سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*******
روزنامههای امروز پیکشنبه ۱۵ آبان در حالی چاپ و منتشر شد که رمز گشایی امیرعبداللهیان از پلن B آمریکا؛ پشت پرده اخلال در بازار ارزی و گزینههای غرب برای حمایت از اغتشاشات در روزنامهها برجسته شده است.
موضوع حضور پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین و نیز واکنش وزیر امور خارجه به آن مورد توجه برخی روزنامهها قرار گرفته است، روزنامه هممیهن در گزارشی امنیتیشدن پرونده ایران نوشته است:
همه شواهد و قرائن اینگونه حکم میکند که غرب در حال حرکت به سمت امنیتیکردن دوباره ایران در عرصه جامعه بینالمللی است و به نظر میرسد که ایران نیز در این میان انتخابش را صورت داده است و ترجیح داده در این رویارویی با غرب که طی ماههای اخیر حول محور جنگ اوکراین و برجام شکل گرفته است، در جبهه روسیه قرار بگیرد. البته نباید از تأثیر ناآرامیهای اخیر در ایران نیز بهعنوان یکی از زمینههای شدت یافتن رویکرد غرب علیه ایران، غافل شد.
در ادامه این گزارش آمده است:
چه بپذیریم چه نپذیریم، درست یا غلط، آمریکا و اروپا در حال حرکت به سمت امنیتیکردن پرونده ایران در فضای جامعه بینالملل هستند. گذاشتن همه تخممرغها در سبد یک کشور و در پیش گرفتن سیاستهای مبتنی بر «پیشبینیهای خودکام بخش» میتواند کشور را بار دیگر در مسیر خطرناکی قرار دهد که خروج از آن بسیار هزینهزا خواهد بود. تعلل در احیای برجام موجب شد که اروپا بیش از هر زمان دیگری در مواضعاش در خصوص ایران به آمریکا نزدیک شود و حتی در برخی موارد موضعی سختتر از آمریکا علیه ایران اتخاذ کند.
روزنامه سازندگی نیز پهپادها را عکس یک کرده و به نقل از امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان نوشته است:
چنانچه ثابت شود که روسیه در جنگ اوکراین از پهپادهای ایرانی استفاده کرده است، ایران در این مسئله بیتفاوت نخواهد ماند؛ از سویی ایران با اوکراینی خود به توافق رسیده است چنانچه هرگونه مستندی دارند مبنی بر اینکه روسیه از پهپاد ایرانی در اوکراین استفاده کرده است، این اسناد را در اختیار ایران قرار دهد.
روزنامه اعتماد نیز اثرگذاری پهپادی بر جنگ اوکراین را مورد توجه قرار داده و نوشته است:
متاسفانه موضوع ارسال تسلیحات ایرانی به روسیه ازجمله موضوعهایی است که غربیها خیلی علاقهمند بودند روی آن مانور بدهند و عملاً با اتفاق افتادن این واقعه، فرصت برای آنها فراهم شده است. موضعگیریهای کجدار و مریز و مبهم مسوولان ایرانی هم عملاً به این موضوع دامن زده است.
اعتماد در ادامه نوشته است:
مساله این است که نهایتاً به شکل قاطع نمیتوان نتیجهگیری کرد که روسیه از پهپادهای ایرانی استفاده کرده یا نکرده است. نه به این معنا که بخواهیم اصل موضوع را انکار کنیم، بلکه از این نظر که روسیه میتواند گفتمان خودش را به پیش ببرد و غرب هم گفتمان خودش را به پیش ببرد. غربیها میتوانند بگویند که اینها پهپادهای ایرانی است که روسیه در جنگ اوکراین به کار میبرد و روسیه هم میتواند به صراحت تکذیب کند و بگوید که پهپادها ساخت روسیه هستند.
روزنامه شرق نیز در تحلیلی با عنوان بازی معکوس غرب با بیست و دو، سی و یک نوشت:
با در نظر گرفتن تفسیرهای متعدد و متضاد دو طرف از قطعنامه ۲۲۳۱ ذیل ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه و نیز اذعان تهران در ارسال پهپاد پیش از وقوع جنگ به نظر میرسد که راهحل جمهوری اسلامی ایران برای برونرفت از بحران تأکید بر تعامل با طرف اوکراینی است. در این زمینه جمله کلیدی امیرعبداللهیان میتواند مسیر درست را پیشروی تهران قرار دهد.
شرق در ادامه نوشته است:
اگر غرب اثبات کند ایران با ارسال پهپاد قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده است به درخواست یکی از اعضای برجام امکان آغاز پروسه فعالشدن مکانیسم ماشه وجود خواهد داشت. در همین راستا مقامات اروپایی و آمریکای به طور مشترک ارسال پهپاد توسط ایران به روسیه را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ میدانند. البته مشابه این موضعگیری غرب در داخل هم شنیده میشود.
روزنامه ایران اما روایتی دیگر از جنگ تبلیغاتی ناتو علیه ایران داشته و نوشته است:
این فضاسازی رسانهای که مدعی است حسین امیرعبداللهیان اظهاراتی جدید را مطرح کرده در حالی است که ایران تاکنون هیچ گاه همکاریهای دو کشور ایران و روسیه را رد نکرده و تنها اتهامات مربوط به نقش ایران در این جنگ را سناریوی جنگ روانی غرب علیه کشورمان دانسته است.
در ادامه این گزارش آمده است:
از تیرماه امسال که سناریوی جدید علیه ایران در مسأله پهپادها قدرت گرفت، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگاران درخصوص اظهارات مشاور امنیت ملی امریکا درباره فروش پهپادهای ایرانی به روسیه، تصریح کرد: «سابقه همکاریهای میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حوزه برخی فناوریهای نوین دفاعی به پیش از آغاز جنگ در اوکراین برمیگردد و در مقطع اخیر هیچ تحول خاصی در این ارتباط رخ نداده است.» پس از این نیز بارها مقامات دستگاه دیپلماسی کشور این مواضع را که همکاریهای دو کشور مربوط به پیش از جنگ اوکراین است صراحتاً اعلام داشتهاند. مقامات ارشد روسیه نیز با تکذیب ادعای استفاده از پهپادهای ایرانی علیه زیرساختهای اوکراین، بارها این اتهام را رد کردند.
گذر از آشوب به ترور
روزنامه وطن امروز در شماره امروز خود به تحلیل مسیر اغتشاشات در ۵۰ روز گذشته پرداخته و نوشته است:
۵۰ روز است جریان آشوب به بهانه فوت مرحوم مهسا امینی اقدام به ایجاد اغتشاش و ناامنی در کشور میکند. اگرچه در روزهای ابتدایی، این جریان در پوشش اعتراض به خیابانها آمده بود اما هر روزی که میگذرد، اهداف اوباش آشوبطلب صریحتر و شفافتر اعلام میشود. هرچه از فوت مهسا امینی میگذشت و ابعاد پرونده فوت او از سوی سازمانها و نهادهای ذیربط مثل سازمان پزشکی قانونی و دستگاه قضا شفاف میشد، ایجاد اغتشاش آشوبطلبان نیز رادیکالتر شده و چهره خشونتآمیزتری به خود میگرفت. هر روزی که میگذشت، اقدامات آشوبطلبان نیز بیشتر به سمت خشونت میرفت تا جایی که در روزهای اخیر شاهد ترویج خشونت خونین از سوی جریان آشوب هستیم.
در ادامه این گزارش آمده است:
حوادثی که در ۱۰ روز گذشته، از چهلمین روز فوت مهسا امینی به این سو توسط اوباش رقم خورد، کاملاً ماهیت تروریستی پیدا کرده و حاکی از آن است جریان ضدانقلاب از ایجاد آشوب به تروریسم گذر کرده است. در همین راستا میتوان گفت دیگر اقداماتی مثل سر دادن شعارهای ساختارشکنانه به حاشیه رفته و فعالیت جریان آشوب بر تولید خشونت حداکثری متمرکز شده است. حملات مسلحانه اوباش به نیروهای انتظامی و تأمینکننده امنیت عمومی جامعه و همچنین ضرب و جرح افراد بسیجی و روحانی، موید این امر است.
بایدن واقعیت توئیتر را لو داد!
روزنامه جوان در سرمقاله خود به تحلیل سخنان رئیسجمهور آمریکا درباره یک شبکه اجتماعی پرداخته و نوشته است:
جو بایدن رئیسجمهور امریکا نیز توئیتر را «رسانهای فاقد سردبیر که در سراسر جهان نشر اکاذیب میکند» معرفی کرده و نگران شده است که «چطور ما انتظار داریم بچهها بتوانند مسائل خطیر را بفهمند!؟» این ترس و نگرانی بایدن البته چندوجهی است. او بازگشت ترامپ به توئیتر و سهامداری سعودیها در این رسانه را خلاف منافع و آینده انتخاباتی دموکراتها میبیند و ناخواسته آن وجه دوم یعنی «واقعیت دروغپراکنی توئیتر» را لو داده است.
در ادامه این یادداشت آمده است:
حتماً مشاوران بایدن که این روزها بسیار پرکار و دائم مشغول ویرایش او هستند، به او یادآور خواهند شد که امریکا با همین دروغپراکنیهای توئیتری آشوب را در ایران به عنوان پلن B که وعده آن را در صورت شکست مذاکرات داده بود، اجرا کرد و حالا وقت غصهخوردن برای نوجوانان امریکا و گفتن اینکه «امریکا دیگر سردبیر ندارد» نیست، چون امریکا مدتهاست رئیسجمهور هم ندارد!