ربط داشتن فساد به خودی و غیر خودی و یا چشم بستن سیستم به روی فساد نیز ناشی از نفهمیدن‌های بی‌دامنه‌ی امثال شکوری‌راد است.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

صحبت‌های استاد انصاریان خطاب به "دزدان بیت‌المال"

دفتر استاد شیخ حسین انصاریان، از وعّاظ و خطبای شهیر به تازگی سخنانی از او پیرامون فساد مالی و دزدی از بیت‌المال را منتشر کرد.

به گزارش شفقنا، استاد انصاریان در این سخنان که گویا سال گذشته ایراد شده‌اند، می‌گوید:

"این آیهٔ قرآن است که به مرد و زن می‌فرماید: «عَلَیْکُمْ أَنفُسَکُمْ»؛ خودتان را مراقبت کنید! این نفس را اگر رها کنید، یک دهان و معده‌ دارد که از هیچ‌چیز سیر نمی‌شود! پول به او بده، اگر سیر شد! یک میلیارد بده، می‌گوید دو میلیارد، چهار میلیارد، هشت میلیارد می‌خواهم؛ اگر نشد، دست به غارت و اختلاس سی‌چهل میلیارد، دویست میلیارد و هزار میلیارد می‌زند. احمق! این هزار میلیاردی که از این ملت مظلوم دزدیده‌ای، چقدرش را می‌خواهی بخوری؟ مگر معده‌ات چقدر است؟! واقعا می‌خواهی چه‌کار؟ با این هزار میلیارد و دو هزار میلیارد چند تا لباس می‌خواهی بگیری و بپوشی؟ این نفس رها شده است."[1]

*در مبحث فساد باید دانست که با یک مسئله نفسانی مواجه هستیم و تخاطب مستقیم استاد انصاریان نیز از همین روست.

یعنی یک شخص مفسد ولو حتی در پاک‌ترین سیستم‌ها نیز اما می‌تواند مرتکب فساد شود.

کما اینکه حتی در حکومت ائمه معصومین(س) نیز شاهد فساد بوده‌ایم. (اختلاس فرماندار منصوب امیرالمؤمنین و فساد مالی فرمانده لشکر امام مجتبی)

در عین حال باید توجه داشت که اگرچه فساد یک امر شخصی است و بروز آن توسط افراد معمولی یا حتی حکومتی بعید نیست اما یک مسئله مهم وجود دارد و آن نحوه مواجهه حاکم و زمامدار با امر فساد است.

اگر این حاکم اهل مداهنه با فساد بود و فی‌المثل برای برخورد با مفسدان خط قرمز کشید و یا از معرفی آنها به محکمه خودداری کرد؛ یقینا او نیز شریک در فساد است.

مردم باید در قبال این فرایند هوشیار باشند و هرگز به چنین حاکمانی رأی ندهند و مساند یک کشور را برای آنها رواداری نکنند.

***

سوپرعدالتخواهان درباره "پرونده فساد چای" چه می‌گویند؟!

علی شکوری‌راد، فعال اصلاح‌طلب و عضو کادر حزب اتحاد ملت به تازگی در بخشی از یک مصاحبه که کانال تلگرامی امتداد آنرا منتشر کرد در اشاره به پرونده فساد چای اظهاراتی را مطرح کرده که در ادامه بخش‌هایی از آن را می‌خوانید:

_ فساد در کشور ما نهادینه و تبدیل به امر رایج شده است. ضمن آنکه مسئولان کشور نیز گوش‌هایشان را بسته‌اند و اساساً به اعتراضات توجهی نمی‌کنند... فساد تبدیل شده به امر روتین... این موضوع (فساد) جزئی از سیستم است. بنابراین فساد که در تمام دنیا یک امر استثنایی محسوب می‌شود، در ایران امر رایجی شده است.

_ وقتی حاکمیت شهروندان را به خودی و غیر خودی تقسیم می‌کند و همه توجهات خود را برای کنترل غیر خودی‌ها می‌گذارد، ناگزیر چشمش را بر تخلفات و فسادی که در مجموعه نیروهای خودی رخ می‌دهد، می‌بندد یا حساسیت‌های خود را کاهش می‌دهد؛ به نوعی که این فسادها بسیار دیر کشف یا با آن برخورد می‌شود.

_ در کشور فرآیند امور مثبت نیست و نارضایتی در جامعه روزافزون است.[2]

*تلخ‌تر و بزرگ‌تر از پرونده فساد چای؛ همین کاسبی‌ها و دروغ‌ها است که به بهانه فساد شاهد آنها هستیم.

شکوری‌راد در حالی ادعای روتین و سیستماتیک بودن فساد در ایران را دارد که نمی‌فهمد اگر چنین حرفی صحت داشت پس او اساسا نباید خبری از پرونده فساد چای می‌شنید و مفسدان همگی با هماهنگی قوه قضائیه و سایر اعضای سیستم به فساد خود ادامه می‌دادند!

یعنی وقتی سیستمی یک فساد را افشا و با آن برخورد می‌کند یعنی فساد نه سیستماتیک است و نه روتین.

ربط داشتن فساد به خودی و غیر خودی و یا چشم بستن سیستم به روی فساد نیز ناشی از نفهمیدن‌های بی‌دامنه‌ی امثال شکوری‌راد است.

چه اینکه او باز هم نمی‌فهمد سیستمی که هیچ پرونده فساد کشف شده‌ای را بدون مجازات باقی نگذاشته؛ فساد خودی و غیر خودی برای او معنی ندارد و ایضا وقوع فساد نیز به منزله چشم بستن حکومت به روی فساد نیست کما اینکه در حکومت امیرالمؤمنین و امام مجتبی(علیهم‌السلام) نیز شاهد بروز مفاسد کلان بوده‌ایم.

و البته پر واضح است که سوپرعدالتخواهان و افراد کم‌فهمی که وارد سیاست می‌شوند؛ چه در این زمان و چه در آن دوران انگشت اتهام را به سمت حکومت اسلامی و حاکم الهی نشانه می‌روند و حکم به فسادش می‌دهند. چه علی(ع) باشد و چه سیدعلی...

ادعای شکوری‌راد مبنی بر مثبت نبودن فرایند امور و نارضایتی روزافزون نیز نه سخنی برآمده از تحلیل درست که حرفی از اقتضائات سیاه‌نمایی و تقلای بانیان آشوب برای ایجاد "فتنه اقتصادی" است!

وگرنه کشوری که دستخوش ادعای شکوری‌راد باشد در پیشبرد سیاست‌های ملی و بین‌المللی خود موفق نیست، نمی‌تواند قانون را اجرا کند، بازار ورزش و سینما و سرگرمی در آن کساد است، پیکر سردار حکومتی توسط چند میلیون نفر تشییع نمی‌شود و نهادهای خیریه حکومتی‌اش نیز شاهد افزایش کمک‌های سالانه مردم نیستند.

جامعه باید بداند که راه گذر از این شبهه‌افکنی‌ها جز عقلانیت و مطالعه نیست. چه اینکه بدخواهان اساس حرف‌های خود را بر "تحلیل غلط" می‌گذارند و جامعه‌ای که با عقلانیت و مطالعه صحیح در مقابل تحلیل غلط واکسینه شود؛ جامعه‌ای خواهد بود که در مقابل حکومت حق و عقل هرگز موضع عداوت نخواهد گرفت.

***

انتقاد مجلس از فشار بر مؤدیان مالیاتی

محسن زنگنه، نماینده مجلس و رئیس کمیته اصلاح ساختار بودجه در مصاحبه با ایلنا پیرامون ایرادات لایحه بودجه سال آینده به "مالیات زیاد" اشاره کرده و گفته است: در جلسه‌ای که اعضای کمیسیون تلفیق با وزیر داشتند، هرچند دوستان -دولتی- تاکید می‌کنند ما منابع‌مان از مؤدیان فعلی نیست اما آن چیزی که در برنامه‌های وزیر و رئیس سازمان برنامه نگرانی را تشدید می‌کند این است که به جای این‌که بر اساس برنامه هفتم، لایحه جامع نظم‌بخشی به تخفیفات و مالیات‌های با نرخ صفر که قرار شد در سال اول برنامه ارائه شود –مورد توجه قرار گیرد اما- باز هم شاهد فشار لایحه بودجه بر روی مؤدیان فعلی هستیم همچنان که ما این فشار را در حال حاضر نیز بر روی مؤدیان فعلی مشاهده می‌کنیم.

او می‌افزاید: امروز بالا رفتن شدید نرخ مالیات‌های اصناف و بخشی از اقشار را مشاهده می‌کنیم لذا به نظر من یک مغایرت‌های جدی دارد.[3]

*ما قضاوت درباره گفته‌های رئیس کمیته اصلاح ساختار بودجه را بر عهده مخاطبان محترم و کارشناس امر می‌گذاریم.

در بحث مالیات بالا و بیش از توان بازار و مردم بیان این نکته ضروریست که مالیات بالا اثر پایدار تورمی دارد و بخش زیادی از گرانی فعلی در بازار ایران نیز اثر مالیات بالاست.

به این معنی که بازار مشاغل و کالاها برای اینکه بتواند از عهده مالیات خویش براید؛ عدد افزایش مالیات را بر روی نرخ کالا یا خدمات اعمال می‌کند تا حاشیه سودش حفظ شود و در نتیجه سطح عمومی قیمت‌ها دچار انفجار می‌شود.

این قضیه البته ناگفته‌های دیگری هم دارد که از بیان آنها می‌گذریم لکن مسئله اینجاست که مردم انتظار دارند مجلس محترم و نهادهای مسئول کشور متوجه خطر افزایش مالیات باشند.

نرخ مالیات طی 3 سال اخیر افزایش بیسابقه‌ای داشته است.

***

1_ https://fa.shafaqna.com/news/1702579

2_ https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-10747

3_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1426592

برچسب‌ها