به گزارش مشرق، عباس بدخشان ظهوری سفیر ایران در ارمنستان، درباره روابط ایران و ارمنستان، همچنین تحولات در قفقاز و جاده ترانزیتی جنوب به شمال توضیحاتی ارائه داد که از نظر خوانندگان میگذرد.
روابط اقتصادی همپای روابط سیاسی نبوده است
وی با بیان اینکه روابط ایران و ارمنستان از زمان استقلال این کشور تاکنون روابطی خوب و در بالاترین سطح بوده و علیرغم فراز و فرودهایی در دولتهای مختلف کاملاً مثبت دنبال شده است، گفت: ما سابقه دیرینه چندهزارساله با ارمنستان داریم و بهدلیل حضور هموطنان ارمنی، این روابط انسجام بیشتری دارد.
سفیر کشورمان یادآور شد: با وجود این، بهموازات روابط خوب سیاسی دو کشور، در ابعاد اقتصادی آنطور که باید نتایج مطلوبی نداشتهایم.
بدخشان ظهوری با اشاره به روی کار آمدن نیکول پاشینیان در سال ۲۰۱۸ اظهار داشت: ۳ سال پیش که انقلاب پاشینیان رخ داد، دیدگاههای جدیدی مطرح شد و رفتار دولت جدید، عمدتاً برای توسعه ارمنستان است؛ ولی به جنگ خورد و برنامهریزی برای توسعه با اختلال روبهرو شد. با روی کار آمدن مجدد پاشینیان در انتخابات، این روند توسعه ادامه یافته است.
وی در پاسخ به این مطلب "گفته میشود پاشینیان غربگرا است و ممکن است مسائلی را در روابط با کشورمان به وجود آورد" نیز ابراز کرد: در این خصوص باید دید که وابستگیهای این کشور از نظر زیرساختی چهمقدار به پاشینیان این امکان را میدهد که غربگرا شود. آنها در زمان حاضر کمی به استقلال خود توجه میکنند، اما لزوماً خروج از حمایت روسیه نیست و بسیاری از زیرساختهای ارمنستان تحت کنترل روسیه است. این امکان وجود ندارد که دولت ایروان را در آغوش غرب قلمداد کنیم، اما تمایلات آنها به اروپا و آمریکا تداوم خواهد داشت. بین ارامنه ارمنستان با دیاسپورای ارمنی که جمعیتشان بیش از جمعیت داخل ارمنستان است، ناخودآگاه ارتباط این کشور با غرب بیشتر میشود.
در دوره پاشینیان روابط ارمنستان و ایران توسعه یافت
سفیر کشورمان با بیان اینکه در دوره پاشینیان در همه حوزهها، روابط ارمنستان و ایران توسعه یافته است، گفت: در کمیسیون مشترک با ارمنستان موضوعات زیادی مورد توجه قرار گرفته است که قابل مقایسه با گذشته نیست از جمله انرژی، انتقال برق از ارمنستان به ایران، ترانزیت و همچنین اتصال به اوراسیا از طریق ارمنستان که زمینههای رشد روابط با ارمنستان را فراهم کرده است.
برگزاری نمایشگاه محصولات ایرانی در ارمنستان
بدخشان ظهوری به حجم پایین مبادلات تجاری بین دو کشور با وجود همه اشتراکات و انگیزهها اشاره کرده افزود: سهم تبادلات تجاری ما با ارمنستان طی سالهای گذشته بسیار کم بوده و عدد مبادلات تجاری ما بسیار ناچیز است که باید در این خصوص جدیت بیشتری داشته باشیم. خوشبختانه رفتوآمدهای خوبی در حال انجام است و برگزاری نمایشگاههای ایرانی در ارمنستان به این روند کمک میکند.
اتصال چابهار به گرجستان و دریای سیاه را دنبال میکنیم
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره جاده ترانزیت جنوب به شمال نیز گفت: ما مسیر اقیانوس هند به چابهار و خلیج فارس و پس از آن مسیر ریلی به جلفا ـ ارمنستان ـ گرجستان و دریای سیاه را داریم که یک مسیر امن و بسیار مناسب برای تبادلات تجاری است و کشورهای این مسیر میتوانند از مزیتهای آن بهخوبی استفاده کنند.
ساخت جاده ترانزیت جایگزین بهسرعت دنبال میشود
سفیر کشورمان افزود: بخشی از مسیر مواصلاتی مربوط به جاده مواصلاتی معروف به سیسیان است که ۶۰ کیلومتر است و در استان سیونیک واقع در جنوب ارمنستان است. این جاده با اقداماتی که در آن در حال انجام است مسیر میانبری ایجاد میکند که جاده قبلی را کوتاهتر میکند و دولت ارمنستان با جدیت دنبال احیای آن است که بهاحتمال زیاد ایران هم در ساخت آن مشارکت دارد. با توجه به اینکه توانمندی ایران در حوزه راهسازی، تونلسازی و پلسازی در بسیاری از کشورهای اطراف قابل مشاهده نیست، گفتگوها در این رابطه برای مشارکت ایران ادامه دارد.
دریافت عوارض از کامیونهای ایرانی خلاف توافق سهجانبه است
بدخشان ظهوری در خصوص مسائل پیشآمده در جاده ترانزیتی جنوب به شمال نیز گفت: بخشی از این جاده مواصلاتی در منطقه گوریس بهطول ۲۱ کیلومتر قرار دارد که بر اساس نقشههای شوروی سابق دو بخش از آن متعلق به جمهوری آذربایجان است، اما بر اساس گفتگوهای سهجانبه روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان در قرارداد آتشبس، قرار بر این است که این جاده وضعیت گذشته خود را داشته باشد تا جاده جدید تکمیل شود، اما متأسفانه دیدیم که مدتی پیش در وهله اول برای دو روز جاده بسته شده است و بعد از باز شدن جاده از کامیونهای ایرانی عوارضی اخذ میشود.
انتظار داشتیم باکو تا آمادهشدن جاده جدید دست نگهدارد
وی ادامه داد: این جاده طی سه دهه گذشته مورد استفاده قرار گرفته است و کامیونهای ایرانی در بدو ورود به ارمنستان عوارضی را پرداخت میکنند و انتظار نیست که صد کیلومتر جلوتر مجدداً عوارض پرداخت کنند. انتظار داشتیم تا آماده شدن جاده تکمیلی دست نگهدارند و مشکلی به وجود نیاید. الآن که فصل برودت هواست و جاده کوهستانی است، جاده جایگزین "تاتِو" بهسختی در حال ساخت و تعریض است، اما هنوز تکمیل نشده است، هرچند طرف ارمنی بهسرعت بهدنبال ساخت جاده ترانزیت است.
سفیر کشورمان با اشاره به اقدامات این سفارتخانه برای تکمیل سریعتر جاده گفت: سفارت جمهوری اسلامی ایران از ابتدای موضوع، اقدامات زیادی انجام داده است و طی یادداشتهایی از طرف ارمنی خواستیم که برنامهریزی جدیتری داشته باشد و با سرعت بیشتری ساخت جاده جایگزین را دنبال کند، در همین راستا مدتی پیش هیئتی از وزارت راه ایران به ارمنستان آمده این جاده را مورد بررسی قرار داد.
سفارتخانهها افزایش ظرفیت اقتصادی را در دستور کار قرار دادهاند
بدخشان ظهوری با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری، رئیس جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر توسعه ارتباطات با همسایگان خاطرنشان کرد: در همین راستا آقای امیرعبداللهیان به همه سفارتخانههای همسایه دستور اکید داده است که همه ظرفیتهای قابل استفاده مورد تجدید نظر قرار بگیرد و همه ظرفیتها با سرعت ارتقا یابد.