سرویس سیاست مشرق - با گذشت بیش از ۱۰ روز از استعفای نجفی و حواشیاش همچون سیرک شورای شهر در قبول استعفا، رسانه ها و چهره های جریان اصلاحات تمایل دارد که استعفای نجفی را به مردم بر خلاف واقعیتهای پشت پرده، نشان دهند.
مطلب اولی که درباره استعفای نجفی مطرح میشود، فشارهای بیرونی نسبت به نجفی بوده است و اصلاحات تمایل داشت بگوید این فشارها از سوی جریان رقیب به شهردار سابق وارد شده است اما خودیها در جریان اصلاحطلب، این مسئله را رد کردند.
الهه کولایی برای وارونه کردن حقیقت استعفای نجفی در توییتر نوشت: اصلاحطلبان شورای شهر تهران، با پشتیبانی از دکتر نجفی و نپذیرفتن استعفای او، پایبندیشان را به دفاع همهجانبه از #حقوق- مردم تهران به نمایش بگذارند. مبارزه با فساد و رانت و ویژهخواری، استواری و یکپارچگی میخواهد.
اما هنگامه شهیدی از فعالان اصلاحطلب در پاسخ کولایی تصریح کرده است: استعفای نجفی ربطی به مبارزه با فساد و رانتخواری نداشت؛ تحت فشار بوده اون هم از طرف دوستان! اصلاحطلبان اگر واقعاً #فسادستیز هستند خودشان از دستگاه قضایی درخواست محاکمه بابت فساد مالی# حسین- فریدون را کنند تا به صداقتشان ایمان آوریم![۱]
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با رد استعفای نجفی از شهرداری تهران به دلیل فشارهای وارده بر وی، گفت: چنین تحلیلهایی موجب ایجاد بگو و مگو شده و مشکلی را حل نمیکند.
غلامحسین کرباسچی در گفتوگو با ایسنا، درباره تأثیر اظهارات اخیر دادستان کل کشور درباره استعفای نجفی و اینکه تحلیل میشود که این استعفا به دلیل فشار بر نجفی است، اظهار کرد: نجفی فرد دروغگویی نیست و دو بار به دلیل کسالت استعفا داده است. نجفی آنقدر شهامت دارد که اگر فشاری به او وارد شود بگوید که به خاطر همین فشارها استعفا داده است، من نجفی را فرد دروغگویی نمیدانم.
وی در ادامه افزود: خود نجفی اذعان کرده است که کسالت حادی دارد اما برخی تحلیل میکنند که او به خاطر فشارهای وارده استعفا داده است. هیچ کس دیگری نباید نجفی را به دروغگویی متهم کند. اصل این موضوع را هم باید از خود نجفی سؤال پرسید، ما در روزنامه خودمان نوشتیم که نجفی شفاف در این زمینه با مردم صحبت کرده و دلیل استعفایش را بیان کند.
کرباسچی افزود: نجفی مدتی شهردار بوده و کار کرده است و اکنون مشکلی برایش پیش آمده و دو بار به خاطر بیماری استعفا داده است. هر کس بگوید دلیل این استعفا مساله دیگری بوده است، وقت بیهوده تلف کرده است. بیان این اظهارات موجب ایجاد بگو و مگو با قوه قضاییه یا سایر دستگاهها میشود.[۲]
غلامحسین کرباسچی همچنین در مصاحبه با آخرین شماره روزنامه شرق در سال ۹۶ تصریح کرده بود:
هر کس بخواهد در تهران کار کند هم به سلامت جسمی نیاز دارد و هم موافقت ارکان مختلف نظام؛ یعنی اینکه بتواند با دولت، مجلس؛ قوه قضائیه و نهادهای مختلف کار کند. اینکه کسی فکر کند بدون موافقت ارگانهای مختلف میتواند شهر تهران را اداره کند، نادرست و ناممکن است. البته در شرایط حاضر به گفته خود ایشان مسئله اصلی آقای نجفی مشکل جسمی است.
اسحاق جهانگیری، معاون اول ریاستجمهوری، با اشاره به استعفای محمدعلی نجفی از شهرداری تهران و برخی حواشی مطرح شده در این زمینه گفت:
اگر آقای نجفی خودش نمیخواست استعفا دهد هیچ کس نمیتوانست او را وادار به استعفا کند.
نجفی افزود: اینکه گاهی گفته میشود ایشان در فشار استعفا داده است صحیح نیست؛ چراکه ممکن است هر کدام از ما مسوولان فشارهای کاری داشته باشیم. من هم ممکن است صدها مورد قابل گفتن در این زمینه داشته باشم، اما زمانی که مسوولیت را پذیرفتیم باید بمانیم و کار کنیم و قرار نیست با یک فشار بگوییم نیستیم.[۳]
تا اینجا ماجرای فشار به نجفی از سوی نهادهای دیگر متنفی میشود و بحث بیماری و ناکارآمدی در جلب حمایت دیگر نهادهای کشور و حسن شهرت نجفی، دلیل اصلی استعفا مطرح میشود.
ولی سؤال این است که آیا فشار به نجفی از سوی اصلاحطلبان هم وجود نداشته است؟
حاجیدلیگانی نماینده مردم شاهینشهر در مجلس اظهار داشت: تصمیم اتخاذ شده در نشست سعدآباد به محمدعلی نجفی و شورای شهر ابلاغ میشود و متعاقب آن روز گذشته شهردار تهران استعفای خود را اعلام میکند و شورای شهر تهران نیز آن را قبول میکند.[۴]
در گفتوگو با فارس، با اشاره به استعفای محمدعلی نجفی از شهرداری تهران گفت:
روز پنجشنبه هفته گذشته ۱۶ فروردین ۹۷ جلسهای در سعدآباد با حضور حسن روحانی، سیدمحمد خاتمی، علیاکبر ناطقنوری، اسحاق جهانگیری و سیدحسن خمینی برگزار شد و موضوع استعفای محمدعلی نجفی شهردار تهران در این نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی افزود: در این جلسه پیشنهادات و راهکارهای متفاوتی برای این موضوع ارائه شده و در نهایت جمعبندی جلسه بر این شده که دیگر باقی ماندن آقای نجفی در شهرداری تهران به صلاح آنها نیست و در واقع اصل تصمیم برای اینکه نجفی دیگر شهردار نباشد در این جلسه اتخاذ شده است.
نماینده مردم شاهینشهر در مجلس اظهار داشت: تصمیم اتخاذ شده در نشست سعدآباد به محمدعلی نجفی و شورای شهر ابلاغ میشود و متعاقب آن روز گذشته شهردار تهران استعفای خود را اعلام میکند و شورای شهر تهران نیز آن را قبول میکند.[۴]
این خبر هیچگاه از سوی جریان اصلاحات تکذیب نشد و نشان داد نه شورای شهر و نه نجفیف هیچ ارادهای در عرصه اجتماعی برای مدیریت شهر تهران ندارند و شهر توسط چند نفر در سعدآباد در حال مدیریت است، بنابر این یکی از دلایل اصلی استعفای نجفی، فشار از سوی اصلاحطلبان بوده و دلیل دیگر، بیماری نجفی بوده است؛ اما موضوعات دیگری هم در این استعفا دخیل بودهاند؟
درباره دلایل استعفای نجفی، شکوری راد هم نظر جالبی دارد و اینگونه به اختلاف میان دو حزب اتحاد ملت و کارگزاران در مصاحبه با شرق اشاره میکند:
بعد که استعفا مطرح شد، این تلقی مطرح میشد که فشارهای بیرونی از یک طرف، فشارهای سیاسی بعضی از اصلاحطلبها از یک طرف...
یعنی کارگزاران؟
بله... و فشارهای بیماری از طرف سوم، عامل استعفا بوده است. ولی اینکه کدام بحرانیتر بود، کارگزاران میخواستند بگویند که بیماری پررنگترین مشکل است و دائماً هم این را میگفتند. حزب اتحاد اما میگفت اگرچه بیماری وجود دارد ولی عامل اصلی چیز دیگری است و بیماری بهانه شده است. این شد منشأ اختلاف اتحاد و کارگزاران. اتحاد از استعفا ابراز نگرانی میکرد، کارگزاران از استعفا استقبال میکرد. نتیجهاش بروز این اختلاف شد که در مصاحبه آقای نعیمیپور و بعدتر پاسخ آقای کرباسچی بروز کرد.[۵]
تا اینجا مشخص میشود که بیماری نجفی، عامل خیلی مهم نبوده و حزب اتحاد ملت نیز به دنبال عامل اصلی بوده است، اما عامل اصلی چیست؟
علیرضا کریمی، سردبیر روزنامه اصلاحطلب آفتاب یزد، در توییتی اصل ماجرا را روایت میکند و شرح دیگری از دلیل استعفای نجفی میدهد.
وی در توییترش مینویسد:
علیرغم آنکه به جد معتقدم مدیران جمهوری اسلامی ازچپ تا راستشان صرفاً پانزده درصد با هم تفاوت دارند اما دکترنجفی جزو مدیران خوب و نیک بود و هست. بهرحال هنوز دعواست که بالاخره او برای چه رفت و چرا نماند. عدهای که زیاد هم هستند می گویند بیماری فرع و اصل فشارها بود. فکت آن هم اظهارات دادستان کل کشور در این زمینه است. برخی هم مثل کرباسچی می گویند مگر میشود دکتر نجفی صادق نباشد؛ هرآنچه گفته درست است؛ یعنی دلیل اصلی همان مشکل جسمانی است و فشارها موضوعی ممتنع.
اما براساس یافتههای این حقیر، ماجرا کمی پیچیده است. کدام انسانی را شما در این عالم میشناسید که نقطه ضعفی نداشته باشد و گزکی به دیگران نداده باشد؟
دکتر نجفی هم از این امر مستثنی نیست. شهریور سال گذشته یک عضو شورا برای من شرح داد ماجرا را و گفت از همین ناحیه فشار میآورند و تا کمتر از شش ماه دیگر شهردار تغییر میکند. همان هم شد. دقیقاً دست گذاشتند روی این نقطه تاریک از زندگی شخصی شهردار سابق به گونهای که وی بیماری را بهانه کند و برود. داستان به همین اندازه تلخ است.
به نظر میرسد همان حرف کرباسچی درباره حسن شهرت افراد دلیل اصلی استعفای نجفی بوده است و شهردار سابق تا به حال درباره این نقطه تاریک کارنامهاش هیچ سخنی به مردم نگفته است، شنیدهها حکایت از آن دارد که در جلسه سعدآباد که منجر به برکناری نجفی شد، درباره این نقاط تاریک، گفت و شنودهایی شده است.