به گزارش مشرق، روزنامه "تاگس اشپیگل" آلمان در مطلبی نوشت: تصمیم گیری در مورد طرح اضطراری تامین گاز اروپا که توسط "اورزولا فون در لاین"، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا پیشنهاد شده است، نیازمند اکثریت به اصطلاح واجد شرایط در میان ۲۷ کشور عضو است. ۱۵کشور عضو اتحادیه اروپا که به نوبه خود ۶۵ درصد از جمعیت اتحادیه اروپا را تشکیل می دهند باید در نشست ویژه وزیران انرژی اتحادیه اروپا در بروکسل که روز سه شنبه برگزار می شود با این طرح موافقت کنند.
اگر چنین اتفاقی بیفتد، به ویژه آلمان از طرح کمیسیون سود خواهد برد که بر اساس آن هر کشور اتحادیه اروپا باید ۱۵ درصد از میانگین مصرف گاز چند سال گذشته را تا ماه مارس آینده صرفه جویی کند.
بر اساس طرح کمیسیون اروپایی گر وضعیت عرضه گاز به دلیل توقف احتمالی کامل توسط شرکت دولتی گازپروم روسیه به وخامت خود ادامه دهد، کشورهای اتحادیه اروپا نیز ممکن است موظف به صرفه جویی طبق مقررات برنامه ریزی شده شوند.
این دقیقاً همان چیزی است که حدود ده کشور اتحادیه اروپا را نگران می کند. به همین دلیل است که روز دوشنبه در بروکسل این سناریو بعید به نظر نرسید که وزرای انرژی در ابتدا در نشست خود بدون هیچ تصمیم رسمی به خانه بروند.
هفته گذشته، دانمارک و هلند اعلام کردند که قبل از تصمیم گیری در سطح اتحادیه اروپا، پارلمان های داخلی ابتدا باید به این مقررات برنامه ریزی شده بپردازند.
علاوه بر مسئله تصویب پارلمان، برخی دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا در مورد طرح اضطراری فون در لاین به دلیل برخی مسائل اساسی ابراز تردید کرده اند. ترزا ریبرا، وزیر انرژی اسپانیا از این واقعیت انتقاد کرد که قبل از ارائه طرح اضطراری بروکسل با دولت او مشورت نشده است.
در این میان نه تنها کشورهای جنوبی اتحادیه اروپا، بلکه کشورهای بالتیک نیز خواهان قائل شدن استثنائاتی در این طرح کمیسیون هستند. استونی، لتونی و لیتوانی می خواهند اطمینان حاصل کنند که در صورت قطع اتصال آنها به شبکه برق روسیه، مجبور به صرفه جویی در گاز نخواهند شد. این کشورهای بالتیک در حال حاضر هنوز به شبکه برق مشترک با روسیه و بلاروس متصل هستند.
در همین حال، طرحاضطراری کمیسیون اروپا با رد کامل ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، که قبلاً به عنوان یک ترمزگیر در جریان بحثها درباره تحریم نفت اتحادیه اروپا علیه روسیه عمل کرده بود، مواجه شد. اوربان در بحث کنونی درباره کمبود گاز اروپا نیز در جهت مخالف حرکت می کند: هفته گذشته، حزب فیدز به رهبری اوربان اعلام کرد که مجارستان قصد دارد امسال ۷۰۰ میلیون متر مکعب گاز اضافی از روسیه خریداری کند.
روزنامه هندلزبلات آلمان هم در مطلبی نوشت: مقاومت چندین کشور جنوب اروپا در برابر طرح اضطراری گاز کمیسیون اتحادیه اروپا ظاهرا موفقیت آمیز بوده است.
در آستانه نشست ویژه ۲۷ وزیر انرژی اروپا در روز سه شنبه در بروکسل، این پیشنهاد بحث برانگیز به طور قابل توجهی کمرنگ شده بود.
آخرین پیش نویس این طرح که توسط جمهوری چک به عنوان ریاست دوره ای اتحادیه اروپا ارائه شده استثنائات متعددی را برای کشورهایی که به شبکه گاز یا برق اروپا متصل نیستند، در نظر گرفته است. بخشهای حیاتی مانند صنایع فولاد و شیمیایی نیز از هدف کلی صرفه جویی حذف میشوند.
به گفته دیپلمات ها، مذاکرات در اتحادیه اروپا برای کاهش چشمگیر شرایط طرح اضطراری گاز اصلی اتحادیه اروپا در حال انجام است. سند سازشی که روز دوشنبه به خبرگزاری رویترز ارائه شد، حفظ هدف داوطلبانه کاهش مصرف گاز به میزان ۱۵ درصد برای همه کشورها را فراهم می کند.
با این حال، استثناهایی برای هدف اجباری وجود دارد. بر این اساس اهداف الزام آور متفاوتی برای کشورها اعمال می شود. بر اساس پیشنهاد جدید، کمیسیون اتحادیه اروپا دیگر مسئول تعیین هدف الزام آور نیست، بلکه مسئولیت در این زمینه بر عهده دولت های ملی خواهد بود.
برخی از دیپلمات های اتحادیه اروپا از این پیش نویس به عنوان مبنایی برای توافق استقبال کردند. برخی دیگر ابراز نگرانی کردند و گفتند که به استثنای بسیاری از موارد، اروپا ممکن است در صورت توقف عرضه از روسیه، گاز کافی برای زنده ماندن در زمستان ذخیره نکند. وزرای انرژی اتحادیه اروپا به دنبال دستیابی به توافق در روز سه شنبه هستند.
یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت که بروکسل می خواهد اطمینان حاصل کند که کشورها با توافق بر روی یک رویکرد مشترک از خود همبستگی نشان می دهند. در عین حال، باید مشخص باشد که این پیشنهاد به حدی کم رنگ نخواهد شد که تبدیل به یک ببر بی دندان شود.
یونان روز دوشنبه اعلام کرد که از پیشنهاد اصلی اتحادیه اروپا حمایت نخواهد کرد. سخنگوی دولت یونان گفت که آتن می خواهد به استثناهایی دست یابد. یونان بر این عقیده است که مبنای مصرف باید سال گذشته باشد نه میانگین پنج سال گذشته. این سخنگو گفت: اگر یونان مجبورشود به قانون برنامه ریزی شده پنج ساله پایبند بماند، باید به جای ۱۵ درصد، ۲۴ درصد در مصرف گاز صرفه جویی کند.
یونان، همراه با پرتغال و اسپانیا، هفته گذشته از برنامه های اتحادیه اروپا در این راستا انتقاد کرده بودند.