آن جماعتی که در سال ۹۶ مردم را از دلار ۵ هزارتومانی ترساند و در سال ۹۴ نیز القاء کرده بود که دلار یکهزارتومان خواهد شد، این روزها با دلار ۲۶ هزارتومانی فخرفروشی می کند!

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با  «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

**ظریف می تواند حلّال مشکلات ایران در ۱۴۰۰ باشد

روزنامه آرمان در گزارشی با عنوان «پای ظریف به ۱۴۰۰ کشیده می شود؟» نوشت:«قطعا برخی معتقدند که روی کار آمدن بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا می‌تواند معادلات سیاسی را تحت تاثیر و تغییر قرار دهد و چه بسا در این میان اصلاح‌طلبان و جریانات مثلا اعتدالی در کشور انگیزه دوباره برای ورود به انتخابات ۱۴۰۰ بگیرند. تا جایی که از هم‌اکنون به فکر این هستند تا با به تصویر کشیدن اظهارات پیشین ظریف وزیر خارجه ایران درباره ارتباطاتش با جو بایدن در زمان سناتوری او یکبار دیگر برای انتخابات ۱۴۰۰ مهره‌چینی کرده و چه بسا مانند سال ۹۲ که مذاکرات برجامی را سرفصل اهداف انتخاباتی خود برشمرده بودند، این‌بار هم از فرمولی مشابه برای چندماه دیگر باقی‌مانده به انتخابات ۱۴۰۰ بهره بجویند. با این تفاوت که امسال با پیش کشیدن نام ظریف به عنوان وزیر خارجه ایران و چه بسا موضوع کاندیداتوری او در ۱۴۰۰ وی را به عنوان حلال مشکلات کنونی معرفی کنند».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«از دید اصلاح‌طلبان با وجود بایدن، ظریف از سویی به واسطه ارتباطات و روابط دوستانه پیشین خود با بایدن و به عنوان اصطلاحا معمار برجام می‌تواند یکبار دیگر مردم را به سمت صندوق‌های رای بکشاند. اصلاح‌طلبان چنین فرضیه‌ای را دارند که ممکن است مردم با خود بگویند حالا که قرار است تغییراتی رخ دهد، پس بهتر است با همین روش اما با این تفاوت که با رای به ظریف در ۱۴۰۰ یکبار دیگر فرمول برجام را به شکل و سیاقی دیگر آزمود. شاید به این طریق از آلام کاست و اقتصاد را مدیریت کرد».

آرمان در ادامه نوشت:«جریان چپ بازهم تلاش می‌کند تا بتواند بدین طریق پایگاه اجتماعی دلسرد خود را به پای صندوق‌های رای بیاورد. دراین میان، البته که عده‌ای از این جریان نیز منتظر تاثیرات سریع حضور بایدن هستند، چنانچه تا قبل از خرداد۱۴۰۰ بهبود وضع اقتصادی و برخی گشایش‌ها باردیگر چشم‌ها را به سمت اصلاح‌طلبان و کاندیدایشان بکشانند. چراکه اگر با حضور بایدن ظرف چند ماهه قبل از انتخابات شرایط به‌گونه‌ای برای جناح‌ها تغییر پیدا کند، آنگاه تیم دولت فعلی و اصلاح‌طلبان می‌توانند مدعی این باشند که آنچه باعث همه خرابی‌های امروز در عرصه سیاست و اقتصاد کشور شد، ترامپ بود و بس و خود را از زیر این بار برهانند و باردیگر برای مشروعیت خود رای بخواهند».

این روزنامه اصلاح طلب تاکید کرد:«بایدن مذاکره بیشتری می‌خواهد تا حرکت در مسیر متفاوت با برجام را هموار کند. ممکن است به عنوان گام اول به برجام برگردد یا برخی تحریم‌ها را لغو کند اما هدفش از ترمیم برجام مذاکرات جدید هم است. این به معنای آن است که بایدن دنبال گذاشتن پیش‌شرط است و این موضوعی است که ایران هیچ پیش‌شرطی را قبول نخواهد کرد.این در حالی است که از طرف دیگر ایران هر گونه مذاکرات غیرهسته‌ای اعم از حقوق بشر و مسائل موشکی را خط قرمز خود می‌دانست و اکنون با این تناقض روبه‌روست که آیا این خط‌قرمزها با وجود بایدن تغییر پیدا می‌کند؟».

کارنامه دولت روحانی قابل دفاع نیست؛ از سوی دیگر افکارعمومی به درستی این کارنامه غیرقابل قبول را به پای اصلاح طلبان نوشته است.

اما اصلاح طلبان بجای تلاش برای رسیدگی به مطالبات مردم و جبران خسارت ها، همچنان در پی هراس افکنی از رقیب و ارائه وعده های رنگارنگ اقتصادی برای آینده است.

وزیر راه و شهرسازی دولت «به خانه نساختن برای مردم» افتخار می کند! و رئیس سازمان محیط زیست در دولت می گوید که «خودکفایی در کشاورزی مزخرف است» و «برای رفع آلودگی هوا، دعا کنید که باد بیاید»؛ وزیر صنعت دولت می گوید «باید مدیر از خارج وارد کنیم»؛ مشاور ارشد رئیس جمهور می گوید «ما ایرانی ها توانایی رقابت در هیچ صنعتی جز قرمه سبزی و آبگوشت بزباش را نداریم».

وزیر نفت دولت تاکید می کند که «نباید در تولید نفت خودکفا شویم» و «ساختن پالایشگاه لازم نیست»؛ معاون اول رئیس جمهور می گوید «دعا کنید که قیمت ها کاهش یابد»؛ و...

همزمان طیف اصلاح طلب بجای پاسخگویی درباره دستپخت حود، وعده می دهد که اگر وزیر خارجه دولت روحانی، در سال ۱۴۰۰ رئیس جمهور شود، فتح الفتوحی عظیم رخ خواهد داد؛ به نظر شما آیا این توهین به شعور مردم نیست؟!

** از ترساندن مردم از دلار ۵ هزارتومانی،تا فخرفروشی با دلار ۲۶ هزارتومانی

روزنامه سازندگی در مطلبی با عنوان «شوک ارزی» نوشت:«پیش بینی پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در بازارهای مالی ایران تأثیر گذاشت و قیمت دلار و سکه با کاهش چشمگیری روبرو شد».

روزنامه آرمان نیز در گزارشی با عنوان «بورس صعودی می شود؛ ارز کاهشی» نوشت:«در حالی‌که با اعلام نتایج اولیه انتخابات آمریکا، بازارهای مالی و پولی ایران روند صعودی را در پیش گرفتند اما در ادامه و با قدرت‌گرفتن احتمال پیروزی دموکرات‌ها در این انتخابات که عده‌ای آن را بی‌سابقه در تاریخ این کشور می‌خوانند، ورق در بازارهای ایران نیز برگشت و با اینکه روز چهارشنبه نرخ دلار با افزایش چند صد تومانی همراه شده بود، روز پنجشنبه حدود دو هزار تومان افت کرد... در حالی معاملات در روز پنجشنبه به پایان رسید که ورق در بازارهای ارز و سکه برگشت. در جریان معاملات پنج‌شنبه صرافی‌های بانکی، قیمت دلار آمریکا برای فروش به ۲۶ هزار و ۳۵۰ تومان رسید».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«کارشناسان بر این باورند که انتخاب یک جمهوری‌خواه می‌تواند زمینه‌ساز نوسان نرخ ارز و پیروزی یک دموکرات منجر به رونق بازار مسکن شود...اگر پیش‌بینی کنیم که دموکرات‌ها پیروز انتخابات آمریکا باشند، تغییراتی در حوزه روابط ایران و آمریکا از باب مذاکراتی که در برجام داشتیم اتفاق خواهد افتاد که می‌تواند شرایط را به لحاظ سیاسی و روانی در بازار کار ایران تغییر دهد، در ثبات نرخ ارز اثر بگذارد، در درازمدت مسیرهای بهتری را برای تامین مواد اولیه مورد نیاز کشور فراهم و در صادرات و تبادلات تجاری ما گشایش حاصل کند».

همچنین روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «روزنه دولت جدید آمریکا برای اقتصاد ایران» نوشت:«انتخابات اخیر آمریکا هم از طرف رسانه‌ها هم از طرف افکار عمومی کشورمان و هم از طرف بازار ایران بسیار مورد توجه قرار گرفت. حتی رسانه‌هایی که مبلّغ تفکر کم‌اهمیتی این انتخابات بودند، در عمل نشان دادند که حداقل خودشان به این ادعا باور ندارند. کاهش جدی نرخ ارز در اواخر هفته گذشته نیز نشان از این توجه جدی بازار ایران به انتخابات یادشده دارد».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:« تعامل مثبت با جهان و آغاز دوران گشایش اقتصادی برای ملت ایران در گرو دستیابی به این باور است که لزوما پیروزی ما در گرو شکست فاحش همه طرف‌های درگیر نیست.روزهای آینده نشان خواهد داد دولتمردان و سیاسیون کشورمان آیا هنر تبدیل تهدیدها به فرصت را دارند و می‌توانند از کوچک‌ترین فرصت‌های پیش‌آمده برای گسترش رونق اقتصادی و کاستن از ابعاد آلام ملت استفاده کنند یا اینکه در همواره روی همان پاشنه سابق خواهد چرخید».

روزنامه اعتماد نیز در گزارشی با عنوان «اخراج دموکراتیک» نوشت:«حالا همزمان با نگارش این گزارش و غروب خورشید جمعه به افق تهران، همچنان در واشنگتن و ۵۰ ایالت ایالات متحده مرحله کش‌دار شمارش آرا ادامه دارد و با وجود اینکه این رقابت هنوز به نقطه سرانجام نرسیده اما آنچه حالا تا اینجای کار، از احتمال پایان روزگار خوش دونالد ترامپ در کاخ سفید و بازگشت جو بایدن به اتاق بیضی  - این‌بار در مقام نفر اول دولت، نه معاون رییس‌جمهوری - حکایت می‌کند، اثری چشمگیر و غیرقابل‌ انکار بر بازار ارز و سکه و طلای تهران گذاشته که خروجی‌اش، افت چشمگیر قیمت هر سه فقره است».

همچنین روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان «سقوط آزاد حباب ها» نوشت:«قطعا پیروزی بایدن جو روانی بر بازارهای اقتصادی ما خواهد داشت، این در حالی است که این مساله اثر روانی خود را از روزهای گذشته بر بازارهای اقتصادی ما گذاشته و قطعا این اثرگذاری در روزهای آینده بیشتر خواهد بود... نتیجه انتخابات آمریکا قطعا بر بازار بورس نیز تاثیراتی خواهد گذاشت، اگر تحریم‌ها لغو و رونق اقتصادی ایجاد شود بورس باید از وضعیت سخت این‌روزهایش فاصله بگیرد».

در سال ۹۶ و در جریان رقابت های انتخابات ریاست جمهوری، رسانه ها و فعالین اصلاح طلب مدعی شدند که اگر آقایان رئیسی یا قالیباف در انتخابات پیروز شوند، اوضاع کشور اسفناک شده و دلار ۵ هزارتومان خواهد شد.

پیش از آن و در سال ۹۴، رسانه های دولتی و اصلاح طلبان آنچنان تبلیغی درباره تبعات اقتصادی برجام به راه انداختند که برخی از مردم با جشن و پایکوبی در خیابان های تهران، تصور کردند قیمت هر دلار، یکهزار تومان خواهد شد.

در آن مقطع باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا بود و «جو بایدن» معاون اول رئیس جمهور بود. اما نه تنها تحریم ها در دولت وی لغو نشد، بلکه با قانون محدودیت ویزا، قانون تحریمی آیسا و قانون وضعیت اضطراری علیه ایران، دامنه تحریم های ضدایرانی گسترده تر شد.

در اردیبهشت ۹۴ و در اوج مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ و در مقطعی که ظریف و جان کری مرتب با یکدیگر دیدار می کردند، جو بایدن تاکید کرد که یکی از گزینه های ما در مقابل ایران، جنگ است!

حالا آن جماعتی که مردم را از دلار ۵ هزارتومانی می ترساند و القاء کرده بود که دلار هزارتومان خواهد شد، این روزها با دلار ۲۶ هزارتومانی فخرفروشی می کند!

دولتِ اصلاح طلبان که حداقل در هفت سال اخیر سکان مدیریت اجرایی را در کشور در اختیار داشت، دلار ۳هزارتومانی را تحویل گرفت و آن را تا حدود ۳۲هزارتومان افزایش داد.

اصلاح طلبان در سال ۹۲ می گفتند که تحریم ها نهایتا ۲۰ الی ۳۰ درصد در ایجاد مشکلات اقتصادی سهیم است و ۷۰ الی ۸۰ درصد علت مشکلات، سوءمدیریت در دولت است؛ حالا همان طیف علیرغم تجربه پرهزینه و عبرت آموز برجام، همچنان همه امور را به مذاکره و توافق با آمریکا گره زده است.

کارشناسان معتقدند که افت قیمت دلار و سکه و دیگر اقلام در روزهای اخیر ناشی از یکی از این ۲ عامل است؛ یا یک جریان سیاسی خاص تعمدا قیمت ها را دستکاری و با آنها بازی می کند تا افکارعمومی را برای مذاکره مجدد با آمریکا متقاعد کند؛ یا آن جریان سیاسی خاص که مدیریت اجرایی کشور را تمام و کمال در اختیار دارد، دچار ناکارآمدی و بی برنامگی فاحش است.  

متاسفانه دولتِ اصلاح طلبان در هفت سال اخیر با شرطی سازی اقتصاد و گره زدن معیشت مردم به خشم و لبخند مقامات آمریکایی و اروپایی، خسارت های هنگفتی به مردم کشورمان وارد کرد.

برچسب‌ها