کد خبر 1154559
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۳
سعدالله زارعی: نظام سلطه بر مبنای عقل و منطق استوار نیست

همان‌گونه که ترکیه در یک حزب خلاصه نمی‌شود، اسلام‌گرایی نیز به اشخاص وابسته نیست. اردوغان در اظهارات دو روز پیش ابتدا خود را با ملت ترکیه رویارو کرد...

به گزارش مشرق، سعدالله زارعی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت: سیاست خارجی ترکیه در دوره نزدیک به ۲۰ ساله «رجب طیب اردوغان» را می‌توان با واژگان «بی‌ثباتی» و «نوسان زیاد» توضیح داد. در این دوره روابط خارجی ترکیه از تلاش برای صفر کردن اختلاف با همسایگان و جلوگیری از حل و فصل درگیری‌های منطقه‌ای در نوسان بوده است. در این دوران، ترکیه با کمتر همسایه‌ای در «روابط پایدار» قرار داشته و سیاستی متداوم را دنبال نموده است.

هم اینک روابط ترکیه با اکثر همسایگان خود در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارد. در این میان رابطه با ایران تقریباً در وضعیت «استثناء» قرار داشته است و دو کشور در تلاش بوده‌اند روابط دوستانه و پایداری داشته باشند. اظهارات دو روز پیش رجب طیب اردوغان در جریان رژه نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان درباره مناطق متصل به «ارس»، این تنها همسایه‌ دارای روابط دوستانه را نیز ناراحت کرد. تو گویی در قاموس او داشتن روابط معقول و دوستانه با همسایگان جایگاهی ندارد!

بیشتر بخوانید:

ترکیه به لحاظ جغرافیایی بین کشورهایی قرار دارد که اکثر آن‌ها یا در وضعیت قطع ارتباط با آنکارا قرار دارند و یا در وضعیت پرنوسان در روابط با این کشور قرار دارند؛ بلغارستان، یونان، قبرس، سوریه، عراق، ارمنستان، آذربایجان و ایران. در بین این همسایگان روابط یونان، قبرس، سوریه، عراق و ارمنستان با ترکیه در وضعیت قرمز یا نزدیک به قرمز قرار دارد و رابطه بلغارستان با ترکیه در وضعیت زرد قرار گرفته است. این کشور در جریان انتخابات سال ۱۳۹۶ آنکارا را متهم کرد که در انتخابات و روند سیاسی بلغارستان مداخله می‌کند. از آن طرف ترکیه چندان پنهان نمی‌کند که به مناطق شمالی خود بعنوان حوزه نفوذ خود نگریسته و سیاست‌های مستقل از آنکارای آنان را برنمی‌تابد. در این میان جمهوری دو پارچه آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران در این دوران روابط دوستانه‌ای با ترکیه داشته‌اند که درباره جمهوری اسلامی عمدتاً تحت تأثیر علاقه ایران به دولت تحت حمایت اسلام‌گرایان در این کشور بوده است.

روابط ایران و ترکیه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شرایط پرنوسانی را تجربه کرد تا اینکه با روی کار آمدن حزب «عدلت و توسعه» در سال ۱۳۸۱ به ثبات نسبی رسید، این روابط با کودتای سال ۱۳۵۹ نظامیان به فرماندهی کنعان اورن در وضعیت پرابهام قرار گرفت ولی چندی بعد بدنبال پیروزی حزب مام میهن در انتخابات و انتخاب «تورگوت اوزال» به نخست‌وزیری در سال ۱۳۶۲ در وضعیت مناسبی قرار گرفت و این دوران حدود ده سال دوام آورد اما پس از آن روابط دو کشور یک دوره پرتنش را در فاصله سال‌های ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۹ تجربه کرد تا جایی که رئیس‌جمهور وقت ترکیه سلیمان دمیرل رسماً از آشوب‌های چند روزه ۱۳۷۸ در تهران جانبداری کرد.

با قدرت گرفتن اسلام‌گراها در ترکیه که اولین نشانه‌های آن پیروزی نسبی حزب رفاه به رهبری مرحوم نجم‌الدین اربکان در سال ۱۳۷۵ بود، فضای حاکم بر مناسبات میان مردم ایران و ترکیه به سمت بهبود رفت اما این روابط در سطح دولت‌ها همچنان توأم با تنش بود و دولت‌های مسعود ییلماز و بولنت اجویت به آن دامن می‌زدند و روابط رسمی به سردی گرائید اما جنبش اسلام‌گرایی روند صعودی خود را در جامعه ترکیه طی می‌کرد و از این رو حزب «عدالت و توسعه» به رهبری عبدالله گل که مدعی اسلام‌گرایی و میراث‌داری مرحوم اربکان بود، در انتخابات سال ۱۳۸۱ به پیروزی قاطعی دست یافت و در انتخابات‌های بعدی این پیروزی را تکرار کرد.

حزب عدالت و توسعه و شخص رجب طیب اردوغان با انرژی‌ اسلام‌گراها قدرت را به دست گرفت. در آن زمان و هم‌اینک نیز اسلام‌گرایی در ترکیه و در منطقه حرف اول را می‌زد و می‌زند و این حزب با همین داعیه آراء مردم ترکیه را گرفته است اما آنچه در این دوره نزدیک به ۲۰ سال روی داده به جای اسلام‌گرایی، تأکید دولت آنکارا بر نوعی ناسیونالیسم افراط‌گرایانه پان‌ترکی بوده است. در واقع اردوغان با خیانت به مردم مسلمان ترکیه و خیانت به آرمان‌های اسلامی، نوعی ایدئولوژی ستیز با مسلمانان و ستیز با کشورهای منطقه را در پیش گرفته است.

در ترکیه بیش از هر کشور دیگری از اسلام‌گرایی و خیزش‌های اسلام‌گرایانه در منطقه حمایت شده است تا جایی که اخیراً یک مؤسسه اسرائیلی نوشت در نظرسنجی از ۱۲ کشور اسلامی، مردم ترکیه، مقام اول را در مخالفت با عادی‌سازی روابط با اسرائیل دارند.

این مؤسسه وابسته به وزارت امور زیربنایی این رژیم نوشت ۹۹ درصد مردم در ترکیه، پذیرش زندگی عادی با اسرائیل را «خیانت» می‌دانند. کما اینکه در دوران جنگ‌های ۳۳ روزه، ۲۲ روزه، ۵۱ روزه، ۱۱ روزه و سه روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم لبنان و فلسطین، موج اعتراضات مردمی و اعلام حمایت از حزب‌الله و جنبش‌های فلسطینی جهاد و حماس در ترکیه از هر جای دیگر قدرتمندتر بوده است.

اما در همه این دوران اردوغان علیرغم آنکه با رونمایی اسلام‌گرایانه از حزب خود به پیروزی رسیده اما حاضر به قطع رابطه با رژیم اسرائیل نشده و این روابط حتی در سطح نظامی علیرغم ژست‌هایی که اردوغان در اجلاس داووس و... گرفت، بین آنکارا و تل‌آویو برقرار است و این همکاری حتی در جریان جنگ اخیر ۴۵ روزه میان آذربایجان و ارمنستان شکل عملیاتی هم به خود گرفت.

رجب طیب اردوغان در طول دو دهه اخیر و بخصوص در این ده سال که منطقه درگیر بحران پیچیده امنیتی شد و درگیری خونینی در کشورهای سوریه، ‌عراق و لبنان پیش آمد، رویه‌ای آشوب‌گرایانه داشته است. ترکیه در جریان بحران امنیتی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ سوریه به مهمترین حامی تسلیحاتی گروه‌های تروریستی تبدیل شد تا جایی که کامیون‌های پر از تسلیحات روزانه از طریق اتوبان به حلب، حما، حمص و ادلب به سمت تروریست‌های جبهه النصره و داعش در حرکت بودند.

بنابراین می‌توان گفت علی‌رغم نقش پررنگی که آمریکا، اروپا، عربستان، قطر، امارات و... در بحران امنیتی سوریه داشته‌اند، نقش ترکیه از هر جهت منحصر به فرد بوده است. همین الان ترکیه اصلی‌ترین عامل در تداوم بحران امنیتی در سوریه است. چرا که ارتش ترکیه از یک‌سو مانع اصلی عملیات ارتش سوریه در آزادسازی بقایای استان ادلب از سیطره جبهه‌النصره می‌باشد و از سوی دیگر با اشغال بخش‌هایی از شمال سوریه به تجزیه‌طلبان قوت قلب می‌دهد. این رفتار ترکیه با همسایه عرب خود خسارات فراوانی را نه فقط برای سوریه حتی برای ترکیه در پی داشته به‌گونه‌ای که ارتش ترکیه تلفات زیادی متحمل گردیده است.

روابط ترکیه و عراق هم بر مبنای توسعه تنش قرار داشته است. حضور نظامیان ترکیه در بخش وسیعی از غرب عراق - حدفاصل سنجار تا بعشیقه در نزدیکی کرکوک - به بهانه نفوذ نیروهای پ. ک.ک در این مناطق، علی‌رغم اعتراضات پی‌درپی ارتش و دولت عراق صورت گرفته است. رفتار ترکیه در غرب عراق تا آنجا با ناراحتی عراقی‌ها توأم شده که بعضی از رهبران عراقی می‌گویند تعداد نیروهای مداخله‌گر نظامی ترکیه در عراق بیش از تعداد نیروهای اشغالگر آمریکایی و غیرقابل تحمل‌تر از آنها است.

بر اساس آنچه گفته شد، مدت‌هاست که دولت رجب طیب اردوغان حتی از «رنگ» اسلام‌گرایی تهی گردیده و به رژیمی توسعه‌طلب، مهاجم و شوونیستی تبدیل گردیده است. «ترکستان» کلیدواژه‌ای است که اردوغان تلاش دارد وارد ادبیات عمومی مردم مسلمان این کشور و مردم ترک‌زبان در کشورهای شرق و غرب دریای خزر کند و این در حالی است که این ادبیات به جای دعوت به نوعی همگرایی ناسیونالیستی، از تلاش ترکیه برای سیطره به ملت‌های ترک‌زبان یا ترک‌تبار حکایت می‌کند و در اینجا سوال اساسی این است که آیا منطقه و این کشورها «هژمونی اردوغانی» را می‌پذیرند؟

اردوغان در جریان جنگ اخیر آذربایجان و ارمنستان تلاش کرد تا یک گام به سمت شکل‌دهی به ترکستان مدنظر خود بردارد بر این اساس علی‌رغم نیاز منطقه به آرامش به جنگ در بین دو کشور دامن زد و با گسیل انواعی از تجهیزات نظامی و مشارکت مستقیم در جنگ علیه ارمنستان، تلاش کرد تا معادله منطقه را به نفع ترکیه تغییر دهد که معنای آن کنار زدن نقش منطقه‌ای دو کشور روسیه و ایران بود. اما این سیاست با همه هزینه‌ای که برای ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان داشت به جایی نرسید و جنگ نتوانست ترکیه را به آب‌های خزر رساند. توافق سه‌جانبه مسکو، باکو و ایروان که بیستم آبان‌ماه به امضا رسید، نقشی برای ترکیه قایل نشد و آسیبی به مرزهای جنوبی ارمنستان با ایران وارد نکرد بنابراین اردوغان کماکان پشت دروازه باقی ماند و حتی نتوانست از کریدوری که به‌طور غیرقطعی از آن در این توافقنامه نام برده شده سهمی پیدا کند.

از اظهارات دو روز پیش رجب طیب اردوغان در جریان مراسم رژه نظامیان آذربایجان که به مناسبت پیروزی در جنگ اخیر قره‌باغ در باکو برگزار گردید، برمی‌آید که ترکیه مسئول این ناکامی را ایران می‌داند و این در حالی است که نه‌تنها ایران که هیچ کشوری در منطقه حتی کشورهای ترک‌تبار شمال ایران، ایجاد یک امپراتوری تجزیه‌گرا و مداخله‌گر را تحمل نمی‌کنند و خواب اردوغان نمی‌تواند تعبیری داشته باشد.

ایران البته برای مردم مسلمان و اسلام‌گرای ترکیه احترام فراوانی قایل است. کما اینکه روابط بین دو ملت مسلمان از هر دو ملت دیگر صمیمانه‌تر است و مایل نیست روابط تهران آنکارا هم دچار نوسان و عقبگرد شود چرا که می‌داند چنین رخدادی به نفع دشمنان مشترک دو ملت است. ادب کردن اردوغان هم یک موضوع داخلی است و مردم ترکیه می‌دانند چگونه از اسلام‌گرایی در برابر انحرافات قوم‌گرایانه محافظت نمایند. همان‌گونه که ترکیه در یک حزب خلاصه نمی‌شود، اسلام‌گرایی نیز به اشخاص وابسته نیست. اردوغان در اظهارات دو روز پیش ابتدا خود را با ملت ترکیه رویارو کرد؛ ملتی که با اسلام‌گرایی به سینه ایدئولوژی‌های شیطانی دست رد زده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 41
  • در انتظار بررسی: 5
  • غیر قابل انتشار: 31
  • US ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    61 19
    چند ماه قبل درهمین سایت نوشتم.بزودی ازین جرثومه چیزهای زیادی خواهید دید.وازاوبنام اردوغان البغدادی نام بردم وعرضکردم اوهیچ مشکلی با امریکا واسرائیل که ندارد بلکه مام ور انها نیز هست.مامردم عوام ولله که بهترازین دولت ووزارت امور خارجه اش درک وپیش بینی سیاسی داریم.
    • US ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      18 8
      سیاست ترکیه اردوغان این است که به همه توهین و درشت گوئی کنند ولی تا کسی جوابی به آنها داد یا اعتراض کرد سریع سفیر احضار می کنند یا نقش مدعی رو بازی می کنند!جالبه که بعد از انتخاب بایدن ،ترکیه سریع با اسرائیل و عربستان هم پیمان بود و بیشتر شد، آن هم علیه ایران. ببندید مرز رو اجازه خروج به ایرانی ندهید حساب کار دستش میاد ،البته خرید گاز از آذربایجان و ترکمنستان را گارانتی کرد و گاز مجانی فعلا از ایران میبرد نیازی به ایران ندارد داره قد قد میکنه.
    • GB ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      28 8
      دست ما ایرانی ها نمک نداره
    • IR ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      5 3
      اردغان اب دهان رژیم صهیونیستی را قرقره می کند
  • SE ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    24 44
    شما تمام سخنان اردوغان رو گوش دادید؟ یا فقط یه بیت شعر رو گوش دادید؟
    • IR ۰۱:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      38 10
      فقط ی بیت شعرش را گوش دادیم و فهمیدیم چه پدر سوختس
    • IR ۰۲:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      40 11
      ما هم سخنانش رو گوش دادیم هم از زمان رفاقتش با اسرائیل و حمایتش از داعش رفتارش رو میبینیم ولی گویا شما نمی خواهید با واقعیت اردوغان روبرو شوید
    • IR ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      38 23
      نیازی نیست همه ی حرفش رو بشنویم.من به عنوان یه آذری که هر از چند گاهی به حرف های تحلیل گران ترکیه ای گوش دادم.چند سال پیش فهمیدم که اینها نه دوست که رقیب بد خواه ما هستند.از نفوذ و قدرت ایران در کشورهای اسلامی دارن می سوزند مخصوصاً تو عراق.یادم یکی شون می گفت عراق رو آمریکا تصرف کرد ودر قدیم متعلق به ترکیه بود چطوره که ایران صاحب شد.وحرص می خورد که ما باید صاحب می شدیم.ما ایرانی ها با صداقت وبصیرتمان در جهان اسلام نفوذ کردیم.اما این جاهل ها در آرزوی امپراطوری جدید هستند می خواهند با نیرنگ وارد بشوند که به در بسته می خورند.ننگت باد اردوغان دست تو به خون هزاران عراقی و سوریه ای آلوده شده.
    • IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      5 5
      غلط کرده مردک فرصت طلب شعر گفته ودهن کثیفشو باز کرده اسم ایران عزیز را آورده باید به ترکیه حمله کرد
    • اراد IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
      2 2
      ما شعر رو چون به زبان شیرین آذری بود فهمیدیم که عردوغان با دهن نجسش شعر رو هم خراب کرد و گرنه واق واق های بعدشو ما متوجه نشدیم حضرت سلیمان نیستیم که.
  • علی IR ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    58 17
    یک ضرب شست میتونه اردوغان رو سر جاش بنشونه.علی الحساب میشه پایگاههای تروریستهای عردوغان رو تو قفقاز و ادلب با خاک یکسان کنیم تا بفهمه که دهانشو نباید بیش از اندازه باز کنه.
  • IR ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    10 5
    ماسون درجه 7
  • علی IR ۰۰:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    18 9
    آدم بی جنبه که به قدرت برسه وضعیتی بهتر از این پیدا نمیکنه. تاریخ از این بی جنبه ها زیاد دیده. هرچه قدر ما از اردوغان تصور یک رهبر را داریم عموم مردم منطقه هم از اون تصور یک رهبر را دارند!
  • DE ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    19 9
    اردوغان غلط کرد
  • IR ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    21 9
    وقتی شیر بی دندونه شغال پادشاهی میکنه
  • DE ۰۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    17 5
    .......حزب عدالت و توسعه و شخص رجب طیب اردوغان با انرژی‌ اسلام‌گراها قدرت را به دست گرفت. در آن زمان و هم‌اینک نیز اسلام‌گرایی در ترکیه و در منطقه حرف اول را می‌زد و می‌زند و این حزب با همین داعیه آراء مردم ترکیه را گرفته است اما آنچه در این دوره نزدیک به ۲۰ سال روی داده به جای اسلام‌گرایی، تأکید دولت آنکارا بر نوعی ناسیونالیسم افراط‌گرایانه پان‌ترکی بوده است. در واقع اردوغان با خیانت به مردم مسلمان ترکیه و خیانت به آرمان‌های اسلامی، نوعی ایدئولوژی ستیز با مسلمانان و ستیز با کشورهای منطقه را در پیش گرفته است......//شبیه اصلاح طلبان و غربگدایان ایران .ستیز با مسلمانان و ستیز با کشورهای منطقه ولی رابطه با امریکا و اروپا
  • حسین IR ۰۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    16 14
    مگر آذربایجان مرز ارس که در اشغال ارمنستان بود را آزاد نکرد؟ کجای شعر اشاره به جنوب ارس داشت؟
    • ناصر IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      3 2
      مرگ‌بر پانترکیسم. ننگ‌و نفرین بر تو و تمامی هم فکران خاعن کثیف بی شرفت
  • DE ۰۳:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    22 9
    اردوغان خیلی نمک به حرامه اگر ایران ازش حمایت نکرده بود. کودتاگراین اروغ خانی روی زمین نمیگذاشتن!
    • بهزاد IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      1 3
      چه کمکی کرد حرفت رو ثابت کن
  • DE ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    14 2
    چه کردید با کشور جدا دستتان درد نکند ، واقعا گل کاشتید
    • IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
      0 0
      عمو !!!! فازت چیه؟؟؟؟
  • ایرانی DE ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    2 1
    اردوغان مثل گرگی در لباس میشه مرتیکه منافق صهیون شیطان پرست خونخوار خودشو در قالب مسلمان و اسلام گرا جا زده و مهره صهیونیست بچه کشه
  • نارداران IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    0 1
    الَّذِينَ يَتَّخِذُونَ الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِنْ دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۚ أَيَبْتَغُونَ عِنْدَهُمُ الْعِزَّةَ فَإِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا
  • رامین IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    1 2
    به عنوان یک ایرانی آرزو داشتم رئیس جمهور کشورمان روحانی نیز با نقش آفرینی در رژه آزاد سازی قره باغ در کنار اردوغان و علیف حضور داشت و میگفت " یک رود نمیتواند جدایی بین کشورها رو رقم بزنه و برعکس میتونه فرصتهای همکاری و اتحاد رو سبب بشه" ولی حیف که .....
  • IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    5 1
    اردوغان= صدام دوم
  • امیر IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    2 0
    لوطی های ایران ، بشدت مایل به میزبانی بسیار گرم و داغ !در شبهای دراز ! زمستانی از شخص آقای اردوغان هستند و از الآن همه چیزها ! رو برای استقبالی داغ از اردوغان فراهم کرده اند، یقینا از هیچ خدمت و پذیرایی عمیق! و کارسازی برای ایشان دریغ نمیکنن،همراه باشعار همگانی و ملی برای این مهمان خوشدست ! به استقبال شان میرویم : «اردوغان مهربان ، چندشبی اینجا بمان!»
  • IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    2 1
    اردوغان یک فرصت طلب ویک مزدور هست هم از توربه می خوره هم از آخور....مواظب چند تا کشور باید باشیم فکر نکنیم چون مسلمانند خوبند همشون لائیکن 1- ترکیه 2-کشور آذربایجان تحرکات مشکوکی علیه ما داره 3- امارات باید برا هرکدامشان یک شهر موشکی تعریف کنیم تا دیر نشده
  • IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    2 0
    الن اوج سرماهست یک خرابی در خط لوله گاز به ترکیه قطعییک ماهه میتواند بهترین جوابش باشه ببید چطور تو خود ترکیه مردم آزادش میکوبندش
  • حسین IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    3 0
    اتفاقا به نظر من این اتفاق دیر یا زود می افتاد . پس چه بهتر که زود اتفاق افتاد. ما باید رودبایستی با پانترکها به رهبری اردوغان ی شرف پست بی ناموس رو کنار بزاریم و تو دهنشون بزنیم. چیزی به شما بگم به خدا ترکیه و خصوصا اردوغان کثیف صفیانی های زمان هستن
  • IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    2 0
    مگه اذربايجان به ازاي مسير لاچين كه به ارمني ها داد تا رفت و امد كنن مسير نخجوان به اذربايجان رو باز نكرد؟؟همين مسير يعني ورود تركيه به خزر و قفقاز .يعني تركيه به خواستش رسيد هم قره باغ رو ازاد كرد هم به خزر رسيد هم به كشورهاي قفقاز.متاسفانه تحليل ايشون كاملا غلط بود بعضي مطالبش و معلوم بود براي دلخواه بعضي ها نوشته شده و واقعيت نداره.
  • یخ IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    4 0
    این سبیل هیتلری کارش دیگه تمومه اگه راست میگه در کاباره هاش را ببنده ببیند از گشنگی میمیرند یا نه ؟
  • IR ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    1 1
    بابا نترسین هیچی نیست
  • DE ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    1 2
    «آذربایجان اویاخدی انقلابا دایاخدی»
  • IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    4 1
    زنده با انقلاب اسلامی که نوید بخش اسلام راستین در منطقه است به امید آزادسازی قدس شریف
  • Â ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    0 1
    «آذربایجان جانباز، خامنه‌ای دن آیریلماز»
  • سید حبیب IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    2 3
    مرگ بر اردوغان یهودی و درود بر مردم ترکیه
  • IR ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    4 1
    اردوغان = معاویه زمان
  • DE ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    3 1
    یادش رفته در جنگ چالدران کردستان را اشغال کرد حدود 300 هزار کیلومتر مربع
  • DE ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    3 0
    یادش رفته در جنگ چالدران کردستان را اشغال کرد حدود 300 هزار کیلومتر مربع
  • IR ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۲
    1 1
    بر پانترک

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس