به گزارش مشرق، دیمیتری مدودف، مهمترین حامی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در پاسخ به نعل و میخ زدنهای غرب درباره صلح و جنگ در شرق اروپا، آب پاکی را روی دستان اوکراین و شرکایش ریخت و اعلام کرد، تا زمانی که ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور غربگرای کییف بر سر کار است، هرگز مذاکرهای رخ نخواهد داد. معاون شورای امنیت روسیه همچنین زنگ خطر را برای دشمنان مسکو به صدا درآورد و خطاب به اروپا و امریکا و متحدانشان تهدید کرد، اگر درصدد ارائه سلاح هستهای به اوکراین برآیند، باید منتظر مقابله پیشدستانه اتمی روسها باشند.
به گزارش رویترز، سخنرانی مدودف در لائوس تا حدودی همزمان با نشست خبری لوید آستین، وزیر دفاع امریکا و مارک میلی، ژنرال ارشد واشنگتن درباره جنگ اوکراین با روسیه و قائل شدن شانس صفر برای طرفین درگیر برای پیروزی در این نبرد، برگزار شد.
معاون قدرتمند شورای امنیت روسیه گفت: «این نبرد سالهای متمادی و شاید دههها ادامه خواهد داشت. این واقعیت جدید شرق اروپاست. روسیه هیچ توافقی با سران فعلی کییف نخواهد داشت. این در حالی است که جنگ بزودی با شدت بیشتری ادامه مییابد و دولت فعلی محکوم به نابودی میشود.»
او مذاکرات صلح با کییف را نیز با کنایهای به سوابق زلنسکی به عنوان یک کمدین، غیرممکن خواند و گفت: «همه چیز همواره با مذاکره خاتمه مییابد اما تا زمانی که امثال زلنسکی بر سر قدرت هستند شرایط روسیه برای مذاکره تفاوتی نخواهد کرد.»
خط و نشان برای غرب
مدودف اما تنها زلنسکی را از لبه تیغ کنایهها و تهدیدهایش نگذراند بلکه با اشاره به گمانهزنیها درباره کمکهای جدید تسلیحاتی غرب به اوکراین، امریکا و همپیمانانش را به احتیاط بیشتر در اقداماتشان دعوت کرد. معاون شورای امنیت روسیه گفت: «قوانین جنگی تغییرناپذیرند. اگر پای سلاح هستهای وسط باشد، بدون شک حمله پیشدستانه اتمی در راه است. بنابراین اگر غربیها بخواهند اوکراین را با تسلیحات هستهای تجهیز کنند، موشک با کلاهک هستهای بر سرشان فرود میآید. شاید غربیها این موضوع را جدی نگیرند اما من به آن مطمئن هستم.»
معاون شورای امنیت روسیه طعنهای به رقابت انتخاباتی سال ۲۰۲۴ امریکا و نامزدهای حاضر در آن داشت و گفت: «آنچه مورد توجه مسکو قرار دارد این است که یک نامزد با اختلال روانی به عنوان رئیس جمهور امریکا انتخاب نشود. اما این اتفاق غیرممکن نیست.» او در پایان با تأکید بر اینکه همیشه کار کردن با جمهوریخواهان امریکایی، ترجیح روسیه بوده است، درباره شانس دونالد ترامپ برای پیروزی در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری افزود: «همواره برای ما کارکردن با جمهوریخواهان راحتتر بوده است.»
پایان ارسال جنگنده به اوکراین
سخنان مدودف در حالی بیان شد که مارک میلی، ژنرال ارشد نظامی امریکا در اردوی مقابل، شانس روسیه برای پیروزی نظامی در شرق اروپا را پایین خواند اما در عین حال خروج نظامیان این کشور از خاک اوکراین را در آیندهای نزدیک ممکن ندانست. وی در حاشیه نشست مجازی دفاعی با کشورهای همپیمان امریکا درباره کییف به خبرنگاران گفت: «اهداف استراتژیک روسیه شامل براندازی دولت کییف به صورت نظامی قابل دسترسی نیست. این به معنی آن است که نه میتوان برای این جنگ پایانی را در نظر گرفت و نه میتوان برندهای برای آن تعیین کرد و نه مذاکرات صلح را برای این شرایط نزدیک خواند.»
به نوشته الجزیره، مهمترین بخش سخنرانی میلی درباره جنگندههای اف ۱۶ به عنوان مهمترین امید اوکراین برای غلبه بر روسیه مربوط بود. او در این بخش از سخنان خود، همپیمانان اوکراینی را در این باره کاملاً ناامید کرد: «جنگنده اف ۱۶ قرار نیست سلاحی معجزهآسا برای اوکراین باشد. نه این جنگنده و نه دیگر سلاحها هرگز چنین نخواهد بود. ضمن اینکه نگهداری ۱۰ فرونداف ۱۶ برای اوکراین بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. روسیه یکصد جنگنده نسل چهار و پنج دارد و اگر اوکراین بخواهد در آسمان توان مقابله با این کشور را داشته باشد به مقادیر قابل توجهی جنگنده نسل ۴ و ۵ نیاز دارد. بدون شک جنگندههای اف ۱۶، در آینده اوکراین بسیار مؤثر است اما قطعاً برای رسیدن به این هدف باید وقت زیادی صرف تقویت قوای هوایی داشت و کییف برای امنیت مرزهای خود به آن احتیاج دارد.»در حال حاضر علاوه بر امریکا وانگلیس؛ نروژ، بلژیک، پرتغال و لهستان برای آموزش خلبانان اوکراینی اعلام آمادگی کردهاند.
تناقض غربی
غربیها آنطور که در این یک سال و چند ماه آغاز نبرد شرق اروپا نشان دادهاند همواره از واکنشهای روسیه هراس داشتند اما در عین حالی که در ظاهر قصد تقابل مستقیم با این کشور را نشان نمیدادند اما با کمکهای گاه و بیگاه خود بر آتش جنگ افزوده و از این آشفته بازار سود میبرند. موضوعی که به نوشته اسپوتنیک حتی فلوریان فلیپو، نماینده سابق پارلمان اروپا نیز در پیام توئیتریاش به آن تأکید کرده و به ناتو و غرب درباره آن تاخته است. وی گفت: «ناتو با اقدامات خود به شعلهور شدن آتش جنگ در اوکراین دامن میزند تا باعث وقوع انفجار در سراسر جهان شود.»
کنایه او به اظهارات ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو درباره احتمال عضویت اوکراین در ناتو در آیندهای نه چندان دور بود و افزود: «این دیوانهها میخواهند به هر قیمتی شده بر آتش جنگ دامن بزنند تا جنگ را ادامه دهند و باعث وقوع انفجاری در سراسر جهان شوند. ناتو باید فوراً متوقف شود.» این در حالی است که همزمان با رونمایی امریکا از بسته ۳۰۰ میلیون دلاری تسلیحاتی خود به کییف، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان نیز اعلام کرده است بزودی برای دیدار با ولادیمیر پوتین و مذاکره درباره اوکراین راهی روسیه میشود.
توسعه همکاری نظامی روسیه- بلاروس
در میان همه مخاطراتی که در شرق اروپا گریبانگیر امریکا و همپیمانانش شده است، توافق هستهای روسیه و بلاروس، بشدت غربیها را نگران کرده است. موضوعی که دیمیتری پسکوف درباره آن گفت: «روسیه و بلاروس در محیط خصمانهای هستند و اظهارات غیردوستانهای درباره قصد دخالت خارجیها در امور بلاروس شنیدهایم. این شرایط لزوم تقویت همکاریهای نظامی را بین دو کشور تقویت میکند.» کاخ سفید اما این توافق را غیرمسئولانه و تحریکآمیز میداند. کارن ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید در همین ارتباط گفت: «واشنگتن از این توافق آگاه است و به نظارت بر این وضعیت ادامه خواهد داد. در حال حاضر ما هیچ دلیلی برای تطبیق مواضع هستهای خود نمیبینیم و روسیه نیز نشانهای برای استفاده از سلاح هستهای نداشته است.»