سرویس جهان مشرق - به گزارش راشا تودی، توپخانه و تانک های ارتش ترکیه در کنار پیشمرگه های کرد، در پیشروی به سوی موصل حضور دارند. این خبر را «بینالی ییلدریم»، نخست وزیر ترکیه اعلام کرد. این در حالی است که بغداد مرتبا از آنکارا خواسته است که از عملیات ضد داعش برکنار بماند.
توپخانه و تانکهای ارتش ترکیه، مواضع داعش را در اطراف موصل گلوله باران کردند. بینالی ییلدریم مدعی شد که این اقدام نظامی با تقاضای نیروی پیشمرگه کرد انجام گرفته است:
«پیشمرگه بسیج شده تا ناحیه بعشیقه را از حضور داعش پاکسازی کند. آن ها از ما درخواست کمک کردند، برای همین ما هم با تانک ها و توپخانه خود در آن جا کمک می کنیم.»
موصل دومین شهر بزرگ عراق و مرکز خلافت خودخوانده داعش در این کشور است و از تابستان 2014 در اختیار این گروه تروریستی است. در 17 اکتبر، ارتش عراق و گروه های شبه نظامی متحد آن، یک عملیات آفندی گسترده را برای بازپس گیری آن آغاز کرده اند. حدود 30000 سرباز ارتش عراق و شبه نظامیان متحد آن در این عملیات حضور دارند و از پشتیبانی هوایی ائتلاف آمریکایی برخوردارند.
دخالت ترکیه در این عملیات موجب ایجاد تنش بین بغداد و آنکارا شده است. مقامات عراقی می گویند که به هیچ کمک زمینی از جانب ترکیه نیازی ندارند. روز شنبه اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا، سعی کرد حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، را به پذیرش حضور سربازان ترکیه راضی کند، ولی عبادی پاسخ منفی داد:
" من می دانم که ترک ها می خواهند مشارکت کنند، به آن ها می گوییم خیلی ممنون، این مساله را عراقی ها انجام خواهند داد و موصل توسط عراقی ها آزاد خواهد شد. اگر به کمک نیازی باشد، از ترکیه و سایر کشورهای منطقه درخواست می کنیم."
این جدیدترین اظهارنظر نخست وزیر عراق از مجموعه مجادلات بغداد و آنکارا بر سر عملیات موصل است. در 10 اکتبر، العبادی نقش آفرینی ترکیه را در عملیات موصل رد کرده بود: «نیروهای ترکیه تحت هیچ شرایطی اجازه حضور در عملیات آزادسازی موصل را ندارند.»
گرچه موصل تنها نقطه اختلاف میان عراق و ترکیه نیست. بغداد بارها از آنکارا خواسته که سربازانش را از پایگاه بعشیقه در شمال عراق و اطراف موصل بیرون ببرد.
مقامات ترکیه رسما اعلام کرده اند که 25 تانک و 150 سرباز به همراه پرسنل و مستشاران نظامی (در مجموع حدود 2000 نفر) در شمال عراق دارند.
حضور نظامی (که طبق رویه و عرف بین المللی منوط به توافق دوجانبه دو کشور است) از سوی مقامات عراقی، نقض آشکار حاکمیت ملی این کشور خوانده می شود.
در 5 اکتبر، اکثریت پارلمان عراق، اقدام پارلمان ترکیه را در تمدید حضور نظامیان ترکیه در خاک عراق را محکوم کردند. حیدر العبادی در واکنش به این اقدام پارلمان ترکیه گفت: " اصرار ترکیه برای حضور در قلمرو عراق، هیچ توجیهی ندارد."