به گزارش مشرق، اکبر ترکان، مشاور سابق رئیس جمهور در مصاحبه با روزنامه آرمان ملی نکاتی پیرامون وضعیت اقتصادی کشور گفته است که مهمترین بخشهای آن در ادامه آمده است.
بیشتر بخوانید:
چه کسانی با تحریف تیغ تحریم را تیز میکنند ؟
ترکان: منتقدان دولت در ۱۴۰۰ پیروز شوند همه رشتهها را پنبه میکنند
- مهمترین چالش امروز جامعه ایران گرانیهای گستردهای است که اتفاق افتاده است. ریشه گرانیهای اخیر نیز در کسری بودجه عمومی کشور است. در چنین شرایطی دولت برای جبران این کسری به روشهای مختلفی استقراض میکند. این استقراض نیز یا از بانک مرکزی گرفته میشود یا از بانکهای تجاری. این رویکرد در نهایت منجر به افزایش نقدینگی در جامعه میشود. به همین دلیل نیز نقدینگی کشور با شتابی بسیار زیادتر از رشد تولید افزایش پیدا کرده است.
- در شرایط کنونی نقدینگی در کشور به بالای دو هزار و ششصد هزار میلیارد تومان رسیده است. این نقدینگی بسیار زیاد زمینهساز تورم و گرانیهای اخیر در کشور بوده است. این گرانی و تورم نیز نهتنها روی نرخ ارز؛ بلکه روی قیمت همه کالاها هم تأثیرگذاشته است.
- راهحل مشکلات کنونی نیز برطرف کردن چالشهای ریشهای است. دولت نباید بودجهای بنویسد که پس از مدتی مجبور به افزایش نقدینگی در جامعه و استقراض شود. در نتیجه بودجه کشور باید کوچک شود تا کمبودهای بودجه ما را به سمت استقراض و افزایش نقدینگی نبرد. تا زمانی که بودجه کشور به شکلی نوشته شود که با کسریهای فاحشی مواجه شود، این وضعیت ادامه خواهد داشت و مردم با مشکلات اقتصادی و معیشتی مواجه خواهند بود.
- نتیـجه انتخابات ریاستجمهوری آمریـــکا بر اقتصـاد ایران و معادلات بینالمللی تأثیرگذار خواهد بود.
- راهحل مشکلات امروز جامعه نیز این است که ما آگاهی داشته باشیم در یک جنگ تمامعیار با آمریکا قرار داریم. مردم و افکار عمومی باید این واقعیت را بپذیرند.
- در دولت اول آقای روحانی قراردادی به نام «اورپک یک» یا بسته مخفی یک با چین بسته شد. مذاکرات این قرارداد نیز در دولت قبل از آقای روحانی انجام شده بود که در دولت آقای روحانی نهایی شد. در این قرارداد بیست و دو میلیارد دلار پروژه صنعتی تعریف شد که چین این پروژهها را برای ایران فاینانس کند. قرار بود سپردههای ما در چین به عنوان ضمانت این فاینانس در نظر گرفته شود. در شرایط کنونی نیز اغلب این پروژه به بهرهبرداری رسیده است.
- قرارداد بیست و پنج ساله با چین نیز در ادامه همان قرارداد قبلی است که شکل گستردهتری نسبت به گذشته دارد. براساس این قرارداد چین سرمایهگذاری هنگفتی در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی ایران انجام میدهد. برای بنده جای سوال دارد که چرا عدهای علیه این قرارداد موضعگیری کرده و از این بابت عصبانی هستند.