پیشنویس قطعنامه خود را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در اختیار اعضای شورای امنیت قرار داده است.
این کشور هشدار داده است در صورت ناکامی در تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران، تلاش خواهد کرد تا «مکانیسم ماشه» را فعال کند.