سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** منتقدان برجام، «ترامپ های ایرانی» هستند!
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «برجام ماند، ترامپ رفت!» به قلم «محمد محمودی» دبیر سابق پایگاه اطلاعرسانی مرحوم هاشمی نوشت: «وقتی آیتا... هاشمی میگفت. هم برجام پابرجا میماند و هم نام ظریف در تاریخ، ماندگار میشود. کسی فکر نمیکرد فقط چند سال بعد روزی برسد. مقتدرترین رئیسجمهور آمریکا هم زورش به برجام نرسد. به برجام که نه، به برنامه جامع ملت ایران؛ ملتی که سال ۹۲ تصمیم به تغییری بزرگ گرفت و به قول آیتا... هاشمی شعارهای بیحاصل را کنار زد تا تعامل سودمند روی کار بیاید».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «اقدامات ترامپ علیه برجام ناجوانمردانه بود. فشار دشمنان داخلی برجام، ناجوانمردانهتر! پرچم برجام باید پایین میآمد به هر نحو ممکن! پس ترامپ از برجام خارج شد و تحریمها را به عرش رساند تا مردم ایران از برجام، ناامید شوند. هتک حرمتهای داخلی هم به اوج رسید... همهچیز در ظاهر به کام ترامپیستهای داخلی و خارجی بود. کاهش حضور مردم در انتخابات سال ۹۸ و شیوع کرونا، پازل ناامیدی را کامل کرده بود. تا ترامپ تیر خلاص به برجام بزند و مردم، تقاص رای خود در انتخاباتهای پرشور ۹۲، ۹۴ و ۹۶ را بدهند! اما داستان افراط و اعتدال هرگز اینگونه تمام نمیشود».
آرمان در ادامه نوشت: «انتخابات ریاستجمهوری آمریکا که برگزار شد. در عین ناباوری معلوم شد برجام ماند و ترامپ رفت... انتخابات ۱۴۰۰ در پیش است و شاید «دولت مردم» در ادامه دولت تدبیر در راه باشد؛ دولتی که باید پای برجام بایستد».
این روزنامه اصلاح طلب مدعی شده است که منتقدان برجام، ترامپ های ایرانی هستند. این در حالی است که اتفاقا این طیف تندرو اصاح طلب بود که با ترامپ و پمپئو همصدا و هم نظر بوده است.
برای نمونه ترامپ بارها مدعی شده است که ایران باید درباره موشک ها و توان دفاعی و نظامی خود مذاکره و معامله کند؛ در این سو نیز فعالین و رسانه های طیف تندرو اصلاح طلب بارها تاکید کرده اند که باید همانند توافق هسته ای، برجام موشکی را نیز کلید بزنیم و از برجام در این زمینه الگو بگیریم.
این طیف درخصوص برجام منطقه ای نیز با ترامپ و پمپئو همصدا بوده است. برای آشنایی با نسبت طیف تندرو اصلاح طلب با ترامپ، یادداشت چندی پیش هفته نامه صدا- ارگان رسانه ای حزب اتحاد ملت- را مرور می کنیم.
این رسانه اصلاح طلب چندی پیش در مطلبی تأمل برانگیز با تمجید از دیدار رئیس جمهور صربستان با ترامپ نوشته بود: «آیا اقداماتی از جنس کنش رئیسجمهور صربستان را باید مایه شرمساری او دانست؟ فرض کنیم سیاستمدار صرب همچون متهمی در اتاق بازجویی و حتی یک برده در مقابل همتای آمریکایی خود نشسته است؛ اگر منافع صربستان چنین اقتضایی کند، باید اقدام رئیسجمهور این کشور را تمسخر کرد یا باید آن را عقلانیتی سیاسی خواند!؟ رئیسجمهور صربستان در بلندمدت سیاستمداری خواهد بود سرافراز و متعهد به منافع ملی، حتی اگر در کوتاه مدت بیهنران مدعی او را به باد تمسخر بگیرند...از نگاه رسانههای منتقد عکسی که ترامپ از مذاکره و مذاکرهکننده میپسندد، این است: همچون برّهای در مذبح و بردهای در مسلخ »!
رئیس جمهور صربستان با آن خفت و خواری در مقابل ترامپ نشست؛ با اینحال طیف تندروی اصلاح طلب این رفتار را نشانه عقلانیت سیاسی دانسته و رئیس جمهور صربستان را انسانی سرافراز و متعهد به منافع ملی می نامد!
با اینحال، این طیف باز مدعی است که منتقدان برجام در ایران با ترامپ همصدا هستند.
** ظریف:اقدام نظامی متناسب با ترور سردار سلیمانی انجام شده است!
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه، دیروز در مصاحبه با شبکه ونزوئلایی «تله سور» با اشاره به اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سپهبد «حاج قاسم سلیمانی» و پاسخ ایران گفت: «ما اقدام متناسب نظامی با اقدام تروریستی آمریکا اتخاذ کردیم و پایگاهی که ترور سردار سلیمانی از آنجا انجام شد را هدف قرار دادیم».
روزنامه شرق با اشاره به این اظهارنظر ظریف در مطلبی نوشت: «رئیس دستگاه دیپلماسی ایران یادآور شد که آنچه در دوره ترامپ گذشته، فقط چند موضعگیری تند و خروج از یک توافق نبوده که حالا بهآسانی بتوان از آن عبور کرد، بلکه مشخصا به دو اقدام نظامی که دو کشور علیه هم انجام دادند اشاره میکند؛ ترور فرمانده نیروهای قدس سپاه ایران و اقدام متقابل ایران در حمله به پایگاه عینالاسد:"ما با هدفقراردادن پایگاهی که این عملیات تروریستی در آن علیه سردار سلیمانی انجام شده بود، حمله درخوری علیه یک عملیات تروریستی انجام دادیم".».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه به نقل از ظریف نوشت: «اما واقعیت ماجرا این است که آمریکا جنایتی بزرگ را مرتکب شد؛ پیامدهای آن جنایت بزرگ بهویژه پیامدهای جمعی آن و تأثیرش بر احساسات مردم ایران و عراق همانطورکه در مراسمهای تشییع سردار سلیمانی دیدید، در پی آمریکا خواهد بود. یکی از پیامدهایش این بود که پارلمان عراق از آمریکا خواست این کشور را ترک کند و من فکر میکنم این بهای نهایی آمریکاست که برای ماجراجویی، خصومت و تروریسمش در عراق علیه سردار سلیمانی میپردازد».
در اظهارنظر آقای ظریف ۲ نکته وجود دارد؛ اول اینکه وی تاکید کرده است که موشک باران پایگاه عین الاسد، اقدام متناسب نظامی ایران در پاسخ به ترور سردار سلیمانی بوده است که انجام شد!؛ دوم اینکه وی تاکید می کند که خروج آمریکا از کشور عراق، بهای نهایی اقدام آمریکا در ترور سردار سلیمانی در این کشور است!
این اظهارنظر تأمل برانگیز در حالی است که اولا موشک باران پایگاه عین الاسد توسط غیورمردان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، فقط یک سیلی بود و نه اقدام متناسب نظامی. جمهوری اسلامی ایران هرگز این جنایت را فراموش نخواهد کرد و قطعاً ضربهی متقابل را به آمریکاییها خواهد زد.
ثانیا، بهای نهایی اقدام بزدلانه و جنایتکارانه آمریکا در به شهادت رساندن حاج قاسم، خروج نیروهای تروریست آمریکایی از کل منطقه غرب آسیا(خاورمیانه) است. به عبارت دیگر باید حضور فسادبرانگیز آمریکا در این منطقه تمام شود.
در واقع ایران، عراق، سوریه، لبنان، فلسطین، یمن، بحرین، پاکستان، افغانستان و مجموعه مقاومت تعیین کننده آینده و سرنوشت منطقه، انشااللّه بدون حضور آمریکائیها خواهند بود و آنها نتیجه و مکافات جنایاتی که انجام دادند خواهند دید.
لازم به ذکر است که در سال گذشته و تنها به فاصله تنها چند هفته پس از اقدام جنایتکارانه آمریکا در به شهادت رساندن سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، محمد جواد ظریف در مصاحبه با اشپیگل در اظهارنظری تأمل برانگیز گفت: «ایران حتی پس از ترور سردار سلیمانی مذاکره با آمریکا را غیر محتمل نمیداند، به شرط آنکه آمریکا تغییر رویه دهد و تحریمها را بردارد»!
این اظهارنظر با واکنش بسیار منفی افکارعمومی مواجه شد. اما ماجرا به همین جا ختم نشد. ظریف در روزهای بعد در اقدامی تأمل برانگیز با «کریس مورفی» سناتور آمریکایی دیدار کرد. این دیدار در حالی رخ داد که تنها چند هفته از شهادت سردار سلیمانی سپری شده بود و کنگره آمریکا در این اقدام جنایتکارانه با کاخ سفید شریک بود.
ظریف همچنین دیروز تاکید کرد که «مشخص است بین بایدن و ترامپ تفاوت است»! این در حالی است که پس از ترور سردار سلیمانی، «جو بایدن» با انتشار بیانیه ای مدعی شد: «سلیمانی سزاوار اجرای عدالت به خاطر جرائمش علیه سربازان آمریکایی و هزاران بی گناه در منطقه بود. او از ترور حمایت کرد و آشوب را گسترش داد»!
بایدن همچنین در هفته های گذشته در یادداشتی تاکید کرد که در پی اجرای تحریم های هوشمندانه علیه ایران است. وی در یادداشت مذکور شروط ۱۲ گانه پمپئو علیه ایران را تکرار کرد.
جو بایدن پیش از این معاون اول دولت باراک اوباما بوده است، همان دولتی که رکورددار تحریم های ضدایرانی در ۴۰ سال اخیر است.
** سقوط دلار، سکه، خودرو و بیرون زدن دم خروس
روزنامه سازندگی- به سردبیری «محمد قوچانی» مشاور رسانه ای رئیس جمهور- در گزارشی با عنوان «سقوط دلار، سکه، خودرو» نوشت: «قیمت ارز، طلا و خودرو در یکی دو روز گذشته با کاهش چشمگیری روبرو شد. واکنش مثبت بازار به پیروزی احتمالی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری باعث شده تا فرضیه حبابی بودن قیمت ها پیش از گذشته تقویت شود».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «برخی از خودروهای خارجی از ۵۰۰ تا یک میلیارد تومان با ریزش قیمت روبرو شدند. فروش سکه از رونق افتاد و دلار به مرز ۲۴ هزارتومان رسید. پیش بینی ها حاکی است که افت قیمت ها در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت».
کارشناسان و صاحبنظران پیش از این بارها اعلام کرده بودند که افزایش سرسام آور قیمت دلار و سکه و افزایش مشکوک قیمت برخی از اقلام، بخشی از عملیات روانی جریان خاص برای گروگان گیری اقتصاد ایران و سپس زمینه چینی برای تحمیل برجام های بعدی است.
پیش از این در مرداد ۹۷ و در شرایطی که تحریم ها برقرار بود و ترامپ صرفا از مذاکره با ایران سخن گفت، قیمت دلار و سکه در بازار کاهش یافت و رسانه های اصلاح طلب با آب و تاب به بازتاب این موضوع پرداختند.
برای نمونه، در آن مقطع روزنامه همشهری در صفحه اول در مطلبی با عنوان «شرط ایران برای مذاکره» نوشت: «واکنشها به پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط ترامپ؛ اول بازگشت به برجام...صعود انفجاری بورس روی موج توافق و ریزش قیمتها در بازار سکه و ارز».