گروه جهاد و مقاومت مشرق - امسال هم مثل هر سال، نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شاهد حضور پررنگ و پرانرژی ناشرانی بود که آثار ادبیات پایداری در قالبهای مختلف را عرصه میکردند. این ناشران که در طول سال هم با مخاطبان، نویسندگان و اهالی نشر، ارتباط سازنده و گستردهای دارند، از فرصت ۱۱ روزه نمایشگاه سی و چهارم هم به بهترین نحو استفاده کردند تا ضمن دید و بازدیدهای مرسوم در چنین نمایشگاههایی، آثار جدید را جذب و آثار منتشر شده را به خوبی معرفی کنند. حجم بالایی از برنامههای حاشیهای و نشستهای رونمایی و نقد و بررسی کتاب در نمایشگاه هم به این کتابها و ناشرها تعلق داشت. مقام معظم هبری هم در بازدید از نمایشگاه کتاب، مثل همیشه به این کتابها و نویسندگانش توجه ویژهای کردند. حالا که چند روز بیشتر از پایان این بزرگترین رویداد جمعی فرهنگی کشور نگذشته، سری به غرفههای فعالتر در حوزه ادبیات پایداری زدیم تا انتخاب شما برای خرید کتابها در این حوزه و بعد از پایان نمایشگاه را راحتتر کنیم.
انتشارات روایت فتح
خاطرهبازی با یک ناشر
شاید بشود انتشارات روایت فتح را یکی از قدیمیترین ناشران دفاع مقدس دانست که کتابهایش در دهه هفتاد و هشتاد، یکهتاز حضور در کتابخانههای همه علاقهمندان ادبیات پایداری بود. سابقه حضور شهید سید مرتضی آوینی در این تشکیلات، نشر روایت فتح را هم با حساسیتهای بالایی روبرو کرده بود و البته این انتشارات هم با دقت بالا در انتخاب سوژهها و نویسندگان، همواره کتابهای ترازی را در حوزه ادبیات پایداری تولید و منتشر میکرد. چد سال پیش با تغییرات مدیریتی در این انتشارات، رویکر کتابها تغییرات زیادی داشت اما همچنان در این انتشارات شاهد انتشار کتابهایی هستیم که مختصر و مفید، تلاش دارد پیامش را به بهترین نحو با مخاطبش در میان بگذارد. روایت فتح در نمایشگاه امسال چندین عنوان جدید را برای اولین بار رونمایی و عرضه کرد که یکی از این کتابها «ماه بالانشین» به قلم راضیه تجار بود.
انتشارات خط مقدم
یک کتاب شگفت درباره حاج قاسم
اگر چه غرفه انتشارات خط مقدم به نسبت سال گذشته، دنجتر بود اما همچنان تردد زیادی حول و حوش آن دیده میشد. این انتشارات به همت حجتالاسلام شیرازی، نماینده سابق ولی فقیه در سپاه قدس پایهگذاری شد و حالا با مدیریت فرزندش حجتالاسلام هادی شیرازی به فعالیتهای خود ادامه میدهد. ارتباط گسترده با بینظیرترین سوژهها و راویان جبهه مقاومت و همچنان همکاری با قدیمیترین و نامآورترین نویسندگان حوزه ادبیات پایداری از جمله مزیتهای این انتشارات نسبت به سایرین است که البته از این مزیتها نیز به خوبی بهره برده بود. کتاب «سرباز قاسم سلیمانی» که چندین سال در پیچ و خم اخذ مجوز مانده بود، امسال گل سر سبد کتابها در غرفه انتشارات خط مقدم بود که هر خوانندهای را میتوانست شگفتزده کند. شگفتی دیگر این غرفه، جمعآوری کتاب نامزد گلولهها توسط مأموران ارشاد بود، چرا که این کتاب، بدون مجوز به چاپ رسیده بود.
علی رمضانی سخنگوی نمایشگاه کتاب درباره چرایی گردآوری این کتاب از مصلای امام خمینی گفت: کتاب «نامزد گلولهها» مجوز نشر نداشت به همین دلیل از نمایشگاه جمع و مقابل عرضه آن گرفته شد.
محمدعلی آقامیرزایی از محققان دفاع مقدس و از دستاندرکاران تهیه این کتاب که چندین سال در کنار مرتضی سرهنگی فعالیت میکرد در این باره در صفحه شخصی خود نوشت: ناشر سعی داشت کتاب را به بهترین شکل به مخاطب عرضه کند. این کتاب چند بار توسط گروههای مختلفی از بهترین هنرمندان کشور طراحی شد، اما کار آنطور که میخواستیم در نیامده بود. در نهایت با شکل و شمایل فعلی با طراحی خوب سید هادی قادری آماده نشر شد. کتاب به دل مخاطب نشست و در نمایشگاه بیش از هزار نسخه به فروش رسید. شاید بتوان نامزد گلولهها را پرفروشترین کتاب نمایشگاه خواند.
کتاب را برج ۹ سال ۱۴۰۱ برای مجوز ارسال کردیم و در حالی که طبق قانون ارشاد موظف است نهایتاً یک ماه نسبت به کتاب پاسخ بدهد و برای تأخیر در صدور مجوز تا دو ماه نیازمند امضای وزیر ارشاد است. در پیگیریهای اولیه مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد تأکید کرد که مجوز کتاب منوط به نهاد دیگری نیست و در موعد مقرر صادر خواهد شد.
کتاب پنج ماه معطل ماند. در نهایت کارشناس حوزه ادبیات پایداری ارشاد کتاب را بدون مشکل خواند و با هماهنگی و موافقت شفاهی ارشاد کتاب به چاپ رسید و در نمایشگاه عرضه شد. حال باید منتظر ماند و دید تا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه چه پاسخی خواهد داد.
انتشارات شهید کاظمی
زورآزمایی با مشکل تأمین کاغذ
تا یکی دو سال پیش میشد عنوان پرکارترین انتشارات در حوزه دفاع مقدس و جبهه پایداری را به انتشارات شهید کاظمی داد اما در سالهای اخیر، معضل قیمت بالای کاغذ، گریبان این ناشر موفق را هم گرفته و رها نکرده است. همین مشکل، تولیدات این انتشارات پرکار را هم تحت تأثیر قرار داده اما همچنان وقتی به غرفه این ناشر میرفتید، در انتخاب کتابهای زیادی که دلتان میخواهد آنها را داشته باشید، به مشکل میخوردید. انتشارات شهید کاظمی در نمایشگاه امسال هم چند عنوان جدید رونمایی کرد که «اِلی...» سفرنامهای با محوریت آشنایی بیشتر با یک خانواده فلسطینی، به قلم فائضه غفارحدادی یکی از خواندنیترین آنها بود. حضور حمید داودآبادی از رزمندگان و نویسندگان نامدار دفاع مقدس در این غرفه نیز مشوق خوبی برای مخاطبان ادبیات پایداری بود.
انتشارات انجمن پیشکسوتان سپاس
با بروبچههای اطلاعات و امنیت
ما هم قبول داریم که این انتشارات آنطور که باید و شاید برای تبلیغ و ترویج کتابهای خوبی که دارد، تلاش نمیکند اما مطمئن باشید مطالبی که در این کتابها میخوانید را در هیچ کجای دیگر پیدا نمیکنید. انجمن پیشکسوتان سپاس را جمعی از پیشکسوتان عرصه اطلاعات و امنیت در دوران دفاع مقدس و جبهه مقاومت تشکیل دادهاند تا با انتشار کتاب و تولید محصولات فرهنگی، یاد و نام شهدای مظلوم این عرصه را زنده نگه دارند. اگر تا انتهای شبستان مصلا میرفتید، غرفه جمع و جور این انتشارات، کتابهای خواندنی و نسبتا ارزانی داشت که شما را شگفتزده میکرد. حتی نشانی غرفه این انتشارات هم شگفتانگیز بود؛ راهروی ۲، غرفه ۲. کتاب «مقام اسماعیل» درباره شهید حاج اسماعیل حیدری، جدیدترین کتاب این انتشارات بود که به نمایشگاه رسید.
انتشارات ستارهها
شاد از تقریظ «خاتون و قوماندان»
بروبچههای نشر ستارهها اگر چه در حالی به نمایشگاه کتاب آمدند که سعید محسنزاده (مدیر سابق این انتشارات) در میانشان نبود اما همچنان به کتابهایی که در آن دوره منتشر شده بود میبالیدند؛ از جمله کتاب «خاتون و قوماندان» که اخیرا، تقریظ مقام معظم رهبری بر این کتاب، در مشهد منتشر شد. این کتاب را مریم قربانزاده بر اساس خاطرات همسر فرمانده شهید یگان فاطمیون در نبرد سوریه یعنی شهید علیرضا توسلی (ابوحامد) نوشته بود که مورد توجه رهبر انقلاب قرار گرفت و درباره این کتاب نوشتند: سلام خدا بر شهید عزیز، علیرضا توسّلی. حوادث مربوط به مهاجران افغان را که در این کتاب آمده است از هیچ منبع دیگری که به این اندازه بتوان به آن اطمینان داشت دریافت نکردهام. برخی از آنها جداً تاثرانگیز است، ولی از سوی دیگر، حرکت جهادی فاطمیون افتخاری برای آنها و همهی افغانها است.
انتشارات ۲۷ بعثت
کتابی خواندنی به نام «لباس شخصیها»
انتشارات ۲۷ بعثت اگر چه ناشر تخصصی کتابهای شهدا و رزمندگان لشکر ۲۷ محمد رسول ا... (ص) است اما به خاطر فراگیر بودن نام این شهدا و ایثارگران، با استقبال زیاد مخاطبان روبرو بود؛ چه این که چند سال است کتابهایش را با طرح جلدهای جذاب، متنهای دقیق و خواندنی و قیمتهایی مناسب و منصفانه منتشر میکند. مدیریت این انتشارات را جواد کلاتهعربی بر عهده دارد که خود از نویسندگان عرصه ادبیات پایداری است و چندین کتاب از او منتشر شده و مورد استقبال قرار گرفته است. نشر ۲۷ بعثت در نمایشگاه امسال هم حضور گرمی داشت و چندین عنوان کتاب جدید را عرضه کرد که از مهمترین آنها میشود به کتاب «لباس شخصیها» اشاره کرده که خاطرات حاج قاسم صادقی، از رزمندگان گروه فدائیان اسلام در ابتدای جنگ بود.
انتشارات مکتب حاج قاسم
غرفهای ساده اما چشمنواز
شاید بتوان غرفه مکتب حاج قاسم را گل سرسبد همه غرفههای ناشران ادبیات پایداری در نمایشگاه دانست. غرفهای ساده اما شکیل و چشمنواز که نگ قرمزش از دور، چشمها را متوجه خود میکرد. گفته میشود این غرفه بر اساس طرح «جانفدا» اثر استاد نجابتی که شعار سالگرد حاج قاسم سلیمانی در سال ۱۴۰۱ بود طراحی شده بود و دکوراسیون آن قابل حمل و استفاده در نمایشگاههای بعدی است. مدیریت انتشارات مکتب حاج قاسم را هم سیده فاطمه مطهری بر عهده دارد. یکی از تازهترین کتابهای مکتب با عنوان «عزیز زیبای من» چهارشنبه ساعت ۱۵ در گوشه نقد (سرای ناشران داخلی) جنب درب شماره ۸۱ شبستان مصلا رونمایی شد.
انتشارات راهیار
حاشیههای تشییع و تجلیل از حاج قاسم
غرفه انتشارات راهیار اگر چه امسال سادهتر از سال گذشته ساخته و پرداخته شده بود اما همچنان در طول ساعات برگزاری نمایشگاه نمیشد آن را خالی از مخاطبان دید. کتابهای پرتعداد و سوژههای نابی که دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی سراغ آنها رفته، طراحی و گرافیک چشمنواز کتابها، محتواهای خواندنی این کتابها و همچنین قیمت مناسبشان باعث شده همواره منشورات «راهیار» با استقبال مخاطبان روبرو شود. از جمله کتابهایی که در نمایشگاه امسال و در قفسههای این غرفه بیشتر از بقیه میدرخشید، مجموعه کتابهایی بود که درباره حاشیههای تشییع و تجلیل از حاج قاسم سلیمانی در شهرهای مختلف ایران و جهان نوشته شده. راهیار غالبا سراغ سوژههایی میرود که ناشران دیگر کمتر سراغشان میروند. بیشک هر مخاطبی از بین کتابهای پرتعداد این ناشر، میتواند کتاب مورد علاقه خود را انتخاب کرده و با قیمت مناسب و خیال راحت، خریداری کند.
*میثم رشیدی مهرآبادی