به گزارش مشرق، تعدادی از کتابفروشان و اهالی کتاب نسبت به تأثیرات منفی «سامانه فروش کتاب» بر کیفیت کتابخوانی و جایگاه کتابفروشیها، هشدار دادند.
وزارت ارشاد از آغاز به کار«سامانه فروش کتاب» به عنوان جایگزین طرح های فصلی موسسه خانه کتاب خبر داده است. این طرح تغییرات گسترده ای نسبت به طرح های اجرا شده در سالیان گذشته داشته که بسیاری از مشکلات در آن برطرف شده و البته مشکلات جدیدی هم در آن ایجاد شده است.این مرقومه قصد بررسی تمام ابعاد، مزایا و معایب سامانه فروش کتاب را ندارد و صرفاً به یک ایراد مشخص می پردازد. این سامانه در هفته کتاب و کتابخوانی، کار خود را در حالی آغاز کرد که بدون اطلاع رسانی قبلی، فروش حضوری در آن ممنوع شده است و فروش کتاب صرفاً در قالب مجازی انجام می شود.
علت این تصمیم گیری به طور کامل مشخص نیست ولی تخلف از ضوابط اعلام شده و یا سواستفاده از یارانه اختصاص یافته ممکن است از دلایل این تغییر روش باشد. در این صورت بهتر است به جای محروم کردن کل مردم و کتابفروشی ها از فروش حضوری، با متخلفان برخورد شود.
ما کتابفروشان و اهالی کتاب، نسبت به تأثیرات منفی این روش در بلند مدت بر کیفیت کتابخوانی و جایگاه کتابفروشیها ، احساس خطر میکنیم و از مسئولان مرتبط در وزارت ارشاد می خواهیم که در این باره تجدید نظر کرده و قابلیت فروش حضوری در کنار فروش مجازی را فعال نمایند.
چند نکته:- یارانه کتاب صرفاً برای خریداران مجازی در نظر گرفته شده است و مشتریان حضوری هیچ جایگاهی در این طرح ندارند.
- قطع ارتباط خریداران کتاب از کتابفروشی ها و حواله دادن آن ها به سمت خرید مجازی، یعنی محروم کردن افراد جامعه از دریافت مشاوره درباره کتاب ها، محروم کردن از تورق کتاب ها، محروم کردن از مقایسه کتاب ها در کنار هم و محروم کردن افراد از احساس حضور و تعلق به پایگاههای فرهنگی مانند کتابفروشی. در حالی که این ارتباط، سنجش و آگاهی نیاز امروز جامعهی ماست.
- فرآیند خرید حضوری نکات مثبت دیگری هم داراست همچون آشنا شدن مخاطب با طیف گسترده تری از کتاب های موجود در یک موضوع خاص یا وجود کتاب هایی در موضوعات و سبک هایی که مخاطب از وجودشان بی اطلاع بوده است.
- آشنایی با عناوین کتاب و تورق آن ها در کتابفروشی مهمترین راه بهبود ذائقهی مخاطب و انتخاب آگاهانه تر به ویژه برای کودکان، نوجوانان، والدین و معلمان آنهاست.
- رونق و پایداری کتابفروشی در شهرهای کوچک از عوامل مهم پیشرفت شهر، موجب دلبستگی فرهیختگان و از موانع مهاجرت پیاپی آنها به پایتخت است. آشنایی کودکان و نوجوانان با محیط های فرهنگی و محور قرار گرفتن کتابفروشی ها به عنوان یکی از مهم ترین محیطها در محله و شهر از آثار مهم خرید حضوری است.
- فروش صرفا مجازی در این سامانه ممکن است در کوتاه مدت باعث تزریق نقدینگی به کتابفروشی ها شود ولی در بلند مدت منجر به از دست دادن مشتریان به خاطر ایجاد عادت خرید مجازی کتاب و عدم مراجعه به کتابفروشی ها خواهد شد.
- این سامانه کتابفروشی ها را به تدریج راضی خواهد کرد که به جای هزینه های فراوان برای سرپا نگه داشتن کتابفروشی فیزیکی، به سمت تهیه انباری از کتاب ها و فعالیت بیشتر روی فضای مجازی بروند که با گذشت زمان منجر به تعطیلی یا کوچک شدن فضای موجود کتابفروشی ها خواهد شد.
- کتابفروشی های کشور درخواست اضافه شدن فروش حضوری را دارند چه آنها که در طرح شرکت کرده اند و چه آنها که از حضور در طرح صرف نظر کرده اند.
تصمیم اشتباه ما در این زمان، نتایج خسارت باری را در آینده نزدیک به همراه خواهد داشت. امیدواریم که بهترین تصمیمات گرفته شود و آثار خوب آن را در مسئله کتابخوانی شاهد باشیم.
دی ماه ۱۴۰۱
امضا کنندگان:- محمد شاملو، کتابفروشی نهال اراک- عاطفه اسلام زاده، خانه کتاب کنارک، لار- زینب ایمان طلب، کتابفروشی ابرک، قم- شهرام شکوری، دهکده کتاب بازی و اندیشه، تهران- حمید عابدینی، کتابشهر تبریز- زهرا طباطبایی، پاتوق کتاب سبزوار- حسام سالکی، پاتوق کتاب یزد- سیده زهرا هاشمی، پاتوق کتاب مُهر فارس- عبدالکریم سلطانیان، کتابفروشی مصیر شیراز- وحید جلایی، کتابفروشی طلاییه اراک- محمد حسین آرامی، کتابشهر اردکان- مهدی صفاری، پاتوق کتاب اهواز- حجت جوان، پخش کتاب ابرو بن مشهد- یوسف عباسی، کتابستان ورامین- علیرضا رحمانی، پاتوق کتاب شیراز- نسترن صباحی، کتابفروشی جوانه، اردستان- سید مهدی خراشادی زاده، باغ کتاب زعفران، بیرجند- زکیه صلاحی پور، باغچه کتاب، آران و بیدگل- وجیهه کریمی زاده، خانه کتاب اردکان- محدثه نسب کمال، کتابفروشی پردیس بندرعباس- نگین خداپرستی، کتابفروشی جهانی نو یزد- زهرا شعبانی، کتابفروشی فرفرکا، آمل- صدیقه زارع زاده، کتابفروشی رویای آبی، خورموج- جعفر خیاطیان، پاتوق کتاب سمنان- اعظم اعوانی، کتابفروشی اشراق، سمنان- مهدی سیمائی، مرکز فرهنگی بهشت، رشت- نیره آیتی، کتابفروشی خورشید، قائن، خراسان جنوبی- محمد رضاخانی، پاتوق کتاب زنجان- سید مصطفی حجتی، کتابفروشی باز باران، - الهام میرزایی، کتابفروشی خانوو، سنندج- سیده خدیجه احمدی، خانه کتاب چیچک، سلطانیه زنجان- بهزاد دارابی، پاتوق کتاب اراک- فاطمه خلیلی، بچههای کتاب، کاشان- محمد شاکری،کتابسرای داروگ،مبارکه اصفهان- عهدیه قائد شریفی، کودکان خلاق، شیراز- لادن اعتماد، کتابفروشی کتابوک، شیراز- نرگس روحی ، فروشگاه کیدی بوک، طبس- علیرضا دلیلی، دنیای کتاب والک، سبزوار- پیمان نصیری شرف، کتابفروشی ایران زمین، همدان- مظفر زارع، کتابفروشی زارع، شهرستان نقده- میلاد رحمتی، کتابفروشی البرز، شهرضا- ثمینه کریمزایی، کتابفروشی واهگ، ایرانشهر- محمود کلاهدوز، کتابفروشی رشد اهواز(شعبه مرکزی)، اهواز- نجات رنجبر، کتابفروشی شهر کتاب، اهواز - منصور نوروزی زاده، کتابفروشی رشد(شعبه نادری)، اهواز - محمد کربول، کتابفروشی کیان، اهواز - کاظم رنجبر، کتابفروشی کیهان، اهواز- سعید محمدی نیا، پاتوق کتاب مشهد- ندا سائقی، مدیر کتابفروشی آنلاین ملور بوک و موسس کمپین کتابخوانی والدین آگاه - مریم سروش، مدیر کتابفروشی آنلاین قاصدک- فاطمه طباطبایی، کتابفروشی آنلاین خروس زری- فاطمه زرین جو، کتابفروشی آنلاین بلوط- عاطفه بنایی، مروج کتاب کودک و نوجوان، عضو شورای کتاب کودک- مریم درویشی، مروج کتاب کودک و نوجوان، شیراز- معصومه توکلی، مروج کتاب کودک و نوجوان، تهران- علی اختیاری، معلم و مروج کتاب کودک و نوجوان- یگانه هدایت خواه، مروج کتاب کودک و نوجوان، نیشابور- فرشته شریفی، مروج کتاب کودک و نوجوان، تهران