سرویس ورزش مشرق _ پس از فروپاشی و تجزیه یوگوسلاوی در اوایل دهه ۹۰ میلادی، این کشور اروپایی به چندین کشور مجزا تجزیه شد. یکی از کشورهای شکل گرفته کرواسی بود که در زمینه فوتبال پیشرفت چشم گیری داشت و همواره در میان قدرتهای اروپایی قرار داشته است.
* تاریخچه حضور کرواسی در جام جهانی
تیم ملی فوتبال کرواسی از زمانی که به عضویت فیفا درآمد تا امسال تنها در یک دوره جام جهانی (سال ۲۰۱۰) حضور نداشته است. این تیم در نخستین حضورش در جام جهانی ۱۹۹۸ با هدایت میروسلاو بلاژوویچ که برانکو ایوانکوویچ را به عنوان دستیار روی نیمکت داشت، شگفتی ساز شد و با ایستادن روی سکوی سوم و معرفی آقای گل مسابقات یعنی داور شوکر همه را متعجب ساخت.
البته کرواسی در یورو ۹۶ با حضور در جمع ۸ تیم و بازیهای خوبی که انجام داد، زمینه درخشش در جام جهانی را فراهم کرده بود اما قطعا به عنوان تیمی که تا ۴ تیم نهایی پیش بیاید برای خوشبین ترین کارشناسان هم قابل پیش بینی نبود.
کرواسی ۳ دوره بعدی حضورش در جام جهانی را با حذف از مرحله گروهی به پایان رساند اما در جام جهانی ۲۰۱۸ بازهم در قامت یک شگفتی ساز ظاهر شد و با صعود به فینال جام جهانی و کسب عنوان نایب قهرمانی رکوردش را در جام جهانی ارتقا داد. در واقع می توان گفت کرواسی یا از گروهش بالا نمی اید یا اگر بالا بیاید تا نیمه نهایی و حتی فینال بالا می رود!
* نحوه صعود کرواسی به جام جهانی ۲۰۲۲
نایب قهرمان جام جهانی ۲۰۱۸ صعود سختی به جام جهانی ۲۰۲۲ داشت. تیم ملی کرواسی در حالی در گروه H انتخابی جام جهانی اروپا به عنوان صدرنشین به جام جهانی صعود کرد که تنها یک امتیاز بیشتر تیم ملی روسیه داشت. به این ترتیب شطرنجیها با کسب ۲۳ امتیاز بالاتر از تیم های روسیه، اسلواکی و اسلوونی قرار گرفتند و مستقیما به جام جهانی راه یافتند.
* جنگ تمام عیار کرواسی و بلژیک برای صدرنشینی
کروات ها در جام جهانی ۲۰۲۲ با تیمهای بلژیک، مراکش و کانادا همگروه شدند. در این گروه شانس صعود مراکش و کانادا روی کاغذ بسیار کم است و به نظر میرسد که صعود کرواسی از گروهش قطعی باشد و برای صدرنشینی در گروه F باید با بلژیک بجنگد.
* تاریخچه تقابلهای کرواسی با همگروهانش در جام جهانی
تیم ملی کرواسی ۸ بار با تیم ملی بلژیک دیدار داشته است که ۳ پیروزی، ۳ شکست و ۲ تساوی حاصل تلاش بازیکنان کرواسی در بازی با بلژیک است.
شطرنجی ها در تورنمتی یک دیدار با تیم ملی مراکش داشته که این بازی پس از تساوی ۲ بر ۲ ، در ضربات پنالتی به سود کرواسی به پایان رسیده است. تیم ملی کرواسی هیچ دیداری با تیم ملی کانادا برگزار نکرده است و بازی آنها در جام جهانی ۲۰۲۲ نخستین دیدار این دو تیم است.
* ستارگان کرواسی در جام جهانی ۲۰۲۲
ترکیب تیم ملی کرواسی بازیکنان مطرح زیادی را در خود جا داده است، بازیکنانی که در تیم های باشگاهی خود ستارهاند و اغلب این بازیکنان در جام جهانی قبل کرواسی را همراهی کردند. ستارههایی چون ایوان پرشیچ (تاتنها) ، مارسلو بورزوویچ (اینتر میلان) ، متئو کواسیچ (چلسی) ، ماریو پالاسیچ (آتالانتا) و آنته ربیچ (آث میلان) در ترکیب تیم ملی کرواسی حضور دارند. با وجود همه این ستارهها ولی تیم ملی کرواسی به یک بازیکن بیشتر از سایر بازیکنان وابسته است. لوکا مودریچ بازیکن رئال مادرید، نقش بزرگی در این تیم ایفا میکند. بازیکنی که کرواسی رسیدن به فینال در جام جهانی ۲۰۱۸ را مدیون حضور رهبری وی در خط هافبک این تیم است و در نهایت هم به عنوان بهترین بازیکن جام انتخاب شد. از این رو برخی مدعی اند که تیم ملی کرواسی با قابلیتهای مودریچ باز هم میتواند به جمع چهار تیم برتر جام جهانی صعود کند.
از طرفی زلاتکو دالیچ از سال ۲۰۱۷ سرمربی تیم ملی کرواسی بوده است و شناخت کافی از بازیکنان تیم خود دارد. در نتیجه میتوان گفت که حضور دالیچ روی نیمکت کرواسی، میتواند باعث بالا رفتن کیفیت تیم ملی کرواسی باشد.
* مسیر فینالیست شدن شطرنجیها در جام جهانی ۲۰۲۲
بیشک جنگ اصلی در گروه F بین دو تیم بلژیک و کرواسی خواهد بود و این دو تیم برای رسیدن به صدرنشینی با هم بازی میکنند. تیم ملی کرواسی در صورت صدرنشینی باید احتمالا باید با تیمهای اسپانیا، انگلیس، فرانسه و پرتغال در مسیر فینالسیت شدن بازی کند، ولی در صورت دوم شدن باید با تیم های آلمان، آرژانتین، هلند و برزیل روبرو شود. به دلیل آماده بودن دو تیم برزیل و آرژانتین و شناخت کافی کرواسی از تیمهای اروپایی، به نظر مسیر اول برای کرواتها بهتر باشد. در نتیجه زلاتکو و تیمش باید تلاش خود را بکنند تا بتوانند از به عنوان صدرنشین از گروه خود در جام جهانی صعود کنند.
برنامه دیدارهای کرواسی در جام جهانی ۲۰۲۲ :
چهارشنبه ۲ آذر: کرواسی – مراکش ساعت ۱۳:۳۰
یکشنبه ۶ آذر: کرواسی – کانادا ساعت ۱۹:۳۰
پنجشنبه ۱۰ آذر: کرواسی – بلژیک ساعت ۱۸:۳۰
تیم ملی کرواسی در یک نگاه
آخرین رنکینگ فیفا (October ۲۰۲۲) : ۱۲
رنکینگ در یوفا: ۱۰
حضور در جام جهانی: ۶ وره
بهترین نتیجه در جام جهانی: نایب قهرمان (۲۰۱۸)
لقب: شطرنجی ها - آتشین