آمارهایی عجیب از مصرف گاز

ایران سومین تولیدکننده بزرگ گاز و چهارمین مصرف کننده بزرگ گاز در جهان است؛ به‌طوری‌که مصرف گاز طبیعی در ایران، حدودا معادل نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپا است.

به گزارش مشرق، معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «نگاهی به مسئله ناترازی گاز؛ چالش‌ها و پیشنهادات» به این موضوع اشاره کرده که گسترش روزافزون شبکه توزیع گاز طبیعی در کشور و همچنین توسعه صنایع مختلف، باعث رشد و توسعه اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی شده است؛ اما افزایش مصرف گاز طبیعی در کشور بدون افزایش ظرفیت تولید این فرآورده با ارزش، معضلات بی شماری از قبیل تعطیلی کارخانه‌ها و صنایع مصرف‌ کننده گاز در فصول اوج مصرف را به‌ دنبال داشته که تأثیر مستقیمی بر اقتصاد کشور دارد.

بنابراین گزارش حاضر به وضعیت تولید گاز طبیعی و مصرف آن در ایران و مقایسه آن با جهان پرداخته و سپس بررسی چالش‌های ناشی از ناترازی گاز و ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداخته است.

بر اساس این گزارش ایران به لحاظ تولید گاز طبیعی با تولید ۲۵۶.۷ میلیارد مترمکعب که معادل ۶.۴ درصد کل تولید گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۱ است، به عنوان سومین تولیدکننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده است.

بر این اساس آمریکا با تولید ۹۳۴.۲ میلیارد مترمکعب و سهم ۲۳.۱ درصدی از کل تولید جهانی، بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی، روسیه با تولید ۷۰۱.۷ میلیارد مترمکعب و سهم ۱۷.۴ درصدی از تولید گاز جهان، دومین تولیدکننده گاز طبیعی و چین با تولید ۲۰۹.۲ میلیارد متر مکعب و سهم ۵.۲ درصدی از تولید گاز جهان، چهارمین تولیدکننده گاز طبیعی است.

جزئیات مصرف گاز در ایران

ایران به لحاظ مصرف گاز طبیعی با مصرف ۲۴۱.۱ میلیارد مترمکعب که معادل ۶ درصد کل مصرف گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۱ است، به عنوان چهارمین مصرف‌کننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده است. تنها سه کشور آمریکا با مصرف ۲۰.۵ درصد کل گاز مصرفی جهان، روسیه با ۱۱.۸ درصد و چین با ۹.۴ درصد، مصرف گاز بیشتری نسبت به ایران در سال ۲۰۲۱ داشته‌اند که وسعت و جمعیت هر کدام از آن‌ها چند برابر ایران است. همچنین مصرف گاز طبیعی در ایران، حدوداً معادل نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپا است.

مصرف گاز در سال ۱۴۰۱ به حدود ۲۴۲ میلیارد متر مکعب رسیده، معادل مصرف روزانه ۶۶۳ میلیون متر مکعب بوده است. مصرف این سوخت در سال ۱۴۰۱ رشد ۱.۵ درصدی معادل سه میلیارد متر مکعب داشته است.

بخش مهمی، معادل ۵۰ درصد از مصرف گاز مربوط به بخش خانگی و تجاری و بعد ۲۹ درصد مربوط نیروگاه‌ها است. صنایع نیز سهم ۲۰ درصدی از مصرف گاز در سال ۱۴۰۱ را به خود اختصاص داده اند. از مجموع مقدار گاز مصرف شده در کشور در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲۳ میلیارد متر مکعب مربوط به بخش خانگی و تجاری بوده است. ۴۸ میلیارد متر مکعب میزان مصرف گاز صنایع بوده و ۷۱ میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها تخصیص یافته است.

سهم ۵۰ درصدی گاز طبیعی در سبد مصرف نهایی انرژی

از طرف دیگر بر اساس آمارهای جهانی سهم گاز طبیعی از سبد انرژی در ایران بیش از ۵۰ درصد است. این در حالی است که ایالات متحده که اولین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است و بیش از ۲۳ درصد از کل تولید گاز جهان را در اختیار دارد، گاز تنها ۲۴ درصد از سبد انرژی آن را تشکیل داده است. این نسبت برای ترکیه و روسیه نیز به ترتیب ۲۴ و ۳۶ درصد است. با توجه به این موضوع توسعه هرچه بیشتر از انرژی‌های تجدیدپذیر و متنوع سازی سبد انرژی مصرفی در ایران بیش از پیش ضرورت می‌یابد.

برای مثال در این گزارش نیز به نقش کلیدی گاز در تولید برق اشاره شده که بر اساس آن امروزه بیش از ۸۰ درصد از تولید برق کشور وابسته به گاز است. در واقع به غیر از نیروگاه‌های برق آبی و تجدیدپذیر، سوخت سایر نیروگاه‌های تولید کننده برق، ۸۰ درصد به گاز وابسته است و بیش از ۱۰۱ نیروگاه که از گاز طبیعی استفاده می‌کنند، برق تمامی صنایع را تأمین می‌کنند.

در تأمین سوخت صنایع نیز نقش کلیدی دارد؛ به طوری‌که در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد صنایع و نیروگاه‌ها وابسته به گاز هستند و بیش از ۳۰ هزار واحد صنعتی بزرگ و مهم کشور که ۹۰ درصد محصولات کشور را تولید می‌کنند، از گاز استفاده می‌کنند.

نقش کلیدی گاز در تأمین انرژی بخش خانگی نیز در آمارها مشخص است؛ به‌طوری‌که بر اساس آمار منتشر شده از سوی شرکت ملی گاز تا پایان شهریور سال ۱۴۰۲، ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی در کل کشور دارای انشعاب گاز بوده و ۵۷۰۰ روستا ۴۳ شهر به شبکه گازرسانی متصل شده‌اند.

پیش‌بینی کسری گاز تا سال ۱۴۲۰

طبق سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی تهیه شده در شورای عالی انرژی کشور با فرض رشد اقتصادی متوسط ۵.۶ درصدی و نرخ رشد ۱.۱ درصدی جمعیت، با توجه به روند فعلی عرضه و تقاضای گاز طبیعی در سال ١٤٠٤ با ۱۵.۲ میلیون مترمکعب کسری گاز در روز مواجه خواهیم بود. به همین ترتیب به میزان ناترازی گاز برای سال ۱۴۲۰ حدود ۱۱۱ میلیون متر مکعب در روز تخمین زده شده است.

البته این پیش بینی با فرض مواردی همچون اجرای موفق برچسب انرژی ساختمان، پیاده سازی و استقرار سیستم مدیریت انرژی در صنایع انرژی‌بر، اجرای کامل مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و همچنین سرمایه گذاری لازم حداقل به میزان ۵۰ میلیارد دلار برای رسیدن به اهداف تولید گاز تدوین شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 22
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۷:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    2 10
    طبیعیه وقتی ارزون باشه هیچ انگیزه ای برای صرفه جویی هم وجود نداره. لازمه از کسایی که بیشتر از استاندارد مصرف می کنند پول بیشتری گرفته بشه.
    • ۱۹:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
      0 2
      مرگ بر آمریکا و اسراییل و انگلیس و فرانسه و آلمان و .... و کشورهای خائن منطقه و منافقین داخلی و خارجی و کفار و مشرکین و توطئه گران و فتنه گران ...
    • ۲۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
      1 1
      پاسخ به سوال خیلی ، کافیه به کشورهای دیگر مثل اروپای سرد سری زد . این عادت نه راجع به گاز . از زمانی که بخاری نفتی هم بود ارزان بودن سوخت ما عادت کردیم . هر چه مدرن تر شدیم پیچ مصرف هم بیشتر شد . قبلا بخاطر مثلا دی اکسید و بوی نفت و خاموش کردن وسائل گرمایشی لباس بیشتری حتی جوراب میپوشیدیم . الان زمستان و تابستان بمحض بیرون رفتن از منزل متوجه تفاوت میشویم
    • ۰۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
      1 0
      مال مفت و دل بیرحم
    • ۰۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
      0 0
      اینجور ارائه آمار، مغلطه است و پیش درآمد گران کردن! چرا مصرف زغال سنگ رو مقایسه نمیکنید؟ همینطور مصرف هیزم، سوختهای هسته ای و . . . روش صحیح این است که مصرف سرانه انرژی، صرفنظر از نوع آن را مقایسه کنید، زیرا شرایط هر کشور به لحاظ اقلیم و منابع در دسترس، متفاوت است.
  • ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    1 0
    اینا به خاطر مصرف زیاد مردم نیست بخاطر ساخت لوازم گازسوز بی‌کیفیت وداغونه بیشتر بخاری‌های اصلا گرماتولیدنمیکنند وسایل گازسوز که فعلاهست وتولید میشه بیشترین انرژی رومصرف می‌کنند وکمترین بازدهی رودارند اگه به مردم لوازم گاز سوز کم مصرف به صورت اقساطی یا باقیمت پایین بدین خواهید دید که چه مقدارمصرف گاز پایین خواهد آمد
  • از شهرستان سراب ۱۷:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    16 1
    جغرافیای خاص ایران موجب افزایش مصرف سوخت گاز میشه مثلا در زمستان بخاطر کوهستانی بودن بخش وسیعی از کشور درجه هوا حتی تا منفی 30 نزول میکنه که در اروپا چنین دماهایی مگر در نواحی نزدیک قطب دیده میشه عامل دوم استفاده وسیع از گاز در خودروها میباشد که همه روزه خودروها گاز بسیاری مصرف میکنند عامل سوم شبکه فرسوده گازی و علمکها که نشتی دارند عامل دیگر ابنیه و ساختمانهای قدیمی بدون عایق بندی مناسب دماست
  • ۱۷:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    2 3
    بازم دروغ و دغل و آمار جعلی
  • حجت ۱۸:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    13 2
    کلی آسمون ریسمون بافتی بگی گاز زیاد مصرف می کنیم در حالی که ملت به خاطر بی پولی نمی تونن پنجره شونو دو جداره کنند یا وسایل با راندمان بالا بخرن و بر فرض بهید خریدند، نمی تونن هزینه تعمیر و نگهداری شو بدن. داش. بگو می خوام گرون کنم. پی بهانه می گردم
  • علی ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    1 1
    البته مصرف گاز ایرانیها و افغانی‌ها اینقدر است .
  • ایرج ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    15 0
    در کشوری که این همه ظرفیت برای استفاده از انرژی پاک خورشیدی و سایر انرژی های تجدیدپذیر وجود دارد ، چرا باید طوری فرهنگ سازی شود که یک جمعیت ۸۵ میلیونی اندازه نصف جمعیت قاره اروپا گاز مصرف کند ؟؟ مقصر کیست ؟؟
  • بازنشسته ۱۸:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    15 7
    چقدر گاز و بنزین و گازوییل و برق تو سر ملت ایران می‌زنید . شما ها نجومی بگیران و شاسی بلند سواران بیسواد امکانات ایران را با اروپا مقایسه میکنید.
  • ۱۹:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    0 0
    هر چقدر گفتیم برای پر مصرف های گاز و برق و آب جریمه سنگین ببندین نکردن.افزایش پلکانی مبلغ فیش کافی نیس .پولدارها با قبض چند میلیونی مشکلی ندارن ولی بیت المال به هدر میره .دست ثروتمندان در مصرف زیاد آب و برق و گاز باز گذاشته شده .
  • ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    1 0
    بدوید گرون کنید که پول نکبت زاده هاتون بیشتر تامین بشه
  • ۱۹:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    0 0
    مرگ بر آمریکا و اسراییل و انگلیس و فرانسه و آلمان و .... و کشورهای خائن منطقه و منافقین داخلی و خارجی و کفار و مشرکین و توطئه گران و فتنه گران ...
  • ۲۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    1 0
    .تولید محصولات بی کیفیت ودارای مصرف زیاد از لوازم خانه تا خودرو ونوع خانه های که اتلاف انرژی دارد آیا به مردم برمی گردد واقعا نمی فهمید اگر قیمت انرژی ارزان است حقوق ما هم کم است حقوق ما را مثل اروپا کنید قیمت خودرو ولوازم وخانه را نیز مانند ارو پا کنید َسوخت را نیز همانطور
  • ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    1 1
    چون رایگان است
  • ۲۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
    3 0
    چرانمگین که در اروپا از سوختهای مختلفی برای گرمایش استفاده میشه هیزم زغال سنگ گاز مایع وغیره بعد میگین چرا ماخودتحقیریم
  • وحید ۰۰:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
    1 0
    همه چیز تقصیر مردم نیست بازده وسایل گاز سوز ما با اروپا یکیه؟ ماشینهای گازسوز ما چطور؟ اگه پولشو بدن طرح هم دارم برا ساخت وسایل گاز سوز با مصرف چند برابر کمتر
  • adrian ۰۱:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
    0 0
    دلیل این اتفاق نه گستردگی بیشتر صنایع ایران نسبت به کشورهای مشابه است و نه بد مصرف کردن مردم. دلیل اصلی صنایع و زیرساخت ها و تجهیزات فرسوده و یا با بهره وری پایین هست. مشابه این مسئله که بهره وری یک نیروگاه برق در المان سی چهل پنجاه و یا حتی بیش از پنجاه درصد است ولی بهره وری یک نیروگاه برق در ایران با همان میزان تولید بار ده تا پونزده درصده!!! خیلی ساده بخوایم بگیم این که یه نیروگاه تو ایران باید سه برابر بیشتر گاز بسوزونه تا همان مقدار برقی که توسط نیروگاه مشابه در اروپا تولید میشه را تولید کنه. حالا این را در مصرف همه صنایع و خودروسازی ها و ... ضرب کنید تا متوجه بشید تفاوت در چند نسل تکنولوژی پیشرفته تر است که اونها در صنایع شون دارن.
  • ۰۹:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
    0 0
    خب این درسته که باید هر چه بیشتر بهینه مصرف کنیم. اما قیاس درسترش اینه که مصرف کل انرژی اروپا رو با ایران مقایسه کنیم. اونا برق بیشتر مصرف میکنن تا گاز
  • ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
    0 1
    استدلال اینکه ما جزو پرمصرف ترین کشورهای مصرف کننده گاز در دنیا هستیم غلط است . شما با افتخار میگید تا دوردسترین دهات را به شبکه گاز متصل کرده ایم .خوب برادرچرا اینکار رو کردی . بجای هدر دادن گاز ، آلودگی هوا و ... میاومدی با یک سوم این گاز انرژی پاک تولیدمیکردی بعد اینجوری هم ملت رو منت کش نمیکردی . شما جز گاز انرژی دیگری در اختیار مردم نگذاشتی که حالا مدعی هستی . چین هم پرمصرفترین کشور در ذغال سنگه . حکومت هرچی در اختیار مردم بزاره مردم هم همونو مصرف میکنن .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس